Tisztítás

  • Szűrőtartók és szűrők: használat után alaposan öblítse ki vízzel, és rendszeresen tisztítsa meg enyhe mosogatószerrel vagy tisztító tablettákkal.
  • Bajonett csatlakozó: tisztítsa meg a mellékelt tisztítókefével.
  • Víztartály: felfelé kivehető és folyó víz alatt kiöblíthető


  • Csepegtetőtálcák/-rácsok: eltávolíthatók, valamint vízzel és enyhe mosogatószerrel tisztíthatók
  • Tejhabosító fúvóka: használat után a gőzszabályozó segítségével öblítse le; az egyes részek enyhe mosogatószerrel vagy tejhabosító-rendszerhez való tisztítószerrel tisztíthatók

Problémák és meghibásodások megoldása

Videós konzultáció

Kérjen időpontot szerviztechnikusunktól.

Általános tudnivalók

Ismerje meg a Tchibo »Lapressa« kávéfőzőjét!

A karos kávéfőzővel történő kávékészítés során a forró víz nagy nyomáson áramlik át egy őrölt kávéval megtöltött szűrőtartón. A folyamat során a víz kivonja a kávé aromaanyagait. Ezen kívül a karos kávéfőző használója szabályozhatja a felhasznált őrölt kávé mennyiségét, a felhasznált víz mennyiségét, a kávé őrlési fokát, valamint az elkészített tejhab hőmérsékletét és állagát. Így az eszpresszók és az eszpresszó alapú tejes különlegességek tökéletesen és ízlés szerint elkészíthetők.
A karos kávéfőző ideális elkészítési mód az olyan tipikus olasz kávékülönlegességek kedvelői számára, mint például az eszpresszó és az eszpresszó alapú tejes különlegességek.
A kávéházi minőségben elkészített italokhoz a megfelelő, körülbelül 9 bar körüli nyomás (nem összetévesztendő a szivattyúnyomással) elengedhetetlen a karos kávéfőzőben. A nyomással történő főzéssel jön létre az eszpresszóra jellemző crema.

A karos kávéfőző azoknak való, akik szeretnek kávéjuk elkészítésével foglalatoskodni, és van is rá idejük. Ugyanis az automata kávéfőzőkkel ellentétben, ahol az elkészítés egy gombnyomással történik, a karos kávéfőzővel történő kávéfőzésnél több lépésen kell végigmenni.
A Lapressa kávéfőzővel eszpresszó, doppio (dupla eszpresszó) és eszpresszó alapú tejes különlegességek, például cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato és flat white készíthetők.
Igen. A Lapressa forgatható tejhabosító fúvókájának segítségével ízlés szerint készíthetők el az olyan tejes kávékülönlegességek, mint például cappuccino - a tejhab hőmérsékletét és állagát saját maga szabályozhatja. Ehhez egy kb. 350 ml űrtartalmú tejhabosító edényre, ideális esetben egy kis nemesacél tejeskancsóra van szükség.
Általánosságban elmondható, hogy minden Tchibo eszpresszó alkalmas a Lapressa kávéfőzővel való italkészítésre. Ízléstől függően három fajta közül választhat kínálatunkból:
  • Espresso Sicilia Stlye: Ízintenzitás: 6/6. Erős eszpresszó bársonyos crema-val, ahogyan Szicíliában készítik. Cappuccino-nak, latte macchiato-nak vagy flat white-nak is tökéletes. Őrölt kávéként is kapható.
  • Espresso Milano Style: Ízintenzitás: 4/6. Aromás kávé bársonyos crema-val, a milánói Dolce Vita ihlette. Cappuccino-nak, latte macchiato-nak vagy flat white-nak is tökéletes.
  • Barista Espresso: Ízintenzitás: 5/6. Karakteres, intenzív és lágy ízű kávékülönlegesség, aranybarna crema-val és finom diós ízjegyekkel. Cappuccino-nak, latte macchiato-nak vagy flat white-nak is tökéletes.

    A klasszikus eszpresszó fajták mellett az összes többi szemes kávéval is használható a karos kávéfőző. Próbálja ki a Privat Kaffee African Blue-t egy gyümölcsös eszpresszóhoz, vagy különböző Caffè Crema kávéink egyikét! Eszpresszónak megőrölve sokféle ízprofil készíthető el - kifejezetten házi baristáknak való!
A Tchibo Lapressa termoblokk segítségével melegíti fel a kávéfőzéshez szükséges vizet. A vizet egy csövön keresztül szivattyúzza és elektromosan melegít fel. Ellentétben azokkal a karos kávéfőzőkkel, amelyek a vizet forralóval melegítik fel, ennek az az előnye, hogy a Lapressa különösen gyorsan (kb. 90 másodperc alatt) felmelegszik.
Az Pre-Infusion technológia különösen aromássá teszi az eszpresszót: az extrakció előtt alacsony nyomáson megnedvesíti az őrölt kávét, amely megduzzad, ennek köszönhetően az aromák különösen jól kioldódnak - így készül az igazán finom eszpresszó.

Eszpresszó készítése

Eszpresszó készítése a »Lapressa« kávéfőzővel

Maximális eszpresszóélmény néhány lépésben
Megfelelő extrakcióval minden összetevő tökéletesen kivonható. Ízét tekintve a megfelelően extrahált eszpresszót a keveréktől (Arabica/Robusta és a kávészemek származása) függően jellegzetes ízéről és testességéről lehet felismerni. Vizuálisan a tökéletesen extrahált eszpresszót egyenletes, kemény, mogyoróbarna crema jellemzi. Néha a híres "tigriscsíkok" (a crema erezete) is megjelennek.
  1. Helyezze a kívánt szűrőt a szűrőtartóba - a kis szűrőt egy egyszerű eszpresszóhoz, vagy a nagy szűrőt egy dupla eszpresszóhoz és két eszpresszó egyidejű elkészítéséhez.
  2. Öntse az őrölt kávét a szűrőtartóba, és az ujjával egyenletesen elsimítja. Alternatív megoldásként enyhén ütögesse hozzá a szűrőtartót a munkafelülethez, vagy óvatosan üssön rá oldalról egy tamperrel.
  3. Amikor a kávé felszíne egyenletessé vált, használjon tampert a kávéőrlemény erőteljes nyomással történő összetömörítéséhez.
  4. Ezután távolítsa el a felesleges őrölt kávét a szűrőtartó széléről az ujjával vagy egy kis kefével.
  5. Helyezze be a szűrőtartót a gépbe, és válassza ki a kívánt kávéfőző gombot (bal gomb az egyszeri eszpresszóhoz, középső gomb a dupla eszpresszóhoz vagy két eszpresszó egyszerre történő elkészítéséhez).
Javasoljuk, hogy a kávé elkészítése előtt a szűrőtartót töltetlenül helyezze be a gépbe, majd az eszpresszó gomb megnyomásával egyszer folyassa át rajta a forró vizet. Ez előmelegíti a szűrőtartót, az eszpresszónak pedig tökéletes hőmérsékletet biztosít a kávéfőzés során.
  1. A kávé keveréke
    Nemcsak a kávé pörkölése és eredete befolyásolja az eszpresszó ízét, hanem a keveréke is. Az Arabica kávék másképp viselkednek, mint a Robusta kávék. A keveréktől függően eltérő ízélményben lehet részünk. A Robusta-t tartalmazó eszpresszó keverékek elősegítik a crema képződését és erőteljes ízűek. Az Arabica-tartalmú eszpresszók harmonikusabb ízűek és kevesebb crema képződik rajtuk.
  2. Az őrlési fok
    A megfelelő őrlési finomság megtalálása a jól sikerült eszpresszó elkészítéséhez minden bizonnyal az egyik legnagyobb kihívás. Alapvetően az őrlési foknak finomabbnak kell lennie, mint a hagyományos eszpresszó kávéfőzőkhöz használt őrlési foknak. Ha a kávéörlemény túl durva, akkor az őrölt kávé alul extrahálódik - a víz túl gyorsan áramlik át a kávéágyon. Ha a kávéörlemény túl finom, akkor az őrölt kávé túlzottan extrahálódik, a vízáramlás pedig elakadhat. A Tchibo termékcsalád elektromos őrlőinek használatakor a 2. őrlési fokozatot javasoljuk.
  3. A kávé mennyiség
    A szűrőtartó legyen könnyen rögzíthető, és maradjon egy kis hely a kávéágy és a zuhany között, hogy az őrölt kávé nedvessé válhasson és megduzzadhasson. Egy adag eszpresszóhoz 7-8 g kávét ajánlunk, dupla eszpresszóhoz a kávé mennyisége legyen 14-16 g között..
  4. A tömörítés
    A tamper arra szolgál, hogy az őrölt eszpresszót jól belenyomhassa a szűrőbe. Az eszpresszó elkészítésénél az elsődleges cél a kávé egyenletes extrahálása. Ehhez fogja meg a tampert, és erős, egyenletes nyomással, erőlködés nélkül, függőlegesen nyomja bele a szűrőtartóban lévő őrölt kávéba, amíg nem érez egy bizonyos ellenállást. Ezután függőlegesen tartva húzza ki.
  5. Főzési idő
    Egyetlen eszpresszó elkészítési ideje körülbelül 10-15 másodpercet vesz igénybe a Lapressa készülékkel. Egy dupla eszpresszó elkészítése körülbelül 25-30 másodpercig tart. Ha az eszpresszó egyértelműen túl gyorsan készül el, akkor az őrlőt finomabbra kell állítani. Ha az eszpresszó egyértelműen túl lassan készül el, akkor durvább őrlési fokra van szükség.

Az alulextrahált eszpresszó

Az alulextrahálás azt jelenti, hogy túl kevés összetevő vonódik ki a kávérétegből. Ízét tekintve az alulextrahált eszpresszó a testesség hiányáról (az eszpresszó "híg") és a kellemetlen, savanyú ízről ismerhető fel. Vizuálisan az alulextrahált eszpresszónak túl világos, nagyon vékony crema-ja van. Az alulextrahálás okai lehetnek: túl durva őrlés, túl kevés őrölt kávé, túl enyhén összetömörített kávé.

Túlextrahált eszpresszó

A túlzott extrakció azt jelenti, hogy túl sok keserűanyag szabadul fel a kávéból. A túlextrahált eszpresszót kellemetlenül keserű, égett ízéről ismerhetjük fel. Vizuálisan a túlextrahált eszpresszót a nagyon sötét, a széleken szinte fekete crema-ról lehet felismerni. A túlzott extrakció okai lehetnek: túl finom őrlés, túl sok őrölt kávé, túl erősen összetömörített kávé.
Ha az eszpresszó "híg", akkor valószínűleg alulextrahált. Alulextrahálás akkor fordul elő, ha a kávét túl durvára őrlik, túl enyhén nyomják a szűrőtartóba, vagy csak részben extrahálják. Ha a kávéágy (más néven kávékorong) a főzés után lyukacsos állagú, akkor az azt jelenti, hogy a víz a könnyebb ellenállás irányába halad, és a kávé nem extrahálódik egyenletesen. Ebben az esetben a kávét finomabbra kell őrölni és/vagy erősebben kell összetömöríteni.
Ha az eszpresszó íze nagyon keserű, akkor valószínűleg túlextrahált. Túlzott extrakció akkor fordul elő, ha a kávét túl finomra őrölték, túlságosan összetömörítették, vagy túl sok őrölt kávét használtak. Ebben az esetben ellenőrizni kell az őrlési fokot, az érintkezési nyomást és a felhasznált kávé mennyiségét.
Ha az eszpresszó íze túl savanyú, akkor valószínűleg túl rövid volt az extrakciós idő (amit a túl durvára őrölt kávé és/vagy a tömörítéskor keletkezett túl kicsi érintkezési nyomás okoz). A túl alacsony főzési hőmérséklet is savanyú ízt eredményezhet, de ez a Lapressa esetében nem fordulhat elő, mivel a gépet a Tchibo szabványai szerint fejlesztették ki.
Ha az eszpresszón lévő crema réteg nagyon vékony / hiányzik, akkor az eszpresszó valószínűleg alulextrahált. Az alulextrahálás okai lehetnek: túl durva őrlés, túl kevés őrölt kávé, túl enyhén összetömörített kávé. A túl vékony crema másik oka lehet a régi kávé, kérjük, ügyeljen a minőségmegőrzési időre. A kávét hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni.
Ha a szűrőtartóban lévő kávéágy (a kávékorong) nagyon ragacsos az elkészítés után, valószínűleg túl kevés kávét használt, vagy túl finomra őrölte. Egy adag eszpresszóhoz 7-8 g kávét ajánlunk, dupla eszpresszóhoz 14-16 g közötti kávémennyiséget.
Ha a szűrőtartóban lévő kávéágyon (vagy kávékorongon) elkészítés után lyukak és alagutak vannak, akkor úgynevezett „csatornázásról" beszélünk. A korong helyi hibái miatt a víz csak helyenként tör át az őrölt kávén (a legkisebb ellenállás útját keresi). Ez részleges túlzott extrakcióhoz és a kávé egyenetlen kiáramlásához vezet a szűrőtratóból. Ennek okai lehetnek: túl kevés őrölt kávét használtak, a kávéágyat nem egyenletesen és/vagy nem elég erősen tömörítették össze, vagy a felhasznált kávé régi (egy bizonyos kor után a kávé már nem duzzad meg olyan jól).
A gőz kibocsátása után a gép olyan hőmérsékletre melegszik, amelyen nem lehet kávét készíteni. A kávé megégne és kesernyés íze lenne.
Lehűlés közben minden gomb világít, és az eszpresszógombok le vannak zárva. Ha ez idő alatt megnyomja a kávé elkészítésére szolgáló gombot, ezek kialszanak, és csak a gőzgomb villog. Ez addig tart, amíg a gép teljesen le nem hűl. A folyamat felgyorsítása érdekében a forró vizet a tejhabosító fúvókán keresztül egy edénybe lehet engedni (a gőzszabályozót tekerje feljebb anélkül, hogy előtte megnyomná a gőzgombot).

Tejhab készítése

Tejhab készítése »Lapressa« kávéfőzővel

Olyan tejes különlegességekhez, mint cappuccino, espresso macchiato és társaik
A Lapressa forgatható tejhabosító fúvókája szolgál a tejhab elkészítésére. A tejet forró gőzzel melegíti és habosítja fel. A gőz előállításához a vizet jobban fel kell melegíteni, mint a kávé elkészítéséhez. A gép ezért újra felmelegszik. Ezért először a kávét érdemes elkészíteni, és csak utána felhabosítani a tejet. Ha ezután újabb kávét szeretne készíteni, a gépnek előbb ismét le kell hűlnie egy kicsit.
  1. Irányítsa a tejhabosító fúvókát a csepegtetőrács felé, és nyomja meg a gőzgombot. A gőzgomb villog, és a melegítési folyamat elindul
  2. Amint a gőzgomb folyamatosan világít, a készülék elérte a kívánt hőmérsékletet.
  3. Töltsön meg egy kis tejeskancsót vagy egy latte macchiato poharat körülbelül 1/3-ig tejjel. A habosítás megnöveli a tej térfogatát, ezért hagyjon elegendő helyet az edényben.
  4. A tejhabosító fúvókát irányítsa a kancsóba, és merítse a tej felszíne alá. Vigyázzon, nehogy kifröccsenjen - a fúvókának mindig a tej felszíne alatt kell maradnia.
  5. Forgassa a gép oldalán lévő gőzszabályozó gombot a "gőzkibocsátás" állásba. Mozgassa a kancsót finom körző mozdulatokkal fel és le, hogy minél több hab keletkezzen. Egy kis gyakorlásra van szükség a legjobb eredmény eléréséhez.
A lehető legkeményebb tejhab érdekében használjon alacsony zsírtartalmú, de legalább 1,5%-os tejet. Krémes tejhabhoz használjon teljes tejet (3,5%). A friss tejet nehezebb felhabosítani, mint a tartós tejet. Ezért a legjobb, ha UHT tejet használ. A legjobban a hűtőben tartott hideg tej habosítható, amelyet közvetlenül az elkészítés előtt öntünk a tejeskancsóba. A laktózmentes tej vagy tejalternatívák, például a mandula-, kókusz- vagy rizs alapú növényi italok szintén alkalmas finom tejhab készítésére.
Általában a tejet addig kell habosítani, amíg el nem éri a kívánt állagot és hőmérsékletet. Krémes állag és 70˚C körüli hőmérséklet ajánlott. Ezt akkor érjük el, amikor a kis tejeskancsó már túl forró ahhoz, hogy megérintsük.
A latte arttal különböző motívumok, például szív- vagy levélmotívumok varázsolhatók a tejhabba. Ehhez különösen fontos a tejhab megfelelő állaga: a latte art esetében a tejhab nem lehet túl kemény és nem lehet túlságosan terjedelmes. A finom pórusú, enyhén krémes mikrohab tökéletes.
Az is fontos, hogy a habosítás után gyorsan dolgozzunk, mert körülbelül 30 másodperc után a tejhab tejre és vastag habrétegre válik szét. A felhabosított tejet mindig tempósan és egyenletesen kell az elkészített eszpresszóba önteni. A csészétől körülbelül 5 cm távolságot kell tartani. Ha a tej nagyobb távolságban folyik a csészébe, a tej az eszpresszó crema-ját csak megemeli, de kevés tejhabot hagy a felszínen. Ha túl közel önti a felülethez, a tejhab ráfolyik a crema-ra, és nem tud motívumot rajzolni.

Tisztítás

A "Lapressa" tisztítása

Gyors és egyszerű tisztítás a mellékelt tisztítókefének köszönhetően
A kávézaccot a szűrőből legkönnyebben egy knock box (zacckiütő doboz) segítségével ürítheti ki. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a szűrőtartóban lévő szűrő szélét addig ütögetjük a zacckiütő rúdon, amíg a nedves kávézacc a dobozba nem esik. Fontos, hogy ne csak a szűrőtartó markolatánál, hanem a szűrő pereménél fogva ütögesse ki a zaccot, különben a szűrő is kiesik vele együtt.
Az egyes lépések leírását a használati útmutatóban találja

Vízkőmentesítés

A »Lapressa« vízkőtelenítése

A mindig finom kávéért és a hosszú élettartamért
A Lapressa kijelzi, ha vízkőmentesítésre van szükség. Amikor mindhárom vezérlőgomb pirosan világít, a gépet vízkőteleníteni kell a gép élettartamának növelése és az energiamegtakarítás érdekében. A lépésenkénti utasításokat a kezelési útmutatóban találja.
Igen. A durgol®-lal együttműködve a Tchibo kínálatában tejrendszer-tisztító, kávéolajok eltávolítására szolgáló tisztítótabletták és a vízkőoldó is szerepel. Mindhárom termék kiválóan alkalmas Tchibo kávéfőzőkhöz, így a Lapressa kávéfőzőhöz is, és megvásárolható a Tchibo üzleteiben, valamint a tchibo.hu oldalon is.

Szolgáltatás

A Lapressa javítását a Trier melletti Föhrenben található ERC (EuroRepair Center) végzi.