Kávéfőzők összehasonlítása:
Melyik a megfelelő?

A kávé továbbra is a németek kedvenc itala. A kávéspecialitások választéka óriási, kezdve a klasszikus filterkávétól, a cappuccino-n át, egészen az olyan különleges kreációkig, mint a flat white.

A kávéfőzők választéka manapság már éppoly széles, minta a kávévariációké. Számos tényezőtől függ, hogy melyik gép illik a legjobban hozzánk - így például kedvenc kávénktól, vagy attól a kérdéstől, hogy mennyi kávét iszunk meg naponta és mennyi időt szánunk az elkészítésére. Bemutatjuk a legfontosabb kávéfőzőtípusokat, ill. elmagyarázzuk, hogy mit tudnak a különböző készülékek és hogy melyik géphez milyen fajta kávé illik.

3 kérdés a megfelelő kávéfőző kiválasztásához

Mennyi kávét iszik meg Ön?

Mennyi kávét iszik meg Ön?

A kávéfőzőt érdemes annak átgondolásával kiválasztania, hogy sok, vagy csak egy-egy csésze kávét iszik meg nagyritkán. Néhány készülék alkalmas rá, hogy több csészét főzzön le egyszerre, míg más kávéfőzők egy-egy adag elkészítésére vannak kifejlesztve. Tehát a megfelelő kávéfőző kiválasztásakor vegye figyelembe az elkészíteni kívánt kávémennyiséget.
Milyen kávét szokott inni?

Milyen kávét szokott inni?

Kedvenc kávéjának már évekkel ezelőtt hűséget esküdött, vagy előszeretettel váltogatja a filterkávét és az eszpresszót? Az, hogy milyen fajta kávét szeret a leginkább, döntően befolyásolja a megfelelő kávéfőző melletti döntést. Mert nem minden kávéfőzővel lehet minden kávét elkészíteni, ill. gyorsan és rugalmasan váltani a különböző kávéfajták között.
Mennyit szánna rá?

Mennyit szánna rá?

Az árat tekintve jelentős különbségeket tapasztalhat a különböző kávéfőzők között. Cafissimo készüléket már kb. (….) forinttól vásárolhat, egy automata kávéfőző ennek többszörösébe kerül. Ezért fel kell tennie magának a kérdést, hogy költségvetésébe mi fér bele és hogy az adott gép különböző funkciói mennyit érnek meg Önnek: nem csak a gép ára döntő, hanem az üzemeltetéssel együtt járó költségek is.

Funkciók, előnyök, árak: kávéfőzők összehasonlítása

Kapszulás kávéfőzők
Kapszulás kávéfőzők

Melyek a kapszulás kávéfőző előnyei és hátrányai?
Egy kapszulás kávéfőző esetében a kávéfogyasztónak viszonylag széles választék áll rendelkezésére a különböző fajtákból - a filterkávétól, a caffè crema-n át, egészen az eszpresszóig vagy a cappuccino-ig, így tehát kénye-kedve szerint váltogathatja kávéját vagy új fajtákat próbálhat ki. A kapszulákban található kávé maximális frissessége a vákuumzáras csomagolásnak köszönhetően garantált. Persze, ha egy bizonyos kapszulás kávéfőzőrendszer mellett döntöttünk, akkor a kapszulák ahhoz tartozó választékához is kötve vagyunk, mivel mindig zárt rendszerekről van szó. Mindemellett a legtöbb kapszula műanyagból és alumíniumból áll. Mindkét anyag külön újrahasznosítható, ezért a kávékapszulák kidobásakor feltétlenül ügyelni kell rá, hogy azok ne a normál háztartási hulladékba, hanem a sárga gyűjtőedénybe kerüljenek.

Mit tud egy kapszulás kávéfőző?
A kapszulás kávéfőzők gyorsan és gombnyomásra elkészítik a különböző fajta kávékat és kávéspecialitásokat. A működési elv hihetetlenül egyszerű: egy kávékapszulát behelyezünk az arra kialakított rekeszbe, majd a készülék a beépített víztartályból felmelegíti a megfelelő italhoz szükséges mennyiségű vizet, majd nyomás alatt átpréseli a kávékapszulán. Körülbelül egy perc múlva már fogyasztható is a frissen elkészült ital. Természetesen a gép bekapcsolása után felmelegítési idővel is számolni kell. A puszta kávéfőzésen kívül időközben számos kapszulás készülék rendelkezik már tejhabosító fúvókával és tejtartállyal is, melyek egyszerűbbé teszik a tejes kávéspecialitások elkészítését. A kapszulás kávéfőzők egyedi beállításának lehetősége is egyre elterjedtebb, így például az új Qbo YOU-RISTA okostelefonos alkalmazással is működtethető.

Mennyibe kerül egy kapszulás kávéfőző?
Az árat tekintve jelentős elérések tapasztalhatók a kapszulás kávéfőzők esetében. Az alapmodellek ára, mint pl. Cafissimo PURE, körülbelül (…) forintnál kezdődik, a prémium modellek árának felső határa pedig akár hatszámjegyű összeg is lehet. Egy csésze kávé költsége a többi kávéfőzővel összehasonlítva relatív magas, rendszertől függően (...) - (...) forintot tehet ki.
Mit tud egy automata kávéfőző?
Mit tud egy automata kávéfőző?

Melyek az automata kávéfőző előnyei és hátrányai?
Az automata kávéfőzőhöz az eszpresszó vagy a caffè crema szemes kávé illik a legjobban. A készülék a kávészemeket közvetlenül a főzés megkezdése előtt őrli meg, ezért mindig nagyon friss és aromás kávét készíthet az automata kávéfőzővel, mivel a vákuumzár mellett a kávé frissességének leghatásosabb védelmét még mindig a szemes kávé formájában történő tárolás jelenti. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy éppen milyen fajta szemes kávé található az automata kávéfőzőben. A szemes kávéfajták kicserélése az egyes főzési műveletek között meglehetősen fáradságos művelet, ha például egy új fajtát szeretnénk megkóstolni. Mindemellett a beépített öntisztító folyamaton kívüli intenzív ápolás és tisztítás is rendkívül fontos. Főként a tejtartályt, valamint a megfelelő tömlőket és fúvókákat kell rendszeresen tisztítani.

Mit tud egy automata kávéfőző?
Az automata kávéfőzők gomnyomásra készítenek egy-egy csésze kávét, emellett igazi sokoldalú tehetségek. Minden egyes főzési folyamat előtt megőrlik a szükséges mennyiségű szemes kávét, majd a kiválasztott italtól függően, optimális nyomással préselik át a felmelegített vizet a kávéőrleményen. A kávéspecialitástól függően számos készülék melegíti és habosítja fel a tejet beépített vagy külső tejtartály segítségével, melyet azt követően közvetlenül a kávéba juttat. Ezen kívül egyedi beállítások teszik lehetővé, hogy az italt saját ízlésének megfelelően készíthesse el - a kávészemek őrlési fokozatától, a víznyomáson át, egészen a tejhab állagáig.

Mennyibe kerül egy automata kávéfőző?
Ha vásárlásra kerül sor, az automata kávéfőzők a szűrőtartós készülékek mellett a legdrágább kávéfőzők közé tartoznak. Már az alapmodellek is kb. (…) forintba kerülnek, csúcsmodellek esetén pedig nem ritka a (…) forintos ár sem. Ennek ellensúlyozásaként a későbbi folyamatos költségek viszonylag alacsonyak, a szemeskávé fajtájától függően (...) és (...) Ft között ingadoznak.
Filteres kávéfőző
Filteres kávéfőző

Melyek a filteres kávéfőző előnyei és hátrányai?
Filteres kávéfőzőben az őrölt kávé bármilyen formája elkészíthető. Itt nincs megkötés, hogy milyen kávéfajtát használhat. Mivel a gép nem nyomással működik, az olyan kávék, mint az eszpresszó vagy a caffé crema, melyek elkészítéséhez nagy nyomásra van szükség, nem lesznek olyan aromásak, mint pl. a szűrőtartós vagy automata kávéfőzőkben készültek. Ez esetben egyedi beállításokra sincs lehetőség. A gép tisztítása szintén viszonylag egyszerű, mivel működéskor nem használ olyan romlandó folyadékokat, mint a tej. A legtöbb része egyszerűen kézzel vagy mosogatógépben tisztítható. A kávé elkészítése eltart egy ideig, mivel a filteres kávéfőzővel általában nagyobb mennyiségű kávét szoktak lefőzni és hosszabb időt vesz igénybe, míg a víz átfolyik a kávéőrleményen.

Mit tud egy filteres kávéfőző?
A filteres kávéfőző a 70-es évektől kezdve évtizedekig nem hiányozhatott egyetlen német konyhából sem - azóta azonban a kapszulás kávéfőzők és az automata kávéfőzők komoly vetélytársként jelentek meg. A filteres kávéfőzővel egyszerre több csésze kávé készíthető - a kávéskanna méretétől függően akár 12 csészényi. A készülék tehát több személynek elegendő, nagyobb mennyiségű kávé lefőzéséhez ideális. Általában egy víztartályból, egy filterből és egy olyan üvegkannából áll, amely egy melegítőlapon áll. A gép először a víztartályba töltött hideg vizet melegíti fel, ami aztán lassan a kávéőrleménnyel megtöltött szűrőbe csöpög, majd onnan az alatta lévő kávéskannába csorog. A melegítőlap addig tartja melegen a frissen lefőzött kávét, amíg a gép be van kapcsolva.

Mennyibe kerül egy filteres kávéfőző?
Beszerzési árát tekintve a filteres kávéfőző versenytársaival szemben - mint például az automata vagy a kapszulás kávéfőző - verhetetlen. A boltokban kb. (….) forintos ártól megvásárolható. A (…) és (…) Ft közötti csészénkénti költségek is nagyon alacsonyak, habár ehhez még a papírfilter árát is hozzá kell számolni.
Mit tud egy szűrőtartós kávéfőző?
Mit tud egy szűrőtartós kávéfőző?

Melyek a szűrőtartós kávéfőző előnyei és hátrányai?
Kávékészítéskor számos olyan tényezőt befolyásolhatunk, melyek az eredmény szempontjából meghatározóak: kezdve az őrlési fokozattól, a kávéőrlemény mennyiségén át, egészen a főzés időtartamáig. Ezáltal a folyamatok optimálisan hozzáigazíthatók a mindenkori kávéhoz és jobb eredmény érhető el, mint például az automata kávéfőzővel. Ehhez azonban bizonyos szaktudásra, kísérletező kedvre és gyakorlatra van szükség. Ha tökéletes eszpresszót vagy café crema-t szeretnénk varázsolni, akkor egy kávédaráló legyen az első, amit beszerzünk. A készülékkel ugyanis a főzési folyamat megkezdése előtt frissen őrölhetjük meg a szemes kávét.

Mit tud egy szűrőtartós kávéfőző?
Szűrőtartós kávéfőzőket elsősorban kávéházakban látni, ám a privát háztartásokban is egyre közkedveltebbek, mivel olyan finom eszpresszót készítenek, mintha azt egy barista főzte volna. A szűrőtartós kávéfőzővel is lefőzhető egy-egy csésze kávé.

A szűrőtartó, aminek ez a gép a nevét is köszönheti, egy levehető betéttel rendelkezik a kávéőrlemény számára. A lehetőség szerint frissen őrölt kávét a szűrőtartóba töltjük és egy tömörítő eszközzel, melyet tampernek is hívnak, lenyomkodjuk. Ezután a szűrőtartót a készülék erre kialakított részére erősítjük. A készülék a forró vizet ideális esetben 9 bar nyomással préseli át a kávén, az eszpresszó vagy a café crema pedig közvetlenül a csészébe folyik. Számos szűrőtartós kávéfőző rendelkezik tejhabosító fúvókával is.

Mennyibe kerül egy szűrőtartós kávéfőző?
Az otthoni használatra alkalmas legolcsóbb modellek kb. (…) Ft-tól megvásárolhatók, a középkategóriás modellek ára (…) és (…) Ft között van.
Kávépárnás kávéfőzők
Kávépárnás kávéfőzők

Melyek a gép előnyei és hátrányai?
A kávépárnák maradéktalanul komposztálhatók, ami ökológiai szempontból előnyösebb a kávékapszuláknál. A kávépárnákban található kávé azonban folyamatosan érintkezik a levegővel, ami a kávé eltarthatóságát lerövidíti és ami az ízét is elronthatja. A kapszulás kávéfőzőkkel szemben a kávépárnás kávéfőzők esetében nem vagyunk egy bizonyos kávémárkához kötve, mivel a különböző gyártók kávépárnái bármelyik párnás kávéfőzőben felhasználhatók. A kávépárnás készülékek is viszonylag könnyen tisztíthatók. Ehhez általában elegendő egy forró vízzel történő, kávépárna nélküli üresjárat. Ha azonban a gép tejhabosítóval is rendelkezik, akkor intenzív és rendszeres tisztításra van szükség. A kávépárnás készülék esetében alig van lehetőség igény szerinti beállításokra.

Mit tud egy kávépárnás kávéfőző?
A kávépárnás kávéfőző, akárcsak a kávékapszulás készülék, a porciónkénti elv alapján működik. A filterpapírból készült kerek, lapos kávépárnák egy-egy adag, kb. 7 g kávéőrleményt tartalmaznak. A kávépárnás kávéfőzők használata hasonlóan egyszerű, mint a kapszulás készülékeké. A párnát az erre a célra kialakított rekeszbe helyezzük, majd a gép a korábban a forrázó kamrába töltött, felforralt vizet gombnyomásra a párnán keresztül a csészébe pumpálja. Egyszerre legfeljebb két csészényi kávét főz le. Néhány kávépárnás kávéfőző időközben olyan kiegészítő funkciókkal is gazdagodott, mint a tejhabosító, ami még többféle kávékreáció elkészítését teszi lehetővé.

Mennyibe kerül a kávéfőző?
A kávépárnás készülékek esetében az ár kevéssel a kapszulás kávéfőzők alapmodelljei alatt mozog. Ilyen gépet már kb. (…) forinttól beszerezhetünk. Egy csésze kávé ára rendszeres használat esetén viszonylag magas, mintegy (…) - (…) forintot tesz ki.

A kávéfőzők alternatívái

Jó kávé nem csak kávéfőzővel készíthető, kézzel is aromás eredményt érhetnek el a kávéhoz értők. Lenyomás, felöntés vagy forralás - bemutatjuk a három legismertebb alternatívát.
French Press (dugattyús kávéfőző)
French Press (dugattyús kávéfőző)

Az egyik klasszikus kávékészítési mód a french press. Ez egy üvegkannából és egy beépített dugattyúból áll. A kívánt mennyiségű őrölt kávét a felforralt vízzel együtt beletesszük a french press-be. A fedéllel ellátott dugattyút - miután a kávét kellő ideig hagytuk állni - lefelé nyomjuk. Így a kávé a kanna alján gyűlik össze, a frissen főzött kávé pedig kávézacc nélkül fogyasztható. A kávézacctól eltekintve nem keletkezik hulladék, ennek köszönhetően a french press környezettudatos alternatívának számít. Hátránya: eszpresszó vagy café crema készítésére a french press nem alkalmas.
Kotyogós kávéfőző
Kotyogós kávéfőző

A kotyogós kávéfőző, ill. eszpresszó kávéfőző remek válsztás erős eszpresszó közvetlenül tűzhelyen történő elkészítéséhez. Olaszországban caffettiera-nak vagy moka-nak is nevezik. A legismertebb kotyogós kávéfőző az a nyolcszögletű modell, amely különböző méretekben, különböző kávémennyiségekhez kapható. A kotyogós kávéfőző estében sem keletkezik hulladék a kávézaccon kívül. Főként erős kávé készítésére alkalmas, mivel a kávémennyiség nem változtatható. A beépített fémszűrőt a peremig kell megtölteni kávéőrleménnyel. A vízmennyiség sem befolyásolható, mivel a kotyogós kávéfőzőt mindig egy bizonyos jelzésig kell megtölteni.
Kézi filter
Kézi filter

A kézi filterben készülő kávénak köszönhetően egy kisebb időutazáson vehetünk részt. Létezik pl. műanyagból és porcelánból készült kézi filter, ezért anyagától függően már néhány forintért is vásárolhatunk ilyet. Így nagyon egyszerűen készíthetünk csészénként vagy akár nagyobb mennyiségben is filterkávét. Ez utóbbihoz azért egy kis türelemre is szükség van. Akárcsak egy filteres kávéfőző esetében, a kézi filterhez is papírfiltert kell behelyeznünk, ebbe töltjük bele a kávéőrleményt. Ezután a kávéfilterbe addig öntjük a forró vizet, míg a csésze vagy a kanna tele nem lesz. A kézi filterhez és a french press-hez az őrölt filterkávé bármely formája megfelelő.

Ismerje meg a kávéfőzőket a tchibo.hu oldalon