Esőruházat az egész család számára

A megfelelő ruházattal
esőben is szárazon

Jeges eső veri az utcákat, az esernyők hiába küzdenek a kegyetlen széllel ...
Munkába menet, a vasárnapi sétához vagy az outdoor sportoláshoz most megfelelő ruházatra van szüksége, hogy a lehető legszárazabban tudja zárni a napot. Ebben a kisokosban elmagyarázzuk, mire kell ügyelnie az esődzseki, a funkcionális kabát és társaik kiválasztása során.

Egy kis anyagismeret

Az világos, hogy az esőruházatnak vízállónak kell lennie. De miről lehet tulajdonképpen felismerni, hogy egy ruhadarab valóban vízálló-e? És mit jelentenek az olyan kifejezések, mint vízoszlop és lélegzőképesség? Itt megtudhatja, mely szempontok lényegesek az esőruházat kiválasztásakor, és hogy milyen különféle lehetőségek állnak manapság rendelkezésre a megbízható vízállóság eléréséhez.
Mit jelent a vízoszlop?

Mit jelent a vízoszlop?

A vízoszlop a textíliák, pl. esődzsekik, esőnadrágok és hasonlók vízállóságának jellemzésére szolgáló mértékegység. Maga a szám pontosabban arról tájékoztat, hogy milyen magasan állhatna a víz az anyagon anélkül, hogy átszivárogna rajta. A gyakorlatban ez tehát a következőt jelenti: minél magasabb a vízoszlop, annál vízállóbb az anyag. Az európai szabvány szerint egy anyag 1500 milliméteres vízoszloptól számít vízállónak. A Tchibo esőruházatai viszont 3000 milliméteres vízoszloppal rendelkeznek. Így Ön a ruha alatt még viharban és tartós esőben is száraz marad.

Rendkívül fontos: a lélegzőképesség

A lélegzőképesség a vízálló ruházat legfontosabb tulajdonságainak és legnagyobb kihívásainak egyike: a ruházat alapvetően akkor lélegző, ha a nedvesség át tud hatolni az anyag szálai között. Rendszerint ez a helyzet a természetes szálak, mint például a pamut esetében. Esőruházat esetében az anyag azonban csak bizonyos feltételek mellett lehet áteresztő. Hiszen kívülről nem juthat be nedvesség az anyag belső felére. Ezért speciális funkcionális textilekkel kell biztosítani azt, hogy az izzadság belülről az anyag külső felére kerüljön, az eső és a szél azonban ne hatolhasson be az anyag belsejébe. Így a vízálló ruházat alatt nem gyűlik össze a nedvesség, és mindenkor biztosított a kellemes belső klíma.
Rendkívül fontos: a lélegzőképesség
Ami kötelező: hegesztett varrások

Ami kötelező: hegesztett varrások

Még a vízálló anyagból készült ruházatba is bejuthat nedvesség. Méghozzá abban az esetben, ha az anyagot nem dolgozták el elég jól. A probléma: amikor a ruhadarab gyártása során az egyes darabokat összevarrják, a varrásánál a tű átlyukasztja az anyagot. Vagyis ezen a részen az eredetileg vízálló bevonat megsérül – heves eső esetén pedig a víz, ezeken az alig látható nyílásokon keresztül, átszivárog.

A jó minőségű esőruházaton ezért hegesztett varrások vannak: a varrás tömítéséhez a belső felére géppel egy szalagot erősítenek. A szalagot melegítéssel rögzítik a szövethez. Így még a legapróbb tű szúrta lyuk is biztosan lezárható.

Ecorepel® – természetesen víztaszító

A legjobb technológiák gyakran a természetből vett mintákon alapulnak. Így például a korszerű ecorepel® bevonat azt a víztaszító effektust alkalmazza, mellyel a vízimadarak a tollazatukat szárazon tartják. Ez bizonyára Önnek is ismerős: kacsákat néz a parkban, melyek az imént még ennivalót kerestek a víz alatt, a következő pillanatban viszont már szárnyra kapnak. Ez úgy lehetséges, hogy a madarak egy olajos anyagot termelnek, melynek köszönhetően a víz egyszerűen lepereg a tollazatukról. Az ecorepel® esetében egy szagtalan hightech bevonat csökkenti a vízcseppek bejutását, az impregnált anyag ugyanakkor szép puha és lélegző marad. És ami a különleges plusz: a vegyi impregnálásokkal szemben az ecorepel® környezetkímélő, és a szervezetre terhelést gyakorló fluorkarbonoktól (PFC) mentes.
Softshell – az univerzális társ rossz időben

Softshell – az univerzális társ rossz időben

A különösen sokoldalú, modern funkcionális textíliák egyike a softshell. Három különböző rétegből áll: egy strapabíró külső rétegből, egy lélegző membránból és egy puha belső rétegből. A külső, strapabíró réteg víztaszító, és kifelé szigetelő hatású, így védelmet nyújt az eső és a szél ellen. Alig szív magába nedvességet, amit igen, azt azonban kiválóan el tudja vezetni. Ez nagyon fontos, mert a középen levő membrán a bőr felületén levő izzadságot az anyag külső felére vezeti. Ezt a nedvességet a külső rétegnek a környezeti levegőbe kell tudnia leadni. Így a ruha alatt a bőr mindig kellemesen száraz marad. Alsó rétegként egy vékony plüssréteg velúrból vagy hasonló anyagból egy kis légpárnát képez, ami finom melegen tart.

Az outdoor esőfarmer - divatos és funkcionális

Az újonnan kifejlesztett esőfarmer víz- és szennyeződéstaszító, ezért ideális választás outdoor tevékenységekhez. A korszerű ecorepel® bevonatnak köszönhetően a nadrág olyan impregnálással rendelkezik, mely semmilyen körülmények között nem befolyásolja a kényelmes viseletet: a farmer erős pamutsztreccs anyaga nagyobb rugalmasságot biztosít, az elasztán szál magas aránya pedig a tökéletes illeszkedésről gondoskodik.

A farmer esetében a biztonság is fontos szempont: pl. gyakran kerékpározik? Akkor javasoljuk, hogy hajtsa fel a nadrág szárát, ugyanis a szár belső részén elhelyezett fényvisszaverő elemek jobb láthatóságot biztosítanak az úton.

Milyen (eső)kabát illik Önhöz?

Munkába menetel, féktelen tombolás az őszi avarban a gyerekekkel vagy séta a kutyával: olyan sok különféle ok adódik, hogy elviseljünk egy kis esőt, és a rossz idő se tartson vissza attól, hogy kimenjünk. Ősszel ezért egy outdoor kabátra van szükség, mely védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, és megfelel az Ön egyéni igényeinek. Ön melyik esőruha-típusba tartozik?
Hétköznap is kerékpáron

Hétköznap is kerékpáron

A kerékpározás egészséges, szórakoztató, és gyorsan, egyszerűen segít eljutni a célhoz. Aki ősszel is inkább kerékpározik a dugóban való ücsörgés vagy a megállóban való várakozás helyett, annak különösen rugalmas időjárás elleni védelemre van szüksége, melynek megbízható védelmet kell nyújtania eső, sár és menetszél ellen, de nem korlátozhatja a mozgásszabadságot, és feltétlenül lélegzőnek kell lennie.

A hétköznapi kerékpárosok számára ezért optimális választás a softshell kabát. Különösen a hosszabb szabású dzsekik és kabátok ajánlottak. Hiszen a kerékpározás során főként a combot nedvesíti át fentről az eső, oldalról pedig a ráfröccsenő víz. Sőt így a szél sem jut be alulról a dzseki alá.

A szabadban az egész pereputtyal

Aki sokat van úton gyerekekkel, tudja, hogy nincs túl mély pocsolya. És mivel a nagy kalandok rossz időben sem kevésbé szórakoztatóak, különösen erős esőruházat szükséges, ha a család együtt van úton. Kitűnő választás a lélegző, vízálló funkcionális kabát: a játszótéren, kutyasétáltatáskor vagy egyszerűen a legközelebbi szupermarketbe tartva védelmet nyújt az időjárás ellen, kellemetlen izzadás nélkül.

Jó, ha a kapucnin ellenző is van, így mindig könnyen szemmel tarthatja a kis kópékat. Különösen praktikusak azok a modellek, melyek rugalmasan alkalmazkodnak a hőmérsékletekhez. Egy bélés, kivehető polárfelső formájában, például lehetővé teszi, hogy a kabát szinte egész évben hordható legyen.
A szabadban az egész pereputtyal
Elfoglalt családmenedzser

Elfoglalt családmenedzser

Reggelente kerékpárral megy munkába, délután autóval viszi a gyerekeket edzésre, közben bevásárlás és este végre egy kis terefere a barátokkal ... Akinek ilyenek a hétköznapjai, feltétlenül szüksége van egy bármilyen időjárási viszonyok között hordható kabátra, ami képes tartani az iramot – és sokoldalúan véd a rossz időjárás ellen.

Családmenedzserként olyan esőruházatra van szüksége, mely nemcsak szél- és vízálló, hanem jól is néz ki, és támogatja az Ön sokoldalúságát. Például megfelelő számú zsebbel a különféle hétköznapi tárgyak számára. Praktikus választás egy csinos parka kivehető béléssel: egy ilyen ruhadarab nemcsak divatos, de praktikusság szempontjából igazán univerzális is.

Szitáló esőben is divatosan

Rossz időben egyes divatot kedvelők szívesen vallják magukénak a következő mottót: „A szépségért meg kell szenvedni.” A megfelelő esőruházattal, ez azonban nem is szükséges. Még esős őszi időben is stílusosan – és szárazon – juthat el A-ból B-be. A tökéletes eső elleni védelem: a ballonkabát. Ez a klasszikus fazon már víz- és szélálló anyagból, és hegesztett varrásokkal is kapható.

Rendkívül praktikusak a levehető kapucnival rendelkező modellek. Egy ilyen funkcionális, divatos darab egyaránt alkalmas éttermi vacsorához és hazafelé a zuhogó esőben. Mert egy ballonkabát ellátja funkcióját anélkül, hogy funkcionális kabát jellege lenne.
Szitáló esőben is divatosan

Így lelheti sokáig örömét esőruházatában

Legyen esőruházata bármilyen jó minőségű: az esőben, szélben és rossz időben való használat során nagy terhelést kell kiállnia, és ennek következtében károsodhat. Ezért ezektől a ruhadaraboktól se sajnáljon rendszeresen egy kis ápolást. Így sokáig megtartják funkcionalitásukat. Kisebb sérüléseket pedig még Ön is meg tud javítani.

Így ápolja esőruházatát

A jó minőségű esőruházat nemcsak vízálló, de szennyeződéstaszító is, hogy még nagy terhelés esetén is hosszú ideig szép maradjon. Ennek ellenére idővel szennyeződés halmozódhat fel a pórusokban, eltömítve azokat és csökkentve a a lélegzőképességet. A ruházatot ezért rendszeresen mosni kell. De ne aggódjon: ezt gond nélkül megteheti otthoni mosógépében is, ha ügyel néhány apróságra.

Általános szabály: a vízálló textíliákat mindig alacsony hőfokon mossa 30, de legfeljebb 40 fokon. A pontos hőmérsékletadatoknak feltétlenül nézzen utána az adott termékcímkén. Mosószerként folyékony finom mosószert használjon. Mosópor használata esetén mosószermaradványok maradhatnak vissza, melyek károsítják az anyagot. Öblítőt viszont ne használjon, mert eltömíti a pórusokat és károsíthatja a műszálat.

Amennyiben esőruházata impregnálást igényel, akkor azt úgy minden negyedik mosás után frissítse fel. Inkább spray-t használjon, mint impregnáló mosószert. A spray ugyanis célzottan a külső rétegre fújható, és nem lesz hatással a belső rétegre. Akassza fel a ruhát egy vállfára, és egyenletesen fújja be a felületét 20-30 cm távolságból. A párát ne lélegezze be, és a művelet végeztével szellőztesse ki a helyiséget.

Így foltozhatja meg esőruházatát

Az outdoor ruházatra rendkívüli robusztusság jellemző, azonban még ez a ruhatípus sem sérthetetlen: egy szerencsétlen találkozás egy hegyes tárggyal vagy egy kiálló éllel, és már meg is történt a baj - az anyag elszakad. A nem vízálló anyagból készült ruhákkal ellentétben az esőruházat azonban ilyen esetben nem varrható meg egyszerűen tűvel és cérnával. Ugyanis az átlyuggatott részeken a ruházat már vízáteresztővé válna. Ennek ellenére egy-két kisebb sérülés még nem ok arra, hogy a ruhadarabot kidobjuk.

Gyakori gyenge pontok például a vállrészen, valamint a kar- és nyakkivágásnál található varrások, ill. varráserősítő szalagok. Kopás vagy manuális terhelés következtében előfordulhat, hogy ezek leválnak. A problémát a következőképpen javíthatja: Először alaposan tisztítsa meg az érintett területet, például mosóbenzinnel. Ezután a szétvált részeket kenje be egy kis textilragasztóval, majd legalább két percig nyomja össze erősen. Ezután hagyja a ragasztót legalább tizenkét óra hosszat száradni.

Egy kis lyuk vagy szakadás szintén megjavítható saját kezűleg. Ehhez először rögzítse a külső oldalt egy kis ragasztószalaggal, és tisztítsa meg a ruhadarab belső felét. Ragasszon a belső oldalon egy öntapadós javítófoltot a szakadásra. Extra tipp: ha a sarkokat először lekerekíti, akkor a folt tovább tart.
Női sportruházat

Női sportruházat

Még több fitneszruházat a Női sport kategória alatt

A Hölgyek kategóriához
Férfi sportruházat

Férfi sportruházat

Még több kényelmes sportruházat a Férfiak kategória alatt

A Férfiak kategóriához

Megfelelő öltözet esőben

-40 %
Női esőkabát övvel, zöld
26 995Ft
15 995Ft
 
Elérhető:
 
-41 %
Unisex esőkabát, narancspiros
16 995Ft
9 995Ft
 
Elérhető:
 
-13 %
-18 %
Női softshell kabát, kapucnis, khaki
Női softshell kabát, kapucnis, világoskék
21 995Ft
18 995Ft
21 995Ft
17 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-17 %
-17 %
Női esőkabát, összehajtható, sötétkék
Női esőkabát, összehajtható, rózsaszín
16 995Ft
13 995Ft
16 995Ft
13 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
Női softshell kabát, kapucnis, rózsaszín
24 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Unisex esőkabát, sötétkék
11 995Ft
 
Elérhető:
 
Unisex esőponcsó
9 995Ft
Kisgyerek termo esőkabát, Disney, kék
Kisgyerek termo esőkabát, Disney
12 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-33 %
Női esőkabát, antracit
17 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
Kisgyerek polárfelső
6 995Ft
 
Elérhető:
 
-50 %
Kisgyerek steppelt kabát, sötétzöld
8 995Ft
4 495Ft
 
Elérhető:
 
-20 %
Lány softshell dzseki, sárga
19 995Ft
15 995Ft
 
Elérhető:
 
Fiú softshell dzseki, sötétkék
19 995Ft
 
Elérhető:
 
Kislány parka kabát, felhős, sötétkék
14 995Ft
 
Elérhető:
 
-50 %
Kisgyerek steppelt kabát, felhős
12 995Ft
6 495Ft
 
Elérhető:
 
-13 %
Lány softshell dzseki, kék
14 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Női softshell dzseki, piros
19 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Kisgyerek esőkabát, sötétkék
14 995Ft
 
Elérhető:
 
-20 %
Kislány esőkabát, rózsaszín
23 995Ft
18 995Ft
 
Elérhető:
 
-10 %
Fiú termokabát, színátmenetes
19 995Ft
17 995Ft
 
Elérhető:
 
-13 %
Gyerek sídzseki
22 995Ft
19 995Ft
 
Elérhető:
 
-10 %
Gyerek blouson dzseki, sötétkék
19 995Ft
17 995Ft
 
Elérhető:
 
-38 %
Lány hibrid lovaglókabát, olíva
20 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
-16 %
Gyerek farmerdzseki
11 995Ft
9 995Ft
 
Elérhető:
 
Gyerek ballonkabát
15 995Ft
 
Elérhető:
 
Gyerek polárfelső, áfonya
Gyerek polárfelső, vízszintes csíkos
5 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Kisgyerek 3 az 1-ben dzseki
19 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Kisgyerek esőkabát, felhős, sötétkék
9 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Gyerek polárfelső, áfonya
Gyerek polárfelső, vízszintes csíkos
5 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Fiú esőkabát, szürke/fekete
21 995Ft
 
Elérhető:
 
1