Tisztítás

 • Főzőegység: oldalt vehető ki
 • Víztartály: felülről vehető ki
 • Kávézacc tartály: elölről vehető ki
 • Automatikus figyelmeztetés vízkőmentesítésre
 • Megjegyzés: a készülék egyes részei mosogatógépben nem tisztíthatók!

Problémák és meghibásodások megoldása

Videós konzultáció

Kérjen időpontot szerviztechnikusunktól.

Első üzembe helyezés

A Coffee Only modellek nem tudnak tejes italkülönlegességeket készíteni.

Az automata kávéfőző mellett azonban használhat elektromos vagy indukciós tejhabosítót is.
A Tchibo a lehető legtöbb ember számára szeretné elérhetővé tenni a frissen főzött kávé élvezetét. Ehhez a kávéfőző mindennel fel van szerelve, amire csak szükség lehet (pl. kiváló minőségű kúpos őrlőművel). A lényeges funkciókra való összpontosításnak köszönhetően azonban csak azért kell fizetnie, ami valóban hozzájárul a finom kávé elkészítéséhez. Így jön létre a Tchibo automata kávéfőző verhetetlen ár-érték aránya.

Kávéfőzés előtt

Az öblítési folyamat a gép minden egyes bekapcsolásakor automatikusan elindul. A folyamatot a víz gomb megnyomásával állíthatja le, ami azonban nem kapcsolja ki a funkciót.

A öblítés a kávémaradványokat és a maradék vizet távolítja el a készülék vezetékeiből és a kifolyónyílásából. Ez azért fontos, hogy kávéját mindig a megszokott minőségben és hőmérsékleten élvezhesse.

A lehetséges beállításokról további részletek a kezelési útmutató „Az automatikus öblítés beállítása” c. fejezetében olvashatók.
A készüléket vízkőmentesíteni kell, akkor is, ha nem világít a vízkőmentesítés jelzés. A kezelési útmutató „Vízkőmentesítés” fejezetében foglaltak szerint járjon el.

Kávéfőzés közben

Állítsa durvábbra az őrlési finomságot. Az őrlési finomság beállításáról szóló videóból vagy a kezelési útmutató „Az őrlési finomság beállítása” c. fejezetéből, megtudhatja, hogyan kell beállítani az őrlési finomságot.
Ha az erősebb kávét szereti, akkor mielőtt megnyomná a kívánt kávéfajta gombját, nyomja meg az Intense+-gombot. Ilyenkor a kávé több szemes kávéból készül.

Egy nagy csésze dupla mennyiségű kávé elkészítéséhez vagy két kávé egyszerre történő elkészítéséhez használhatja a dupla csésze funkciót. Ehhez először nyomja meg a dupla italmennyiséghez tartozó „2x” gombot, majd utána a kávéválasztó gombot.

A két funkció kombinálva is használható.

Kávéfőzés után

Különösen az eszpresszó esetében olyan csekély a kávé mennyisége a csészéhez képest, hogy gyorsan lehűl. Ezért a legjobb, ha csészéjét a kávé elkészítése előtt előmelegíti. Ehhez nyomja meg a forró víz gombot. Kb. 50 ml forró víz folyik bele a csészébe. A kávéfőzés megkezdése előtt öntse ki a vizet.
Vagy állítsa finomabbra az őrlési finomságot, vagy használja az Intense+-funkciót, hogy erősebb legyen a kávé.
A készülék automatikusan készenléti üzemmódba kapcsol, ha kb. 10 percig egyik gombot sem működtetik. Ezzel áramot takarít meg.

Ez az időtartam 20 vagy 30 percre meghosszabbítható. Az új modellek esetében ez akár 120 perc is lehet. A részletek a kezelési útmutatóban, a „Készenléti üzemmód (alvó állapot)” fejezetben olvashatók.
Amennyiben elégedetlen kávéja ízével, próbálja ki a következőket: Gondolja át, hogy milyen szemes kávét használ. Az intenzitáson változtathat az Intense+ gomb megnyomásával vagy az őrlési finomság módosításával.

Az őrlési finomság beállítása

VIGYÁZAT – anyagi kár veszélye

 • Az őrlési finomságot csak az őrlőmű működése közben szabad állítani.
 • Az őrlési finomságot csak kis fokozatokban állítsa, és 1-2 csésze kávé után figyelje, hogyan változik az íz, mielőtt ismét állítana az őrlési finomságon.
Kávéja így kibontakoztatja tökéletesen az aromáját.
Most eláruljuk Önnek, hogy milyen őrlési finomságot állítson be a tökéletes ízélményhez:
 • BARISTA Espresso 1-es őrlési finomság
 • Espresso Sicilia Style 1-es őrlési finomság
 • Espresso Milano Style  1-es őrlési finomság
 • BARISTA Caffè Crema 2-es őrlési finomság
 • Caffè Crema Mild 2-es őrlési finomság
 • Caffè Crema Vollmundig 2-es őrlési finomság
 • BARISTA Crema Blond 2-es őrlési finomság

Az ital mennyiségének módosítása

A gyárilag beállított italmennyiséget tartósan módosíthatja. Mindegyik italgombhoz egy-egy személyre szabott beállítás lehetséges: egy az eszpresszó és egy a caffè crema gombhoz.

Gyári beállítás a készülék megvásárlásakor::
eszpresszó kb. 40 ml – caffè crema kb. 125 ml

A lehetséges beállításokról további részleteket a használati utasítás "Az ital mennyiségének módosítása" című fejezetében talál.

A főzőrész megtisztítása

Az automata kávéfőző napi használata esetén javasoljuk, hogy hetente egyszer tisztítsa meg a főzőegységet.
A gép nem a tartályban levő zacc mennyiségét figyeli, hanem a lefőzött adagok számát. Ezért előfordulhat, hogy egy „köztes ürítés” alkalmával világít a „zacctartály ürítése” jelzés. Ilyenkor egyszerűen ürítse ki ismét.

Ürítéskor ügyeljen arra, hogy a zacctartályt tartalmazó fiók legyen addig eltávolítva a készülékből, amíg a „zacctartály ürítése” jelzés villogni nem kezd. A készülék csak ekkor érzékeli, hogy a tartályt eltávolították.

A készülék kikapcsolt állapotában való ürítést a gép nem érzékeli.
Műszakilag nem küszöbölhető ki teljesen, hogy egy bizonyos mennyiségű kávé a főzőrész mellé ne szóródjon. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha durva őrlési finomság van beállítva vagy az Intense+-gombot használják, mivel ebben az esetben a főzőrész a lehető legtöbb kávéval lesz feltöltve.

A vízkőmentesítés során

Vízkőmentesítse a készüléket, amint az erre figyelmeztető jelzés megjelenik a kijelzőn. Ezzel áramot takarít meg, és meghosszabbítja készüléke élettartamát. Attól függően, hogy milyen gyakran használja automata kávéfőzőjét, ezt havonta egyszer, illetve évente néhány alkalommal kell elvégeznie.

A vízkőmentesítő program két lépésből áll: vízkőmentesítésből és öblítésből. A részletek a kezelési útmutatóban:

Kezelési útmutató letöltése

VIGYÁZAT – A készülék károsodásának veszélye vízkövesedés miatt

Amikor a kijelzőn világít a „Vízkőmentesítés” jelzés (kb. 20 l után), vízkőteleníteni kell a készüléket.
A következő napokban vízkőmentesítse a gépet. Tovább ne várjon, különben olyan sok vízkő rakódik le, hogy a vízkőoldó már nem lesz hatásos. A vízkőmentesítési folyamat kb. 15 percig tart.
Használjon a kereskedelemben kapható, kávé- és eszpresszó kávéfőzőkhöz való, folyékony vízkőoldót, például a durgol®.speciális vízkőoldóját. Kérjük, ne használjon hangyasav alapú vízkőoldót!
 1. Ha szükséges, a be-/kikapcsoló gombbal kapcsolja ki a készüléket.
 2. A gépből húzza ki felfelé a víztartályt, majd töltse a folyékony vízkőoldót az üres víztartályba. Ha szükséges, adjon hozzá vizet a MAX jelölésig, majd helyezze vissza a víztartályt. Vegye figyelembe a gyártó által megadott adatokat!
 3. A kávéfőző kifolyónyílása alá állítson egy üres (legalább 500 ml űrtartalmú) edényt. Ehhez – szükség esetén – távolítsa el a csepegtetőtálcát.
  A kifolyó alá állított edényt a vízkőmentesítési folyamat során többször ki kell üríteni.
 4. A készülék bekapcsolásához nyomja meg a be-/kikapcsoló gombot.
  Várjon, amíg a gép felmelegszik, és az összes gomb folyamatosan világít.
 5. Tartsa nyomva a be-/kikapcsolás és az eszpresszó gombot (kb. 5 másodperc), amíg 2 jelzőhangot nem hall. Engedje fel a gombokat.
  A „vízkőoldó“ jelzés és az eszpresszó gomb világít.
  A vízkőmentesítés elindításához nyomja meg az eszpresszó gombot.

  Megkezdődik a vízkőmentesítés. A vízkőmentesítési folyamat kb. 15 percig tart. A készülék 40 másodperces időközönként többször vízkőoldós oldatot szivattyúz a vezetékbe. Ennek során minden alkalommal kb. 50 ml folyadék kerül az edénybe.
 6. A kifolyt, vízkőoldós vizet minden szivattyúzás után öntse ki, nehogy kifolyjon az edényből.
  A folyamat befejezése után a „vízkőoldó“ jelzés, a „víztartályt feltölteni” jelzés és az eszpresszó gomb villog.
 7. Vegye ki a víztartályt a gépből, és tisztítsa meg alaposan a kezelési útmutató „A víztartály tisztítása” c. fejezetében foglaltak szerint.
 8. Megkezdődik az öblítési fázis.
  Állítsa a kiürített tartályt (min. 500 ml űrtartalom) ismét a kávéfőző kifolyónyílása alá. A kifolyó alá állított edényt az öblítési folyamat során többször ki kell üríteni.
  A tisztítás után töltse fel a víztartályt hideg vízzel a MAX jelölésig, és helyezze vissza a gépbe.
  A „víztartály feltöltése” jelzés kialszik, majd néhány másodperc múlva automatikusan elkezdődik az öblítési fázis.
 9. A víztartályban levő víz kb. felét használja el a gép az öblítéshez.
  Utána kb. 1 perc szünetet tart. Ezután a víztartályban levő víz másik felét használja el a gép az öblítéshez. A folyamat befejeztével a gép automatikusan készenléti üzemmódba kapcsol. A vízkőmentesítés ezzel befejeződött.

Milyen vízkőoldó ajánlott a vízkőmentesítéshez?

 

Vízkőmentesítéshez a durgol® – speciális vízkőoldóját ajánljuk, ami bármelyik Tchibo üzletben, szakkereskedésben és a tchibo.hu oldalon megvásárolható.

VIGYÁZAT – A készülék károsodásának veszélye vízkövesedés miatt
 • Vízkőmentesítse a készüléket, amint a készülék erre figyelmezteti (kb. 40 l után). Ez meghosszabbítja készüléke élettartamát, és energiát takarít meg.
 • Kérjük, ne használjon hangyasav alapú vízkőoldót!
 • Használjon a kereskedelemben kapható, kávé- és eszpresszó kávéfőzőkhöz való folyékony vízkőoldót. Egyéb anyagok kárt okozhatnak a készülék részeiben és/vagy hatástalanok lehetnek.
Kapcsolja ki a készüléket. Próbálja meg ismét elindítani a vízkőmentesítés funkciót. Közben kövesse a kezelési útmutatóban vagy a vízkőmentesítésről szóló videóban található, a vízkőmentesítésre vonatkozó utasításokat.