Takarítás otthon

Tiszta és rendes otthon:
ezekkel a háztartási tippekkel gyerekjáték

Milyen szép, amikor rend van és ragyog minden! Tiszta otthonban egyszerűen jobban érzi magát az ember. A takarítás és rendrakás azonban a legtöbb embernek inkább egy szükséges rossz, mint ok az örömre. Összegyűjtöttünk Önnek néhány hasznos háztartási tippet, hogy ne halogassa tovább a takarítást. Így lesz kész hamar a takarítás – és lesz mindenek előtt tartós. Ingujjakat felgyűrni, és már kezdhetjük is!

Rend és tisztaság könnyedén:
praktikus háztartási tippek

Friss, akárcsak az új: ezekkel az ápolási tippekkel a mosott ruha tartósan szép marad A friss, illatos ruha és ágynemű mindig kellemes érzés. Helyesen mosva kedvenc darabjai nemcsak tiszták lesznek, de élénk színeiket is sokáig megtartják. A fehér, fekete és színes holmikat külön mossa, és mindig használja az adott színnek megfelelő mosószert.

Ugyanilyen hasznos a gőzölő funkcióval rendelkező vasaló is, mellyel könnyen eltüntethetők a gyűrődések, és csak a kellemesen sima viselet marad. A gőz biztosította nedvesség ugyanis megkönnyíti a vasalást, és a munka pillanatok alatt elkészül. Még hatékonyabb, ha olyan, minőségi vasalódeszka-huzatot használ, mely egyenletesen osztja el a hőt. Ajánlott a ruhákat kifordítva vasalni, hogy a textil felülete és a nyomott minták sokáig szépek maradjanak és ne jöjjenek le.

Elektromos segédeszközök a könnyű és alapos tisztításhoz

Nem is olyan egyszerű dolog otthonunk minden helyiségét mindig tisztán tartani! Ehhez jönnek jól a praktikus funkciókkal ellátott elektromos készülékek. Így rövidebb idő alatt jobb eredményt érhet el. Például már az ablaktisztításnak sem kell a legjobban utált házimunkák listáját vezetnie: az elektromos ablaktisztítóval pillanatok alatt csíkmentes ragyogást varázsolhat. A készülék ugyanis alaposan és fátyolképződés nélkül szívja fel a vizet. Így Önnek a végén nem kell áttörölnie az üveget.

A padlófelületek is gyorsabban és egyszerűbben tisztíthatók, ha vezeték nélküli gépeket használ. Legyen szó akár porszívóról, felmosórendszerrel rendelkező porszívóról vagy gőztisztítóról: ezekkel az elektromos készülékekkel szabadon és zavaró kábel nélkül mozoghat a lakásban. Még több időt takaríthat meg robotporszívó használatával, mely a munka nagy részét egyedül elvégzi. Fontos azonban, hogy akadály nélkül elérje a sarkokat, és porszívózás előtt az olyan bútordarabok, mint kanapé vagy ágy alól el kell távolítani minden tárgyat.
Elektromos segédeszközök a könnyű és alapos tisztításhoz
Nagyobb rend a megfelelő berendezésnek köszönhetően

Nagyobb rend a megfelelő berendezésnek köszönhetően

Otthona falain belül akkor érezheti magát igazán jól, ha olyan bútorokkal van berendezve, melyek illenek Önhöz és berendezési stílusához. De egy bizonyos szintű rend is hozzájárul ahhoz, hogy élvezhesse otthona kényelmét. Például nagyban leegyszerűsíti mindennapjait, ha minden tárgyat ott tárol, ahol használja. Így mindig azonnal kéznél van az a tárgy, amire szüksége van, amivel rengeteg időt takaríthat meg.

A nagyobb tárgyakat szekrényekben és komódokban célszerű tárolni, míg az apróbb dolgokat, mint irodaszerek, különféle tárolódobozokban érdemes elhelyezni, melyek dekoratív megjelenésűek, és kiválóan egymásra pakolhatók polcon vagy egyéb tárolófelületeken. Ezzel szemben a ruhásszekrényben megfelelő számú polc és fiók segít rendet teremteni és áttekintést biztosítani. Függetlenül attól, hogy ruháit színek, alkalom vagy hosszúság szerint rendezi el: ha mindennek megvan a maga helye, akkor nem kell hosszas keresgéléssel töltenie idejét. A praktikus akasztók, valamint a zoknik, övek és hasonlók tárolására szolgáló rendezők további tárolóhelyeket biztosítanak.

Rendelje meg praktikus háztartási segédeszközeinket:

 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Elektromos ablaktisztító
16 995Ft
9 495Ft
Sajnos már elfogyott
  • Kompakt gőztisztító
Nagy teljesítményű, hordozható gőztisztító
19 995Ft
10 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Rendeződoboz, szürke
3 995Ft
1 995Ft
Sajnos már elfogyott

A takarítás helyes sorrendje

Az alaptakarításra általánosságban heti gyakorisággal van szükség. Azokban a helyiségekben, melyekben naponta tartózkodik, a szennyezettség fokától függően akár heti több takarítás is célszerű lehet. További alapszabály: a takarítást mindig a legmagasabb ponton kezdje, majd fentről lefelé haladjon. Először a szekrények vannak soron, azután a komódok, végül pedig a padló.

Konyhai és fürdőszobai tippek

A leggondosabb higiéniára a konyhában és a fürdőszobában van szükség. Itt halmozódik fel ugyanis a legtöbb kórokozó és baktérium. Ügyeljen rá, hogy a mosdókesztyűket és törölközőket rendszeresen cserélje, és 60 fokon mossa. Ha gondot okoz a vízkő, akkor a zuhanyzó, mosdó stb. használata után azonnal törölje azokat szárazra.

Tippek a hálószobához és a nappalihoz

A hálószobában és a nappaliban a rendszeres portalanítás tartozik a legfontosabb feladatok közé. Kerülje a tollseprű használatát - különösen, ha porallergiában szenved -, ami szükségtelenül felkavarja a port. Válasszon inkább a különféle porszívó feltétekből és mikroszálas kendőkből.

Természetes alapú háztartási tisztítószerek

Alternatív tisztítószerek
a régi időkből

A dolog egyértelmű: a takarításhoz tisztítószerekre van szükségünk. De valóban csak a vegyszerek hatásosak? A környezet, egészségünk és pénztárcánk kímélése érdekében érdemes visszatekinteni a múltba: nagyanyáink fiatalkorában a háziasszonyok a tisztítószereket vagy maguk készítették, vagy olyan szereket használtak, melyek minden háztartásban megtalálhatók voltak. Az olyan háztartási szerek, mint a nátronból készült általános tisztítószer vagy a citromsavból készült WC-tisztító, a boltban kapható tisztítószerek kiváló alternatívái.

Saját készítésű alternatív tisztítószerek

Ecet, szódabikarbóna, nátron, citromsav és színszappan felhasználásával kiválthat minden, a kereskedelemben kapható tisztítószert. Mivel mindegyik anyag sokoldalúan használható fel, ez az öt szer az összes tisztítási feladatra elegendő: a citromsavpor vízzel összekeverve kiváló például vízforralók vízkőmentesítésére, feloldja a húgykövet a WC-ben, a lábosok és serpenyők pedig ismét ragyogni fognak. A szódabikarbóna forró vízzel kombinálva kitisztítja az eldugult lefolyókat. Gyorsan készíthető belőle egy egyszerű mosogatószer is: szódabikarbónából, finomra reszelt színszappanból és forrásban levő vízből pillanatok alatt olcsó és környezetkímélő mosogatószert varázsolhatunk.

Rendelje meg praktikus háztartási segédeszközeinket:

 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • 2 az 1-ben mosogatókefe
2 995Ft
1 595Ft
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott

Tisztítás és folteltávolítás:
az anyagtól függ

Jaj, egy folt! Ilyenkor gyorsan kell cselekedni. De melyik tisztítószert kell a foltra használni?

A megfelelő háztartási segédeszközökkel a foltok egy szempillantás alatt eltávolíthatók, és Ön még sokáig gyönyörködhet bútoraiban, textíliáiban stb.
  • Bőr: Egy kanapé vagy egy irodai szék esetében a bőr stílusos és elegáns. Ahhoz, hogy bútordarabja hosszú távon is megőrizze természetes szépségét, egy textildarabbal törölje át a bőrt. Tisztítószerként desztillált vizet és semleges szappant használjon. Fontos: előzőleg porszívózza le a bőrgarnitúrát, és csak akkor használja ismét, ha már teljesen megszáradt.
  • Fa: A természetes fa anyagot semmi esetre sem szabad túl nedvesen tisztítani, különben megszívja magát. Ezért a kezeletlen fa felületeket a legjobb, ha leporszívózza, lesöpri vagy szárazon letörli. Kivételt jelent ez alól a makacs foltok eltávolítása. Ehhez langyos vízbe öntsön egy kis ecetet, majd egy puha ronggyal vigye fel a felületre, és óvatosan dörzsölje.
  • Műszál: A műszálas anyagok, mint a poliészter, a viszkóz vagy a poliamid különösen könnyen ápolhatók. A műszálas függönyöket például kimoshatja 30 fokon a mosógépben, ha megfakultak vagy kellemetlen szagúak. Öntsön a mosnivalóhoz egy kis gyümölcsecetet, és a foltok szinte maguktól eltűnnek.
  • Természetes szálak: A természetes szálakból - gyapjúból, pamutból, szizálból vagy selyemből - készült puha szőnyegek különleges bájt sugároznak. Ahhoz, hogy ez sokáig megmaradjon, rendszeresen porszívózza ki a szőnyeget kefe nélkül. Ezzel megóvja a kényes szálakat, és megakadályozza, hogy a szennyeződés a szőnyeg mélyére hatoljon. A rendszeres porolás és kirázás is célszerű. A szöveten keletkezett foltokat ellenben egy nedves pamutkendővel tudja teljesen eltávolítani.

Így lesz tartósan rend otthonában

Káosz a lakásban? Kinek ne lenne ismerős? A nagy sietségben mindig valami ott marad, és máris rendetlenség van. Ehhez jön még, hogy gyakran sok tárgynak nincs saját helye a lakásban. Ahhoz, hogy a jövőben gyorsan össze tudjon pakolni, célszerű először selejtezni. Azokat a dolgokat, melyeknek már nem veszi hasznát, dobja ki. A tönkrement tárgyaktól is ideje megválni. Így könnyebben áttekintheti holmijait.
Ezután jön a válogatás: az összetartozó dolgokat tárolja együtt, és jelöljön ki számukra egy meghatározott helyet. Ha minden tárgynak megvan a „maga helye”, akkor könnyebb az elpakolás. Például olvasás után a könyvet mindig rögtön tegye vissza a polcra, a takarót pedig használat után szépen hajtsa össze. Az azonnali elpakolás csupán szokás kérdése. Így azonban nagyon könnyű tartósan rendet tartani és élvezni a tiszta háztartást.

Több a tchibo.hu oldalon

Tárolás, rendszerezés és takarítás a Tchibo-val

Tárolás, rendszerezés és takarítás a Tchibo-val

A Háztartás kategóriához
Takarítási segédeszközök a háztartás számára

Takarítási segédeszközök a háztartás számára

A Takarítás kategóriához