FUTÁS TÉLEN

Túl hideg, túl nedves, túl sötét … a futás télen nem okoz örömet? Nem igaz! Hiszen a légáteresztő termoszál kellemes hőmérsékleten tartja a testet, a környezetbarát impregnálás egyszerűen lepergeti az esőcseppeket, a jó fényvisszaverők pedig nagyobb biztonságot nyújtanak sötétben is. Tehát cipőt fel, és ki a hidegbe!

3 JÓ OK, HOGY MIÉRT FUSSUNK A HIDEG ÉVSZAKBAN IS

Viszlát megfázás!

Viszlát megfázás!

Aki rendszeresen fut, erősíti az egész szervezetét, és ezzel az immunrendszerét is. Különösen a hideg évszakban igaz, hogy szó szerint „elfuthat” a következő megfázás elől.
A futás boldoggá tesz

A futás boldoggá tesz

Éppen a sötét hónapokban élnek a futók egészségesebben, mert gyakrabban vannak a friss levegőn. A több oxigén, több fény, több mozgás nagyobb elégedettséget és kiegyensúlyozottságot eredményez.
A futás fiatalon tart

A futás fiatalon tart

A nagyobb kitartás, az egészségesebb szív, az alacsonyabb pulzus és a jobb vérellátás hozzásegítenek az egészséges arcszínhez és jobb erőnléthez. A futók mozgékonyabbak és erősebbek - ez fiatalon tart.

- KISOKOS -
RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS

A hideg évszakban több sportágban is bizonyított már a réteges öltözködés. Mit is jelent ez: a sportolók egyetlen vastag ruhadarab helyett, az időjárási viszonyok és a hőmérséklet függvényében, több réteg ruhát viselnek. Ennek előnye: a ruházat csakis így igazítható hozzá célzottan a különböző és változó időjárási helyzetekhez.

1. réteg: lélegző funkcionális aláöltözet

A sportoláshoz használt aláöltözetnek, mint az első rétegnek, fontos feladata van: melegben hűtenie, hidegben melegítenie kell. A funkcionális aláöltözet poliészter vagy poliamid műszálból készül, ezért a nedvességet a bőrről a ruházat külső oldalára szállítja, szabályozva ezzel a hőmérsékletet, így a test nem hűl ki, de nem is melegszik túl. A jó sportfehérnemű ugyanakkor nem lehet érdes és nem dörzsölhet.
Tipp: Ahhoz, hogy szabályozó tulajdonságai a lehető leghatékonyabbak legyenek, a funkcionális aláöltözetnek a testre kell simulnia.
lélegző funkcionális aláöltözet

2. réteg: hőszigetelő hosszú ujjú pólók vagy mellények

A középső réteg hőszigetelésre szolgál. Az időjárástól és a wind chill tényezőtől (hőérzet) függően itt vékony szálak, de melegebb, termo-anyagok is szóba jöhetnek. Ez azt jelenti, hogy középső rétegnek a könnyű hosszú ujjú pólók ugyanúgy alkalmasak lehetnek, mint a mellények vagy polár pulóverek. Hogy az ember mit visel szívesen, mindig az egyéni hőérzettől függ. Nadrágként a termo-futónadrágok vagy további termo-futónadrágok ajánlottak. Itt a legfontosabb szempont: a ruházatnak lélegzőnek kell lennie, vagyis a nedvességet a ruha külső oldalára kell szállítania, ahol elpárologhat.
hőszigetelő hosszú ujjú pólók vagy mellények

3. réteg: szél és eső elleni védelem

A külső réteg a szél, eső és hó elleni védelemre szolgál. Amikor odakint igazán hideg és nedves az idő, akkor jó minőségű, funkcionális ruházatra van szüksége, ami óv a széltől és a nedvességtől, ugyanakkor maximálisan lélegző, megakadályozva ezzel a hő megrekedését a dzsekiben. Ideális választást jelentenek az ecorepel® impregnálással ellátott termo- ill. széldzsekik, melyek felületéről a víz egyszerűen lepereg.

A téli futáshoz ajánlott a sapka és a szélálló futókesztyű is. Tipp: Ha futóedzéseit okostelefonjával rögzíti, akkor célszerű érintőképernyőhöz alkalmas kesztyűt viselnie, amit nem kell levennie az okostelefon kezeléséhez.
szél és eső elleni védelem

- TECHNOLÓGIA -
MITŐL JÓ EGY SPORTRUHÁZAT?

Aki rendszeresen fut, tudja, milyen fontos a jó teljesítményhez a kényelmes ruházat és a kellemes testhőmérséklet. Ezt nyújtják a jó minőségű, lélegző funkcionális ruhák, melyek hosszabb edzések során is kényelmes viseletet biztosítanak, és nem dörzsölnek. De hogyan is működik tulajdonképpen a funkcionális ruházat?

OPTIMÁLIS TESTHŐMÉRSÉKLET

A jó minőségű sportruházatnak gondoskodnia kell róla, hogy edzés közben a test ne hevüljön túl, és ne hűljön ki. Egészséges edzés, különösen télen, csak akkor lehetséges, ha a testhőmérséklet optimális szabályozása biztosított.

A Tchibo DryActive Plus technológiával (3) ellátott sportruházata gondoskodik az elengedhetetlen nedvesség-szabályozásról futás közben. Minden szál (2) nedvességet szív magába, amit azonban nem tárol, hanem továbbítja az anyag külső felületére, ahol az gyorsan elpárolog (4). Ugyanakkor levegő áramlik át az anyagon (1), így a test fizikai megerőltetés esetén is kellemesen száraz marad, és nem hevül túl.

VARRÁS NÉLKÜL, KÉNYELMESEN

A seamless annyit jelent, hogy „varrás nélküli”, és olyan ruhadarabokra használják, melyek modern körkötő gépeken, egy darabból, vagyis érzékelhető varrások nélkül készülnek. Így varrások nélkül kapcsolhatók össze a különböző mintákkal kötött területek az optimális testhőmérséklet és rugalmasság érdekében.

A „seamless” technológiával készült sportruházat előnye: a hiányzó varrások következtében nincsenek kellemetlenül nyomó és dörzsölő helyek, ami különösen sportolás közben jelent kényelmesebb viseletet és jó illeszkedést.

- TIPPEK -
FUTÁS SÖTÉTBEN

Leginkább este szeret futni és nem fél a sötétben sem? Akkor különösen oda kell figyelnie a jó láthatóságra - a sportruházaton levő fényvisszaverő elemek a sötétben való futáshoz elengedhetetlenek.
Fényvisszaverők

Fényvisszaverők

A téli futáshoz elengedhetetlenek a ruházaton levő fényvisszaverő elemek. Fényvisszaverő elemnek kell lennie a felsőrészeken elöl és hátul, oldalt a futónadrágon, és a cipőkön.
LED-es szalagok

LED-es szalagok

A futóruházaton található fényvisszaverők ésszerű kiegészítése a LED-es szalag, ami például a karra is erősíthető. Így Ön akkor is látható, ha éppen nem világítja meg semmi a ruházatát.

Láthatósági mellény

Aki rendszeresen fut vagy edz sötétben, ajánlott megfontolnia egy láthatósági mellény beszerzését. Ez a ruhadarab nagy felületű fényvisszaverő elemekkel rendelkezik elöl és hátul, így nagyon jó láthatóságot biztosít.

Hideg levegő esetén legyen óvatos

Aki nagy hidegben fut, a hideg belélegzett levegővel nagyobb mértékben terheli a hörgőket, a nyálkahártyákat és a tüdőt, mint a meleg időben való futás során. A belélegzés irritálja a légutakat, melyek ennek következtében összehúzódhatnak, sőt akár görcsbe is rándulhatnak. Aki érzékeny erre, jobb, ha lassabban fut, hogy csökkentse a mély belélegzést. Hasznos segédeszköz ilyenkor egy többfunkciós kendő, ami az arc elé köthető.