Egészséges ételek & italok

Ez ízleni fog Önnek: friss smoothie-hoz, vegán fogásokhoz és méregtelenítő ételekhez kapcsolódó tippjeink segíteni fognak Önnek abban, hogy finom ízekkel kezdhesse a napot. Receptötleteinknek köszönhetően biztos lehet benne, hogy az elkészített ételek a lehető legegészségesebbek!

Mikor táplálkozunk egészségesen?

Akkor táplálkozunk egészségesen, ha friss hozzávalókat, szezonzöldségeket- és gyümölcsöket választunk, nem eszünk kész- vagy gyorsételeket és csak korlátozott mértékben fogyasztunk húst. Válassza az állatjólétre vonatkozó előírásokat betartó gazdálkodásból származó húsféléket még akkor is, ha azok drágábbak. Fogyasszon ritkábban húst - inkább kivételesen, mint rendszeresen.

A vegán táplálkozás előnyei

A vegán konyha teljesen nélkülözi az állati eredetű termékeket. Aki vegán módon táplálkozik, annak ajánlott bőségesen fogyasztani zöldséget, gabonát & gyümölcsöt. Különösen a kalcium, a D és a B 12 vitamin bevitelére kell fokozottan odafigyelni. Aki ügyel erre, egészségesen és zsírszegényen él, az megelőzi a szívbetegségeket és aktívan védi a környezetet.

Méregtelenítés: salaktalanító kúra a test számára

A méregtelenítő kúra aktívan hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet megszabaduljon a káros anyagoktól. A méregtelenítő konyha sok folyadékból, friss gyümölcsből, zöldségből és friss hozzávalókból áll. El kell hagyni a koffeint, a cigarettát és a cukrot. Ebben az időszakban hús, tej és joghurt sem szerepelhet az étlapon.

Színes és egészséges: finom smoothie receptek

A smoothie nem csak egészséges, de finom vitaminbomba is. A gyümölcsöt és a zöldséget nyersen pürésítjük, ezáltal minden olyan vitamin és az ásványi anyag megmarad, melyet a főzés tönkre tenne. A pürésítés kinyitja a sejtfalakat, így pedig könnyen hozzáférhetővé válnak az egészséges összetevők.

A zöld smoothie-k napjainkban nagyon divatosak: a finom gyümölcsös vagy zöldséges smoothie-ba ízlés szerint tehetünk zöld leveleket, például bazsalikomot, koriandert vagy rukkolát. Közben ügyeljen a gyümölcsök, zöldségek és zöld levelek megfelelő arányára. Tipp: minél magasabb a zöld részek aránya, annál könnyebben emészthető a smoothie.

Green Power smoothie

Hozzávalók:

  • 70 g mezei saláta

  • 3 szár bazsalikom

  • 1 mogyorónyi méretű gyömbér (kb. 10 g)

  • 1 banán

  • 1 kivi

  • 300 ml narancslé

  • ½ evőkanál citromlé

  • 1 evőkanál olaj

2 személyre | Elkészítési idő: 10 perc | Személyenként: 195 kcal

  1. A salátát átválogatjuk, megtisztítjuk, megmossuk és szárazra centrifugázzuk. A bazsalikomlevelet szárától megszabadítjuk. A gyömbért meghámozzuk és finom kockákra vágjuk. A banánt és a kivit meghámozzuk és apróra vágjuk.

  2. Az összes előkészített hozzávalót összekeverjük a narancslével, a citromlével és egy kevés sóval. Egy nagy turmixgépben vagy egy botmixerrel egy keverőpohárban finomra pürésítjük.

  3.  A smoothie-t két pohárban szétosztjuk és azonnal tálaljuk.

FINOM VÁLTOZAT: A bazsalikom helyett 1-2 szár menta mentolos frissességet kölcsönöz a smoothie-nak. A mezei saláta 1 maroknyi leveles bébispenóttal is helyettesíthető.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (M. Kintrup: "Vegan für Faule", 16. oldal)

Vegán finomságok: egészséges ételek ínyenceknek

Nem kell túl sok minden finomságról lemondanunk a vegán táplálkozás során? És egészséges ez egyáltalán? Ezeket a kérdéseket gyakran feltesszük magunknak, amikor a vegán táplálkozásra gondolunk. Tény, hogy a tápanyaghiány elkerülése érdekében az élelmiszereket gondosan kell kiválasztanunk. Ennek keretében fontos, hogy a különböző hozzávalókból színes keveréket állítsunk össze, így szervezetünk hozzájuthat a léfontosságú vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és fehérjékhez. Aki betartja ezeket a szabályokat, az a vegán táplálkozás révén zsírszegényen és egészségesen élhet. És hogy a vegán ételek igenis lehetnek nagyon finomak, azt a következő receptek bizonyítják:

Méregtelenítés: receptek salaktalanításhoz

A méregtelenítő kúráknak az a célja, hogy megszabadítsa a testet minden olyantól, ami árt neki. Ennek során csak olyan élelmiszert szabad fogyasztani, ami jót tesz a testnek és nem terheli meg. Az alkohol, a nikotin és a koffein tabu. Főzéshez kizárólag olyan friss, természetes hozzávalókat szabad felhasználni, melyek nem tartalmaznak ízfokozót vagy egyéb adalékanyagokat. Főzzön és étkezzen tudatosan, fordítson időt ételei ízletes módon történő elkészítésére. Így Ön is érezheti, hogy jót tesz önmagával, ételei pedig még jobban fognak ízleni.