Tippek a sikeres iskolakezdéshez

Felkészülten:
tippek a sikeres iskolakezdéshez

Az iskolakezdés egy nagyon különleges esemény a gyerekek számára. Mostantól már a kicsik is a nagyok közé tartoznak, és már jóval az első iskolanap előtt izgulnak a jövőbeni kihívások miatt. De a szülőkben is számos kérdést vet fel az iskolakezdés: mi kell ahhoz, hogy gyermeke egészségesen, biztonságban és jó tanulóként birkózzon meg az iskolával? Fontos, hogy alaposan felkészüljenek. Így vértezheti fel gyermekét a legjobban az iskolai mindennapokra. Megmutatjuk Önnek, hogy mi az, ami igazán számít.

A megfelelő iskolatáska

Az iskolatáska súlya
Az iskolatáskában sok fontos dolognak kell helyet kapnia, és mégis olyan könnyűnek kell lennie, amennyire csak lehet, hogy ne alakuljon ki hátfájás. Az iskolatáska súlyára vonatkozó ajánlások a gyermek testtömegének tíz százalékától az egyharmadáig terjednek. A felső határnál azonban sokkal fontosabb az Ön személyes megítélése, hogy gyermekének kényelmes-e a táska? Jól tud-e vele mozogni?

Nélkülözhetetlen kényelmi tényezők
Az iskolatáska nélkülözhetetlen tartozéka minden esetben a legalább 40 mm széles, párnázott vállpánt, mely tehermentesíti a gerincet. Ehhez a pántnak annyira kell feszesnek lennie, hogy az iskolatáska felfeküdjön a lapockákra. Ekkor optimális a súlyeloszlás.

A helyes bepakolás

Az átgondolt bepakolás is óvja a hátizomzatot. A nagy és nehéz könyveknek hátul, az iskolatáska hátlapjánál van a helye, a könnyebb holmikat, mint a tolltartót pedig előre kell tenni. Alapvető szabály: csak olyan holmik legyenek a táskában, melyekre aznap valóban szükség lesz! Ezért ügyeljen rá, hogy az iskolatáskában rend legyen. Általános iskolában egy 14-15 l térfogatú táska tökéletesen elegendő. Ezeknek a kompakt modelleknek az előnye, hogy átgondolt bepakolásra ösztönöznek. Így gyermeke számára áttekinthetőbbek lesznek a holmijai.

Az iskolatáska tartozékai:

Szintén a rendezettséget szolgálja, és nagyon hasznos kellék minden iskolatáskában a tolltartó: ebben mindig rendben tarthatók a grafitceruzák, radírok, színes ceruzák, faragók, a golyóstoll, a vonalzó és a körző. Ugyanilyen fontos: az uzsonnásdoboz. Az egészséges tízórai elősegíti a iskolai koncentrációt és teljesítőképességet. Az iskolatáska mellett egyes napokon még tornazsák is szükséges. Gyakran az iskolatáskával harmonizáló tornazsákok is kaphatók. A szép külső mellett, mely csemetéjének is tetszik, fontos, hogy elegendő hely legyen a zsákban a tornaruhának és tornacipőnek.

Biztonságban az iskolába

Gyakorolják be az iskolába vezető utat: különösen a legkisebbek számára jelent kihívást a napi iskolába járás. Már csak testmagasságuk miatt is másképpen érzékelik a közlekedést. Így például alsó tagozatos gyermeke még nem lát el a parkoló autók fölött. Ráadásul gyakran észre sem veszik. De, mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert. Iskolakezdés előtt tegye meg gyermekével többször az utat, irányítsa, és szükség esetén finoman javítsa ki. Hasznos lehet az Ön és gyermeke számára, ha az iskolában már van útvonalterv. Kérdezzen utána! Az útvonalterv információkat tartalmaz az iskola közelében található veszélyes helyekről. Nagyon fontos: az útvonaltervnek mindig aktuálisnak kell lennie.

Csoportban biztonságosabb az iskolába járás

Mivel a tanulás önállóan a leghatékonyabb: szervezzenek négy-öt gyerekből álló kis csoportokat, melyekben a gyerekek együtt mennek az iskolába. Kísérőként mehet egy szülő is.

Előny: a gyerekek figyelmeztetik egymást a helyes viselkedésre. És így mindig van valaki, aki vészhelyzetben segítséget tud hívni. A szülők számát tartalmazó mobiltelefon is biztonságot ad, így bármikor gyermeke segítségére siethetnek.

Jobb láthatóságot biztosító kiegészítők

Bármennyit is gyakorolják: kezdetben sok gyereknek nehezére esik a tartós koncentrálás. Így előfordulhat, hogy gyermeke az iskolába menet során figyelmetlen, és máris mellékesek számára az autók és más közlekedők. Ahhoz, hogy gyermeke, különösen ilyen helyzetekben, jobban látható legyen a közlekedés többi résztvevője számára, kötelező tartozékok a ruházaton és az iskolatáskán található fényvisszaverő elemek.

A jó minőségű iskolatáskákon gyakran már gyárilag megtalálható a fényvisszaverő csík. A kiegészítő fényvisszaverők biztosítótűvel vagy pánttal erősíthetők a kabátra és a nadrágra. Vannak továbbá olyan ruhadarabok is a kis nebulók számára, melyek fényvisszaverő csíkkal vannak ellátva. A Tchibo az iskolásoknak most cipőfűzőre erősíthető fényt is kínál: az elemes, cipőfűzőre erősíthető LED-fény minden lépésnél világít. Minden szokványos fűzős cipőhöz használható, és egyszerűen a cipőfűzőre erősíthető.

Ellenőrző lista szülőknek:
Mire lesz szüksége gyermekemnek az iskolában?

Ahhoz, hogy iskolakezdésre minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon, Önnek mint szülőnek, bőven lesz tennivalója. Fontos, hogy ne veszítse el az áttekintést, és átgondoltan válassza ki az eszközöket és tárgyakat. De mire is van szüksége gyermekének valójában a sikeres iskolakezdéshez? Egy biztos: az iskolatáska hozzátartozik az alapfelszereléshez. De ugyanilyen fontos az is, ami belekerül.
A legtöbb iskolának konkrét elképzelései vannak arról, hogy az órákon milyen eszközöket használnak majd. A szokások nemcsak abban különböznek, hogy „kockás vagy vonalas legyen a füzet?”. Ezért mindenképpen időben tájékozódjon gyermeke iskolájában, hogy milyen előírások vannak. Az otthoni leckeíráshoz is be kell majd szereznie néhány fontos dolgot. Ellenőrző listánk összefoglalja Önnek a legfontosabb eszközöket, melyekre gyermekének az iskolához szüksége lesz.

Az iskolához

  • kényelmes iskolatáska
  • tolltartó tartozékokkal (színes ceruzák, grafit ceruzák, faragó, radír, golyóstoll, vonalzó, szögmérős vonalzó)
  • füzetek
  • uzsonnásdoboz
  • kulacs
  • tornazsák
  • tornaruha
  • tornacipő

Az iskolába vezető úthoz

  • fényvisszaverők a ruházatra
  • mobiltelefon vészhelyzet esetére
  • esernyő

Otthonra

  • gyerek íróasztal
  • ergonómikus szék
  • erős fényű íróasztali lámpa

Optimális otthoni környezet a tanuláshoz

Stresszmentes házi feladat
A házi feladatok hozzátartoznak a tanulók mindennapjaihoz. A gyakorlást és az ismétlést azonban a legtöbb gyerek egy idő után már nem szereti. Hiszen melyik gyerek tudja ezeket mindig egyformán lelkesen csinálni? A házi feladatnak egyébként nem kell feltétlenül stressztényezővé válnia. Ha megszívlel néhány dolgot, ideális tanulási feltételeket teremthet gyermeke számára. Így ismét élvezni fogja a feladatokat is.

A megfelelő íróasztal
Nagyon fontos a nyugodt és feszültségmentes környezet. Az otthoni leckeíráshoz ezért elengedhetetlen a saját íróasztal a gyerekszobában. Ideálisak az állítható magasságú modellek, melyek a gyermekkel együtt nőnek. A dönthető felületű asztalok továbbá lehetővé teszik, hogy gyermeke mindig egyenesen üljön. Írás közben a 15 fokos szög ideális, olvasáshoz viszont a 30 fokos.

A megfelelő szék
A megfelelő szék kiválasztásakor fontos: a gyermek lába érjen le a földre. A gyermekek számára készült ergonomikus forgószékekkel nem nyúlhat mellé: az ülésmagasság mellett gyakran az ülésmélység is állítható. És, ha gyermeke kényelmesen ül, szívesebben ül le majd az íróasztalhoz leckét írni. A mozgó ülésfelület segíthet gyermekének abban, hogy kiélje természetes mozgásigényét.

További eszközök a kellemes tanuláshoz:
A tanuláshoz szükséges kedvező környezet további fontos kritériuma a megfelelő világítás. Természetesen a természetes fény a legjobb. Ha azonban az íróasztal nem kerülhet ablak elé, vagy télen egyszerűen csak sötét van, akkor egy csíptetős LED-lámpa biztosíthat kellő megvilágítást.
Fontos, hogy az íróasztalon rend legyen. Így gyermeke jobban tud koncentrálni: egy írószertartóban a ceruzák, az olló, a vonalzó és egyebek mindig kéznél vannak, és gyorsan el is rakhatók. A szükséges áttekintést az órarend biztosítja, melyet az asztal fölé vagy mellé kell elhelyezni.

Ezzel még jobb móka lesz az iskola:

 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Íróasztal, fehér
99 995Ft
94 995Ft
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • 10 irattartó tasak
2 795Ft
1 495Ft
 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Fa papírkosár
9 995Ft
7 495Ft
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • 2 öntapadós krétatábla szettben
Mágneses és krétával feliratozható
3 795Ft

A tchibo.hu oldalon

Baba-, gyerekszoba

Gyerekbútorokat, -ágyneműket és egyéb kiegészítőket Gyerekszoba kategóriánkban talál.

A Baba-, gyerekszoba kategóriához

Gyerekruhák

Divatos ruhák nagyoknak és kicsiknek a Gyerekruhák kategóriában.

A Gyerekruhákhoz