Befőzés
Tippek & receptek saját készítésű lekvárokhoz és zselékhez
Az édes gyümölcsökből készült lekvárokat már gyerekként is imádtuk. Ma pedig még jobban ízlik a reggeli zsemlén a lekvár, ha sok-sok szeretettel, a saját tűzhelyünkön készült. Merítsen ötleteket számos lekvárreceptünkből!
Kedvenc receptjeink befőzött finomságok készítéséhez
Már nagyanyáink is készítettek finom lekvárokat és befőtteket. A receptötletek napjainkra már hihetetlenül változatossá váltak. Csokorba szedtük a témában fellelhető kedvenc receptjeinket az Ön számára. Mit szólna például egy narancshéjas fanyar-édes gránátalmazseléhez? Vagy inkább az eperrel vagy barackkal készült klasszikusoknál maradna?
Bodzaszörp
Sütőben készült rebarbarakompót
Eperlekvár bodzával
Elkészítés: 30 perc| 40 kcal adagonként | 6 db, egyenként 212 ml-es üveg
2 kg eper
5 evőkanál citromlé
1 kg zselés cukor 2:1
10 teljesen kinyílt bodzavirág
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, lecsöpögtetjük és felaprítjuk. Egy fazékban összekeverjük a citromlével és a zselés cukorral, majd egy krumplinyomóval alaposan összenyomjuk.
A bodzavirágokat leöblítjük, majd jól kirázzuk, hogy az abban megbújó rovarok kiessenek belőle. A virágokat leszedegetjük.
Az epres keveréket kevergetés mellett lassan felforraljuk és kb. 4 percig rotyogva főni hagyjuk. Beletesszük a virágokat és az egészet még egyszer felforraljuk. Azonnal a forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük és lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk - így az eperlekvár kb. 1 évig eltartható.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Munich
Piros négybogyós lekvár
8 db, egyenként 250 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 1 év
250 g ribizli
250 g áfonya
1 kg zselés cukor 1:1
250 g eper
250 g málna
2 evőkanál citromlé
A gyümölcsöket óvatosan megmossuk és lecsöpögtetjük. A ribizliszemeket lehúzzuk a szárról, majd az áfonyával együtt egy tálba tesszük. Krumplinyomóval szétnyomkodjuk. Beletesszük a zselés cukrot és összekeverjük. Kb. 2 órán át lefedve állni hagyjuk.
A ribizlis-áfonyás keveréket egy fazékba tesszük. Az epret megtisztítjuk, ketté vagy négy részre vágjuk. A málnát egészben meghagyuk, majd az eperdarabokkal együtt a fazékba tesszük. A citromlevet hozzáadjuk, ezután az egészet felfőzzük.
Kevergetés mellett kb. 3 percig rotyogva forraljuk. Levesszük a fazekat a tűzhelyről és zselépróbát végzünk. Ha szükséges, még egy kicsit főzzük. Ezután a lekvárt a forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük. Ha kifröccsent, egy tiszta kendővel letöröljük, különben nem áll el sokáig a lekvár. Az üvegeket azonnal lezárjuk és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Majd ismét visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Megbolondított baracklekvár
8 db, egyenként 200 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 1 év
1,2 kg őszibarack
1 zöldcitrom
500 g zselés cukor 2:1
1 evőkanál levendulavirág
A barackokat keresztben bevagdossuk és egy tálba tesszük. Forró vizet öntünk rá, majd a gyümölcsöket kb. 30 másodpercig állni hagyjuk benne. Ezután egy szűrő segítségével leszűrjük, héját lehúzzuk.
A gyümölcsöket kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. A zöldcitromot kifacsarjuk. A barackok gyümölcshúsát és a zöldcitrom levét egy keverőedénybe töltjük és krémesre turmixoljuk. Ezután áttöltjük egy fazékba, majd beletesszük a zselés cukrot a levendulavirággal együtt. Kevergetés mellett az egészet felfőzzük és kb. 4 percig rotyogva forraljuk. Zselépróbát végzünk és ha szükséges, még egy kis ideig főzzük.
A lekvárt forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük. A kifröccsent lekvárt azonnal letöröljük. Az üvegeket rögtön lezárjuk és kb. 5 percig fejtetőre állítjuk. Ezt követően visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Gránátalmás zselé narancshéjjal
6 db, egyenként 250 ml-es üveghez | Eltarthatóság: min. 1 év
kb. 10 gránátalma
2 kezeletlen narancs
500 g zselés cukor 2:1
A gránátalmákat kettévágjuk, majd egy citromfacsaróval jól kipréseljük. (Mivel leve erősen fog, ajánlott konyhakötény és -kesztyű használata). 1 l levet lemérünk.
A narancsokat forró vízzel megmossuk, megszárítjuk, majd héját vékonyan lereszeljük. A gránátalma levét egy fazékba öntjük és beletesszük a zselés cukrot. Kevergetés mellett felforraljuk és kb. 4 percig rotyogva főzzük. Zselépróbát végzünk és ha szükséges, a zselét még kis ideig főzzük.
A zselét forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük. A szélére fröccsent masszát egy tiszta kendővel azonnal letöröljük. Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Ezután visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Eperzselé málnával
6 db, egyenként 250 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 1 év
1,2 kg eper
750 g málna
1 citrom
500 g zselés cukor 2:1
Az epret megmossuk, megszárítjuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk. A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és az eperhez adjuk. 100 ml vizet öntünk hozzá. Az egészet felforraljuk és lezárt fedéllel, lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk.
Egy szűrőre nedves gézkendőt terítünk és egy tálra tesszük. Beleöntjük a gyümölcsös keveréket és enyhén kinyomkodjuk. 950 ml levet lemérünk és egy fazékba öntjük.
A citromot kifacsarjuk, levét szintén a fazékba öntjük. Végül a zselés cukrot is belekeverjük. A keveréket felfőzzük és kb. 4 percig rotyogva főzzük. Zselépróbát végzünk és ha szükséges, a zselét még kis ideig főzzük.
A zselét forró vízzel kiöblített poharakba töltjük. A szélére fröccsent masszát egy tiszta kendővel azonnal letöröljük. Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Ezután visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
Apró tipp: díszítéskor a rusztikus és romantikus stíluskeverék különösen jól mutat. Díszítse a lekvárosüvegeket romantikus, virágos anyagmaradékokkal, melyeket végül kössön össze egyszerű csomagolózsinórral.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Almás-rebarbarás zselé
6 db, egyenként 250 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 1 év
1 kg rebarbara
1 citrom
500 g savanykás alma
kb. 750 g zselés cukor 1:1 (a gyümölcslé mennyiségétől függően)
A rebarbarát megmossuk, szárazra töröljük és megtisztítjuk. Ezután a szálakat hosszában kettévágjuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Fazékba tesszük. A citromot kifacsarjuk, levét a rebarbarához öntjük.
Az almát megmossuk, szárazra töröljük és négy részre vágjuk, de nem hámozzuk meg. A magházat eltávolítjuk, a negyedeket még egyszer kettévágjuk. A rebarbarához keverjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy befedje, majd felfőzzük. Közepes lángon kb. 20 percig forraljuk.
Egy szűrőt nedves gézkendővel befedünk. Beleöntjük a gyümölcsös keveréket, közben a levet összegyűjtjük. Lemérjük a levet és ugyanennyi mennyiségű zselés cukorral egy fazékba tesszük. Felfőzzük, majd kevergetés mellett kb. 4 percig rotyogva főzzük. Zselépróbát végzünk és ha szükséges, a még egy kis ideig főzzük.
A zselét forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük. A szélére fröccsent masszát egy tiszta kendővel letöröljük. Az üvegeket azonnal lezárjuk és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Ezután visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Meggyzselé vaníliával
6 db, egyenként 250 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 1 év
1,5 kg meggy
1 kg zselés cukor 1:1
1 vaníliarúd kikapart belseje
A meggyet megmossuk és megszárítjuk. Szárát eltávolítjuk és a gyümölcsöt kimagozás nélkül egy fazékba tesszük. Egy krumplinyomóval enyhén megnyomkodjuk, majd 75 ml vizet öntünk rá. Az egészet felfőzzük és kb. 10 percig puhára pároljuk. Ezután levesszük a tűzhelyről.
Egy szűrőre nedves gézkendőt terítünk és egy megfelelő méretű tálra helyezzük. Beleöntjük a meggyes keveréket és kb. 2 órán át hagyjuk lecsöpögni.
750 ml gyümölcslevet lemérünk, majd a zselés cukorral és vaníliavelővel egy fazékba tesszük. Felfőzzük és kb. 4 percig rotyogva forraljuk. Zselépróbát végzünk és ha szükséges, a még egy kis ideig főzzük. Ezután levesszük a tűzhelyről.
A forró zselét a forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, a kifröccsent masszát letöröljük az üveg széléről. Az üvegeket lezárjuk és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Ezután visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Ringlós-szilvás kompót
5 db, egyenként 400 ml-es üveghez| Eltarthatóság: min. 6 hónap
1 kg ringló
500 g szilva
250 g cukor
1 kezeletlen citrom 1 evőkanálnyi lereszelt héja
1 vaníliarúd
250 ml körtelé
Megmossuk a ringlót és a szilvát, majd szárazra töröljük. A gyümölcsöket kettévágjuk és kimagozzuk. Egy fazékban összekeverjük a cukorral és a lereszelt citromhéjjal.
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk. A velőt a rúddal együtt a gyümölcsökhöz adjuk. Beleöntjük a körtelevet és 250 ml vizet. Az egészet felfőzzük és kb. 3 percig rotyogva forraljuk. A habot leszedjük, a gyümölcsöt tiszta, forró vízzel kiöblített befőttesüvegekbe töltjük.
A gyümölcsös főzetet egyenletesen szétosztjuk az üvegekbe. A vaníliarudat darabokra vágjuk, szintén az üvegekbe tesszük, majd az üvegeket lezárjuk. A befőzőedényben 80 °C-on kb. 30 percig főzzük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Másik megoldásként az üvegeket egyesével mikrohullámú sütőbe is tehetjük és 720 watton kb. 4 percen át addig melegítjük, mig belül gyöngyözni nem kezd. Ezután lejjebb kapcsoljuk 180 wattra és minden egyes üveget még 4 percig melegítünk.
Sütőben történő befőzéshez az üvegeket a sütő csepegtetőtálcájára tesszük és 2 cm magasságban vízzel megtöltjük. A sütőt 180 °C-ra felmelegítjük, majd az üvegek tartalmát kb. 30 percen át addig főzzük, míg belül gyöngyözni nem kezd. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, az üvegeket pedig további 30 percre a sütőben hagyjuk.
Apró tipp: Jól mutat, ha az ajándéknak szánt kompótra vagy lekvárosüvegre egy (pl. bolhapiacon vásárolt) szép kis kanalat kötünk. A kanalat öblös részével felfelé helyezze az üvegre, majd rögzítse egy szép szalaggal.
© NGV mbH, fotó: TLC Fotostudio
Befőzéssel és eltevéssel kapcsolatos tippek
A lekvárfőzés nem nagy művészet, néhány egyszerű tippel pedig Önnek is biztosan sikerülni fog. Eláruljuk, hogy befőzéskor és eltevéskor mire érdemes odafigyelni.