Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába. Tudjon meg még többet.
Schließen

Megfelelő játékok gyermekek számára: tippek és ellenőrző listák

A gyerekek a játékok révén fedezik fel a világot. Felismerik az összefüggéseket, készségeket sajátítanak el és képzelőerejüket is fejlesztik. A kicsik tulajdonképpen minden kezük ügyébe akadó dologgal képesek eljátszani - olyan tárgyakkal is, amelyek veszélyesek lehetnek számukra. Megfelelő gyerekjátékok esetén azonban a szülőknek nincs okuk aggodalomra. Összeállításunkban kisgyermekeknek és babáknak tervezett kiváló minőségű játékokat talál. Ezen kívül azt is megtudhatja, hogy vásárláskor milyen szempontokra ajánlott odafigyelni.

Milyen játékok megfelelők a babák és a kisgyermekek számára

Megfelelő játékok keresésekor a gyermek pontos életkorát kell figyelembe venni. A kisbabáknak más igényeik vannak, mint a kisgyermekeknek. A felelős gyártók ezért azt is feltüntetik, hogy melyik korosztálynak ajánlják terméküket.

Játékok kisbabáknak: káros anyagoktól mentes és biztonságos

Az első hetekben a baba saját ujjait, a lábait és száját használja játékszerként. Amint azonban gyermeke megismerte ezeket, a kicsi már másra és egyre több figyelemre vágyik. Ekkor olyan tárgyakra lesz szükség, amelyek figyelemfelkeltő zajt keltenek és tapintásuk is különleges. Ügyelni kell rá azonban, hogy e tárgyak révén kisbabája ne kerüljön veszélyes helyzetekbe. Ezért semmi esetre se válasszon éles széllel vagy lenyelhető kisalkatrészekkel rendelkező játékokat.

A babajátékokkal szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény az, hogy káros anyagoktól mentesek legyenek. Ez nem csak azért fontos, mert a kicsik mindig mindent a szájukba vesznek, hanem azért is, mert a babák immunrendszere még nem fejlődött ki tökéletesen, ezért a káros anyagokat tartalmazó játékok nagyon hamar bőrirritációhoz vagy hosszú távon allergiához vezethetnek.

Ellenőrző lista babajátékokhoz:

 • káros anyagoktól mentes
 • antibakteriális
 • könnyen kezelhető
 • strapabíró
 • nincsenek éles sarkok vagy élek
 • nincsenek lenyelhető kisalkatrészek
 • optikailag, akusztikailag és tapintásra is játékra ösztönző

Figyelje a csomagoláson fentüntetett adatokat is, ilyen például a "ftalátmentes" kifejezés és győződjön meg arról is, hogy a termék nem tartalmaz-e olyan összetevőket, mint a nikkel vagy a formaldehid. Ezen kívül a biztonság kedvéért szagolja is meg a játékot: ha kellemetlen illatot áraszt, inkább ne vásárolja meg. Plüssállatok esetében bundájuk meghúzásával állapítsa meg, hogy nem jön-e ki a szőre. Amennyiben az könnyen kihullik, a játék biztosan nem megfelelő kisbabája számára.

Az előzőeken túl a kisbabák esetében a higiénia is rendkívül fontos szempont. Ezért fontos, hogy a játékot könnyen meg lehessen tisztítani, például egy nedves kendő segítségével. A textíliákat lehetőség szerint mindig magas hőfokon, mosógépen mossa, ezáltal ugyanis megbízhatóan eltávolíthatók a baktériumok és a kórokozók.

Játékok kisgyermekeknek: strapabíró és életkornak megfelelő

Kúszás, mászás, tapogatás, dobálás – a kisgyermekek mindig mindent ki akarnak próbálni. Minden nap valami újat fedeznek fel, egyre többet tudnak meg a világról és folyamatosan tanulnak. Nagy buzgóságukban azonban gyakran túlbecsülik saját képességeiket. Ezért a kisgyermekek esetében különösen nagy a sérülésveszély. A kisebb-nagyobb horzsolásoktól Ön sem fogja tudni megóvni gyermekét. Korosztálynak megfelelő játékok használatával azonban csökkenthetők a lehetséges veszélyforrások.

Akárcsak a kisbabák, a kisgyermekek esetében is fontos, hogy a játékok káros anyagoktól mentesek legyenek. Ezen kívül a nagyfokú strapabíróság is fontos szempont.

Ellenőrző lista kisgyermek-játékokhoz:

 • káros anyagoktól mentes
 • könnyen kezelhető
 • nagyon strapabíró és tartós
 • nincsenek sarkok vagy élek
 • nincsenek lenyelhető kisalkatrészek
 • életkornak megfelelő
 • sokoldalúan használható

Hiszen a kicsik nagy örömüket lelik abban, ha egy játékkal a padlót üthetik, vagy nagy erővel darabjaira szedhetik azt. A kisgyermeknek meg kell tanulnia, hogy a kényesebb tárgyakkal óvatosan bánjon. A játéknak még nagyobb fizikai igénybevétel esetén sem szabad tönkre mennie. A kevésbé jó minőségű műanyagjátékok éles szélű repedései vagy szilánkjai, valamint a plüssállatkák és a babák könnyen leszakadó feje és töltőanyaga például szintén nagyon veszélyes lehet.

Ezen kívül adjon olyan játékot gyermekének, amely nem korlátozza a kicsi képzelőerejét és biztosítson számára változatos játéklehetőségeket. Ezért például az olyan elektronikus játékok kevésbé inspirálóak, amelyek maguktól mozognak vagy hangokat utánoznak. Ezzel szemben gyermeke építőkockákkal és leegyszerűsített játékfigurákkal önállóan is kreatív lehet és kénye-kedve szerint utánozhatja a környezetében megismert jeleneteket.

Pompás játékok babáknak & kisgyermekeknek

    
Sajnos már elfogyott
 • Fa hintaló
Hárs rétegelt lemez FSC® tanúsítvánnyal
19 995Ft
12 995Ft
Sajnos már elfogyott
 • Tologatós kiskocsi, fa
Járástanulás játszi könnyedséggel
15 995Ft
9 995Ft
Sajnos már elfogyott
 • Függő bébijáték
10 bélelt figurával
7 995Ft
5 495Ft
Sajnos már elfogyott
 • 2 fa versenyautó szettben
Aranyos versenyautó-készlet
5 995Ft
5 495Ft
    
Sajnos már elfogyott
 • Lovagi kastély
Erős, laminált kartonból
10 995Ft
7 495Ft
Sajnos már elfogyott
 • Tündérkastély
Egyszerűen összeilleszthető
10 995Ft
9 495Ft
Sajnos már elfogyott
 • Logikai kirakójáték
Elvont találós játék 180 feladattal 3 nehézségi szinten
2 995Ft
2 495Ft
Sajnos már elfogyott
 • Homokozó- és vízijáték szett
2 részből áll - homokkal vagy vízzel megtölthető
18 995Ft
17 995Ft
    
Sajnos már elfogyott
 • 4 búvárlabda szettben
Szórakoztató merülést biztosító élénk színek
3 295Ft
2 695Ft
Sajnos már elfogyott
 • Óriás szappanbuborék-készlet
Különösen nagy szappanbuborékokhoz
4 995Ft
3 995Ft
Sajnos már elfogyott
 • 2 poi szalagjáték szettben
Trükkös zsonglőrködés optikai effektusokkal
2 495Ft
1 995Ft
Sajnos már elfogyott
 • Úszódeszka vizet spriccelő játékkal
Beépített vizet spriccelő játékkal
3 995Ft
3 295Ft

Egy hasznos trend: vissza a régi jó fajátékokhoz

Ami hosszú időre feledésbe merült, az napjainkban újra egyre népszerűbbé válik: ezek pedig az olyan természetes fajátékok, mint amilyeneket (déd)nagymamáink is használtak. Az egyszerű, egymásra rakható építőkockáktól a fából készült, miniatűr farmig manapság már csupa olyan játékok kaphatók, amelyek a legkisebbeket olyan nagyon lázba hozzák. A fajáték azonban nem csak egyszerűen divatosan retró. Hiszen ennek a természetes anyagnak számos előnyös tulajdonsága van.

Az egyik ilyen legelőnyösebb tulajdonság: a fa egy darabka természetet csempész a gyerekszobába. Ez pedig cseppet sem elhanyagolható - hiszen a játékoknak köszönhetően az esztétikai formák, színek és alakok iránti érzék is nagy mértékben fejlődik. Ezen kívül az enyhe faillat, a fa meleg és puha, enyhén érdes felülete, valamint a fajáték szemmel látható, természetes szerkezete változatos és kellemes módon teszi lehetővé az érzékszervekkel történő tapasztalatszerzést.

Noha a kiváló minőségű fajátékok beszerzése költségesebb, az ilyen játékok rendkívül strapabírók és tartósak. Akár több generáció is használhatja őket egymás után, sőt egyszer még unokáinknak is továbbadhatjuk őket.
Spielzeug aus Holz
Spielen in der Natur

Nyomás a szabadba! Játék a természetben

A gyerekek imádnak a szabadban játszani, hiszen ott mindig van mit nézni, hallgatni, lehet illatokat érezni és új dolgokat kipróbálni: a zizegő levelek, a göröngyös utak, a várépítéshez való homok, a pancsoláshoz használható víz mind-mind felfedezésre várnak… Nem beszélve arról, hogy a szabadban történő tartózkodás különösen fontos a kicsik számára. Hiszen a friss levegőn történő mozgás az immunrendszert is erősíti. A napfény UV-sugárzása D vitamin termelésére serkenti a szervezetet - ez pedig erős és stabil csontokat eredményez.

A gyerekek már azzal is csodálatosan el tudnak játszani, amit a természetben találnak. Képzeletükben egy tócsába dobott kis fadarab is könnyedén tengeren ringatózó hajóvá változik. Ugyanezt a fadarabot máskor kényük-kedvük szerint varázsvesszőként, indiánnyílként vagy kapufaként is használják. Meg fog lepődni, hogy mennyire találékonyak tudnak lenni a kicsik - egyedül vagy a többi gyerekkel együtt. Az esős időhöz tervezett ruhák, kréták, tolható kiskocsik, labdák és társaik változatos és örömteli játékról gondoskodnak. Nem kell azonban minden sétához egy egész vidámparkot magával vinnie.

Miért ne készíthetnénk játékokat saját magunk?

Nem kell mindig a legcsillogóbb játékokat megvásárolni a játékboltban. Hiszen a saját készítésű játékokban is legalább ennyi örömöt lelnek a kicsik. Léteznek olyan praktikus és nagyon egyszerűen kivitelezhető ötletek, amelyeket még gyermekével együtt is megvalósíthat. Ezáltal a motorikus képességek is fejlődnek, valamint a barkácsolás közös időtöltésként is kiváló.

Így például készíthet gyurmát a szokásos háztartási hozzávalókból. Ehhez állítson össze egy egyszerű sós tésztát körülbelül 400 gramm lisztből, 200 gramm sóból, 3 evőkanál étolajból és 2 evőkanál citromsavból. Ezeket a hozzávalókat tetszés szerint megszínezheti ételfestékekkel - gyermekével együtt pedig máris vidám, tarka figurákat gyúrhat. Összeragasztott szívószálakból vagy befestett jégkrémpálcikákból kis babákat készíthet a cipősdobozokból összeállított bábszínházhoz. Vagy előállíthat kis dominójátékot is oly módon, hogy az összegyűjtött kavicsokat különböző számokkal, mintákkal vagy színekkel látja el - minden kavicsra tegyen belőlük kettőt, hogy később a klasszikus játékszabályok szerint össze lehessen őket illeszteni.
Spielzeug einfach selber machen

A tchibo.hu weboldalon

Játékok kisbabáknak & gyerekeknek

Kisebb és nagyobb gyerekek számára rengeteg termék vár felfedezésre a játékok kategóriában

A játékokhoz