NEMZETKÖZI PROGRAMJAINK
Minden ország számára egyedi programokat dolgozunk ki, a helyi emberekkel és partnerekkel közösen. Miért? Mert minden országnak megvannak a saját kihívásai. És így tudunk a legtöbbet elérni.
Programjaink BRAZÍLIÁBAN
Brazília messze a világ legnagyobb kávétermelője. Manapság a kávé közel fele az ország délkeleti részén található Minas Gerais államból származik. Sok kávéfarm már most is jól megél a kávétermesztésből, és azt szeretnénk, hogy ez hosszú távon is így maradjon. Ugyanis mind az éghajlatváltozás, mind a hagyományos kávétermesztés okozta környezeti károk egyre inkább éreztetik hatásukat.
Ezért támogatjuk a helyi termelőket, hogy egyre fenntarthatóbban gazdálkodjanak.
Változtassunk többet! Amit teszünk:
Brazília – Sul de Minas, Minas Gerais / Mogiana Paulista, São Paulo
Az országra jellemző kihívások: a klímaváltozás hatásai
Projektcélok: alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, felelős vegyszerhasználat a mezőgazdaságban, alternatív, környezetbarátabb termesztési módszerek kidolgozása, az őshonos növényzet újratelepítése.
Projektpartnerek: Coomap, Coopfam, Exp. Guaxupé, Olam Food Ingredients (OFI), Emater
Eddig bevont farmok: 400
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
EMBEREK ÉS KÁVÉS TÖRTÉNETEIK
„Azt szeretnénk, hogy a termelők olyan segítséget kapjanak, ami valóban előrébb viszi őket.”
Murillo, az Enveritas agronómusa
Agronómusként Murillo tisztában van azzal, milyen fontos és hasznos a helyi adottságok valós elemzése. Csak így lehet a problémát és azok okait ténylegesen azonosítani és megközelíteni.
Programjaink VIETNÁMBAN
Vietnám a világ második legnagyobb kávétermelője. Annak ellenére, hogy a kávéültetvények területe jóval kisebb, mint a legnagyobb kávétermelő országban, Brazíliában. Vietnámban különösen a robusta kávébabok számára nagyon jók termesztési feltételek. Mi az ország közepén magasodó hegyvidékről szerezzük be a kávét. Itt a gazdák gyakran csak nagyon kis területeken gazdálkodnak, és a klímaváltozás következményeivel küszködnek. A terméskiesések és a szegénység nagy szerepet játszik.
Ezért a szegénységi küszöb alatt élő kávétermelőkkel működünk együtt, mégpedig azzal a céllal, hogy jelentősen javítsuk életkörülményeiket.
Változtassunk többet! Amit teszünk:
Vietnám – Central Highlands, Gia Lai, Kon Tum & Dak Nong tartomány
Az országra jellemző kihívások: szegénység, túlzott vegyszerhasználat a mezőgazdaságban, aszály és vízhiány, a klímaváltozás hatásai
Projektcélok: bevételnövelés, környezetvédelem, a klímaváltozás elleni intézkedések, nyomon követhetőség
Projektpartnerek: Neumann Kaffee Gruppe (NKG), ill. Neumann Gruppe Vietnam Limited, Sustainable Solution Switzerland (DSS), SNV Netherlands Development Organisation, Olam Vietnam
Eddig bevont farmok: 4500
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
EMBEREK ÉS KÁVÉS TÖRTÉNETEIK
„Mielőtt bekerültem volna a Tchibo programjába, nagyon félénk voltam, és a kávétermesztési módszereim sem a legkorszerűbbek voltak. Azonban miután részt vettem a projektben, és sok emberrel kerültem kapcsolatba, valamint új tapasztalatokat szereztem a kávétermesztés terén, rengeteg változást vettem észre magamon: magabiztosabbnak érzem magam, és a termesztési módszereim is javultak.”
H Ha Kpa, kávéfarmer
Programjaink GUATEMALÁBAN
A mintegy 90 kávétermesztő ország közül Guatemala a 15 legjobb között szerepel. Főként arabica fajtákat termesztenek, melyek számára ideális feltételeket nyújt a vulkanikus, tápanyagban gazdag talaj. Projektjeink elsősorban az önsegítés előmozdítására irányulnak, képzésekkel támogatjuk a termelőket, hogy javítsák a termelékenységet és a kávé minőségét, valamint hogy jobban meg tudják óvni termésüket az éghajlatváltozás hatásaitól. Emellett különböző programokkal támogatjuk a fiatalokat, különösen a lányokat és a fiatal nőket.
Több változás. Amit teszünk:
Guatemala – Santa Barbara, Huehuetenango
Az országra jellemző kihívások: szegénység, elvándorlás, gyerekmunka, klímaváltozás
Projektcélok: alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, jövedelemnövelés, a gyerekmunka visszaszorítása
Projektpartnerek: Coffee Care
Eddig bevont farmok: 2500
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
EMBEREK ÉS KÁVÉS TÖRTÉNETEIK
„Most több pénzt kapok a kávémért”
Armanda Gomez
Programjaink TANZÁNIÁBAN
Tanzánia lenyűgöző természeti szépségeiről híres: világszerte ismert a Serengeti Nemzeti Park és a Kilimandzsáró. Az afrikai kontinens legmagasabb hegye a kávé világában is különleges helyet tölt be: az akár 1500 méteres magasságban is megtalálható farmok vastartalmú, vulkanikus talaja és az egyedülálló éghajlati viszonyok ideális feltételeket biztosítanak kivételes minőségű kávék termesztéséhez. Projektjeinkkel a kávétermelők következő generációját szeretnénk erősíteni, és segíteni nekik növelni a termelékenységet, valamint javítani a kávé minőségét.
Változtassunk többet! Amit teszünk:
Tanzánia – Mbyea és Mbozi
Az országra jellemző kihívások: nemek közötti esélyegyenlőség, klímaváltozás
Projektcélok: a kávétermelők következő generációjának támogatása, a termelékenység és a kávé minőségének növelése a tudás és a know-how kiterjesztésével, a fenntartható kávétermeléshez kapcsolódó ismeretek átadása
Projektpartnerek: City Coffee
Eddig bevont farmok: 400 Kávéklubok: 900 diák
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
EMBEREK ÉS KÁVÉS TÖRTÉNETEIK
„Nagyon büszke vagyok rá, hogy a kávétermesztők új generációját taníthatom és támogathatom!”.
Martha Kimboi, tanárnő és a Kávéklubok koordinátora
50 fiatallal számoltunk – és mára már 634 diák csatlakozott a programhoz. 640 vesz részt ténylegesen, és 460 ún. végzős van, akiket továbbra is támogatunk, és még mindig a Kávéklubok tagjai.
Programjaink KOLUMBIÁBAN
Aki szereti a kolumbiai kávét, talán már hallott az „Eje Cafetera” nevű termesztési területről, az úgynevezett „Kávéháromszögről”. Mi is jelen vagyunk itt a projektjeinkkel, de elsősorban a déli Huila és Tolima államokban, amelyek ma Kolumbia legfontosabb és legtermelékenyebb kávétermesztő régiói közé tartoznak.
Mi projektjeink célja? A termelékenység és a minőség növelése, továbbá a termesztési gyakorlat, valamint a kávé feldolgozásának környezetkímélőbbé alakítása.
Több változás. Amit teszünk:
Kolumbia – Huila, Tolima & Valle de Cauca
Az országra jellemző kihívások: klímaváltozás, nagy vízfogyasztás és vízszennyezés a kávé feldolgozása során, a talajegészség fenntartására irányuló intézkedések hiánya
Projektcélok: a vízfogyasztás és a vízszennyezés csökkentése, a talajegészség és a termelékenység javítása, alkalmazkodás a klímaváltozáshoz
Projektpartnerek: Expocafé, Cafisur, Coocentral, Cafenorte
Eddig bevont farmok: 100, a projekt 2024-ben indult
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
PROGRAMJAINK HONDURAS-BAN
A termékeny, vulkanikus talaj és a trópusi éghajlat ideális termesztési feltételeket biztosít a kávé számára, ami Honduras egyik legfontosabb exportcikkévé vált. A kávétermesztés itt valódi családi vállalkozás, rengeteg kézzel végzett munkával. Azonban az éghajlatváltozás hatásai és az ország problémái, mint például a szegénység, komoly kihívások elé állítják a kistermelőket és családjaikat.
Mi segítséget szeretnénk nekik nyújtani abban, hogy ezeket a kihívásokat már az alapoktól kezdve le tudják küzdeni.
Változtassunk többet! Amit teszünk:
Honduras - San Andrés és Caona, Honduras
Az országra jellemző kihívások: szegénység, elvándorlás, talajegészség, gyermekmunka
Projektcélok: jövedelemnövelés, alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, gyermekfelügyelet
Projektpartnerek: Becamo, Inga Foundation
Eddig bevont farmok: 1200
Intézkedéseink:
A már folyamatban lévő Tchibo Joint Forces Projekte!® projektek folytatódnak, és fokozatosan integráljuk ezeket az új kávéprogramba
EMBEREK ÉS KÁVÉS TÖRTÉNETEIK
„A kapott technikai támogatásnak köszönhetően javítani tudtam a gazdaságom körülményein, és növelni tudtam az egy területre jutó termelékenységet. Emellett a képzésnek köszönhetően csökkenteni tudtam a kártevők és betegségek előfordulását, mivel megtanultam olyan biológiai készítményeket kifejleszteni és alkalmazni, amelyek a gazdaságomban rendelkezésre állnak."
Jose Valerio Diaz, kávétermelő