Kempingezési tippek a szabadban töltött üdüléshez
A kempingezés egyik csábereje a szabadság egyedülálló érzése. Töltse el szabadságát kötöttségek nélkül, közel a természethez. Szeretnénk néhány tippel segíteni abban, hogy megvalósíthassa a tökéletes kempingezést - a megfelelő sátor kiválasztásától a kempingkonyha felszereléséig.
A legjobb tippek kezdő kempingezők számára
A tervezéstől a megvalósításig: Milyen előkészületeket ajánlott tennie, és hogyan kerülje el a kezdők legnagyobb hibáit? Eláruljuk Önnek egy kis kemping-gyorstalpaló keretében.
1. Találja meg a megfelelő sátrat
Aki a nyaralása alatt kempingezni szeretne, szívesen lemond néhány luxusról és kényelmi tényezőről. De: a sátor ennek ellenére legyen megfelelő méretű és praktikus. Egy jó minőségű és kellően nagy sátorral a szabadban töltött napok sem lesznek kényelmetlenek. A következőkben egy kis áttekintést nyújtunk a különböző sátortípusokról és jellemzőikről.
2. A megfelelő sátorhely kiválasztása
Az Önnek megfelelő sátorhely mindenek előtt attól függ, hogy kivel szeretne utazni. Ha a gyerekekkel együtt utaznak, akkor megfelelő szórakozási lehetőségekre lesz szükség a kicsik számára. Vagy kettesben kempingeznek és nyugalomra, kikapcsolódásra vágynak?
Nyüzsgő, buliktól hangos táborhely, gyermekbarát szabadidőpark vagy egy kis eldugott kemping-oázis - nem minden kemping alkalmas egyformán bármilyen igényhez. Íme, néhány tipp, mire ajánlott ügyelni a kemping kiválasztásakor.
3. Mire kell ügyelni a sátorvásárlás során?
Ha már eldöntötte, hogy milyen sátortípust szeretne, akkor a megfelelő modell kiválasztásakor is van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Több fontos kérdés is felmerül az anyaggal kapcsolatban: Például, hogy vízálló-e - a varrásoknál is? A belső sátor lélegző szövetből készült? Továbbá, amennyiben nem gyalog- vagy kerékpártúrát tervez, ahol minden gramm számít, válasszon eggyel nagyobb sátrat, mint amit a személyek száma indokolna. Ugyanis a gumimatrac, a csomagok és egyebek több helyet igényelnek, mint talán gondolná.
4. A sátor helyes ápolása
Ha a sátrat tisztán tartja, minden túra után megszárítja és jól szellőző helyen tartja, akkor már ki is pipálhat néhány fontos pontot a sátorápolással kapcsolatban. A kempingezés során kerülendő a kondenzvíz, ami úgy küszöbölhető ki, ha száraz időben rendszeresen kiszellőzteti a sátrat. A durvább szennyeződéseket óvatosan, egy kefe vagy nedves szivacs segítségével távolítsa el. Semmi esetre se használjon erős tisztítószereket, és ne próbálja a sátrat a mosógépben kimosni.
A kezdő kempingezők jellegzetes hibája
Amikor először tervez kempingezést, meglepő kihívásokkal fog találkozni. Összeállítottunk Önnek egy listát tippekkel, hogy megfelelőn fel tudjon készülni.
A felszerelést még otthon, a nyaralás előtt próbálja ki! Állítsa fel a sátrat, és ismerkedjen meg a gázfőzővel, a felfújható habmatraccal stb.
Még ha két hétig napsütésben is szeretne nyaralni, akkor is vigyen magával mindenféle időjáráshoz megfelelő ruházatot. A legjobb, ha kellően nagy választékot pakol egy vízálló táskába.
Időben érkezzen meg. Hiszen bizonyára Ön sem szeretne a sötétség beállta után idegen sátrak között botladozni, és táborát zseblámpafénynél felállítani.
A napi mosogatáshoz vigyen magával kefét, szivacsot, mosogatószert és konyharuhákat. Praktikus, ha van egy nagyobb tál vagy lavór az edények szállítására.
Az étkezéseket és a szükséges élelmiszerkészletet nagyvonalakban már előre tervezze meg. Így biztos lehet benne, hogy mindig meglesz minden, amire szükségük lehet.
Minden, ami a tábori konyhába kell
Kempingezéskor el kell felejtenie az otthoni konyha nyújtotta lehetőségeket. Megfelelő előkészítéssel és tervezéssel azonban a tábori konyha egy igazán szórakoztató kihívás lesz. Hiszen a szabadban főzésnek, csakúgy, mint az evésnek, megvan a maga sajátos bája.
Szuper receptek a tábori konyhába
Szeretne a nyaralás alatt is finomakat enni, de nem akar túl sok felesleges időt pazarolni az elkészítésükre? Összegyűjtöttünk Önnek néhány egyszerűen és kevés segédeszközzel elkészíthető receptet, hogy a nyaralás alatt is része lehessen kulináris élvezetekben anélkül, hogy sok időt töltene az elkészítéssel. Jó étvágyat kívánunk!
Pillecukor
Hozzávalók:
500 g porcukor
3 ek. méz
2 ek. őrölt, fehér zselatin
2 tojásfehérje (M-es méret)
1 csipet só
kb. 5 csepp vaníliaaroma
2 ek. étkezési keményítő
Olaj a forma kikenéséhez
Az édes pillecukor éppen olyan finom, mint az illata: vigyázat, a rabjává válhat!
Egy lábosban keverjen el 450 g porcukrot a mézzel és 150 ml vízzel. Majd erős lángon főzze addig a keveréket, amíg a cukorhőmérő 130 fokot nem mutat. A zselatint keverje el 150 ml hideg vízben. Húzza le a lábost a tűzhelyről, és a zselatint a vízzel együtt keverje bele, amíg fel nem oldódik.
A tojásfehérjét verje fel félig a sóval, majd fokozatosan, evőkanalanként adagolva hozzá a forró szirupot, verje tovább. Ízesítse a vaníliaaromával és addig verje, amíg a massza sűrű és kemény lesz.
Egy lapos formába (csaknem egy fél tepsi mérete) terítsen pergament, és kenje be olajjal. Simítsa el benne a habos masszát, és lefedés nélkül hagyja 2 napig száradni. Ezután a maradék porcukrot keverje el a keményítővel, a megszilárdult masszát vágja 3 cm-es kockákra és forgassa bele a keményítős keverékbe. A kész pillecukrot légmentesen tárolja, így 1-2 hétig eltartható.
Stockbrot (kenyér nyárson)
Hozzávalók:
1 kocka friss élesztő (kb. 40 g)
1/2 tk. cukor
1 1/2 tk. koriandermag
1 tk. só
500 g liszt
4 ek. olívaolaj
8 db vékony, de erős bot (kb. 80-100 cm hosszú)
olívaolaj a botok bekenéséhez
Hozzávalók 8 darabhoz | A friss kenyér illatának senki sem tud ellenállni. A nyárson sült kenyeret a nyílt tábortűz vagy a faszenes grill felett kell sütni, amíg ropogós nem lesz.
Az élesztőt morzsolja bele egy kis tálkába, szórja rá a cukrot és öntsön rá 50 ml langyos vizet. Letakarva, langyos helyen 15 perc alatt futtassa fel.
A koriandermagot mozsárban törje durvára, és a sóval együtt keverje a liszthez. Keverjen el kb. 200 ml langyos vizet az olívaolajjal, és az élesztővel együtt adja a liszthez. Az egészet keverje el egy fakanállal, és kb. 5 perc alatt gyúrja sima tésztává. A tésztát borítsa egy kilisztezett edénybe, és letakarva kelessze 1 órát.
A tésztát ismét gyúrja át, ossza 8 részre, és sodorjon hosszú rudakat belőle. A botokat körülbelül félig kenje be olajjal, majd tekerje rá a tésztakígyókat. A nyílt tábortűz vagy a faszenes grill felett addig kell sütni, amíg a kenyér szép barna és ropogós nem lesz.
TIPP: A tészta a kempingezés előtt, otthon is elkészíthető.
3 tipp a változatossághoz a tábori konyhában
Legyen szó akár tűzhelyről, akár gázfőzőről vagy grillről: a kempingben is különféle ízletes ételek készíthetők. Hiszen ki akar minden nap konzervbabot enni? Hogy mi kell a változatossághoz? Csak egy kis előkészítés és ezek a tippek:
Sokféle élelmiszert vigyen magával. Nélkülözhetetlen hozzávalók, melyek nem hiányozhatnak: só, bors, méz, cukor, olaj és ecet. Szintén praktikus a kuszkusz, a lencse és a tészta, valamint tonhalkonzerv és a paradicsomdarabokat tartalmazó konzerv, mivel tartósak és sokoldalúan felhasználhatók. Titkos tipp: a toastkenyér - két szelet között szinte bármi megpirítható, pl. pesto, mozzarella és paradicsom.
Vásároljon helyi élelmiszert. Illatos fűszernövények vagy friss hal a színes piacokon vagy a helyi szupermarketekben kapható. Tekintsen ki a kempingen kívülre is, és hagyja magát teljesen új ételek elkészítésére inspirálni.
Használja fel okosan a maradékot! Maradékból is készíthető finom étel. Készítsen például bundás kenyeret: maradék zsemléket forgasson felvert tojás és tej keverékébe, majd süsse ki. Az előző napi krumpliból kitűnő sült krumpli, burgonyás omlett vagy krumplisaláta készíthető.