A mediterrán konyha és a paradicsom: receptek + ötletek

A napérlelte paradicsom a mediterrán konyha lelke. Sokoldalú, egészséges és finom - igazán univerzális! Ahhoz, hogy paradicsomból elkészíthesse a legropogósabb salátákat, a világ legjobb szószát vagy a kedvenc pizzáját, friss hozzávalók, sok szeretet ... és természetesen a remek ötletek, receptek és tippek szükségesek, melyeket Önnek állítottunk össze. Buon Appetito!

A tökéletes salátaöntet

A tökéletes dresszing paradicsomhoz egyszerűen és gyorsan elkészíthető házilag - ilyen egyszerű: ízesítsen balzsamecetet sóval, borssal és cukorral. Öntsön hozzá olajat, és habarja villával annyi ideig, míg egy könnyű, krémes szószt kap. Keverjen hozzá finomra aprított oregánóleveleket, majd forgasson bele félbevágott paradicsomszeleteket – és már kész is a csodásan ízes öntet!

Egészséges zöldség

A paradicsomban egyedülállóan kevés a kalória, sok a C vitamin, és magas víztartalmának köszönhetően nagyon egészséges. Tartalmaz továbbá likopint amely az antioxidánsok körébe tartozik, és természetes színanyagként a paradicsom piros színét adja. Elsősorban azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések és néhány rákfajta megelőzésében tartják hasznosnak. Ez a hatása leginkább főtt ételekben érvényesül.

A paradicsom a meleget szereti

Mivel délről származik, ahol meleg az éghajlat, a paradicsom szobahőmérsékleten bontakoztatja ki legjobban teljes ízvilágát. Az érett paradicsomot ezért ne a hűtőszekrényben tárolja, hanem egy meleg, száraz helyen a lakásban. Itt még beérnek és aromájuk tökéletesedik. A teljesen érett paradicsomot azonban inkább hűvös, sötét helyen tárolja.

Honnan ismerhetők fel a jó ízű paradicsomok?

Vásárláskor ne hagyja, hogy megtévessze a tökéletes külső. A piros és kemény paradicsom nem feltétlenül a legjobb ízű, ha például túl sok vizet tartalmaz vagy túl korán szedték le. Fontosabb az illat és a szárak friss, zöld megjelenése, valamint a paradicsom származási helye. Az importált paradicsom kiváló alternatívája a helyi termék, mivel hosszabb ideig érhet a növényen.

Kedvenc paradicsomos receptjeink

Világszerte csaknem 2500 különböző paradicsomfajta létezik - bizonyára legalább ennyi módja van, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Nem kell mindig spagetti napoletana-t készítenünk. Mit szólna például egy üde paradicsomsalátához újhagymával? Egy epres-paradicsomos smoothie-hoz? Vagy egy saját készítésű paradicsomszószhoz? Összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket:

Konyhai segédeszközök a mediterrán konyhában

A megfelelő alapeszközökkel pillanatok alatt elkészíthető bármelyik mediterrán recept. Ezek a konyhai segédeszközök nem hiányozhatnak az Ön konyhájából sem.

Tésztaserpenyő

A tésztaserpenyőnek megfelelően nagynak és mélynek kell lennie ahhoz, hogy a hozzávalók optimálisan összekeverhetők és összerázhatók legyenek. Fontos: a jó minőségű tapadásgátló bevonat megkönnyíti a zsírszegény főzést anélkül, hogy az étel odaégne.

Parmezánreszelő

Égbekiáltó különbség van a boltban reszelve árusított parmezán és a frissen reszelt között. Ehhez kiváló segítség a parmezánreszelő. Az eredmény: egy karakteres ízű kiegészítő számos mediterrán fogáshoz.

Felfújt forma

A mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen eszköze: felfújt formában a legfinomabb nyári ételek készíthetők. Praktikus, ha még fedele is van, így egyben tárolásra is alkalmas.

Samott pizzakő

A samottból készült pizzakő sajátossága, hogy hosszú ideig képes tárolni a hőt, melyet azután lassan ad le, így a sütés végén az eredmény egy rendkívül ropogós tészta.

Inspiráció a mediterrán konyhához

Minden, ami a főzéshez szükséges - Most a tchibo.hu oldalon.