Házi készítésű fagylalt - tippek és receptek
Házi készítésű fagylaltra vágyik? Kedvenc hozzávalóiból finom fagylalt-kreációkat készíteni nem is olyan nagy ördöngösség. A következőkben néhány hasznos tippet adunk a fagylaltkészítéssel kapcsolatban - akár fagylaltgéppel, akár anélkül készíti -, és ízletes recepteket is megosztunk Önnel.
Az otthoni fagylaltkészítés előnyei egyértelműek: a házi készítésű fagylalt egy tartósítószerektől és mesterséges aromáktól mentes finomság. Nyugodt lelkiismerettel lehet bűnözni, és nem kell aggódni az összetevők miatt.
A házi készítésű fagylalt kizárólag olyan hozzávalókat tartalmaz, melyeket Ön szeret és mindenek előtt problémát sem okoznak Önnek. Így kiválóan alkalmas allergiában szenvedők számára, valamint ételintolerancia esetén. Kreatív változatok is készíthetők - legyen merész, és nyugodtan kísérletezzen egy kicsit.
A korszerű fagylaltgépeknek köszönhetően a fagylaltkészítés manapság már viszonylag gyorsan és egyszerűen lehetséges. Egy kis türelemmel és időráfordítással azonban fagylaltgép nélkül is készíthet fagylaltot. Bizonyos fagylaltfajták jobban alkalmasak erre a célra, mint mások.
Fagylaltkészítés fagylaltgéppel vagy anélkül?
A házi fagylalt készülhet fagylaltgéppel vagy anélkül is. Az egyik módszer minden bizonnyal egyszerűbb, viszont költségesebb, míg a másik nem kis időráfordítással és munkával jár. A következőkben röviden összefoglaljuk a két módszer előnyeit és hátrányait.
Fagylaltkészítés fagylaltgéppel
A fagylaltkészítés legegyszerűbb módja minden bizonnyal a fagylaltgép használata. Az előkészített fagylaltmasszát beletesszük a gépbe, és innentől kezdve már semmi dolgunk. A krémes állagú fagylalt titka az intenzív keverés, és folyamatosan levegő hozzákeverése - ezzel kerülhető el a jégkristályok keletkezése, és érhető el krémes végeredmény. A fagylaltgépek ezt teljesen önállóan végzik. Fagylaltgép vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy vannak modellek, melyek esetében a jégakkut használat előtt a fagyasztóban a megfelelő hőmérsékletre kell hűteni, illetve olyan modellek is kaphatók, melyek a fagylaltmassza hűtését teljesen automatikusan végzik.
Fagylaltkészítés gép nélkül
Fagylaltot természetesen gép nélkül is lehet készíteni, ez a módszer azonban időigényesebb, és főként fáradságosabb. A kész fagylaltmassza ilyen esetben nem fagylaltgépbe kerül, hanem egy egyszerű dobozba, amit a fagyasztóba kell tenni, hogy a massza megfagyjon. A krémes, lágy, jégkristályoktól mentes fagylalt eléréséhez szükséges munkát, vagyis a massza ismételt megkeverését ekkor kézzel, több menetben kell elvégezni egészen addig, amíg a fagylalt el nem éri a kívánt állagot. Ez különösen a krémes fagylaltok, mint pl. a tejszínes fagylalt esetében fontos. Vannak egyébként olyan fagylalt fajták is, pl. a parfé, melyeknél ez nem szükséges.
A legfontosabb fagylaltfajták
- Tejes és tejszínes fagylalt Ennek a két fagylaltfajtának az alapja, amint az már a nevükből is kitűnik, a tej és a tejszín. Minél magasabb a zsír aránya, annál krémesebbek lesznek. A krémfagylalt a tejes fagylalt egy különleges változata, mely egyáltalán nem tartalmaz vizet, és elkészítése során nagyon fontos a tej és a tojás, ill. a tojássárga pontos aránya.
- Gyümölcsfagyi A gyümölcsfagyi készíthető teljesen tej nélkül, tisztán gyümölcsléből, de krémesebb változatban tejjel, ill. tejszínnel is. A gyümölcsfagyinál fontos a valódi gyümölcs aránya. Ennek a citrusfélék esetében legalább 10%-nak, minden más gyümölcs esetében pedig legalább 20%-nak kell lennie.
- Frozen Yogurt A Frozen Yogurt, vagy más néven jeges joghurt ma már a fagylalt alternatívájaként él a köztudatban. A jeges joghurt tejszín helyett főként joghurttal, részben tej hozzáadásával is készül, ezért ízvilága kissé savanykás, ami főként nyáron rendkívül frissítő. Gyakran viszonylag semleges ízben kapható, és dióval, mogyoróval vagy csokiforgáccsal szokták feldobni.
- Parfé Parfénak a félig fagyasztott fagylaltot nevezik, mely - a szokásos fagylalttal ellentétben - nem keveréssel készül, hanem egyszerűen csak fagyasztani kell. Így kiválóan elkészíthető fagylaltgép nélkül is. A tojássárga és a zsír nagy aránya miatt keverés nélkül is viszonylag krémes lesz.
- Szörbet A szörbet főként vízből áll. Nem tartalmaz tejet, ill. tejszínt, így zsírt sem. Ízét a hozzáadott gyümölcs, gyümölcslé és cukor adja, de különlegesebb hozzávalókkal is lehet fokozni az élvezetet, pl. limonádékkal, pezsgővel vagy más alkoholos itallal.
Fagylaltszezon: finom, frissítő fagylalt receptek
Hogy első próbálkozásai a fagylaltkészítés terén sikeresek legyenek, összegyűjtöttünk Önnek néhány alapvető tippet, és pár szuper fagylalt, szörbet és Frozen Yogurt receptet. Sok sikert kívánunk az elkészítésükhöz!
A fagylaltkészítés alapjai
Hideg és forró vízfürdő
A hideg vízfürdőhöz egy nagy tál szükséges, melyet vízzel és jégkockákkal vagy jégakkukkal kell feltölteni. A fagylaltmasszát tartalmazó tálat helyezze a jéghideg vízfürdőbe, és 6-8 perc alatt keverje hidegre.
A forró vízfürdőhöz töltsön egy lábosba félig vizet, majd forralja fel. Készítsen elő egy, a lábosra illeszkedő rozsdamentes acél tálat (keverőtál).
A forró vízfürdőhöz töltsön egy lábosba félig vizet, majd forralja fel. Készítsen elő egy, a lábosra illeszkedő rozsdamentes acél tálat (keverőtál).
Tortabevonó felolvasztása
Készítsen elő forró vízfürdőt. Darabolja durvára a tortabevonót, és egy megfelelő méretű, rozsdamentes acélból készült tálban helyezze a forró vízfürdő fölé. Lassan hagyja felolvadni a tortabevonót, közben néha keverje meg.
Cukorszirup készítése
250 ml vizet és 250 g (nyers-)cukrot kevergetés mellett forraljon fel, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután hagyja még 2-3 percig forrni. A kihűlt szirup a hűtőszekrényben kb. 1 hétig áll el.
Málna szörbet
Hozzávalók:
- 500 g málna (friss vagy mélyhűtött)
- 1 citrom
- 100 g cukor
- 45 g invertcukor
- 2 ek. málnapálinka (helyettesíthető málnasziruppal)
- fagylaltgép
- botmixer
- finom szűrő
6 személyre • Elkészítési idő: kb. 30 perc • 1 adag: 140 kcal
1. A friss málnát válogassa át, a mélyfagyasztottat olvassza fel. Tegye a gyümölcsöt egy magas falú edénybe, és a botmixerrel pürésítse finomra. A gyümölcspürét passzírozza át egy finom szűrőn.
2. Facsarja ki a citrom levét, majd a cukorral és az invertcukorral adja a gyümölcspüréhez. Kézi habverővel keverje addig, amíg a cukor felolvad. Keverje hozzá a málnapálinkát. A gyümölcspürét lefedve tegye a hűtőbe kb. 1 órára.
3. A szörbetmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 50 perc alatt fagyassza krémes állagúra. A kész szörbetet egy gumispatulával kotorja ki a gépből. Azonnal tálalja poharakban vagy tálkákban, vagy zárható dobozban fagyassza le.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. Facsarja ki a citrom levét, majd a cukorral és az invertcukorral adja a gyümölcspüréhez. Kézi habverővel keverje addig, amíg a cukor felolvad. Keverje hozzá a málnapálinkát. A gyümölcspürét lefedve tegye a hűtőbe kb. 1 órára.
3. A szörbetmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 50 perc alatt fagyassza krémes állagúra. A kész szörbetet egy gumispatulával kotorja ki a gépből. Azonnal tálalja poharakban vagy tálkákban, vagy zárható dobozban fagyassza le.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Eperfagylalt
Hozzávalók:
- 300 g eper
- 1/2 citrom
- 80 g finomított cukor
- 150 g tejszín
- 100 ml tej
- fagylaltgép
- botmixer
10 adag • Elkészítési idő: 15 perc • fagyasztás: 35 perc • 1 adag: 95 kcal
1. Az epret mossa meg és alaposan csepegtesse le, csumázza ki és a rossz részeket vágja ki. Az eperszemeket vágja nagyobb darabokra, és a botmixerrel pürésítse finomra.
2. Facsarja ki a fél citrom levét, keverje el a cukorral, adja az eperhez, és az egészet keverje alaposan össze, amíg a cukor feloldódik. Ezután adja hozzá a tejszínt és a tejet, majd a botmixerrel keverje át jól az egész masszát. A fagylaltgépben a használati utasításnak megfelelően fagyassza ki (kb. 35 perc).
Jó, ha tudja: Az ellenállhatatlan, C-vitaminban gazdag gyümölcsök szezonja rövid - ajánlott kihasználni! A leginkább aromás ízű még mindig az erdei szamóca, boltban azonban csak elvétve kapható. Az apró bogyós hónapos szamóca ellenben kiválóan nevelhető cserépben vagy a konyhakertben.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. Facsarja ki a fél citrom levét, keverje el a cukorral, adja az eperhez, és az egészet keverje alaposan össze, amíg a cukor feloldódik. Ezután adja hozzá a tejszínt és a tejet, majd a botmixerrel keverje át jól az egész masszát. A fagylaltgépben a használati utasításnak megfelelően fagyassza ki (kb. 35 perc).
Jó, ha tudja: Az ellenállhatatlan, C-vitaminban gazdag gyümölcsök szezonja rövid - ajánlott kihasználni! A leginkább aromás ízű még mindig az erdei szamóca, boltban azonban csak elvétve kapható. Az apró bogyós hónapos szamóca ellenben kiválóan nevelhető cserépben vagy a konyhakertben.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Frozen Yogurt
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje (M-es méret)
- só
- 600 g natúr joghurt
- 60-70 ml bodzaszörp
- fagylaltgép
6 adag • Elkészítési idő: 10 perc • fagyasztás: 50 perc
1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verje kemény habbá, és tegye hidegre. A joghurtot egy tálban keverje el a szörppel. Adja a tojáshabot a joghurtos keverékhez.
2. A joghurtos masszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 50 perc alatt fagyassza szilárd állagúra. A kész joghurtfagyit egy gumispatulával kotorja ki a gépből. Azonnal tálalja tálkákban, vagy zárható dobozban fagyassza le.
Jó, ha tudja: Kiválóan illik hozzá a csokoládészósz. Ehhez aprítson fel 100 g félkeserű tortabevonót, majd 2 ek. vízzel és 50 g tejszínnel olvassza fel egy lábosban. A Frozen Yogurtot öntse le a csokoládészósszal, és szórja meg darabolt, karamellizált mandulával, aprított karamell-bonbonnal vagy pirított kókuszreszelékkel.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. A joghurtos masszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 50 perc alatt fagyassza szilárd állagúra. A kész joghurtfagyit egy gumispatulával kotorja ki a gépből. Azonnal tálalja tálkákban, vagy zárható dobozban fagyassza le.
Jó, ha tudja: Kiválóan illik hozzá a csokoládészósz. Ehhez aprítson fel 100 g félkeserű tortabevonót, majd 2 ek. vízzel és 50 g tejszínnel olvassza fel egy lábosban. A Frozen Yogurtot öntse le a csokoládészósszal, és szórja meg darabolt, karamellizált mandulával, aprított karamell-bonbonnal vagy pirított kókuszreszelékkel.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Stracciatella fagylalt
Hozzávalók:
- 1 vaníliarúd
- 200 ml tej
- 300 g tejszín
- 4 tojássárga (M-es méret)
- 90 g cukor
- 100 g félkeserű csokoládé
- fagylaltgép
- 1 zárható fagyasztódoboz
- kis tölcsérek a tálaláshoz (tetszés szerint)
6 adag • Elkészítési idő: 25 perc • hűtés: 12 óra • fagyasztás: 55 perc • 1 adag: 365 kcal
1. Egy éles késsel vágja fel hosszában a vaníliarudat, és a kés hátával kaparja ki a belsejét. A tejet a tejszínnel, a vaníliarúd belsejével és a vaníliarúddal öntse egy lábosba. A vaníliás keveréket állandó keverés mellett forralja fel, és kis lángon főzze kb. 5 percig. Tegye félre.
2. A tojássárgákat kézi habverővel, egy hőálló keverőtálban alaposan keverje el a cukorral. A forró vaníliás tejszínt folyamatos keverés mellett öntse a tojássárgás keverékhez. Forró vízfürdő fölött a kézi habverővel kb. 10 perc alatt verje krémesre. Öntse a masszát egy hideg tálba. Helyezze hideg vízfürdőbe, és keverje tovább kb. 10 percig. Lefedve tegye a hűtőszekrénybe, lehetőleg egész éjszakára.
3. Vegye ki a masszát a hűtőből és távolítsa el a vaníliarudat. A fagylaltmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 40 perc alatt fagyassza krémes állagúra.
4. Közben aprítsa durvára a csokoládét, és forró vízfürdő felett olvassza fel. A felolvasztott csokoládét töltse bele egy fagyasztózacskóba és vágjon rá egy kis lyukat. A vaníliafagylalt egyharmadát simítsa el egy kb. 1 literes, hosszúkás fagyasztódobozban. A csokoládé egyharmadát vékony szálak formájában nyomja a fagylaltra. Simítson rá újabb réteg vaníliafagylaltot, és ismét nyomjon rá csokivonalkákat. Ismételje meg meg egyszer a folyamatot. A fagylaltot keverje át egy villával úgy, hogy egyenletesen eloszlassa a csokidarabkákat. Tegye 15 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljon. Ossza szét tálkákba vagy tölcsérekbe, és tálalja.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. A tojássárgákat kézi habverővel, egy hőálló keverőtálban alaposan keverje el a cukorral. A forró vaníliás tejszínt folyamatos keverés mellett öntse a tojássárgás keverékhez. Forró vízfürdő fölött a kézi habverővel kb. 10 perc alatt verje krémesre. Öntse a masszát egy hideg tálba. Helyezze hideg vízfürdőbe, és keverje tovább kb. 10 percig. Lefedve tegye a hűtőszekrénybe, lehetőleg egész éjszakára.
3. Vegye ki a masszát a hűtőből és távolítsa el a vaníliarudat. A fagylaltmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 40 perc alatt fagyassza krémes állagúra.
4. Közben aprítsa durvára a csokoládét, és forró vízfürdő felett olvassza fel. A felolvasztott csokoládét töltse bele egy fagyasztózacskóba és vágjon rá egy kis lyukat. A vaníliafagylalt egyharmadát simítsa el egy kb. 1 literes, hosszúkás fagyasztódobozban. A csokoládé egyharmadát vékony szálak formájában nyomja a fagylaltra. Simítson rá újabb réteg vaníliafagylaltot, és ismét nyomjon rá csokivonalkákat. Ismételje meg meg egyszer a folyamatot. A fagylaltot keverje át egy villával úgy, hogy egyenletesen eloszlassa a csokidarabkákat. Tegye 15 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljon. Ossza szét tálkákba vagy tölcsérekbe, és tálalja.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
- 1 Tahiti vaníliarúd
- 200 ml teljes tej
- 300 g tejszín
- 4 tojássárga (M-es méret)
- 90 g cukor
- fagylaltgép
- tölcsér (házi készítésű vagy bolti)
6 adag • Elkészítési idő: 25 perc • hűtés: 12 óra • fagyasztás: 40 perc • 1 adag: 280 kcal
1. Egy éles késsel vágja fel hosszában a vaníliarudat, és a kés hátával kaparja ki a belsejét. A tejet a tejszínnel, a vaníliarúd belsejével és a vaníliarúddal öntse egy lábosba. A vaníliás keveréket állandó keverés mellett forralja fel, és kis lángon főzze kb. 5 percig. Tegye félre.
2. A tojássárgákat kézi habverővel, egy hőálló keverőtálban alaposan keverje el a cukorral. A forró vaníliás tejszínt folyamatos keverés mellett öntse a tojássárgás keverékhez. Forró vízfürdő fölött a kézi habverővel kb. 10 perc alatt verje krémesre. Öntse a masszát egy hideg tálba. Helyezze hideg vízfürdőbe, és keverje tovább kb. 10 percig. Lefedve tegye éjszakára a hűtőszekrénybe.
3. Vegye ki a masszát a hűtőből és távolítsa el a vaníliarudat. A fagylaltmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 40 perc alatt fagyassza krémes állagúra. A vaníliafagylaltot egy gumispatulával kotorja ki a gépből, ossza el tálkákba vagy tölcsérekbe, és tálalja. De zárható dobozban le is fagyaszthatja.
Tipp: A vaníliafagylalt kiváló kiegészítője a friss babérlevél. A babérlevél illóolajai finoman kiemelik a vanília aromáját. Ehhez a vaníliás tejszínben forraljon fel egy friss babérlevelet, gyöngyöztesse 5 percig, majd hagyja 10 percig állni. Vegye ki a babérlevelet, és a továbbiakban a fentiek szerint járjon el.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. A tojássárgákat kézi habverővel, egy hőálló keverőtálban alaposan keverje el a cukorral. A forró vaníliás tejszínt folyamatos keverés mellett öntse a tojássárgás keverékhez. Forró vízfürdő fölött a kézi habverővel kb. 10 perc alatt verje krémesre. Öntse a masszát egy hideg tálba. Helyezze hideg vízfürdőbe, és keverje tovább kb. 10 percig. Lefedve tegye éjszakára a hűtőszekrénybe.
3. Vegye ki a masszát a hűtőből és távolítsa el a vaníliarudat. A fagylaltmasszát töltse a fagylaltgépbe, és kb. 40 perc alatt fagyassza krémes állagúra. A vaníliafagylaltot egy gumispatulával kotorja ki a gépből, ossza el tálkákba vagy tölcsérekbe, és tálalja. De zárható dobozban le is fagyaszthatja.
Tipp: A vaníliafagylalt kiváló kiegészítője a friss babérlevél. A babérlevél illóolajai finoman kiemelik a vanília aromáját. Ehhez a vaníliás tejszínben forraljon fel egy friss babérlevelet, gyöngyöztesse 5 percig, majd hagyja 10 percig állni. Vegye ki a babérlevelet, és a továbbiakban a fentiek szerint járjon el.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Citrom szörbet
Hozzávalók:
- 2 citrom (ebből 1 bio-citrom)
- 3 zöldcitrom
- 6 citromfűlevél
- 90 g nagyon finom szemcsés cukor
- 200 ml ásványvíz
- fagylaltgép
- botmixer
4 személyre • Elkészítési idő: kb. 10 perc • 1 adag: 110 kcal
1. A bio-citromot mossa meg forró víz alatt, törölje szárazra, és reszelje le a héját. Facsarja ki a citromok és a zöldcitromok levét. A citromfűlevélkéket mossa meg, törölgesse szárazra, és vágja csíkokra. A citromok levét keverje el a cukorral, a citromhéjjal és a citromfűlevélkékkel, és alaposan turmixolja össze.
2. Keverje az ásványvizet a citromleves keverékhez. Öntse az egészet egy fémtálba, és lefedve állítsa kb. 4 órára a fagyasztóba, és legalább 30 percenként keverje át, hogy a jégkristályok ne legyenek túl nagyok. A massza fagylaltgépben is fagyasztható.
3. A kész szörbetből vegyen ki gombócokat és tálalja négy pohárban.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
2. Keverje az ásványvizet a citromleves keverékhez. Öntse az egészet egy fémtálba, és lefedve állítsa kb. 4 órára a fagyasztóba, és legalább 30 percenként keverje át, hogy a jégkristályok ne legyenek túl nagyok. A massza fagylaltgépben is fagyasztható.
3. A kész szörbetből vegyen ki gombócokat és tálalja négy pohárban.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Minden, ami a jeges finomságokhoz szükséges
Szuper konyhai segédeszközök fagylalt- és jégkészítéshez, valamint minden a nyári felfrissülésről most a tchibo.hu-n.
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Hasznos segédeszközök a fagylaltkészítéshez:
A fagylaltgép mellett még van néhány egyéb eszköz, ami hasznos, ill. szükséges lehet. Ha Ön gyakrabban készít fagylaltot, akkor ajánlott ezeket a konyhai segédeszközöket beszereznie.
- Fagylaltadagoló kanalak különböző kivitelben kaphatók – kerek, szögletes vagy kenőlapát, műanyagból vagy rozsdamentes acélból. A kanállal formált gombócot egy emelő mechanizmus emeli ki az adagoló kanálból. Egy-egy gombóc kiadagolása után ajánlott a kanalat forró vízbe mártani. Így könnyebben siklik a fagylaltban.
- Gumispatula A gumispatula sima peremének köszönhetően az egész massza maradékok visszahagyása nélkül forgatható a keverőtálban. A gumi rugalmasságának köszönhetően a massza a keverőtál aljáról is könnyedén felkeverhető.
- Jégakkuk vagy jégkockák A jégakkukat a fagyasztóban kell lehűteni. A fagyasztóból kivéve a bennük levő folyadék hosszú ideig megköti a hideget és hűtő hatású. A fagylaltkészítés során a jégakkuk vagy az előkészített jégkockák jó szolgálatot tesznek, hiszen az adott fagylalt alapmassza lehűtése esetében a gyorsaság döntő jelentőségű.
- Botmixer Ennek a hasznos segédeszköznek a segítségével a mártások és a gyümölcspürék csodásan krémes állagúak lesznek, mivel kissé megnöveli térfogatukat.
- Keverőtál A keverőtál – lehetőleg rozsdamentes acélból – lekerekített aljának köszönhetően tökéletesen ráhelyezhető egy lábosra anélkül, hogy elcsúszna. Így kiválóan alkalmas vízfürdőhöz való használatra, legyen az akár hideg, akár forró. A profik szívesen használják a drágább, vörösrézből készült változatot. A vörösréz edények különösen jó hővezetők, és minden jó cukrászdában megtalálhatók.
- Nyomózsák készlet A nagylyukú és a csillag formájú feltéttel rendelkező nyomózsák nélkülözhetetlen, pl. a habcsókhoz szükséges, érzékeny tojáshab, vagy a képviselőfánk égetett tésztájának a sütőlapra nyomásához. Hasznos lehet fagylalt frissen felvert tejszínhabbal való díszítéséhez is.
- Ostyasütő házi készítésű tölcsérekhez. A tölcsérlapok sütéséhez használatos lapos ostyasütő lap nem tévesztendő össze a hagyományos gofrisütővel. Ez egy speciális készülék, melyre ráöntik a tésztát, majd megsütik. Többnyire van hozzá egy tölcsérformázó is, a frissen sütött ostya megformázásához.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München