Hagyományos vidéki konyha: kenyérsütés, sütőben készülő ételek és spárga

Akár saját készítésű kenyér, spárga vagy finom felfújt - a vidéki konyha hagyományos ételei kellemes hangulatot teremtenek a konyhában. Ha serceg az étel a serpenyőben, a spárga puhul, a sütőben készülő étel pedig aranybarnára válik, nem marad más más hátra, mint az örömteli várakozás és a konyhát lassan betöltő ellenállhatatlan illat élvezete. Az Ön étvágyát is meghoztuk a vidéki konyhához? Fogadja hát szeretettel az Ön számára összeállított finom receptjeinket, valamint hasznos tippjeinket és információinkat.

Kenyérsütéssel kapcsolatos tippek

A frissen sült kenyeret a péknél szokta beszerezni? Feltételezzük igen, de azért számos okot tudunk arra is, hogy miért süsse meg kenyerét saját maga. A legfontosabb ilyen ok: Ön határozhatja meg, hogy kenyere mit tartalmazzon. Alkossa meg magokból, diófélékből és zöldségből álló saját keverékét, melyet még allergiások is bátran fogyaszthatnak. Így nem csak változatosan, hanem sokkal tudatosabban is táplálkozhat.

1. Tészta az Ön kedvenc kenyeréhez

A tésztát vagy konyhagéppel vagy hagyományos módon, kézzel is meggyúrhatja. Az a fontos, hogy a mindenkori liszt fajtától függően, különböző erősséggel gyúrjon: a megfelelő állagú tészta elérése érdekében a búzában gazdag tésztákat sokkal intenzívebben kell gyúrni mint a magas rozstartalmúakat. Ha pedig a kenyértésztát keleszti, fedje le azt nedves konyharuhával és tegye meleg helyre. Körülbelül 24 °C az optimális. A tészta akkor kelt meg, ha a nyomáspróba után - ujjunkkal kb. 1 cm mélyen benyomjuk - háromnegyedére visszaugrik.

2. Ne engedje, hogy a kenyér kiszáradjon a sütőben

Annak érdekében, hogy a tészta a sütőben megfelelően süljön, a kenyeret alsó-felső sütéssel és ne légkeveréssel süsse, mivel az túl gyorsan kiszárítja a kenyér felületét. A legjobb, ha magas hőmérsékleten kezdi a sütést, majd egy idő után lejjebb veszi a hőfokot. Így a kenyér nem válik túl sötétté. Ezen kívül az is fontos, hogy a sütőben elegendő pára legyen. Ennek elérése érdekében helyezzen egy vízzel megtöltött tálat a sütő aljára, vagy alkalmanként spricceljen egy kevés vizet a kenyérre. Szúrjon egy kis fapálcát a kenyérbe annak tesztelésére, hogy kész-e. Ha már nem ragad rá a tészta a pálcikára, a kenyér elkészült.

3. A tökéletes kenyérbél és kenyérhéj

A kenyérbél és kenyérhéj fogalmak a kenyér belsejét és külsejét jelentik. A jó kenyérbélnek rugalmasnak, nedvesnek és aromásnak kell lennie, ezzel szemben a kenyérhéj legyen jó ropogós. Ha különösen csillogó kenyérhéjat szeretne készíteni, sütés után azonnal kenje meg a kenyeret egy kis hideg vízzel. Esetleg sütés előtt egy elkevert tojással is megkenheti a tésztát. Így a magvak és a diófélék is jobban rátapadnak. Édes kenyerek esetében tejet is használhat, megkenés után pedig egy kis cukrot is szórhat rá.

4. Tárolás: Így marad tovább friss a kenyér

A legjobb, ha a kenyeret egészben, a vágásfelülettel lefelé helyezi bele a kenyértartóba. Így a levegőben lévő baktériumok kevésbé érintkezhetnek a kenyér felületével és nem szárad ki olyan gyorsan. Választás szerint azonban papírzacskóban vagy lenvászon zsákban is tárolhatja a kenyeret. Hűtőszekrénybe csak nagyon meleg napokon érdemes betenni, mert különben sokkal gyorsabban megavasodik a kenyér. Tipp: ha sok kenyeret sütött vagy hosszabb ideig szeretné tárolni, mélyhűtő zacskókba téve feldarabolva vagy kiporciózva tárolhatja mélyhűtőben.

Alapreceptek a finom, házi készítésű kenyérhez

A következő paraszt- vagy tönkölybúza kenyérhez való receptek olyan alapreceptek, amelyeket tetszés szerint kiegészíthet magvakkal, diófélékkel és hasonlókkal, így megalkothatja ízlésére szabott kedvenc kenyerét.
Parasztkenyér

Hozzávalók:

  • ½ kocka élesztő (20 g)
  • 500 g búzaliszt
  • ½ teáskanál só
  • Liszt a kidolgozáshoz
Elkészítés: 75 perc | 280 kcal adagonként | 1 kenyérsütő formához
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, majd egy 300 ml langyos vízzel teli tálban feloldjuk. Lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk.

2. A lisztet a sütőformába tesszük, közepére egy kis vájatot készítünk. Az elkevert élesztőt és a sót a vájatba öntjük. Az egészet mindaddig gyúrjuk, amig a tészta simává nem válik.

3. A tésztát belisztezett kézzel gömbbé formázzuk, majd letakarjuk egy konyharuhával. Lefedve 1 óra 30 perc hosszan pihentetjük.

4. A sütőt 150°-ra (légkeveréses sütőben 140°-ra) előmelegítjük. A sütőformát összezárjuk, és a sütőbe tesszük. A kenyeret a sütőben (alul) kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. A formát kivesszük és óvatosan kinyitjuk (figyelem, forró gőz távozhat!) A kenyeret egy süteménytartó rácsra helyezzük és ott hűlni hagyjuk.

Tipp: aki szereti, az a tészta megdagasztása után még szezámmagokat, napraforgómagokat vagy tökmagokat (egyenként kb. 5 g-ot) adhat a tésztához. Ezt követően a tésztát a fent leírt módon készítse el. Végül a tészta felszínét kenje meg egy kis vízzel, ízlés szerint szórja meg magvakkal és a szokott módon süsse meg a formában.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Gyors tönkölybúza kenyér

Hozzávalók:

  • 650 g teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
  • 1 kocka friss élesztő
  • Zsír a formához
Elkészítés: 5 perc | Sütés: kb. 50 perc | 145 kcal adagonként | 1 szögletes sütőformához
1. A formát kizsírozzuk. A lisztet 1 evőkanál sóval egy tálban elkeverjük. Az élesztőt szétmorzsoljuk és eloszlatjuk a liszten.

2. A kézi robotgép dagasztószárával 1/2 l kézmeleg vizet lassan beledolgozunk, míg sima tésztát nem kapunk.

3. A tésztát a formába töltjük és a nem előmelegített sütőben 200°-on (középen, légkeveréses sütőben 180°-on) kb. 50 percig sütjük.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Sütőhöz: hagyományos & innovatív anyagok

A konyhában nem csak a hozzávalók mérvadóak az elkészített ételek minősége szempontjából. A kellékek - különösen azok anyaga - is fontosak. Konyhánkban napjainkban a tradíció találkozik a modernnel: a már évtizedek óta jól bevált konyhai segédeszközöket éppen olyan szívesen használjuk, mint a praktikus innovációkat. Hiszen minden anyagnak megvannak a maga előnyös tulajdonsága. Most elmagyarázzuk, hogy a különböző anyagok minek köszönheti egyediségüket, hogy kell bánni velük és hogy elsősorban milyen fogásokhoz ajánlottak.

Zománc

A zománc egy üvegből készült bevonat. Aromasemleges tulajdonságának köszönheti különlegességét: a zománcozott edényben készülő ételek megőrzik hamisítatlan, eredeti ízüket. A sima üvegfelület könnyen tisztítható és különösen higiénikus. Mivel ezen kívül a zománc jó hővezető is, a fogások gyorsan és energiatakarékos módon készülnek el. Ügyeljen azonban arra is, hogy a bevonat alatt acélbelső található. A fülekkel és fedővel ellátott edény tehát nagyon felforrósodhat, ezért feltétlenül edényfogó ruhával érjen hozzá!

Agyag

Ez a természetes anyag nagy hagyományokkal rendelkezik a konyhában, így nem csoda, hogy még ma is nagyon közkedvelt: agyagedényben például burgonyát és zöldségeket párolhatunk olaj vagy víz nélkül. Így rendkívül intenzív aroma jön létre felesleges zsiradék hozzáadása nélkül. Emellett a vitaminok és a tápanyagok is megmaradnak. Fontos: az agyag nem szereti a hőmérséklet-ingadozásokat. Az ételt ezért feltétlenül hideg sütőbe tolja be, majd nagyon lassan melegítse fel a kívánt hőmérsékletre.

Szilikon

A szilikon nagyon egyszerű és könnyen kezelhető anyagként honosodott meg a konyhában. Például sütőformákat is előszeretettel készítenek belőle. Mivel a szilikonformák rugalmasak, az olyan pékáru, mint a sütemény vagy a kenyér könnyedén kivehető belőle, így kikenni sem kell. Mindemellett a szilikon mosogatógépben tisztítható, mikrohullámú sütőben is használható és hőmérsékletálló: az anyag számára az sem jelent gondot, ha közvetlenül a mélyhűtőből a sütőbe tesszük.

Bevonatos serpenyők

A tapadásmentes bevonatok a leghasznosabb innovációt jelentik a konyhában. A bevonatos serpenyők arról gondoskodnak, hogy sütéskor vagy a sütőben használható serpenyők esetében még zsiradék használata nélkül se ragadjon le semmi a sütőben. A tapadásmentes bevonat minőségét Ön is ellenőrizheti: minél érdesebb a felület, annál jobb. Hiszen a beledolgozott kemény részecskék teszik a minőségi serpenyőket ellenállóvá a mechanikus behatásokkal szemben.

Sütőben készülő fogások & egyebek: receptek nagymamáink idejéből

Darálthúsos-karalábés felfújt

Hozzávalók:

  • 600 g zeller
  • 1 kg karalábé
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 700 g sovány darált marhahús
  • bors
  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 4 tojás (M-es méret)
  • 500 ml tej
  • szerecsendió
  • 200 g reszelt sajt
Elkészítés: 20 perc | Sütés: kb. 30 perc | 580 kcal adagonként | 1 nagy felfújtformához
1. Egy nagy fazékban bőségesen sós vizet forralunk. A zellert és a karalábét meghámozzuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A zöldségszeleteket a forrásban lévő sós vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd egy szűrőben leszűrjük.

2. A sütőt 180°-ra előmelegítjük. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd a darált húst morzsásra pirítjk benne. Erőteljesen sózzuk és borsozzuk, majd oregánót keverünk hozzá. A tojásokat elkeverjük a tejjel, a sóval, a borssal és a frissen reszelt szerecsendióval

3. A zöldségszeleteket a megpirított darált hússal és a 150 g reszelt sajttal váltakozva rétegezzük. Végül zöldségszeletekkel zárjuk, ráöntjük a tojásos tejet és a rászórjuk maradék sajtot. A felfújtat előmelegített sütőben (középen, légkeveréses sütőben 160°-on) kb. 30 percig sütjük.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Sütőben sült burgonya agyagedényben

Hozzávalók:

  • 1,5 kg közepes méretű, főznivaló burgonya
Elkészítési idő kb. 1. óra
1. Melegítse elő a sütőt 230 °C-ra (légkeveréses).

2. Mossa meg alaposan a burgonyát és még nedvesen tegye a burgonyafőző fazékba.

3. Tegye rá a fedőt a fazékra, majd helyezze a sütőben lévő rácsra

Tipp: Egy késsel szúrjon a burgonyába, így ellenőrizze, hogy megpuhult-e.
Rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 40 g vaj
  • 800 g puhára főtt burgonya
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • 200 g tejszín
  • 200 ml tej
Elkészítés: 30 perc | Sütés: kb. 50 perc | 370 kcal adagonként | 1 kicsi felfújtformához
1. A sütőt 200°-ra (légkeveréses sütőt 180°-ra) előmelegítjük. A formát kikenjük egy kis vajjal. A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd tetőcserépszerű formába rétegezzük. Minden réteget megszórunk sóval, borssal és szerecsendióval.

2. A tejszínt és a tejet elkeverjük, majd egyenletesen a burgonyára öntjük. A maradék vajat darabokban eloszlatjuk rajta. A burgonyát forró sütőben (középen) kb. 30 percig sütjük. Ha a tejszínes keverék fortyog a szélén, az ételt egy serpenyőlapáttal lenyomkodjuk, hogy minden burgonya egyenletesen átpuhuljon a folyadékban. A rakott burgonyát további 20 percig sütjük.

3. Annak ellenőrzésére, hogy elkészült-e az étel, egy hegyes késsel a közepébe szúrunk. Ha ez könnyedén megy és a burgonya puha, akkor kivesszük az ételt a sütőből. Tálalás előtt alufóliával lefedve kb. 10 percig pihentetjük. A rakott burgonyát egy éles késsel négy részre vágjuk, a serpenyőlapáttal kiemeljük és tányérra tesszük.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Apróra vágott csirke paradicsomos-olívás szószban

Hozzávalók:

  • 700 g csirkemellfilé
  • 400 g cseresznyeparadicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • bors
  • l száraz fehérbor vagy tyúkhúsleves
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál zöld olíva
4 személyre | Elkészítési idő: 30 Min. | 265 kcal adagonként
1. A csirkehúst hideg vízzel leöblítjük, a vizet felitatjuk, majd csíkokra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk és kettévágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A kakukkfüvet megmossuk, megszárítjuk, megrázzuk és leveleit lehúzzuk.

2. Egy nagyméretű serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat. A csirkecsíkokat egymás után 3 adagban, erős tűzön, kevergetés mellett egyenletes világosbarna színűre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kivesszük a serpenyőből, majd lefedve melegen tartjuk.

3. A paradicsomot, vöröshagymát és fokhagymát a serpenyőben maradt zsiradékba tesszük és kevergetés mellett körülbelül 2 percig sütjük. Hozzáöntjük a bort vagy a levest és fedő nélkül 2-3 percig forraljuk.

4. A petrezselyemleveleket megmossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk, majd az olívával és a csirkecsíkokkal a paradicsomhoz keverjük. A paradicsomos szószt ízesítjük és tálaljuk. Kenyér és rukkola saláta illik hozzá.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

A spárga helyes elkészítése

Spárgaszezon van, így mindenütt finom fehér és zöld spárgákat látni. De hogyan is lehet helyesen elkészíteni ezt a zöldségfélét? Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között? Hasznos tippek és trükkök a spárga elkészítésével kapcsolatban.

A spárga helyes módon történő meghámozása

Miután alaposan megmostuk a spárgát, elsősorban egy jó spárgahámozó késre vagy ha nincs, burgonyahámozó késre van szükség. Hagyományos konyhakés használata nem ajánlott, mert így túl sok zöldség megy veszendőbe. A spárgacsúcs a spárga legpuhább része, ezért ezt nem szabad meghámozni. Mivel a spárgavégek gyakran túl kemények és fás ízűek, ezért ezeket 0,5 - 2 cm szélességben le lehet vágni.

Hámozáskor a spárgát fejével a csuklónk felé lazán kézbe vesszük. A spárgahámozó kést a spárgacsúcs alá tesszük és lefelé kezdjük el meghámozni. Eközben a spárgát folyamatosan forgatjuk.

A zöld spárgát teljes egészében meg kell hámozni, mivel héja vékonyabb és puhább mint a fehér spárgáé. A legtöbb esetben az is elég, ha csak a spárgarúd alsó harmadát hámozzuk meg, a száraz végeket pedig levágjuk.

A spárga helyes módon történő megfőzése

A spárga ízlés szerint többféleképpen is megfőzhető. A leggyakoribb a sós vízben történő egyszerű puhára főzés. Ha még egy csipetnyi cukrot is adunk hozzá, az esetleges keserű ízt is megszüntethetjük, egy darabka vaj pedig ízfokozóként szolgál. Emellett a spárgát előszeretettel főzik meg zöldséglevesben is, ez esetben azonban a természetes spárgaaroma elvész. Ha meg szeretnénk őrizni a spárga erőteljes aromáját, ajánlatos a spárgahéjat és a levágott végeket forró vízben puhára főzni.

A spárgát vastagságától függően 20 percnél tovább ne főzzük, nehogy túl puhává váljon. Spárgafőző edény esetében, amelyben a spárga áll, kevesebb vízre van szükség. Csak a rudak alsó harmadát fedi el a víz, a maradék rész a lezárt fedő alatt párolódik. A főzési idő rövidebb, mindössze 15 perc alatt fő közepesen puhára. A spárga akkor főtt meg megfelelően, ha kivételekor könnyen meghajlítható, anélkül, hogy eltörne.

Ez is tetszhet Önnek:

-21 %
2 az 1-ben öntöttvas sütőedény és serpenyő
37 995Ft
29 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
-37 %
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
-50 %
Tapadásmentes tepsi, hűtőráccsal
7 995Ft
3 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
Felvágottároló edény
6 995Ft
-21 %
COMBEKK öntöttvas serpenyő, 28 cm
37 995Ft
29 995Ft
Nemesacél sütőkeret
5 995Ft
2 frissentartó gömb
2 995Ft
-13 %
2 üveg sütőforma szettben, fedéllel, 0,6/1l
14 995Ft
12 995Ft
2 madeleine sütőformák
4 295Ft
-17 %
Öntöttvas nyeles serpenyő
27 995Ft
22 995Ft
-22 %
-22 %
-24 %
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 20 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 24 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 28 cm
17 995Ft
13 995Ft
21 995Ft
16 995Ft
28 995Ft
21 995Ft
Nemsokára újra elérhetőnéhány darab kapható
-8 %
Öntöttvas serpenyő, fa markolattal, 26cm
22 995Ft
20 995Ft
-19 %
Keverőtál és konyhai kiegészítő készlet
25 995Ft
20 995Ft
Kenyérkelesztő kosár, kerek
6 995Ft
Összecsukható szilikon muffin sütőforma
6 995Ft
-10 %
Szilikon sütőlap, peremmel
4 995Ft
4 495Ft
-18 %
Nemesacél palack, világoskék/bézs, 450ml
5 495Ft
4 495Ft
-10 %
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 495Ft
néhány darab kapható
-22 %
-22 %
-24 %
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 20 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 24 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 28 cm
17 995Ft
13 995Ft
21 995Ft
16 995Ft
28 995Ft
21 995Ft
Nemsokára újra elérhetőnéhány darab kapható
-9 %
Frissentartó doboz fűszernövényekhez
5 495Ft
4 995Ft
Rugós, nyitható sütőforma szállítófedéllel
6 995Ft
-14 %
2 karácsonyi kekszesdoboz szettben, csíkos/csillag
6 995Ft
5 995Ft
Vízfürdős melegítő edény
3 995Ft
Burgonyapároló tasak, mikrohullámú sütőhöz
2 995Ft
-21 %
Keksznyomda készlet, betűkkel
3 795Ft
2 995Ft
-11 %
4 többször felhasználható peremes sütőlap, szilikon
5 995Ft
5 295Ft
1