wandern

Tippek kezdő túrázóknak

Túrázás során a természet legszebb oldalait fedezzük fel gyalogosan. Lélegezzen mélyeket, amikor illatos erdőkön halad át vagy távoli hegycsúcsokon élvezi a kilátást. Ha Önnek is kedve támadt túrázni, itt megtudhatja, mire lesz szüksége a következő kiránduláshoz.

Miért olyan egészséges a túrázás

Erőnlét és az egészség

A túrázás az egész testet igénybe veszi, különösen a mozgásszerveket. Az egyenletesen haladó mozgás kímélő módon stabilizálja az ízületeket, ínakat és szalagokat. Ennek következtében a térd erősebb lesz, a csípőízület pedig tehermentesül. Így minden egyes túra nem csupán erősíti a testizomzatot, de egyben csökkenti is a sérülések kockázatát. És még egy kellemes mellékhatása is van: a szervezet óránként kb. 350 kalóriát éget el.

Aki szívesen és gyakran túrázik, ritkábban kap el fertőző betegségeket. A rendszeres mozgás a friss levegőn ugyanis határozottan erősíti az immunrendszert. Ez az egyszerűen űzhető sport azonban még ennél is többet tud: a túrázás csökkenti a szív- és érrendszeri zavarok kockázatát és megelőzi a cukorbetegséget.

Jó hangulat

A túrázás jót tesz a fizikai erőnlétnek – ez eléggé közismert tény. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a sport észrevehető hatást gyakorol a hangulatra. A tartós gyaloglás és a festői tájak látványa boldogsághormonokkal árasztja el a testet. A hatás olyannyira erős, hogy enyhébb vagy közepes depresszió kezelésére is alkalmas.

A megfelelő túraruházat

Kezdőként nem feltétlenül szükséges a túrára a legmodernebb felszerelést magával vinnie. Néhány kellékre azonban mindenképpen szüksége lesz útközben. Különösen arra az esetre jó felkészültnek lenni, ha például hirtelen megváltozik az időjárás, vagy az út egy részét úttalan utakon kell megtennie. Ehhez elsősorban megfelelő ruházat szükséges.
steppweste

Túradzsekik, polárfelsők és pulóverek

Pulóverek és polárfelsők
A területtől, az évszaktól és a túra hosszától függően útközben számítania kell hőmérsékletingadozásokra. Ezért elővigyázatosságként jó, ha mindig van valami meleg ruha Önnél, amit felvehet. Mivel a ruhák a hátizsákban nem foglalhatnak el túl sok helyet, és nehezek sem lehetnek, ügyeljen a minél kisebb térfogatra és súlyra. Erre a célra kiválóan alkalmasak a nagy levegőtartalmú szálakból készült textíliák, mint pl. a gyapjú vagy a polár.

Szél- és esődzsekik
Arra alkalmas esődzsekiben kellemetlen időben is folytathatja útját, legalábbis a következő menedékhelyig. A jó esődzseki elsősorban vízálló és mégis lélegző. Továbbá több zsebe van, melyekben a túrázáshoz szükséges kisebb tárgyak helyezhetők el. A vízhatlan cipzárak és varrások biztosítják, hogy még egy heves eső során se hatolhasson át a víz a kabáton. A kapucni legyen gyorsan felvehető és beköthető, és a lehető legkevésbé korlátozza a látómezőt.
wanderhemden

Ingek, pólók és alsónemű

Ingek és pólók
Hogy pólóban vagy ingben túrázzon-e, főként attól függ, hogy Ön miben érzi jól magát. Az ing azonban néhány kisebb előnnyel rendelkezik: Ha a nap erősen tűz a tarkójára, egyszerűen csak fel kell hajtani a gallért. Ha túl meleg van, kigombolhatja az inget és feltűrheti az ujját. Az igazi túra- ill. hegymászóingek, a funkcionalitás tekintetében, manapság ráadásul már meglehetősen nagy változásokon mentek keresztül: anyaguk lélegző és széltaszító. Aki hátizsákot visz, annak előnyös a megerősített és varrás nélküli vállrész.

Alsónemű
Mit ér egy lélegző póló, ha az izzadság már az alsóneműben feltorlódik? A funkcionális felsőruházat csak akkor töltheti be feladatát, ha az alatta viselt alsónemű kellemes, száraz érzést biztosít. Ezért ajánlott a lélegző alsónemű viselete, mely az izzadás során keletkező nedvességet megfelelően magába szívja, és megbízhatóan az anyag külső oldalára szállítja. Ráadásul, ha egy ilyen réteg érintkezik a bőrrel, akkor az a szünetekben sem hagyja kihűlni a testet.
trekking schuhe

Túracipők és túranadrágok

Túracipők
A legfontosabb kellék a kényelmes és jól illeszkedő túracipő. Hiszen vízhólyagokkal vagy kibicsaklott bokával a túrázás pillanatok alatt rémálommá változhat. A jó túracipő szára magas és tartja a bokát. Megakadályozza a boka kibicsaklását. A talp csúszásbiztos és mély mintázattal rendelkezik. Így gyaloglás közben alig érezhető az egyenetlen talaj. Fontos továbbá, hogy a túracipő könnyű és vízálló legyen.

Nadrágok
Erős és mégis kényelmes: ilyen a jó túranadrág. A térdrészen és a sípcsontnál elhelyezett megerősítések gondoskodnak róla, hogy az anyag ne szakadhasson el könnyen. A lélegző anyag kényelmes viseletet biztosít. A rövid vagy hosszú nadrág kérdését nem csupán a hőmérséklet határozza meg. Hiszen a hosszú nadrág véd a rovar- és csaláncsípés ellen is.

Túrafelszerelés és elemózsia

A túrázáshoz nemcsak a megfelelő ruházat a fontos. A jól megválasztott tartozékok is védelmet nyújtanak a sérülések ellen, ellenállnak az rossz időjárásnak és segítenek a teljesítőképesség növelésében.

A megfelelő túrafelszerelés

Hátizsákok
A túra hosszától és időtartamától függően különböző méretű hátizsákokra van szükség a felszerelés és az élelem szállításához. Ezen túlmenően még a következő alapvető szabályok érvényesek: A hátizsák vízálló, könnyű és többrekeszes. Így holmijait nem kell sokáig keresgélnie. Különösen többnapos túrákon hasznosak a hátizsák külsején található rögzítési lehetőségek. Itt helyezheti el például a habmatracot vagy a hálózsákot. A nagyobb kényelem érdekében jó, ha a hátizsák párnázott csípőhevederrel és állítható belső vázzal rendelkezik.

Túrabotok
A túra- vagy trekking bot nagyon hasznos eszköz – nemcsak idősebb vagy gyengébb emberek számára. Plusz tartást és lépésbiztonságot nyújt egyenetlen terepen, megkönnyíti a hegymenetet, és tehermentesíti az ízületeket a lefelé menet során. És még a testtartást is javítja. Tipp: különösen praktikusak az összecsukható botok. Nagyon gyorsan kicsire összehajthatók, és szükség esetén betehetők a hátizsákba.

GPS készülékek
Van akire motiváló hatással van a megtett kilométerek megjelenítése. Mások számára csupán egy segédeszköz, hogy ne tévedjen el. A GPS különösen az egyedül túrázók számára jelent szükséges védelmet. Akár kézi készülék, akár óra vagy alkalmazás formájában – a túrázók számára készült, ideális navigációs készülék kijelzője karcmentes, minden időjárási körülménynek ellenáll és az sem árt meg neki, ha néha leejtik.
wanderstöcke

A megfelelő elemózsia

A túrázás közbeni fizikai megerőltetés energiavesztést eredményez. Energiaraktárait különösen szénhidrátban gazdag ennivalókkal tudja ismét feltölteni. Ha viszont túlzásba viszi, attól fáradt lesz. Ezért tanácsos már a túra előtti estén gabonából készült élelmiszereket, például tésztát vagy teljes kiőrlésű kenyeret enni. Útközben pedig kisebb nassolnivalókkal, pl. fehérje szeletekkel tartsa teljesítőképességét állandó szinten. A friss gyümölcs és zöldség is erőt ad.

És: elegendő mennyiségű víz fogyasztása kötelező! Aki a víz mellett más italokat is szeretne fogyasztani, azoknak az izotóniás italok, az almafröccs és az édesítés nélküli teák ajánlottak.
rucksack und proviant

Így lesz első túrája sikeres

A túrázásban az a szép, hogy bármikor elkezdheti. Következő, kezdőknek szóló tippjeink segítenek Önnek, hogy megtalálja az első alkalomra megfelelő útvonalat, és ne becsülje túl magát.
Pärchen auf Berg

Milyen hosszú legyen?
Először ajánlott egy kisebb túrával kezdeni. Az első túrák hossza ne legyen napi 12 kilométernél több. Hiszen a túrának nem az a célja, hogy Ön kifáradjon, hanem hogy élvezetet nyújtson, és kedvet csináljon további túrákhoz a jövőben. Tervezzen be pihenőket, melyek során tudatosan élvezi a természetet és kikapcsolódik.

Milyen terepen?
A nem szilárd talajt és a nagyobb magasságokat inkább hagyja meg a profiknak. Válasszon egy egyszerű útvonalat olyan terepen, melyet vagy ismer, vagy amelyről előzőleg már alaposan tájékozódott. Ha kihívást keres és megfelelő erőnléttel rendelkezik, akkor választhat emelkedő útvonalat is. Ha azonban nyugodtan szeretné élvezni a tájat, akkor válasszon egy kényelmes túrát olyan szuper extrákkal, mint egy tó, legelők vagy távcsővel ellátott kilátóhelyek.

Milyen nehézségi fokozat legyen?
A túraútvonalakat egy skála alapján különböző nehézségi fokozatokba sorolják. A kezdők pl. első túrájuk alkalmával többnyire 1-es nehézségi fokozatú útvonalon mennek. Itt csupán enyhe emelkedők vannak, és minden út megfelelően szilárd. A túra nem tartalmaz mászást. Még akkor is, ha úgy érzi, kellő erőnléttel rendelkezik, jobb, ha biztosra megy, és kezdőként ezt a legegyszerűbb szintet választja a terület megismeréséhez. Ha magasabb nehézségi fokozatra vágyik, vigyen magával profi kísérőt.

Tippek túrázáshoz gyerekekkel

  • A gyerekek lassabban mennek, és kisebb távolságot képesek megtenni egyhuzamban, mint a felnőttek. Ökölszabály: gyerekekkel ugyanaz az útvonal kb. 1,5-szer több időt vesz igénybe.
  • Tervezzen be elegendő pihenőt játszásra és piknikezésre. A gyerekek ugyanis nem szeretnek egyfolytában csak előre menetelni, hanem kis kiegyenlítésként szeretnek szabadon játszani és kitombolni magukat.
  • A túrát egészítse ki új ismeretekkel. Megfelelő „csomagolásban”, pl. kvíz formájában közelebbről is megismertetheti gyermekével a növény- és állatvilágot. A kis természetbúvárokat különösen attól lesznek lelkesek, ha mindent megfoghatnak.
  • Különösen a hegyekben kell nagyon ügyelni a biztonságra. Meredek hegyoldalakon és felvonók közelében soha ne tévessze szem elől gyermekét.

Tippek túrázáshoz kutyával

  • Kutyával tervezett nagyobb túra előtt mérlegelje a kutya kondícióját. Kétséges esetben kérdezze meg az állatorvost. És: még a legfittebb kutyának is szüksége van pihenőre!
  • Indulás előtt ellenőrizze négylábúja kullancs elleni védelmét, és vessen egy pillantást az oltási bizonyítványára. Szükség esetén tanácsos a régi oltásokat felfrissíteni.
  • Ha saját csomagja már amúgy is nehéz, akkor is magával kell vinnie a kutya számára szükséges felszerelést. Ne feledkezzen meg például az elegendő mennyiségű vízről és ennivalóról.
  • Mindig tartsa be a pórázon vezetésre vonatkozó előírásokat, különösen más országokban. A póráz akkor is fontos, ha nem tudja pontosan, hogyan reagál kutyája a vadon élő állatokra.

A tchibo.hu oldalon

Tökéletes felszerelés bármilyen időjáráshoz: fedezze fel őszi túráihoz praktikus funkcionális ruha és sokrétű túrakellék kínálatunkat a tchibo.hu oldalon.
-37 %
ABUS kerékpárzár, összehajtható, számzáras
26 995Ft
16 995Ft
Női softshell kabát, sötétkék
18 995Ft
 
Elérhető:
 
-40 %
Női esőkabát övvel, zöld
26 995Ft
15 995Ft
 
Elérhető:
 
-47 %
Túrabot, 115-135cm
18 995Ft
9 995Ft
3 az 1-ben esőkabát mellénnyel
27 995Ft
 
Elérhető:
 
-21 %
Női esőkabát, kockás, bézs
18 995Ft
14 995Ft
 
Elérhető:
 
Elasztikus cipőfűző
3 995Ft
-25 %
Női parka esőkabát, sárga
26 995Ft
19 995Ft
 
Elérhető:
 
Vízálló kerékpáros- és válltáska
12 995Ft
Női softshell dzseki
17 995Ft
 
Elérhető:
 
-5 %
Női softshell dzseki, sötétkék
18 995Ft
17 995Ft
 
Elérhető:
 
-47 %
Női softshell dzseki, kapucnis, sötétzöld
Női softshell dzseki, kapucnis, világosbarna
22 995Ft
22 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Unisex esőkabát, sötétkék
11 995Ft
 
Elérhető:
 
-10 %
Férfi high-tech sínadrág
36 995Ft
32 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Női parka esőkabát, rózsaszín
26 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-44 %
Kormányra helyezhető bevásárlótáska
8 995Ft
4 995Ft
néhány darab kapható
-16 %
-16 %
Női sí- és snowboard nadrág, kék
Sí- és snowboard nadrág, világoslila
23 995Ft
19 995Ft
23 995Ft
19 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-20 %
Férfi 2 az 1-ben funkcionális nadrág, bézs
14 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
2 az 1-ben funkcionális nadrág, szürke
11 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-47 %
Női softshell dzseki, kapucnis, sötétzöld
Női softshell dzseki, kapucnis, világosbarna
22 995Ft
22 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Esőkabát
21 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-45 %
USG gyerek lovas védőmellény
39 995Ft
21 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-13 %
-13 %
Női softshell kabát, kapucnis, khaki
Női softshell kabát, kapucnis, világoskék
21 995Ft
18 995Ft
21 995Ft
18 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Női softshell kabát, piros
18 995Ft
 
Elérhető:
 
Funkcionális kerékpáros felső
16 995Ft
 
Elérhető:
 
Kerékpáros nyereghuzat memóriahabbal
5 495Ft
néhány darab kapható
-48 %
Női sí- és snowboard kabát, bordó
28 995Ft
14 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-17 %
-17 %
Női esőkabát, összehajtható, sötétkék
Női esőkabát, összehajtható, rózsaszín
16 995Ft
13 995Ft
16 995Ft
13 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
2 az 1-ben kormánytáska
6 995Ft
-13 %
Kerékpáros sisak, hátsó lámpával, fekete
14 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
1 ...