Schließen

Kezdetét veszi a grillszezon!

Amit legkésőbb az első napos április hétvégén már mindenhol érezni lehet: a grillhús semmivel sem összetéveszthető illatát. Amikor a kolbász, steak és egyéb finomságok végre a parázs fölött sülnek, a grillezés szerelmeseinek szíve is gyorsabban ver. A grillezés igazi szenvedély. Mindehhez megfelelő grillsütőre és olyan segédeszközökre van szükség, mint a grillfogó, a grill lapát vagy a nyárs. Megmutatjuk Önnek, hogy - a baráti társaságon kívül - mire van még szükség a jól sikerült grillezéshez.

Melyik grill a megfelelő az Ön számára?

Ez az Ön szokásaitól függ. Asztali grillsütő vagy gömbgrill akkor ajánlott például, ha az erkélyen szeretne grillezni. Kerti használat esetén nagyméretű gázos vagy faszenes grillsütőt is választhat.

Faszenes grillsütő

A hobbi grillmesterek a klasszikus, faszenes grillsütőt favorizálják. Egyesek egyszerűen kultikus és az egyetlen igazi grillsütőnek tartják ezt a modellt. Rajongói a füstös aromára esküsznek, amely a faszénnel történő tüzelés révén jön létre. Igénytől függően léteznek kicsi gömbgrillek vagy nagyméretű grillkocsik. Az ételt általában közvetlenül grillezik meg oly módon, hogy a rostélyra vagy a parázsra teszik. Közben azonban ügyelni kell rá, hogy ne szenesedjen el az étel. Ebben az esetben ugyanis túl nagy hő képződik. A hőmérséklet tudatos szabályozásához viszont tapasztalatra van szükség.

Gázos grillsütő

Az USA-ban népszerű, nálunk azonban kevésbé ismert: a gázos grillsütő. Nem füstöl és gyorsan felfűthető. A hőmérséklet is könnyedén szabályozható. Főleg a nagyobb méretű modellek rendelkeznek kiegészítő funkciókkal. Praktikus például a több gázláng, amelyek külön is szabályozhatók. Így a különböző sütési időt igénylő grillételek is gond nélkül megsüthetők egyszerre. Hátránya: minél bonyolultabb a technika, annál bonyolultabb a grillsütő összeállítása is. Ezért a gázos grillsütők kevésbé alkalmasak a parkban tett kiránduláshoz.

Elektromos grillsütők

Az elektromos grillsütő jó alternatíva lehet, ha az erkélyen szeretne grillezni. Vagy ha gyorsan, tisztán és egyszerűen szeretné grillételét elkészíteni. Sem faszénre, sem gázra sincs szükség, csupán egy közelben lévő konnektor kell a grill beüzemeléséhez. Villámgyorsan használatra kész, megbízhatóan, füst és bonyolult technika nélkül grillez. Különösen praktikus: ha az alkatrészek mosogatógépben tisztíthatók. Nagyobb mennyiségű grillétel elkészítéséhez vagy profik számára azonban a készülék kevésbé alkalmas.

Milyen grilleszközök lehetnek különösen hasznosak?

Önmagában a megfelelő grillsütő még nem elegendő. A hozzáillő grilleszközök nélkül hamar megégetheti ujjait. A grillmesterek alapfelszerelésében az alábbiak feltétlenül megtalálhatóak:

Grillfogó

Erről az eszközről nem mondhat le grillezés közben. Hiszen a grillfogóval biztonságosan teheti a grillre, fordíthatja meg és veheti le a húst és a kolbászokat. Így elegendő távolságot tarthat a melegtől és a zsírtól. Javasoljuk, hogy ergonomikus markolatú eszközt válasszon a biztos és kényelmes fogás érdekében.

Grill lapát

A grill lapátnak a grillfogóhoz hasonló funkciója van. Mindig akkor van rá szükség, ha a készülő étel nehezen megfogható vagy a fogó nem elég kíméletes a számára. Például, ha kisebb húsdarabokat vagy húspogácsákat grillez. Emellett zöldséghez és húshoz való speciális grillapátok is léteznek. Valamennyi esetében fontos: a hosszú nyél és a széles lapátrész.

Nyársak

A húsos vagy zöldséges nyársak gusztusosan mutatnak és számtalan módon összeállíthatók. A dupla grillnyárs a legjobb választás. Ezek ugyanis megbízhatóan tartják meg a grillezendő ételt. A kis tolólapok segítségével pedig könnyedén a tányérra helyezhető az étel.

Ecset

A páclének köszönhetően az elkészítendő grillétel különleges aromát és fényt kap. Aki saját maga pácolja be a húst, az jó hasznát veheti egy ecsetnek. A szilikonból készült ecsetek kiválóan alkalmasak erre a célra, hiszen hőállóak. Olaj nélküli híg páclé esetén szóróflakon is használható.

Biztonság grillezés közben

Ha égési sérüléseket szerzünk, a vidám grillezésnek hamar vége szakadhat. A grillezés megkezdése előtt ezért feltétlenül stabil, egyenes talajra helyezze a grillsütőt és tartson készenlétben oltóanyagot. Főleg meggyújtáskor ügyeljen a biztonságos távolságra. Faszén esetén ne használjon olyan gyorsítót, mint például az éghető spiritusz. Az olyan kiegészítők, mint a kesztyű vagy a kötény védelmet nyújt a forró zsiradék ellen. A gyermekeket mindig tartsa távol a grillsütőtől.

Grillezéshez kapcsolódó termékek

    
  • 4 grillnyárs zöldségekhez szettben
Ideális hosszabb zöldséghez pl. spárgához
2 495Ft
Gyorsnézet
Sajnos már elfogyott
  • Nemesacél grillfogó
Fából készült markolat
2 795Ft

Finom receptek grillezéshez

Akár zöldség, hús vagy hal, változatos receptötleteink között minden grillrajongó megtalálja a neki valót:
Grillzöldség konfitált paradicsommal

Hozzávalók:

  • A konfitált paradicsomhoz
  • 400 g érett fürtös paradicsom vagy nagyobb koktélparadicsom
  • 2 újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 zöld chilipaprika
  • 1 kis darab gyömbér (kb. 1 cm)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kevés fehérbor
  • 1 teáskanál nyers nádcukor
  • feketebors
  • A zöldséghez:
  • 500 g vegyes zöldség (pl. 1 kis padlizsán, 1 cukkini, 100 g zöld spárga, 1 édeskömény gumó és/vagy 1 paprika)
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • cayenne-i bors
  • olaj a bekenéshez
  • zöldséggrillező kosár vagy nagyméretű grilltál
4 személyre
1. A konfitáláshoz a paradicsomra forró vizet öntünk, majd kis ideig állni hagyjuk benne. Lehúzzuk a paradicsom bőrét, majd négy darabba vágjuk, miközben a szárát eltávolítjuk. Megtisztítjuk az újhagymát, megmossuk, majd finomra aprítjuk. Meghámozzuk a fokhagymát és felaprítjuk. A chilipaprikát megtisztítjuk, kettévágjuk, majd igény szerint kimagozzuk, megmossuk és csíkokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.

2. Az olajat felforrósítjuk. Az újhagymát, a fokhagymát, a chilit és a gyömbért 2-3 percig pároljuk benne. Bort öntünk hozzá és tovább pároljuk. Beletesszük a paradicsomot és cukrot szórunk rá. Az egészet 5-10 percig kis lángon addig forraljuk, míg a folyadék el nem párolog. A szószt sóval és borssal ízesítjük és kis tálkába töltjük.

3. Megmossuk, megszárítjuk és megtisztítjuk a zöldséget. A padlizsánt és a cukkinit kb. 1 cm széles szeletekre vagy darabokra vágjuk. A spárgát megszabadítjuk fás végeitől. Az édesköményt hosszában kettévágjuk, majd a torzsa nélkül egyenletes darabokra bontjuk. A paprikát négy részbe vágjuk.

4. A zöldséggrillező kosarat vagy a grilltálat kikenjük olajjal. Az olívaolajat elkeverjük a citromlével, a sóval és a cayenne-i borssal. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a zöldségdarabokat és a nyitott grillező kosárba vagy a grilltálba helyezzük. Becsukjuk a grillező kosarat.

5. Előmelegítjük a grillsütőt. A tálban vagy a kosárban lévő zöldséget a forró grillsütőn, közepes tűzön 8-12 percig grillezzük, közben egyszer megfordítjuk. Konfitált paradicsommal és ízlés szerint grillezett crostini-vel fogyasztjuk.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Lazacszeletek pastis-szal és tapenade-val (olívabogyó-pástétom)

Hozzávalók:

  • A lazachoz:
  • 2 evőkanál narancslé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál pastis (ánizslikőr; vagy helyette ouzo)
  • 1 teáskanál zöldbors (friss vagy konzerv)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 nem túl vastag lazacszelet (szeletenként 240-250 g)
  • Olaj a bekenéshez
  • A tapenade-hoz:
  • 100 g fekete olajbogyó
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1/2 teáskanál zöldbors (friss vagy konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 - 4 szár sima levelű petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 olajban eltett, szárított paradicsom
  • fekete bors
4 személyre
1. A lazachoz a narancslevelet, az olívaolajat és a pastist összekeverjük. A zöldborsot finomra aprítjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, felkarikázzuk és a zöldborssal és egy kis sóval összekeverjük.

2. A lazacszeleteket hideg vízzel leöblítjük, megszárítjuk, majd a páclével együtt egy fagyasztózacskóba tesszük. A zacskót szorosan lezárjuk, óvatosan átgyúrjuk, hogy a szeleteket jól átjárja a páclé. A szeleteket legalább 30 percig pácoljuk.

4. A tapenade-hoz az olajbogyókat, ha szükséges kimagozzuk, majd a kapribogyóval és a zöldborssal durvára vágjuk. Meghámozzuk a fokhagymát, átnyomjuk és az előzőekhez adjuk. Megmossuk a petrezselymet és szárazra rázzuk. Leszedegetjük a leveleit, majd az olívás keverékkel és az olajjal együtt egy magas pohárba tesszük. Az egészet finomra pürésítjük. A konzerv paradicsomot lecsöpögtetjük, nagyon finomra aprítjuk és hozzákeverjük. Sóval és borssal ízesítjük.

4. Előmelegítjük a grillsütőt. A rostélyt bedörzsöljük olajjal. A páclét lehúzzuk a szeletekről, pl. egy tésztalapát segítségével. A lazacszeletekre olajat locsolunk. A szeleteket vastagságtól függően közepes tűzön 4-6 percig grillezzük, majd megfordítjuk és további 4-6 percig grillezük. Tapenade-val szervírozzuk.

TIPP - HOGY MÉG AROMÁSABB LEGYEN AZ ÉTEL: aki szereti, kiegészítésképpen egy pár szelet biocitromot is tehet a grillre és a lazacszeletek mellé kínálhatja. Olívaolaj helyett a paradicsomkonzervben található olaj egy részét is felhasználhatja a tapenade-hoz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Színes karibi nyársak

Hozzávalók:

  • Egyenként 1/2 teáskanál koriander, jamaikai szegfűbors és egész feketebors
  • 1 teáskanál chili pehely
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehér rum (vagy helyette zöldcitrom leve)
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 kisebb sertésfilé (kb. 500 g)
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kisebb piros paprika
  • 1/2 ananász
  • 1 fehér hagyma
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 8 nyárs (a fanyársakat előzőleg be kell nedvesíteni!)
  • Olaj a kenegetéshez
4 személyre
1. A fűszereket a chili pehellyel egy mozsárban összetörjük, majd az olajjal, rummal, kb. 1 teáskanál sóval és cukorral együtt páclevet készítünk. A húst megszárítjuk, az ínakat és a bőrt eltávolítjuk. A húst kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, a páclében megforgatjuk.

2. A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk és 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paprikát kettévágjuk, megtisztítjuk, megmossuk és 3 cm-es darabokra vágjuk. A fél ananászt hosszában kettévágjuk, a torzsát eltávolítjuk. Meghámozzuk az ananászt és feldaraboljuk. A hagymákat meghámozzuk, négy részre vágjuk és rétegeire bontjuk.

3. A húst kivesszük a pácléből, majd a cukkinivel, paprikával, ananásszal és hagymadarabokkal együtt a nyársra szúrjuk. A nyársakat egy nagy tányérra vagy tálcára tesszük, a maradék páclevet rácsöpögtetjük és 10-20 percig állni hagyjuk.

4. Előmelegítjük a grillsütőt. A rostélyt bedörzsöljük olajjal. A nyársakat közepes tűzön 10-12 percig grillezük, közben többször megforgatjuk és meglocsoljuk a páclével. Megszórjuk szézámmaggal és tálaljuk.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Borsos steak rozmaringgal

Hozzávalók:

  • 2 rozmaringág
  • 2 evőkanál egész feketebors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál méz
  • 4 marha hátszín vagy bélszínszteak (egyenként 180 g, kb. 3 cm vastag)
4 személyre
1. A rozmaringot megmossuk, szárazra rázzuk, majd lehúzzuk az ágakról a tűket. A szemes borsot a mozsárban összetörjük. Ez előzőkből, valamint az olajból, mézből és sóból páclevet készítünk.

2. A steak-eket egy konyhai papírtörlővel megszárítjuk, majd minden íntól megszabadítjuk, esetleges zsíros szélüket 3-4 cm-es távolságban bevagdossuk. A steak-eket bedörzsöljük a páclével, ezután szobahőmérsékleten kb. 30 percig pihentetjük és állni hagyjuk.

3. A steak-eket a grillrostélyra tesszük, majd a parázstól kb. 10 cm-es távolságban kb. 8 perc alatt rózsaszínűre grillezzük, közben egyszer megfordítjuk.

JÓ, HA TUDJA: ha "medium"-ra (belül rózsaszín) szeretné sütni a húst, grillezze a 180 g-os steak-et a receptben leírtak szerint. Aki "raw" állagúra (belül nyers, kívül vékony barna kéreg) szeretné, összesen 2-4 percre tegye a rostélyra. "rare" (véres belső) állagúra 4-6 perc alatt sütheti meg a steak-et. "well done" (átsült) akkor lesz a hús, ha legalább 10-12 percig grillezi.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Itáliai sajtburger

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 450 g darált marhahús
  • 2 evőkanál közepesen erős mustár
  • 5 evőkanál ketchup
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • bors
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4 nagy szezámmagos hamburger zsemle (puha zsemle)
  • 200 g paradicsom
  • 1 csokor rukkola
  • 3 evőkanál salátamajonéz
  • 8 szelet füstölt Scamorza sajt (egyenként kb. 15 g)
  • Olaj a grillezéshez
4 személyre
1. A grillsütőt begyújtjuk. Meghámozzuk a hagymát és keresztben kettévágjuk, egyik felét felkockázzuk, másik felét vékony szeletekre vágjuk. A hagymakockákat a darált hússal, 1 evőkanál mustárral, 1 evőkanál ketchuppal, a zsemlemorzsával és az oregánóval összegyúrjuk.

2. A zsemlét vízszintesen felvágjuk, majd a forró grillsütőn forgatva felmelegítjük. A darált húst egy kiolajozott grilltálban, forgatás mellett kb. 10 percig sütjük a forró grillen.

3. A paradicsomokat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A rukkolát megtisztítjuk, megmossuk és szárazra rázzuk. A majonézt 1 evőkanál mustárral elkeverjük. A zsemlék alsó felét megkenjük 1-1 evőkanál mustáros krémmel. Rukkolát teszünk rá, a paradicsomot és a hagymakarikákat eloszlatjuk rajta. Rátesszük a darált húst és a sajtot. A maradék ketchupot rákenjük, majd a zsemle felső felével befedjük. Azonnal szervírozzuk.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Gyors pácok a grillezés színes élményéért

A hús, a hal és a zöldség sokkal finomabb, ha előtte egy kis ideig fűszeres páclében hagyjuk állni. A következőkben néhány ilyen receptet adunk közre:
Mediterrán páclé

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • Egyenként 2 ág rozmaring, kakukkfű és oregánó
  • 6 zsályalevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • feketebors
1. A 2 gerezd fokhagymát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

2. A 2-2 ág rozmaringot, kakukkfüvet és oregánót a 6 zsályalevéllel együtt megmossuk, szárazra rázzuk és finomra aprítjuk.

3. 1 evőkanál ciromlével, 4 evőkanál olívaolajjal, sóval és feketeborssal összekeverjük.

Olyan húsokhoz illik, mint például a báránykaraj, sertésflekken vagy cukkiniszeletekhez, paprikához és padlizsánhoz is fogyasztható.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Mézes-szójás páclé

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál lime- vagy citromlé
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • chilipor
1. 1 evőkanál mézet 2 evőkanál lime- vagy citromlével és 6 evőkanál szójaszósszal összekeverünk.

2. Ezután chiliporral ízesítjük.

Tökéletesen illik oldalashoz vagy karajhoz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Orientális páclé

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor korianderzöld
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál édesnemes paprikapor
  • 1 teáskanál ras el hanout fűszerkeverék
  • fekete bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál olívaolaj
1. Az egy nagy csokor korianderzöldet megmossuk, szárazra rázzuk és finomra aprítjuk.

2. A 4 gerezd fokhagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk.

3. Az előzőeket sóval, 1-1 evőkanál római köménnyel, az édesnemes paprikaporral, 1-1 teáskanál feketeborssal és az el hanout-tal (marokkói fűszerkeverék) összekeverjük.

4. Hozzákeverjük az 1 evőkanál citromlevet és a 4 evőkanál olívaolajat.

Halakhoz, például tonhalhoz, szardíniához és makrélához illik, de bárányhoz, padlizsánhoz és cukkinihez is kitűnő.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Édes-csípős paradicsomos páclé

Hozzávalók:

  • 2 chilipaprika
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 100 g paradicsompüré
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál balzsamecet
1. A 2 chilipaprikát megmossuk és leszárazzuk.

2. A 2 gerezd fokhagymát meghámozzuk, majd mindkettőt az 1 evőkanál kapribogyóval együtt nagyon finomra apírtjuk.

3. 100 g paradicsompürével, 1 evőkanál mézzel és 2 teáskanál balzsamecettel összekeverjük és sóval ízesítjük.

Oldalashoz, virslihez és karajhoz illik.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Almás-gyömbéres páclé

Hozzávalók:

  • 1 biolime
  • 1 darab gyömbér
  • 2 evőkanál almazselé
  • 2 teáskanál almasűrítmény
  • feketebors
  • ¼ liter almabor vagy szűretlen almalé
1. A biolime-ot megmossuk, héját finomra lereszeljük, majd levét kinyomjuk.

2. Az 1 darab gyömbért (kb. 4 cm) meghámozzuk és nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

3. Mindezt az 1/4 l almaborral vagy szűretlen almalével, az 1 evőkanál almazselével és a 2 teáskanál almasűrítménnyel összekeverjük, sóval és feketeborssal ízesítjük.

Halhoz, például lazachoz, valamint sertéshúshoz és szárnyasokhoz illik.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Bazsalikomos-mustáros páclé

Hozzávalók:

  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 újhagyma
  • 2 olajos szardellafilé
  • 1 evőkanál erős mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál olívaolaj
1. Az egy csokor bazsalikom leveleit leszedegetjük, meghámozzuk a 2 gerezd fokhagymát, majd megmossuk és megtisztítjuk az ujjhagymát és az egészet finomra aprítjuk.

2. Az olajos szardellafilét egy villával szétnyomkodjuk és az 1 evőkanál erős mustárral, a fűszeres keverékkel, az 1 evőkanál citromlével és a 4 evőkanál olívaolajjal összekeverjük.

Remekül illik bárányhoz, marhahúshoz és szárnyasokhoz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Ízletes saláták és mártogatósok grillezéshez

A saláták és a mártogatósok egy jól hangulatú grillezésről sem hiányozhatnak. A következőben néhány finom receptet talál hozzá:
Burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg főznivaló burgonya
  • 6 evőkanál fehérbor (vagy helyette zöldségleves)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 evőkanál ecet (vagy helyette fehérborecet)
  • bors
  • 1 vöröshagyma
  • ½ csokor turbolya
  • ½ csokor sima levelű petrezselyem
4 személyre
1. A burgonyát megmossuk, majd sós vízben lefedve, közepes tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Leöntjük és még forrón meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, ezután meglocsoljuk a borral. A burgonyát kb. 10 percig állni hagyjuk.

2. Közben a dresszinghez az olajat, az ecetet, 1 teáskanál sót és borsot egy nagy salátástálban alaposan összekeverünk. A hagymát meghámozzuk és finom kockákra vágjuk. A turbolyát és a petrezselymet megmossuk, leveleit leszedegetjük és finomra aprítjuk.

3. A burgonyaszeleteket, a hagymát és a fűszernövényeket alaposan összekeverjük a dresszinggel és még kb. 30 percig állni hagyjuk.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Ketchup

Hozzávalók:

  • 1 darab gyömbér (kb. 1 cm)
  • 10-15 szem feketebors
  • 2 babérlevél
  • 2 szegfűszeg
  • 500 g dobozos paradicsom
  • 1 kis szál zeller
  • 1 fokhagymagerezd
  • 1 kicsi mogyoróhagyma
  • ¼-½ nagy piros chilipaprika
  • ¼ teáskanál őrölt vargánya
  • 2-3 evőkanál sötétbarna nyers nádcukor (pl. Muscovado)
  • 100 ml fehérborecet
  • ¼ teáskanál őrölt, szárított Jalapeños (aki szereti)
  • Kb. ½ teáskanál finom tengerisó
  • Papírból készült teafilter
  • Jól lezárható palackok (sterilizált)
Kb. 400 ml-nyi készül
1. A gyömbért meghámozzuk, felszeljük, majd a szemes borssal, babérlevelekkel és szegfűszeggel a teafilterbe tesszük, ezt követően egy kis fűszeres zsákocskává kötjük össze (így az egészet később könnyebb eltávolítani).

2. A dobozos paradicsom csumáját eltávolítjuk, majd a paradicsomot egy fazékba tesszük. A zellert megmossuk, megtisztítjuk, harmadoljuk és hozzáadjuk. A fokhagymát és a mogyoróhagymát meghámozzuk és felaprítjuk, a chilipaprikát megmossuk és finom karikákra vágjuk, majd a többihez adjuk. A megmaradt hozzávalókat az előkészített fűszeres zsákocskával együtt szintén beletesszük.

3. A fazekat a tűzhelyre tesszük és tartalmát felforraljuk. Majd az egészet kis-közepes lángon 20-30 percen keresztül főzzük, közben alkalmanként megkeverjük. A fűszeres zsákocskát és a zellerdarabokat kivesszük, a paradicsomszószt egy botmixer segítségével finomra pürésítjük, majd sóval ízesítjük. Esetleg még egy kis ideig forralhatjuk, míg állaga megfelelővé - krémes ketchuppá - nem válik.

4. A szószt forrón az üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és hűlni hagyjuk. Az ajándékozás pillanatáig hűtőszekrényben tároljuk.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Aïoli

Hozzávalók:

  • 75 ml teljes tej
  • 4 fokhagymagerezd
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1-2 csepp folyékony méz
  • 125 ml olívaolaj vagy semleges olaj
  • Fehérbors (ízlés szerint)
4 adaghoz
1. Ehhez a recepthez valamennyi hozzavalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie - a tejet pl. 15 másodpercig melegítjük a mikrohullámú sütőben. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk.

2. A tejet fokhagymával, mustárral, 1 teáskanál citromlével, mézzel és 1/2 teáskanál sóval egy magas pohárba tesszük. A hozzávalókat egy botmixer segítségével finomra pürésítjük. Az olajat további pürésítés mellett először cseppenként, majd vékony sugárban addig öntjük hozzá, míg sűrű, krémes szószt nem kapunk.

4. Az aïoli-t sóval, mézzel, citromlével és ízlés szerint egy kis fehérborssal ízesítjük. Az aïoli szinte mindenhez illik. Ropogós bagetthez, grillezett húshoz, halhoz és zöldséghez egyaránt kitűnő. Fondühöz, csőben sült zöldségekhez és fűszeres és hasábburgonyához is tökéletes.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Még több praktikus grilleszköz

    
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • Többfunkciós nemesacél grilleszköz
3 az 1-ben funkció
5 995Ft
2 795Ft
  • 4 grillnyárs zöldségekhez szettben
Ideális hosszabb zöldséghez pl. spárgához
2 495Ft
Gyorsnézet

Grillezéshez kapcsolódó hasznos tippek

TŰZGYÚJTÁS: Hagyjon elég időt a tűzgyújtásra. Faszén esetében (a legjobb, ha bükkfából készült faszenet választ) legalább 20 percre van ahhoz szükség, míg az első darabokat rá lehet tenni. A grill brikettnek 30 perc, vagy annál is több idő kell. Ez utóbbi viszont kitartóbban és egyenletesebben ég. Kis trükkök a tűzgyújtáshoz! Kizárólag speciális grillgyújtót használjon, benzint vagy spirituszt soha! Ezeknek a folyadékoknak az esetében már egy kis szikrától is begyulladhatnak a gázok. A grillezés csak akkor veheti kezdetét, ha a faszén megfelelően izzik és a parazsat fehér hamu fedi be.
MÉRSÉKELT TŰZ: A zöldségek, a sajt, a gyümölcs és a tofu érzékenyebben reagál a hőre, mint a hús. Ezért a vegetáriánus specialitásokat helyezze inkább a grillsütő peremére, vagy tegye a grillrostélyt egy kicsit magasabbra. Fő szabály: közepesen erős sütéshez legyen 10-12 cm távolság a rostély és a parázs között.
GRILLEZÉSI IDŐ: Ez változó lehet. Minél több étel készül a grillrostélyon, annál tovább tart a grillezés. Minden parázs más és más hőt ad. Az időjárás is fontos szerepet játszik. Hőség esetén a grillezési idő lerövidülhet, míg hűvösebb időben meghosszabbodhat.
A HOZZÁVALÓKAT AJÁNLOTT MEGSZÁRÍTANI: Miután a zöldségeket megmosta, mindig törölgesse szárazra, különben nehezen lehet olajjal megkenni őket.
A MEGFELELŐ OLAJ: a megkenéshez válasszon olyan növényi olajat, mely 200°-ra is felhevíthető, ilyen pl. a szója- vagy mogyoróolaj. A magas hőmérsékletet az egyszerű olíva-, napraforgó- vagy kukoricacsíra olajak is elviselik. Érzékenyen reagálnak a hőre a telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmazó olajok és a kiváló minőségű, hidegen sajtolt olajak.
PLUSZ AROMA: Mielőtt gyümölcsöt, zöldségnyársat vagy grillsajtot helyezne a rostélyra, keverjen olyan fás fűszernövényeket a grillparázsba, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy levendula, köménymag vagy áztatott dióhéj.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Nem csak grillezéskor hasznos: minden, amit a húsról tudni érdemes

A grill és a hús egyszerűen összetartoznak. Nem számít, hogy Ön melyiket szereti a legjobban - a disznó-, marha- vagy szárnyashús - megmutatjuk, hogy melyik részt mihez használhatja fel és hogy miként készítheti el a húst a legfinomabban.

A marhahús helyes grillezése

A grillezéshez felhasznált marhahús elsősorban a steakkedvelők számára lehet érdekes. Hiszen egy szép márványos felszínű, szaftosra grillezett steak biztosan nem hagyja hidegen őket. Emellett marhahús pogácsák és még sok egyéb más készíthető belőle.

A megfelelő sütési idő

Attól függően, hogy mit és mivel grillez, a grillezési idő is változhat. Erre vonatkozóan nem létezik feltétlenül követendő szabály. Ehelyett inkább ellenőrizze, hogy megfelelően megsült-e az étel: egy villával finoman nyomja meg a húst. Ha még puha, akkor belül még nyers. Ha enyhén visszaugrik, akkor már közepesen átsült. Ha állaga szilárdnak tűnik, akkor már belül is megsült.

Kíméletes bánásmód

Mivel a marhahús nagyon kényes, bánjon vele nagyon óvatosan. Ne vágja be a húst és ne villával, hanem csak grillfogóval vagy grillapáttal forgassa meg. Grillezés után, tálalás előtt, egy kis ideig még hagyja pihenni a húst.

Magas hőfok, gyakori forgatás

Hogy szép kérget süthessen rá, grillezés előtt szárítsa meg a steak-et és csak azután tegye rá a grillsütőre, ha az már nagyon forró. Ez az ideális pirítási folyamat szempontjából lényeges, ezt Maillard-reakciónak is hívják. Rövid időközönként fordítsa meg, hogy a hő egyenletesen el tudjon oszlani.

A disznóhús helyes grillezése

A disznóhús a németek kedvenc grillétele. Nagyon aromás, és rengetegféleképpen elkészíthető. Ezért kerül gyakran a tányérra sertéssteak, karaj vagy virsli. És nem csak grillezéskor.

Lassan, ne túl forrón

A disznóhús túl magas hőmérsékleten hamar kiszárad. Hogy jó szaftos maradjon, lassan, alacsony hőfokon kell grillezni. A pontos grillezési idő természetesen a húsdarab méretétől és az elkészítés módjától is függ. A pulled pork-ot (húzott sertéssült) tizenkét órán keresztül grillezik a füstölőben.

Ne vágja le a szélét

Aki általában le szokta vágni a zsíros széleket, az ezt most csak a grillezés után tegye. Ennek az az oka, hogy védelmet nyújtanak a kiszáradás ellen. Annak érdekében viszont, hogy a hús ne ugorjon össze sütéskor, grillezés előtt bevagdoshatja a széleket.

Gyűjtse össze a zsiradékot

Ha zsíros disznóhúst grillez, ügyeljen rá, hogy a zsír ne csöpögjön rá a faszénre. Különben füst és egészségre káros anyagok keletkezhetnek. Használjon például grillserpenyőt vagy tegyen egy alumínium tálkát a rostély alá.

A szárnyasok helyes grillezése

A csirke, kacsa vagy pulyka a második helyet foglalja el a kedvenc grillételek között a disznóhús után. Mivel a szárnyasok zsírszegények, ezért bűntudat nélkül, frissen gillezve fogyaszthatja.

A bőr, mint ízfokozó

A szárnyasokat bőrrel vagy anélkül is grillezhetjük. A zsíros bőr még finomabbá teszi az ételt. A legjobb, ha finom páclét visz a bőr alá. Ezáltal a hús még aromásabbá válik.

Feltétlenül süsse át alaposan

A szárnyashúst a baktériumok megszűntetése érdekében mindig jól átsütve fogyassza. A biztonság kedvéért vágja be középen a húst. Ha az még rózsaszín, akkor még nincs jól átsülve, ezért ajánlatos még tovább sütni.

Akadályozza meg a hús kiszáradását

A húst vegye ki a hűtőszekrényből kb. 20 perccel a grillezés előtt. A grillsütőn újra kenje meg a páclével vagy olajjal. Ezen kívül csak közepes hőmérsékleten grillezze a szárnyashúst, így nem fog kiszáradni.

Különlegesség: grillezett zöldségek

A grillezett zöldségek nem csak a vegetáriánusok kedvencei. Mivel könnyű ételnek számítanak, főként nyáron járulnak hozzá a változatos táplálkozáshoz a szokásos salátaköret mellett. A grillezési folyamat révén pedig különleges aromákkal is gazdagodnak.

Tippek és ötletek zöldségekkel
A zöldségek sokféleképpen és egyszerűen elkészíthetők. Helyezzen nagyobb szeleteket közvetlenül a rostélyra. Vagy készítsen színes grillnyársakat, illetve grilltálat. Tegyen hozzá egy kis olajat, fűszervajat vagy páclét, így a zöldség nem fog leégni. A padlizsán, a csiperkegomba, a cukkini és a paprika különösen jól grillezhető. A grill- vagy a fetasajt is megsüthető. Ezen kívül jó, ha tudja, hogy a banán is remekül grillezhető.

Különlegesség: halak és tenger gyümölcseinek grillezése

A grillen halat vagy a tenger gyümölcseit is elkészítheti. Ezek a könnyű fogások főleg nyáron jelentenek könnyű alternatívát. A hal önmagában is fogyasztható vagy aromás páclével is ízesíthető.

Tippek és ötletek a halhoz és társaihoz kapcsolódóan
Alapvetően bármely halfajtát elkészítheti grillen. Elsősorban azonban a pisztráng, az aranymakréla, a lazac és a sügér alkalmas grillezésre. Ezek a fajták ugyanis grillezéskor is nagyon szaftosak maradnak. Ízben a fokhagyma, a kapor és a bors illik hozzájuk a legjobban. A citromlé frissítő jelleget kölcsönöz ezeknek a fogásoknak. Ha tintahalkarikát vagy kagylót grillez, akkor azt javasoljuk, hogy használjon olajjal kikent grillserpenyőt. Ezzel szemben a garnélanyársat közvetlenül ráhelyezheti a rostélyra.