Erkélybútorok az Ön városi zöld oázisához

Zöld édenkert a legkisebb helyen is

Szeretné az év napos-meleg időszakait saját kis birtokán élvezni? Még egy kis társasházi erkélyen is találhat elég helyet ahhoz, hogy kialakíthassa kedvenc helyét a szabadban. Néhány trükkel és egy kis kreativitással zavartalanul adhatja át magát a zöld környezetben eltöltött pihenésnek.
Praktikus erkélybútorok

Praktikus erkélybútorok

A rendelkezésre álló hely optimális kihasználása érdekében érdemes többfunkciós és összecsukható bútorokat választani. Így kis helyen sem kell lemondania semmiről. Számos remek ötlet között válogathat, a növények és dísztárgyak elhelyezésére szolgáló, rugalmas tartópolcokkal ellátott, erkélyen használható térelválasztótól, a beépített ruhaszárító állvánnyal kiegészített asztalig.
Védelem a belátás és a szél ellen

Védelem a belátás és a szél ellen

Ha a szél süvít az erkélyen, vagy ha a szomszédok jelenléte zavarja Önt újságolvasás közben, hamar vége szakadhat a kellemes pihenésnek. Ahol nincsenek fák vagy bokrok, hogy kellő védelmet nyújtsanak, ott más megoldást kell keresni. Ilyen lehet például a kihúzható válaszfal vagy az erkélyre tervezett, korlátra rögzíthető szélfogó.
Napernyők

Napernyők

A nap jót tesz a testnek és a léleknek, ám aki hosszú időre teszi ki magát az UV-sugárzásnak, az könnyen leéghet vagy egyéb bőrbetegségek alakulhatnak ki nála. Egy mutatós árnyékoló vagy napernyő alatt ezért különösen hasznos a pihenés. Kiválasztáskor ügyeljen rá, hogy a modell a lehető legrugalmasabb legyen.

Virágos erkély könnyedén

Tavasszal káprázatos virágtengert alakíthat ki oly módon, hogy egy többszintes tartóra különböző növényeket helyez: kombinálja például a padlóra helyezett virágcserepekben lévő, gyorsan növő kúszónövényeket az erkélyre felakasztható virágtartókban vagy trendi növénytermesztő tasakokban található tarka virágokkal. Vagy használjon többszintes virágtartó állványt, melyen rengeteg különböző kisebb növény is elfér. Ezáltal egy különösen buja, élettel teli kiskert jön étre. Ezen kívül magasított virágágyások és kis üvegházak segítségével akár aromás fűszernövényeket és bogyós gyümölcsöket is termeszthet.
Többszintes virágtartó állvány, lépcsős virágtartó & hasonlók

Többszintes virágtartó állvány, lépcsős virágtartó & hasonlók

A magasított virágágyások vagy a többszintes virágtartó állványok lehetővé teszik, hogy még a legkisebb helyen is többféle növényt gondozhassunk: ezekben ugyanis különböző növények, virágok és fűszernövények termeszthetők helytakarékos módon, egymás fölött elrendezve. Ráadásul még belátás elleni védelemnek is kiválóan alkalmasak.
Trend: növénytermesztő tasakok & felakasztható virágtartók

Trend: növénytermesztő tasakok & felakasztható virágtartók

Erős textilszövetből készült trendi növénytermesztő tasakokkal és vidám színekben pompázó, felakasztható virágtartókban hamar pompás virágtengerbe boríthatja a csupasz falakat és az erkélykorlátot. Ezek arra is szintén alkalmasak, hogy illatos fűszernövénykertet varázsoljanak az erkélyre. Még egy francia erkély is megszépíthető ily módon.
Kertészkedés kert nélkül

Kertészkedés kert nélkül

A hobbikertészek az erkélyen is kényük-kedvük szerint kiélhetik szenvedélyüket. Az üvegházak ideális feltételeket teremtenek a saját termesztésű növényeknek ahhoz, hogy nyugalomban fejlődhessenek. Az ablakos ajtók és falak, valamint a különböző szellőzési lehetőségek ideális hőmérsékleti és fényviszonyokról gondoskodnak mindaddig, amíg a növények nem lesznek elég erősek ahhoz, hogy az erkélyre kerüljenek.

Termesszen zöldségeket és fűszernövényeket erkélyén

Paradicsom, chili és bazsalikom: néhány zöldség- és fűszernövényfajta kiválóan alkalmas az erkélyen való termesztésre. Megmutatjuk Önnek, hogy hogyan. Kellemes időtöltést kívánunk a kertészkedéshez!
1. Paradicsom
Paradicsom

Ami kell hozzá:

  • Kaspó
  • Ültető edény
  • Paradicsom vetőmag
  • Palántaföld ill. virágföld
A paradicsom a burgonyafélékhez tartozik, ezért többek között a burgonyával is közeli rokonságban. Virágládában/-cserépben vagy szabadföldön termeszthető. Kényes a hidegre, ezért legkorábban májusban szabad kiültetni. A paradicsom nem viseli el a fagyot.
Termesztés
Ha a paradicsomot később ki szeretné ültetni, első lépésként március és április között (6-8 héttel az utolsó fagy elött) vesse el a magot az ablakpárkányon vagy a melegházban.
A virágcserepet töltse meg palántafölddel, majd kb. 0,5 cm mélyre nyomja bele a vetőmagot. A veteményt fedje be földdel, ill. palántafölddel. Enyhén nyomkodja meg a földet. Ezután tegye a virágcserepet egy kaspóba.
Az optimális csírázási hőmérséklet 20 és 25 °C között van. A csírázás kb. 14-21 napig tart. Az első hajtás megjelenéséig védje a veteményt a fénytől. Amint a kis paradicsomnövényeken megjelennek az első levelek, ültesse ki a növényeket oly módon, hogy nagyobb távolság legyen közöttük. Az új helyszín legyen világos, meleg, napos és nyújtson védelmet a szél és az eső ellen. A tövet mindig az új levelek magasságáig ássa be. Így további gyökerek fognak kifejlődni.

Gondozás
Annak érdekében, hogy a termés be tudjon érni, az oldalhajtásokat rendszeresen távolítsa el. Ezt egyszerűen az oldalhajtások letörésével végezheti el.
Trágyázza bőségesen és locsolja langyos vízzel a növényeket. Javasoljuk, hogy használjon speciális paradicsomtrágyát és tartsa be a gyártó útmutatójában leírtakat. A paradicsomnak tápanyagban gazdag talajra és sok nedvességre van szüksége (de ne álljon rajta a víz!). Ha a paradicsomok kirepednek, az annak a jele, hogy nem egyenletesen jutnak vízhez.
Ha szükséges, használjon spirálrudat karó gyanánt.

Termés
Augusztustól októberig szedhetjük le a termést. Csak akkor szedje le a paradicsomot, ha az valóban piros. Ekkor a legjobb az íze. Egy könnyű csavaró mozdulattal válassza le a termést a bokorról.
2. Chili
Chili

Ami kell hozzá:

  • Kaspó
  • Ültető edény
  • Chili vetőmag
  • Palántaföld ill. virágföld
A chili, melyet gyakran peperoninak is neveznek, a burgonyafélékhez tartozik és többek között a paprikával is közeli rokonságban van. Virágládában/-cserépben vagy a szabadföldön termeszthető. Kényes a hidegre, ezért legkorábban május végén szabad kiültetni. A chili nem viseli el a +5 °C alatti hideget.
Termesztés
Ha a chilit később szabadföldön készül elültetni vagy ki szeretné tenni, első lépésként március és április között vesse el a magot az ablakpárkányon vagy a melegházban.
A virágcserepet töltse meg palántafölddel, majd kb. 0,5-1 cm mélyre nyomja bele a vetőmagot. A veteményt fedje be földdel, ill. palántafölddel. Enyhén nyomkodja meg a földet. Ezután tegye a virágcserepet egy kaspóba.
A csírázás a hőmérséklettől függ. Általánosságban elmondható: minél magasabb a hőmérséklet, annál rövidebb a csírázási időtartam. A csírázási hőmérséklet minimum 20 °C, optimális esetben 25 és 30 °C között lehet. A csírázás időtartama optimális körülmények között 10 és 20 nap között mozog. Amint az első csírák megjelennek, ügyelni kell rá, hogy a termesztés helye mindenképpen napos legyen.
Amint a kis chilinövényen az első két levélpár megjelenik, ültesse ki a növényeket oly módon, hogy nagyobb távolság legyen közöttük. A tövet mindig az alsó levélpár magasságáig ássa be. Így további gyökerek fognak kifejlődni.
A legjobb, ha a cserépben vagy a virágtartóban lévő növényeket kezdetben csak egy-egy órára teszi ki, hogy hozzá tudjanak szokni a közvetlen napsugárzáshoz. Így a növényeket később az átteleléshez könnyen visszaviheti újra a házba. Az új helyszín legyen világos, meleg, napos és nyújtson védelmet a szél és az eső ellen.
Ha a virágzó chilinövényeket nem teszi ki a szabadba, enyhén rázza meg őket a beporzás érdekében. Szabadföldön ezt a szél végzi el.

Gondozás
A növényeket visszafogottan trágyázza, és 1-2 naponta öntözze, lehetőség szerint alulról. Javasoljuk, hogy használjon speciális chilitrágyát és tartsa be a gyártó útmutatójában leírtakat. A chilinek tápanyagban gazdag talajra és elegendő nedvességre van szüksége (de ne álljon rajta a víz!).

Termés
Augusztustól októberig szedhetjük le a termést. Csak akkor szedje le a chilit ha az valóban piros (kb. 3 nappal a színváltás után). Ekkor a legjobb az íze és legintenzívebb az ereje.
3. Bazsalikom
Bazsalikom

Ami kell hozzá:

  • Kaspó
  • Ültető edény
  • Bazsalikom vetőmag
  • Palántaföld ill. virágföld
A bazsalikom egynyári fűszernövény, amely nagyon dekoratív és remekül fejlődik virágládában/-cserépben vagy szabadföldön. Kényes a hidegre, ezért legkorábban május közepén szabad kiültetni, amikor a talaj hőmérséklete eléri a +16 °C-ot.
Termesztés
Ha a bazsalikomot később a szabadban szeretné elültetni, először is termesszen kis növényeket az ablakpárkányon, ehhez a magokat márciusban vagy áprilisban vesse el.
A virágcserepet töltse meg palántafölddel, majd követlenül erre szórja rá a vetőmagot. Ne fedje be palántafölddel, mivel a csírázáshoz fényre van szükség. Lehetőség szerint kb. 20 mag kerüljön egy-egy cserépbe. Ezután tegye a kaspóba állított virágcserepet olyan alapra, amely nem kényes a nedvességre. Ha szükséges, használjon megfelelő alátétet. Az optimális csírázási hőmérséklet +15 és 20 °C között van. A csírázás időtartama 2-3 hétig tart.
A kis növények május második felében, legalább +16 °C-os talajhőmérséklet esetén, kb. 25 cm-es távolságra egymástól, humuszban gazdag, könnyű és tápanyagban gazdag talajba ültethetők. Válasszon napos helyet.

Gondozás
Tartsa a talajt nedvesen, de ne álljon rajta a víz! Védje a növényt a +10 °C-nál alacsonyabb hőmérséklettől.

Termés
A növény kb. 2 hónap elteltével leszedhető. Ez június és november között lehetséges a szabadban. A növény virágzásának megakadályozása és a minél hosszabb termésidő elérése érdekében, mindig szedje le az összes hajtáscsúcsot. A megmaradt levéltőből új rügyek fakadnak, melyekről majd újra leszedheti a hajtácsúcsokat. A fűszernövény leszedés után úgy őrzi meg aromáját a legjobban, ha leveleit lefagyasztja.

Erkélybútorok & erkélyre való ötletek az Ön városi zöld oázisához

»Tinus« flexibilis paraván növényládákkal
89 995Ft
„Lenja” összecsukható hullámos kialakítású napozóágy
84 995Ft
néhány darab kapható
-36 %
Kerti étkező szett, 5 részes, "Lenja"
219 995Ft
139 995Ft
néhány darab kapható
-41 %
Kerti párnatároló láda, polyrattan
119 995Ft
69 995Ft
-36 %
Összecsukható balkon asztal, eukaliptusz, "Lenja"
59 995Ft
37 995Ft
Természetes fa asztallapos konzolasztal
42 995Ft
Kis pad »Lenja« alsó polccal
34 995Ft
-40 %
Balkon napernyő, féloldalas, szürke
49 995Ft
29 995Ft
-24 %
Kerti ülőgarnitúra, Lenja
529 995Ft
399 995Ft
-18 %
Kerti fotel, polirattan
109 995Ft
89 995Ft
-44 %
Kerti textilhálós fotel, szürke
89 995Ft
49 995Ft
„Leira” nyugágy, párnával
99 995Ft
2 szintes nagy konzolasztal »Lenja«
59 995Ft
-41 %
Kerti zsúrkocsi, akác, natúr, "Lenja"
84 995Ft
49 995Ft
-27 %
Kerti asztal, kerek, eukaliptusz
179 995Ft
129 995Ft
2 cement hatású asztallapos konzolasztal
74 995Ft
Állítható háttámlájú összecsukható tikfa szék
79 995Ft
Textilhálós nappali szett
499 995Ft
-40 %
Kerti étkező szett, 6 részes, "Lenja"
249 995Ft
149 995Ft
-44 %
Kerti textilhálós szék, szürke
89 995Ft
49 995Ft
-7 %
Kerti polyrattan fotel, lábtartó, "Thore"
129 995Ft
119 995Ft
-7 %
Nagy növényvédő pop-up sátor
26 995Ft
24 995Ft
-36 %
Kerti zsúrkocsi, akác, szürke,"Leira"
94 995Ft
59 995Ft
-38 %
Kerti fotel fonott polyrattannal
89 995Ft
54 995Ft
Design kerti szék, fém/polyrattan
74 995Ft
-25 %
Kerti kagylószék, polyrattan, szürke
119 995Ft
89 995Ft
Adirondack kihúzható lábtartós kerti szék
99 995Ft
-23 %
Balkon szett, 3 részes, textilhálós, Lenja
169 995Ft
129 995Ft
-15 %
2 kerti kagylószék, szürke
94 995Ft
79 995Ft
-25 %
Növénytartó állvány, Elin
119 995Ft
89 995Ft
1