Felelősségvállalás

Újrahasznosított anyagokkal a fenntarthatóbb életért

Minden évben csupán a világtengerekbe 4,8-12 millió tonna műanyaghulladék kerül – többek között rengeteg PET palack, halászháló vagy egyéb műanyagszemét. De más erőforrások is, mint például a szőnyegmaradványok vagy a pamuttermékek is nagyrészt a szeméttelepeken végzik, és károsítják környezetünket.

Ezek az értékes nyersanyagok az újrahasznosítással visszakerülnek a gazdasági körforgásba, és új terméket állítanak elő belőlük. Folyamatosan innovatív megoldásokat keresünk arra, hogy termékeink ne csak jobbak, de egyre fenntarthatóbbak is legyenek.

Régiből újat:
újrahasznosított műanyagból készült termékek

A műanyag jóval több, mint hulladék: Már több éve intelligens feldolgozási folyamatokat alkalmazunk annak érdekében, hogy hulladékból fenntartható szálakat állítsunk elő. Így egyes termékeink például újrahasznosított PET palackokból (poliészter), régi halászhálókból, műanyagmaradványokból és olyan hulladékokból állnak, mint a szőnyeg- és textilmaradványok (pl. Econyl®). Csak 2021-ben legalább 133 millió PET palackot dolgoztunk fel újrahasznosított anyagokból készült textiljeinkhez. *
* Forrás: Textile Exchange (saját számítás a következő alapján: Shen L., és mások (2010) Resour Conserv Recycl, 55 (1), 34-52)
A további feldolgozásra szánt új anyagok nyerhetők mind a textíliák és más áruk gyártása során keletkező műanyaghulladékból (ún. fogyasztás előtti hulladék), mind a régi csomagolóanyagokból vagy kiselejtezett termékekből (ún. fogyasztás utáni hulladék).

3 érv az újrahasznosított műanyag mellett:

Kevesebb műanyaghulladék

Az újrahasznosított műanyagból készült termékek a műanyaghulladék ésszerű felhasználását teszik lehetővé – ráadásul így kevesebb alapanyagot is kell újonnan előállítani.

Alacsonyabb CO2-kibocsátás

Az újrahasznosított műanyagból készült textilek gyártása kevesebb nyersolajat igényel. Így kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik – ami előnyös az óceánok és a légkör számára.

Energiamegtakarítás

Azok a termékek, melyek gyártásához kevesebb energia szükséges, segítenek a környezet megóvásában.

A gyapjú és a kasmír második élete

A fenntarthatóság ilyen kellemes: Újrahasznosított gyapjúból és kasmírból készült termékeinkhez ezeket az értékes természetes anyagokat feldolgozzuk és újrafelhasználjuk. Így értékes erőforrásokat óvunk meg – termékeink változatlan minősége mellett.

2 érv az újrahasznosított gyapjú és kasmír mellett:

Óvja a legelőket

Az újrahasznosított gyapjúnak és kasmírnak köszönhetően összességében kevesebb földterület szükséges az állattartáshoz – ez jó a környezet és az állatok számára is.

Újrafelhasználható

Az újrahasznosított gyapjú és kasmír az újonnan nyírt gyapjú fenntartható alternatívái. Hiszen meglévő anyagot használunk fel ésszerűen és rendkívül környezetkímélő módon, új termékek előállításához.

Mi mindent tud az újrahasznosított pamut?

A használt pamuttermékek több mint 80%-a a szeméttelepeken végzi. Pedig manapság már igen jó megoldások léteznek ezek jelentős részének újrafeldolgozására. Újrahasznosított pamutból készült termékeinkhez ezt a természetes anyagot ismét bevonjuk a körforgásba, és új, fenntartható szálakká dolgozzuk fel.

3 érv az újrahasznosított pamut mellett:

Víztakarékos

Ha a pamutot termékek előállításához újrahasznosítják, kevesebb gyapotot kell termelni. Ezzel rengeteg víz takarítható meg.

Kíméli a termőföldet

A pamut újrahasznosítása következtében összességében kevesebb földterület szükséges a termesztéshez – ez jó a környezet számára.

Csökkenti a vegyszerek használatát

Az újrahasznosított pamutszálból készült termékek előállításához nincs szükség szintetikus vegyszerekre, mint például növényvédő szerekre és műtrágyákra.

Különleges szál

Hallott már a REFIBRA™ technológiával készült TENCEL™ lyocell szálról? Az így készült, fenntartható cellulózszál egy nagyon különleges anyag, melyet egyes ruházati termékeinkhez már mi is használunk. Tanúsítottan fenntartható faanyagból készült cellulóz hozzákeverésével a pamut gyártási maradékok értéknövelő újrahasznosítása egy teljesen újfajta szál létrejöttét eredményezi. Így kevesebb szennyvíz keletkezik, mint a hagyományos szálak előállítása során, valamint jóval kevesebb lesz a hulladék is.

Újrahasznosítás határok nélkül

És hogy még mit lehet újrahasznosítani? Még jó néhány terméket! A rendelkezésre álló erőforrások kihasználása érdekében mindig új, innovatív megoldásokat keresünk. Egyes termékeinkhez például kávézaccot használunk, melyből funkcionális szálakat állítunk elő. Furcsán hangzik, de igencsak praktikus! Ezekből a kávészálakból ugyanis szuper sportruházat készíthető – de akár papír is, amire a Tchibo Magazint nyomtatjuk. Az utóbbihoz még a Tchibo üzleteinkből származó kávézaccot is újrahasznosítjuk.

Így nem termelünk hulladékot, hanem inkább ezeknek az erőforrásoknak a különleges tulajdonságait használjuk fel, hogy különleges termékeket állítsunk elő.

Terveink:

Már sokat elértünk – de még rengeteg a tennivalónk! Jelenleg szintetikus szálból készült termékeink 14%-a származik újrahasznosított forrásokból. Szeretnénk elérni, hogy 2025-ig 100%-uk készüljön fenntartható anyagokból. Továbbá különféle megoldásokon dolgozunk, hogy a mi termékeink is hamarosan könnyedén újrahasznosíthatóak legyenek. Így közösen hosszú távon óvhatjuk meg környezetünket.

Köszönjük, hogy velünk együtt Ön is a fenntarthatóbb életet választja!