Házi készítésű fagylalt - tippek és receptek

Házi készítésű fagylaltra vágyik? Kedvenc hozzávalóiból finom fagylalt-kreációkat készíteni nem is olyan nagy ördöngösség. A következőkben néhány hasznos tippet adunk a fagylaltkészítéssel kapcsolatban - akár fagylaltgéppel, akár anélkül készíti -, és ízletes recepteket is megosztunk Önnel.

Az otthoni fagylaltkészítés előnyei egyértelműek: a házi készítésű fagylalt egy tartósítószerektől és mesterséges aromáktól mentes finomság. Nyugodt lelkiismerettel lehet bűnözni, és nem kell aggódni az összetevők miatt.

A házi készítésű fagylalt kizárólag olyan hozzávalókat tartalmaz, melyeket Ön szeret és mindenek előtt problémát sem okoznak Önnek. Így kiválóan alkalmas allergiában szenvedők számára, valamint ételintolerancia esetén. Kreatív változatok is készíthetők - legyen merész, és nyugodtan kísérletezzen egy kicsit.

A korszerű fagylaltgépeknek köszönhetően a fagylaltkészítés manapság már viszonylag gyorsan és egyszerűen lehetséges. Egy kis türelemmel és időráfordítással azonban fagylaltgép nélkül is készíthet fagylaltot. Bizonyos fagylaltfajták jobban alkalmasak erre a célra, mint mások.

Fagylaltkészítés fagylaltgéppel vagy anélkül?

A házi fagylalt készülhet fagylaltgéppel vagy anélkül is. Az egyik módszer minden bizonnyal egyszerűbb, viszont költségesebb, míg a másik nem kis időráfordítással és munkával jár. A következőkben röviden összefoglaljuk a két módszer előnyeit és hátrányait.

Fagylaltkészítés fagylaltgéppel

A fagylaltkészítés legegyszerűbb módja minden bizonnyal a fagylaltgép használata. Az előkészített fagylaltmasszát beletesszük a gépbe, és innentől kezdve már semmi dolgunk. A krémes állagú fagylalt titka az intenzív keverés, és folyamatosan levegő hozzákeverése - ezzel kerülhető el a jégkristályok keletkezése, és érhető el krémes végeredmény. A fagylaltgépek ezt teljesen önállóan végzik. Fagylaltgép vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy vannak modellek, melyek esetében a jégakkut használat előtt a fagyasztóban a megfelelő hőmérsékletre kell hűteni, illetve olyan modellek is kaphatók, melyek a fagylaltmassza hűtését teljesen automatikusan végzik.

Fagylaltkészítés gép nélkül

Fagylaltot természetesen gép nélkül is lehet készíteni, ez a módszer azonban időigényesebb, és főként fáradságosabb. A kész fagylaltmassza ilyen esetben nem fagylaltgépbe kerül, hanem egy egyszerű dobozba, amit a fagyasztóba kell tenni, hogy a massza megfagyjon. A krémes, lágy, jégkristályoktól mentes fagylalt eléréséhez szükséges munkát, vagyis a massza ismételt megkeverését ekkor kézzel, több menetben kell elvégezni egészen addig, amíg a fagylalt el nem éri a kívánt állagot. Ez különösen a krémes fagylaltok, mint pl. a tejszínes fagylalt esetében fontos. Vannak egyébként olyan fagylalt fajták is, pl. a parfé, melyeknél ez nem szükséges.

A legfontosabb fagylaltfajták

  • Tejes és tejszínes fagylalt Ennek a két fagylaltfajtának az alapja, amint az már a nevükből is kitűnik, a tej és a tejszín. Minél magasabb a zsír aránya, annál krémesebbek lesznek. A krémfagylalt a tejes fagylalt egy különleges változata, mely egyáltalán nem tartalmaz vizet, és elkészítése során nagyon fontos a tej és a tojás, ill. a tojássárga pontos aránya.

  • Gyümölcsfagyi A gyümölcsfagyi készíthető teljesen tej nélkül, tisztán gyümölcsléből, de krémesebb változatban tejjel, ill. tejszínnel is. A gyümölcsfagyinál fontos a valódi gyümölcs aránya. Ennek a citrusfélék esetében legalább 10%-nak, minden más gyümölcs esetében pedig legalább 20%-nak kell lennie.

  • Frozen Yogurt A Frozen Yogurt, vagy más néven jeges joghurt ma már a fagylalt alternatívájaként él a köztudatban. A jeges joghurt tejszín helyett főként joghurttal, részben tej hozzáadásával is készül, ezért ízvilága kissé savanykás, ami főként nyáron rendkívül frissítő. Gyakran viszonylag semleges ízben kapható, és dióval, mogyoróval vagy csokiforgáccsal szokták feldobni.

  • Parfé Parfénak a félig fagyasztott fagylaltot nevezik, mely - a szokásos fagylalttal ellentétben - nem keveréssel készül, hanem egyszerűen csak fagyasztani kell. Így kiválóan elkészíthető fagylaltgép nélkül is. A tojássárga és a zsír nagy aránya miatt keverés nélkül is viszonylag krémes lesz.

  • Szörbet A szörbet főként vízből áll. Nem tartalmaz tejet, ill. tejszínt, így zsírt sem. Ízét a hozzáadott gyümölcs, gyümölcslé és cukor adja, de különlegesebb hozzávalókkal is lehet fokozni az élvezetet, pl. limonádékkal, pezsgővel vagy más alkoholos itallal.

Fagylaltszezon: finom, frissítő fagylalt receptek

Hogy első próbálkozásai a fagylaltkészítés terén sikeresek legyenek, összegyűjtöttünk Önnek néhány alapvető tippet, és pár szuper fagylalt, szörbet és Frozen Yogurt receptet. Sok sikert kívánunk az elkészítésükhöz!

A fagylaltkészítés alapjai

Hideg és forró vízfürdő

A hideg vízfürdőhöz egy nagy tál szükséges, melyet vízzel és jégkockákkal vagy jégakkukkal kell feltölteni. A fagylaltmasszát tartalmazó tálat helyezze a jéghideg vízfürdőbe, és 6-8 perc alatt keverje hidegre.

A forró vízfürdőhöz töltsön egy lábosba félig vizet, majd forralja fel. Készítsen elő egy, a lábosra illeszkedő rozsdamentes acél tálat (keverőtál).

Tortabevonó felolvasztása

Készítsen elő forró vízfürdőt. Darabolja durvára a tortabevonót, és egy megfelelő méretű, rozsdamentes acélból készült tálban helyezze a forró vízfürdő fölé. Lassan hagyja felolvadni a tortabevonót, közben néha keverje meg.

Cukorszirup készítése

250 ml vizet és 250 g (nyers-)cukrot kevergetés mellett forraljon fel, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután hagyja még 2-3 percig forrni. A kihűlt szirup a hűtőszekrényben kb. 1 hétig áll el.

Hasznos segédeszközök a fagylaltkészítéshez:

A fagylaltgép mellett még van néhány egyéb eszköz, ami hasznos, ill. szükséges lehet. Ha Ön gyakrabban készít fagylaltot, akkor ajánlott ezeket a konyhai segédeszközöket beszereznie.

  • Fagylaltadagoló kanalak különböző kivitelben kaphatók – kerek, szögletes vagy kenőlapát, műanyagból vagy rozsdamentes acélból. A kanállal formált gombócot egy emelő mechanizmus emeli ki az adagoló kanálból. Egy-egy gombóc kiadagolása után ajánlott a kanalat forró vízbe mártani. Így könnyebben siklik a fagylaltban.

  • Gumispatula A gumispatula sima peremének köszönhetően az egész massza maradékok visszahagyása nélkül forgatható a keverőtálban. A gumi rugalmasságának köszönhetően a massza a keverőtál aljáról is könnyedén felkeverhető.

  • Jégakkuk vagy jégkockák A jégakkukat a fagyasztóban kell lehűteni. A fagyasztóból kivéve a bennük levő folyadék hosszú ideig megköti a hideget és hűtő hatású. A fagylaltkészítés során a jégakkuk vagy az előkészített jégkockák jó szolgálatot tesznek, hiszen az adott fagylalt alapmassza lehűtése esetében a gyorsaság döntő jelentőségű.

  • Botmixer Ennek a hasznos segédeszköznek a segítségével a mártások és a gyümölcspürék csodásan krémes állagúak lesznek, mivel kissé megnöveli térfogatukat.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

  • Keverőtál A keverőtál – lehetőleg rozsdamentes acélból – lekerekített aljának köszönhetően tökéletesen ráhelyezhető egy lábosra anélkül, hogy elcsúszna. Így kiválóan alkalmas vízfürdőhöz való használatra, legyen az akár hideg, akár forró. A profik szívesen használják a drágább, vörösrézből készült változatot. A vörösréz edények különösen jó hővezetők, és minden jó cukrászdában megtalálhatók.

  • Nyomózsák készlet A nagylyukú és a csillag formájú feltéttel rendelkező nyomózsák nélkülözhetetlen, pl. a habcsókhoz szükséges, érzékeny tojáshab, vagy a képviselőfánk égetett tésztájának a sütőlapra nyomásához. Hasznos lehet fagylalt frissen felvert tejszínhabbal való díszítéséhez is.

  • Ostyasütő házi készítésű tölcsérekhez. A tölcsérlapok sütéséhez használatos lapos ostyasütő lap nem tévesztendő össze a hagyományos gofrisütővel. Ez egy speciális készülék, melyre ráöntik a tésztát, majd megsütik. Többnyire van hozzá egy tölcsérformázó is, a frissen sütött ostya megformázásához.

A tchibo.hu weboldalon

Konyhagépek, konyhai & sütési eszközök

Még több konyhagépet, sokoldalú konyhai és sütési eszközt, valamint konyhabútort talál a Tchibo konyha és háztartás kategóriájában.