Kempingezési tippek a szabadban töltött üdüléshez

A kempingezés egyik csábereje a szabadság egyedülálló érzése. Töltse el szabadságát kötöttségek nélkül, közel a természethez. Szeretnénk néhány tippel segíteni abban, hogy megvalósíthassa a tökéletes kempingezést - a megfelelő sátor kiválasztásától a kempingkonyha felszereléséig.

A legjobb tippek kezdő kempingezők számára

A tervezéstől a megvalósításig: Milyen előkészületeket ajánlott tennie, és hogyan kerülje el a kezdők legnagyobb hibáit? Eláruljuk Önnek egy kis kemping-gyorstalpaló keretében.

1. Találja meg a megfelelő sátrat

Aki a nyaralása alatt kempingezni szeretne, szívesen lemond néhány luxusról és kényelmi tényezőről. De: a sátor ennek ellenére legyen megfelelő méretű és praktikus. Egy jó minőségű és kellően nagy sátorral a szabadban töltött napok sem lesznek kényelmetlenek. A következőkben egy kis áttekintést nyújtunk a különböző sátortípusokról és jellemzőikről.

Kupola- és önfelállító sátor

A kupolasátor jellegzetes alakját többnyire két vagy több ív adja, melyek a sátor középpontja fölött keresztezik egymást. Helytakarékos, könnyen és gyorsan felállítható. Ezért ideális hegyi túrákhoz vagy rövidebb kempingezéshez. A kupolasátor felállítása még gyorsabb, ha önfelállító sátorról van szó: a felállításhoz egyszerűen csak fel kell dobni a levegőbe!

Családi sátor

A családi vagy komfort-sátorban több személy és sok csomag is kényelmesen elfér. Mérete és ennek megfelelően nagyobb súlya miatt azonban túrázáshoz nem alkalmas. Ezzel szemben jó választás autóval egy fix táborhelyre utazó kis csapat számára. Ilyen esetekben bázisként használható, és - adott esetben - akár csónak, étkezőgarnitúra és még sok más egyéb tárolására is alkalmas.

Alagútsátor

Erre a sátorra a csőszerű kialakítás jellemző, ami több helyet és kényelmet kínál, mint egy kupolasátor. Viszont ennek ellenére még viszonylag könnyű. A nagyobb modellek gyakran több fülkére oszthatók, ami különösen családok számára praktikus. Az alagútsátor sík területen való kempingezéshez alkalmas. Hiszen ott - a hegyektől eltérően - bőven van hely a felállításhoz.

2. A megfelelő sátorhely kiválasztása

Az Önnek megfelelő sátorhely mindenek előtt attól függ, hogy kivel szeretne utazni. Ha a gyerekekkel együtt utaznak, akkor megfelelő szórakozási lehetőségekre lesz szükség a kicsik számára. Vagy kettesben kempingeznek és nyugalomra, kikapcsolódásra vágynak?

Nyüzsgő, buliktól hangos táborhely, gyermekbarát szabadidőpark vagy egy kis eldugott kemping-oázis - nem minden kemping alkalmas egyformán bármilyen igényhez. Íme, néhány tipp, mire ajánlott ügyelni a kemping kiválasztásakor.

Kempingezés gyerekekkel

Ha gyerekekkel kempingezik, ügyeljen arra, hogy a kemping családbarát legyen, különféle szabadidős ajánlatokkal. Az animációs programokat kínáló szabadidőparkok kiválóak a legkisebbek számára, és a felnőtteknek is van módja egy kis kikapcsolódásra. Ha a gyermekek egyedül is mászkálhatnak a kempingben, akkor tanácsos nem egy forgalmas út melletti helyet választani.

Kempingezés kutyával

Ha kutyáját is magával viszi, akkor ajánlott előzetesen érdeklődni, hogy melyik kemping kutyabarát, és van-e a közelben kutyastrand vagy megfelelő sétáltatási lehetőség. Az utazásra a legideálisabb idő az iskolaszüneteken kívüli időszak, amikor a kempingekben kevesebb a vendég, és több hely áll rendelkezésre.

Kempingezés kettesben

Kettesben rendszerint teljesen Önökön múlik, hol táboroznak le. A nyugodt pihenés egy wellness ajánlatokat kínáló kempingben ugyanúgy opció, mint a néhány napos bulizás. Attól függően, hogy Önöket mi vonzza, győződjön meg előzetesen, hogy a kemping rendelkezik-e elegendő sátorhellyel, és megfelel-e az Önök nyugalom és wellness, vagy bulizás és szórakozás iránti igényeinek.

3. Mire kell ügyelni a sátorvásárlás során?

Ha már eldöntötte, hogy milyen sátortípust szeretne, akkor a megfelelő modell kiválasztásakor is van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Több fontos kérdés is felmerül az anyaggal kapcsolatban: Például, hogy vízálló-e - a varrásoknál is? A belső sátor lélegző szövetből készült? Továbbá, amennyiben nem gyalog- vagy kerékpártúrát tervez, ahol minden gramm számít, válasszon eggyel nagyobb sátrat, mint amit a személyek száma indokolna. Ugyanis a gumimatrac, a csomagok és egyebek több helyet igényelnek, mint talán gondolná.

4. A sátor helyes ápolása

Ha a sátrat tisztán tartja, minden túra után megszárítja és jól szellőző helyen tartja, akkor már ki is pipálhat néhány fontos pontot a sátorápolással kapcsolatban. A kempingezés során kerülendő a kondenzvíz, ami úgy küszöbölhető ki, ha száraz időben rendszeresen kiszellőzteti a sátrat. A durvább szennyeződéseket óvatosan, egy kefe vagy nedves szivacs segítségével távolítsa el. Semmi esetre se használjon erős tisztítószereket, és ne próbálja a sátrat a mosógépben kimosni.

Kiegészítők a sátorhoz

A kezdő kempingezők jellegzetes hibája

Amikor először tervez kempingezést, meglepő kihívásokkal fog találkozni. Összeállítottunk Önnek egy listát tippekkel, hogy megfelelőn fel tudjon készülni.
  • A felszerelést még otthon, a nyaralás előtt próbálja ki! Állítsa fel a sátrat, és ismerkedjen meg a gázfőzővel, a felfújható habmatraccal stb.
  • Még ha két hétig napsütésben is szeretne nyaralni, akkor is vigyen magával mindenféle időjáráshoz megfelelő ruházatot. A legjobb, ha kellően nagy választékot pakol egy vízálló táskába.
  • Időben érkezzen meg. Hiszen bizonyára Ön sem szeretne a sötétség beállta után idegen sátrak között botladozni, és táborát zseblámpafénynél felállítani.
  • A napi mosogatáshoz vigyen magával kefét, szivacsot, mosogatószert és konyharuhákat. Praktikus, ha van egy nagyobb tál vagy lavór az edények szállítására.
  • Az étkezéseket és a szükséges élelmiszerkészletet nagyvonalakban már előre tervezze meg. Így biztos lehet benne, hogy mindig meglesz minden, amire szükségük lehet.

Minden, ami a tábori konyhába kell

Kempingezéskor el kell felejtenie az otthoni konyha nyújtotta lehetőségeket. Megfelelő előkészítéssel és tervezéssel azonban a tábori konyha egy igazán szórakoztató kihívás lesz. Hiszen a szabadban főzésnek, csakúgy, mint az evésnek, megvan a maga sajátos bája.
Gázfőző, faszenes grill és hasonlók

Gázfőző, faszenes grill és hasonlók

Akinek nincs konyhával felszerelt lakóautója, annak a főzés során más eszközökhöz kell folyamodnia: a legkedveltebb megoldások közé tartozik a gázfőző és a faszenes grill. Egy gázfőzővel, gyakorlatilag, egy gázüzemű mini tűzhely áll rendelkezésre, melyen csaknem a megszokott módon, lábosban vagy serpenyőben készítheti el az ételeket. A grill kevésbé sokoldalú és gyors, viszont kevesebb főzőedényt igényel. Rövid utazáshoz akár egy egyszer használatos grill is elegendő lehet.
Hogyan készítsek tábortüzet?

Hogyan készítsek tábortüzet?

Ideiglenesen tábortűzön is készíthet ennivalót. Ráadásul nagyon kellemes együtt ülni a ropogó tűz mellett. Ha kis tüzet szeretne csinálni, például pillecukor sütéséhez, akkor erre a célra tökéletesen alkalmas a csillagtűz. Ehhez, egy kis ágacskákból, fenyőtobozokból stb. készített tűzfészek fölé csillag alakban kell elhelyezni néhány vastagabb ágat. Feltétlenül tartsa be a tűzvédelmi szabályokat, és mindig legyen kéznél oltóanyag.

Minden, amit a tábori főzésről tudni érdemes

Szuper receptek a tábori konyhába

Szeretne a nyaralás alatt is finomakat enni, de nem akar túl sok felesleges időt pazarolni az elkészítésükre? Összegyűjtöttünk Önnek néhány egyszerűen és kevés segédeszközzel elkészíthető receptet, hogy a nyaralás alatt is része lehessen kulináris élvezetekben anélkül, hogy sok időt töltene az elkészítéssel. Jó étvágyat kívánunk!
Pillecukor
Pillecukor

Hozzávalók:

  • 500 g porcukor
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. őrölt, fehér zselatin
  • 2 tojásfehérje (M-es méret)
  • 1 csipet só
  • kb. 5 csepp vaníliaaroma
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • Olaj a forma kikenéséhez
Az édes pillecukor éppen olyan finom, mint az illata: vigyázat, a rabjává válhat!
1. Egy lábosban keverjen el 450 g porcukrot a mézzel és 150 ml vízzel. Majd erős lángon főzze addig a keveréket, amíg a cukorhőmérő 130 fokot nem mutat. A zselatint keverje el 150 ml hideg vízben. Húzza le a lábost a tűzhelyről, és a zselatint a vízzel együtt keverje bele, amíg fel nem oldódik.

2. A tojásfehérjét verje fel félig a sóval, majd fokozatosan, evőkanalanként adagolva hozzá a forró szirupot, verje tovább. Ízesítse a vaníliaaromával és addig verje, amíg a massza sűrű és kemény lesz.

3. Egy lapos formába (csaknem egy fél tepsi mérete) terítsen pergament, és kenje be olajjal. Simítsa el benne a habos masszát, és lefedés nélkül hagyja 2 napig száradni. Ezután a maradék porcukrot keverje el a keményítővel, a megszilárdult masszát vágja 3 cm-es kockákra és forgassa bele a keményítős keverékbe. A kész pillecukrot légmentesen tárolja, így 1-2 hétig eltartható.
Stockbrot (kenyér nyárson)
Stockbrot (kenyér nyárson)

Hozzávalók:

  • 1 kocka friss élesztő (kb. 40 g)
  • 1/2 tk. cukor
  • 1 1/2 tk. koriandermag
  • 1 tk. só
  • 500 g liszt
  • 4 ek. olívaolaj
  • 8 db vékony, de erős bot (kb. 80-100 cm hosszú)
  • olívaolaj a botok bekenéséhez
Hozzávalók 8 darabhoz | A friss kenyér illatának senki sem tud ellenállni. A nyárson sült kenyeret a nyílt tábortűz vagy a faszenes grill felett kell sütni, amíg ropogós nem lesz.
1. Az élesztőt morzsolja bele egy kis tálkába, szórja rá a cukrot és öntsön rá 50 ml langyos vizet. Letakarva, langyos helyen 15 perc alatt futtassa fel.

2. A koriandermagot mozsárban törje durvára, és a sóval együtt keverje a liszthez. Keverjen el kb. 200 ml langyos vizet az olívaolajjal, és az élesztővel együtt adja a liszthez. Az egészet keverje el egy fakanállal, és kb. 5 perc alatt gyúrja sima tésztává. A tésztát borítsa egy kilisztezett edénybe, és letakarva kelessze 1 órát.

3. A tésztát ismét gyúrja át, ossza 8 részre, és sodorjon hosszú rudakat belőle. A botokat körülbelül félig kenje be olajjal, majd tekerje rá a tésztakígyókat. A nyílt tábortűz vagy a faszenes grill felett addig kell sütni, amíg a kenyér szép barna és ropogós nem lesz.

TIPP: A tészta a kempingezés előtt, otthon is elkészíthető.

3 tipp a változatossághoz a tábori konyhában

Legyen szó akár tűzhelyről, akár gázfőzőről vagy grillről: a kempingben is különféle ízletes ételek készíthetők. Hiszen ki akar minden nap konzervbabot enni? Hogy mi kell a változatossághoz? Csak egy kis előkészítés és ezek a tippek:
  • Sokféle élelmiszert vigyen magával. Nélkülözhetetlen hozzávalók, melyek nem hiányozhatnak: só, bors, méz, cukor, olaj és ecet. Szintén praktikus a kuszkusz, a lencse és a tészta, valamint tonhalkonzerv és a paradicsomdarabokat tartalmazó konzerv, mivel tartósak és sokoldalúan felhasználhatók. Titkos tipp: a toastkenyér - két szelet között szinte bármi megpirítható, pl. pesto, mozzarella és paradicsom.
  • Vásároljon helyi élelmiszert. Illatos fűszernövények vagy friss hal a színes piacokon vagy a helyi szupermarketekben kapható. Tekintsen ki a kempingen kívülre is, és hagyja magát teljesen új ételek elkészítésére inspirálni.
  • Használja fel okosan a maradékot! Maradékból is készíthető finom étel. Készítsen például bundás kenyeret: maradék zsemléket forgasson felvert tojás és tej keverékébe, majd süsse ki. Az előző napi krumpliból kitűnő sült krumpli, burgonyás omlett vagy krumplisaláta készíthető.

Szuper tábori élmények a Tchibo-val

Néhány dolog elengedhetetlen ahhoz, hogy a szabad ég alatt töltött nyaralásnak semmi se állhasson az útjába. Az apróságoktól, mint az akku (az okostelefon hosszabb működéséhez), egészen a legnagyobb dolgokig, mint a sátor - a Tchibo széles választékában mindent megtalál a tökéletes kempingezéshez.
-15 %
-15 %
Steppelt kabát, kék
Steppelt kabát, zöld
Steppelt kabát, bézs
19 995Ft
16 995Ft
19 995Ft
19 995Ft
16 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kaphatóSajnos már elfogyott
Túranadrág
9 995Ft
 
Elérhető:
 
Női softshell kabát, sötétkék
18 995Ft
 
Elérhető:
 
Hibrid »pack light« mellény
14 995Ft
 
Elérhető:
 
-38 %
Női sportnadrág, sötétkék/mintás
8 995Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
-37 %
ABUS kerékpárzár, összehajtható, számzáras
26 995Ft
16 995Ft
-47 %
Túrabot, 115-135cm
18 995Ft
9 995Ft
-40 %
Női esőkabát övvel, zöld
26 995Ft
15 995Ft
 
Elérhető:
 
-6 %
-6 %
Női 3 az 1-ben funkcionális kabát, sötétkék
Női 3 az 1-ben funkcionális kabát, bézs
31 995Ft
29 995Ft
31 995Ft
29 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-6 %
-6 %
Női 3 az 1-ben funkcionális kabát, sötétkék
Női 3 az 1-ben funkcionális kabát, bézs
31 995Ft
29 995Ft
31 995Ft
29 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-21 %
Női esőkabát, kockás, bézs
18 995Ft
14 995Ft
 
Elérhető:
 
3 az 1-ben esőkabát mellénnyel
27 995Ft
 
Elérhető:
 
2 az 1-ben funkcionális nadrág, khaki
10 995Ft
 
Elérhető:
 
-47 %
Női softshell dzseki, kapucnis, sötétzöld
Női softshell dzseki, kapucnis, világosbarna
22 995Ft
22 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Funkcionális nadrágszoknya, sötétkék
7 995Ft
 
Elérhető:
 
2 az 1-ben funkcionális nadrág, fekete
10 995Ft
 
Elérhető:
 
-38 %
Női pehelykabát, khaki
56 995Ft
34 995Ft
 
Elérhető:
 
Vízálló kerékpáros- és válltáska
12 995Ft
Futómellény
12 995Ft
 
Elérhető:
 
-5 %
Női softshell dzseki, sötétkék
18 995Ft
17 995Ft
 
Elérhető:
 
Női softshell dzseki
17 995Ft
 
Elérhető:
 
Elasztikus cipőfűző
3 995Ft
Kapucnis felső, sötétkék
9 995Ft
 
Elérhető:
 
-12 %
Férfi szélálló futódzseki, zöld
15 995Ft
13 995Ft
 
Elérhető:
 
Női funkcionális felső, sötétkék
Női funkcionális felső, kék
5 495Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Női parka esőkabát, rózsaszín
26 995Ft
 
Elérhető:
 
-40 %
Női oldaltáska, víztaszító, sárga
4 995Ft
2 995Ft
néhány darab kapható
-7 %
Unisex esőkabát, sárga
Unisex esőkabát, sötétkék
12 995Ft
11 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Unisex esőkabát, sötétkék
11 995Ft
 
Elérhető:
 
Női kapucnis funkcionális felső, melírozott bézs
11 995Ft
 
Elérhető:
 
1 ...