Megfelelő játékok kiválasztása gyermekek számára

A gyerekek a játékok révén fedezik fel a világot. Felismerik az összefüggéseket, készségeket sajátítanak el és képzelőerejüket is fejlesztik. A kicsik tulajdonképpen minden kezük ügyébe akadó dologgal képesek eljátszani - olyan tárgyakkal is, amelyek veszélyesek lehetnek számukra. Megfelelő gyerekjátékok esetén azonban a szülőknek nincs okuk aggodalomra. Összeállításunkban kisgyermekeknek és babáknak tervezett kiváló minőségű játékokat talál. Ezen kívül azt is megtudhatja, hogy vásárláskor milyen szempontokra ajánlott odafigyelni.

Milyen játékok megfelelők a babák és a kisgyermekek számára?

Megfelelő játékok keresésekor a gyermek pontos életkorát kell figyelembe venni. A kisbabáknak más igényeik vannak, mint a kisgyermekeknek. A felelős gyártók ezért azt is feltüntetik, hogy melyik korosztálynak ajánlják terméküket.

Játékok kisbabáknak: káros anyagoktól mentes és biztonságos

Az első hetekben a baba saját ujjait, a lábait és száját használja játékszerként. Amint azonban gyermeke megismerte ezeket, a kicsi már másra és egyre több figyelemre vágyik. Ekkor olyan tárgyakra lesz szükség, amelyek figyelemfelkeltő zajt keltenek és tapintásuk is különleges. Ügyelni kell rá azonban, hogy e tárgyak révén kisbabája ne kerüljön veszélyes helyzetekbe. Ezért semmi esetre se válasszon éles széllel vagy lenyelhető kis alkatrészekkel rendelkező játékokat.

A babajátékokkal szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény az, hogy káros anyagoktól mentesek legyenek. Ez nem csak azért fontos, mert a kicsik mindig mindent a szájukba vesznek, hanem azért is, mert a babák immunrendszere még nem fejlődött ki tökéletesen, ezért a káros anyagokat tartalmazó játékok nagyon hamar bőrirritációhoz vagy hosszú távon allergiához vezethetnek.

Ellenőrző lista babajátékokhoz:

  • káros anyagoktól mentes
  • antibakteriális
  • könnyen tisztítható
  • strapabíró
  • éles sarkoktól, élektől mentes
  • lenyelhető apró részektől mentes
  • optikailag, akusztikailag és tapintásra is játékra ösztönző

Figyelje a csomagoláson feltüntetett adatokat is, ilyen például a "ftalátmentes" kifejezés és győződjön meg arról is, hogy a termék nem tartalmaz-e olyan összetevőket, mint a nikkel vagy a formaldehid. Ezen kívül a biztonság kedvéért szagolja is meg a játékot: ha kellemetlen illatot áraszt, inkább ne vásárolja meg. Plüssállatok esetében bundájuk meghúzásával állapítsa meg, hogy nem jön-e ki a szőre. Amennyiben az könnyen kihullik, a játék biztosan nem megfelelő kisbabája számára.

Az előzőeken túl a kisbabák esetében a higiénia is rendkívül fontos szempont. Ezért fontos, hogy a játékot könnyen meg lehessen tisztítani, például egy nedves kendő segítségével. A textíliákat lehetőség szerint mindig magas hőfokon, mosógépen mossa, ezáltal ugyanis megbízhatóan eltávolíthatók a baktériumok és a kórokozók.

Játékok kisgyermekeknek: strapabíró és életkornak megfelelő

Kúszás, mászás, tapogatás, dobálás – a kisgyermekek mindig mindent ki akarnak próbálni. Minden nap valami újat fedeznek fel, egyre többet tudnak meg a világról és folyamatosan tanulnak. Nagy buzgóságukban azonban gyakran túlbecsülik saját képességeiket. Ezért a kisgyermekek esetében különösen nagy a sérülésveszély. A kisebb-nagyobb horzsolásoktól Ön sem fogja tudni megóvni gyermekét. Korosztálynak megfelelő játékok használatával azonban csökkenthetők a lehetséges veszélyforrások.

Akárcsak a kisbabák, a kisgyermekek esetében is fontos, hogy a játékok káros anyagoktól mentesek legyenek. Ezen kívül a nagyfokú strapabíróság is fontos szempont.

Ellenőrző lista kisgyermek játékokhoz:

  • káros anyagoktól mentes
  • antibakteriális
  • könnyen tisztítható
  • strapabíró
  • éles sarkoktól, élektől mentes
  • lenyelhető apró részektől mentes
  • életkornak megfelelő
  • sokoldalúan használható

Hiszen a kicsik nagy örömüket lelik abban, ha egy játékkal a padlót üthetik, vagy nagy erővel darabjaira szedhetik azt. A kisgyermeknek meg kell tanulnia, hogy a kényesebb tárgyakkal óvatosan bánjon. A játéknak még nagyobb fizikai igénybevétel esetén sem szabad tönkre mennie. A kevésbé jó minőségű műanyagjátékok éles szélű repedései vagy szilánkjai, valamint a plüssállatkák és a babák könnyen leszakadó feje és töltőanyaga például szintén nagyon veszélyes lehet.

Ezen kívül adjon olyan játékot gyermekének, amely nem korlátozza a kicsi képzelőerejét és biztosítson számára változatos játéklehetőségeket. Ezért például az olyan elektronikus játékok kevésbé inspirálóak, amelyek maguktól mozognak vagy hangokat utánoznak. Ezzel szemben gyermeke építőkockákkal és leegyszerűsített játékfigurákkal önállóan is kreatív lehet és kénye-kedve szerint utánozhatja a környezetében megismert jeleneteket.

Egy hasznos trend: vissza a régi jó fajátékokhoz

Ami hosszú időre feledésbe merült, az napjainkban újra egyre népszerűbbé válik: ezek pedig az olyan természetes fajátékok, mint amilyeneket (déd)nagymamáink is használtak. Az egyszerű, egymásra rakható építőkockáktól a fából készült, miniatűr farmig manapság már csupa olyan játékok kaphatók, amelyek a legkisebbeket olyan nagyon lázba hozzák. A fajáték azonban nem csak egyszerűen divatosan retró. Hiszen ennek a természetes anyagnak számos előnyös tulajdonsága van.

Az egyik ilyen legelőnyösebb tulajdonság: a fa egy darabka természetet csempész a gyerekszobába. Ez pedig cseppet sem elhanyagolható - hiszen a játékoknak köszönhetően az esztétikai formák, színek és alakok iránti érzék is nagy mértékben fejlődik. Ezen kívül az enyhe faillat, a fa meleg és puha, enyhén érdes felülete, valamint a fajáték szemmel látható, természetes szerkezete változatos és kellemes módon teszi lehetővé az érzékszervekkel történő tapasztalatszerzést.

Noha a kiváló minőségű fajátékok beszerzése költségesebb, az ilyen játékok rendkívül strapabírók és tartósak. Akár több generáció is használhatja őket egymás után, sőt egyszer még unokáinknak is továbbadhatjuk őket.
Spielzeug aus Holz
Spielen in der Natur

Nyomás a szabadba! Játék a természetben

A gyerekek imádnak a szabadban játszani, hiszen ott mindig van mit nézni, hallgatni, lehet illatokat érezni és új dolgokat kipróbálni: a zizegő levelek, a göröngyös utak, a várépítéshez való homok, a pancsoláshoz használható víz mind-mind felfedezésre várnak… Nem beszélve arról, hogy a szabadban történő tartózkodás különösen fontos a kicsik számára. Hiszen a friss levegőn történő mozgás az immunrendszert is erősíti. A napfény UV-sugárzása D vitamin termelésére serkenti a szervezetet - ez pedig erős és stabil csontokat eredményez.

A gyerekek már azzal is csodálatosan el tudnak játszani, amit a természetben találnak. Képzeletükben egy tócsába dobott kis fadarab is könnyedén tengeren ringatózó hajóvá változik. Ugyanezt a fadarabot máskor kényük-kedvük szerint varázsvesszőként, indiánnyílként vagy kapufaként is használják. Meg fog lepődni, hogy mennyire találékonyak tudnak lenni a kicsik - egyedül vagy a többi gyerekkel együtt. Az esős időhöz tervezett ruhák, kréták, tolható kiskocsik, labdák és társaik változatos és örömteli játékról gondoskodnak. Nem kell azonban minden sétához egy egész vidámparkot magával vinnie.

Miért ne készíthetnénk játékokat saját magunk?

Nem kell mindig a legcsillogóbb játékokat megvásárolni a játékboltban. Hiszen a saját készítésű játékokban is legalább ennyi örömöt lelnek a kicsik. Léteznek olyan praktikus és nagyon egyszerűen kivitelezhető ötletek, amelyeket még gyermekével együtt is megvalósíthat. Ezáltal a motorikus képességek is fejlődnek, valamint a barkácsolás közös időtöltésként is kiváló.

Így például készíthet gyurmát a szokásos háztartási hozzávalókból. Ehhez állítson össze egy egyszerű sós tésztát körülbelül 400 gramm lisztből, 200 gramm sóból, 3 evőkanál étolajból és 2 evőkanál citromsavból. Ezeket a hozzávalókat tetszés szerint megszínezheti ételfestékekkel - gyermekével együtt pedig máris vidám, tarka figurákat gyúrhat. Összeragasztott szívószálakból vagy befestett jégkrémpálcikákból kis babákat készíthet a cipősdobozokból összeállított bábszínházhoz. Vagy előállíthat kis dominójátékot is oly módon, hogy az összegyűjtött kavicsokat különböző számokkal, mintákkal vagy színekkel látja el - minden kavicsra tegyen belőlük kettőt, hogy később a klasszikus játékszabályok szerint össze lehessen őket illeszteni.
Spielzeug einfach selber machen

A tchibo.hu weboldalon

Játékok kisbabáknak & gyerekeknek

Kisebb és nagyobb gyerekek számára rengeteg termék vár felfedezésre a játékok kategóriában

A játékokhoz

Pompás játékok babáknak & kisgyermekeknek

Fakocka kirakó logikai játék
5 995Ft
Plüssjáték "Kutya"
3 995Ft
7 az 1-ben kempingeszköz
3 295Ft
-14 %
Manóajtó készlet
3 495Ft
2 995Ft
néhány darab kapható
-45 %
Mini kubb játék, hordozótasakkal
5 495Ft
2 995Ft
néhány darab kapható
Üveggolyó, éjszaka világít
3 995Ft
-23 %
Fakocka kirakó logikai játék
6 495Ft
4 995Ft
Malac plüssállat
4 495Ft
Plüss szerencsemalac, hanggal
2 795Ft
néhány darab kapható
-42 %
6 viaszkréta szettben, színes
3 495Ft
1 995Ft
néhány darab kapható
-46 %
Zenélő babajáték, felhő, zöldséges
4 995Ft
2 695Ft
-20 %
Fürdőkacsa játék
3 495Ft
2 795Ft
Húsvéti kreatív készlet, 5 nyuszi
2 495Ft
néhány darab kapható
-50 %
Húsvéti kreatív készlet, 5 figura
1 995Ft
995Ft
néhány darab kapható
-50 %
Óriás plüss bálna
27 995Ft
13 995Ft
-5 %
Barátságkarkötő készítő készlet
3 495Ft
3 295Ft
-20 %
Dominó készlet, fából, állatos
4 995Ft
3 995Ft
-43 %
Amőba játék, fa
5 295Ft
2 995Ft
-50 %
Fa sakk készlet, modern dizájn, 35x35 cm
19 995Ft
9 995Ft
-46 %
3 fa pörgettyű, karácsonyi
4 995Ft
2 695Ft
-39 %
Mini toronyépítő ügyességi játék, fa
3 295Ft
1 995Ft
-51 %
8 dobókocka edzéshez
3 495Ft
1 695Ft
-41 %
Tojás toronyépítő játék, nyuszis
5 995Ft
3 495Ft
-27 %
3 tojáscsörgő szettben, állatos
5 495Ft
3 995Ft
-30 %
5 viaszkréta szettben, színes
4 295Ft
2 995Ft
-27 %
Bogár alvókendő
5 495Ft
3 995Ft
Fingertwist fonaljáték, kétrészes szett
2 995Ft
néhány darab kapható
Gesztenyefúró és diótörő, fa
3 995Ft
néhány darab kapható
Párna bárányos mintával és pizsamatároló füllel
6 495Ft
1