Kávé

Mindent a kávéról. További információkért kattintson:

Tökéletes kávé készítése

Így készíthet tökéletes kávét az kotyogós kávéfőzőben
Klasszikus segítőtárs a kávékészítésben: a tipikus kotyogós kávéfőző kultikus státusszal bír és egy olasz háztartásból sem hiányozhat.

A kotyogós kávéfőző esetében a forró víz alulról préselődik át az eszpresszó szűrőn - az eszpresszó a felső tartályban gyűlik össze. Mivel a nyomás kisebb, mint egy szűrőtartós kávéfőző esetében, ezért a kotyogós kávéfőző használatakor alig képződik crema.
Tipp: Ahhoz, hogy elkerülje a kávé keserűvé és fémes ízűvé válását, érdemes meleg vagy langyos vizet tölteni a kotyogós kávéfőzőbe, illetve előmelegíteni azt.

Mielőtt az eszpresszós kannát a tűzhelyre tennénk, az alsó részét a nyomáscsökkentő szelep alsó pereméig töltsük meg vízzel. Töltsünk a kotyogós kávéfőzőbe forró vizet
Mielőtt az eszpresszós kannát a tűzhelyre tennék, alsó részét a nyomáscsökkentő szelep alsó pereméig töltsük meg vízzel.

Tipp: Töltsön bele forró, ill. meleg vizet a kotyogós kávéfőző előmelegítse és a kanna főzőlapon történő túl erős felmelegedésének megakadályozása érdekében - máskülönben a kávé gyorsan keserűvé és fémes ízűvé válna.
Mennyi kávé kell a kotyogós kávéfőzőbe?
Kotyogós kávéfőző esetében a megfelelő kávémennyiség meghatározása nagyon egyszerű: annyi őrölt kávét töltsön a fémszűrőbe, hogy azt teljesen megtöltse.

A legjobb, ha az őrleményt ujjaival kissé lenyomkodja a szűrőben. A művelet közben azonban csak csekély nyomást fejtsen ki és ne használjon hozzá tömőeszközt.
A kávéfőző alsó és felső részét szorosan csavarozza össze, majd a kávéfőzőt helyezze a főzőlapra. A tűzhelyet állítsa közepes lángra, a magas hőmérséklet ugyanis megégeti a kávét és keserű mellékízt eredményez.

Amint a víz felforr, átnyomódik a kávéőrleményen - a kész eszpresszó pedig a kanna felső részében gyűlik össze. Vegye le a kannát a tűzhelyről, amint a kávé "hörgő hang" kíséretében megjelenik.

Tudta-e Ön?
Ne szalassza le a megfelelő pillanatot, amikor a kannát le kell venni a tűzhelyről. A kávéaromák akkor szabadulnak ki, amikor a víz megindul felfelé. Az áthaladás végén keletkező keserű alkotórészek visszafolyhatnak, így elronthatják a kávé ízét.
Ha a Tchibo Caffè Crema készítésekor automata vagy félautomata géppel nem keletkezik megfelelően tömör crema akkor a kávéfőző nyomása túl alacsonyra van állítva, vagy a kávészemek túl durvára vannak őrölve. Ebben az esetben javasoljuk, hogy a használati útmutató segítségével állítsa be a kávéfőzőt, vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval.
Ahogy több más kávéfőző gép gyártó is hangsúlyozza, hogy nem használ karamellizált kávészemeket, a Tchibo sem javasolja a karamellizált kávé használatát. Ahhoz tehát, hogy semmi se álljon egy tökéletes kávé készítésének útjába, azt javasoljuk, hogy a kávéfőzőjében nagyon jó minőségű babkávét használjon. A Tchibo „Privat Kaffee” válogatása első osztályú, kiváló minőségű kávészemekből áll. Mindegyik típus sajátos karakterrel rendelkezik. Eszpresszó kávé készítéséhez az eszpresszó válogatás az ideális.
Igen, mivel a koffeinmentes kávé egy kicsit morzsolódóbb, a szemeket durvábbra kell őrölni.
Általában a kávé kapszulák 50 darab őrölt, pörkölt kávészemet tartalmaznak. A Tchibo szakértői azonban tudják, hogy ha több kávébabot őrölnek és tesznek egy kapszulába, akkor az íz is erőteljesebb lesz, ezért a Tchibo kapszulák 55 kávészemet tartalmaznak. A kereskedelmi forgalomban lévő kapszulás kávéfőzőkben használható a Tchibo kapszula. Kérjük, hogy figyelmesen helyezze bele a kapszulát a gépbe és ha szükségesnek látja, picit lágyan ütögesse meg a kapszulát a főzés előtt, biztosítva ezzel a kávé egyenletes eloszlását. Kapszuláink méretéből kifolyólag egyes kapszulás kávéfőzőkben a kétcsészés funkció, sajnos, nem működik. Kérjük szíves megértésüket!

Kávé és élvezet

Minden zöld kávé természetes módon gluténmentes. A pörkölés során sem kerül glutén a kávéba.
A zsíros összetevők aránya a zöld kávéban 10 és 13% között ingadozik. Az arabica típusú kávé több kávéolajat tartalmaz, mint a robusta. Ezen anyagok mennyisége nem igazán növekszik a pörkölés során, de az égési folyamat miatti súlyveszteség következtében százalékos arányuk némileg nő. A pörkölt kávé zsírtartalma 8 és 15% között váltakozik a kávé származási területének függvényében. A zsíros összetevők nehezen oldódnak vízben, így ezek nagyon kicsi része jut el a kávéscsészéig – nagyobb részük a kávézaccban marad.
Minden pörkölt és tiszta instant Tchibo/ Eduscho kávé laktózmentes. Óvatosságra intjük azonban az instant kevert termékek – például cappuccinó fogyasztóit, mert ezek az italok laktózt tartalmaznak a hozzáadott tej miatt.
Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják karamellizált pörkölt kávéinkat. A pörkölt kávé karamellizálása után gyakorlatilag nem marad cukor a kávéban. A visszamaradó mennyiség annyira alacsony, hogy messze a cukorbetegek számára kritikus érték alatt van. Tanácsadónk szerint 600 csésze 100 ml-es kávé elfogyasztása felel meg 12 gramm szénhidrát, azaz egy szelet kenyér kalóriájának. Ez a mennyiség egy normál testsúlyú diabéteszes embernél 30mg%-kal emeli meg a vércukrot. Még egy extrém, napi 10-20 csészényi kávéfogyasztás sincs hatással a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréjére.
Az őrölt Tchibo kávék körülbelül 1,2-1,4 % koffeint tartalmaznak, bár ez az arány típustól és terméstől függően változhat. A koffeinmentes Sana és a „Privat Kaffee Columbia Fino” kevesebb, mint 0,1 % koffeint tartalmaz, a németországi előírásoknak megfelelően.
A Tchibo a legújabb technológia alkalmazásával állítja elő a koffeinmentes kávét. Az uniós előírásoknak megfelelően etil acetátot használnak oldószerként a koffein kivonásának folyamata során. A természetben gyakran találkozhatunk ecettel, gyümölcsészterek formájában, ami a gyümölcsök aromájának egyik összetevője, csakúgy, mint a kezeletlen zöld kávé aromájának is.
Az általunk alkalmazott technológia kiváló minőségű koffeinmentes kávé előállítását eredményezi, így a kávé naponta fogyasztható egészségügyi kockázatok nélkül.
Az eszpresszó kávét általában könnyebb emészteni, mint a filterkávét. Ez a koffeintartalmára is vonatkozik és arra is, hogy az emésztőrendszer mennyire tudja tolerálni. Ennek több oka van: kis mennyiségű víz gyors átgőzölése kevesebb koffeint von ki a kávéból (a filteres kávéhoz képest, ahol ez az arány 60-80%). Ráadásul az eszpresszó kávét általában evés után isszuk. Tele gyomorral könnyebben emésztjük a kávét, mint éhgyomorra.
A műanyag egy védőszelep. A csomagolóanyagok fóliából készülnek és egy belső szeleppel vannak ellátva. Ezzel a csomagolással a Tchibo hosszabban tartó ízt és frissességet tud garantálni, mivel a kávé védve van az egyik legnagyobb mértékű oxidáló anyaggal, az oxigénnel szemben. A szelep egy féligáteresztő membránt tartalmaz, mely nem engedi be az oxigént a csomagba, de a csomagból kiengedi a gázokat. Ez a folyamat azért szükséges, mert pörkölés után a kávészemek sejtjeiben szén-dioxid képződik, mely a pörkölés erősségétől függően előbb vagy utóbb távozik. Ha a frissen pörkölt kávészemeket szelep nélküli fóliába tennénk, a felszabaduló gázok miatt hamarosan szétdurranna a csomagolás.
Ha a szavatossági időt szeretné tudni, keresse a lejárati dátumot a bontatlan csomagoláson. Általános igazság, és ez a kávéra is igaz: minél frissebb annál jobb. Minél melegebb a tárolóhelység, annál hamarabb elillan az aroma. A szobahőmérsékleten, nyitott csomagban tárolt kávé hét napig marad friss. Hűtőszekrényben kétszer, fagyasztóban három-négyszer annyi ideig tartja meg az aromáját. Ez az idő még tovább tart, ha szemes kávét tárolunk. A kávészem természetes módon magába zárja, védi és megőrzi a finom aromákat.
Mivel a pörkölt kávét nem fenyegeti semmilyen mikrobiológiai romlási folyamat, ezért a megállapított lejárati dátumot követően is fogyasztható. A kávé aromáját azonban csak a szavatossági dátum előtt tudjuk garantálni.
Fontos, hogy a kávétároló dobozt mindig jól zárja le. Az ideális tárolók tiszták, üvegből, porcelánból vagy fémből vannak, és légmentesen, páramentesen zárhatóak. Nagyon fontos a száraz, hűvös és illat-mentes tárolás. Ne hagyja nyitott tárolóban a pörkölt kávét erős illatú ételek közelében, különben átveszi azok szagát. Ne tárolja a kávét a tűzhely fölötti polcon, hűtőszekrényen, vagy más, hőt kibocsátó berendezés fölött.

Fenntarthatóság

Több, mint egy világ
A Tchibo határozott célja:
100%-ban fenntartható tevékenység.
Őszintén szólva, még van mit tennünk. De a legjobb úton haladunk, és már sok mindent elértünk. Kísérj el bennünket utunkon! Nagyon egyszerű: fenntartható módon készült „JÓT TETTÉL” termékeinkkel te is jót tehetsz. Másokért, a környezetért és saját magadért is. Mindennek te is részese lehetsz, egy felelősségteljesebb világ tagjaként!
Fenntartható kávétermesztés alatt azt értjük, hogy a származási országban élő kávéfarmer és családja ma és a jövőben jól meg tud élni a kávétermesztésből.

A fenntartható termesztési módokra való átállással a kávéfarmerek például fontos ismereteket és módszereket sajátítottak el olyan témákban, mint a talaj termőképessége, a vízhez való hozzájutás és a klímavédelem. Ez hosszú távon segít nekik abban, hogy több és jobb minőségű kávét termeszthessenek.

Mi a célunk?

Az, hogy neked kizárólag fenntartható módon előállított kávét kínáljunk, amelynek termesztése megfelel a gazdasági, az ökológiai és a társadalmi elvárásoknak.

Nemzetközileg elismert szervezetekkel – pl. Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ Certified és a bio tanúsítvány mögött álló szervezetekkel, az agrártudósokkal, kereskedelmi partnerekkel, valamint állami és nem állami szervezetekkel – együtt törekszünk a fenntartható kávétermesztésre és a farmerek életkörülményeinek javítására.
Már ma fenntartható módon előállított kávéink gazdag tárházából válogathatsz:
  • Kávézóinkban kizárólag olyan kávékülönlegességeket élvezhetsz, amelyeket a Fairtrade vagy a Rainforest Alliance által tanúsított farmokon termesztettek.
  • A teljes Tchibo Privat kávékínálathoz minden kávét tanúsított gazdaságból szerzünk be.
  • A Tchibo Barista kínálatunk 100%-ban Fairtrade tanúsítással ellátott eszpresszót és Caffè Crema kávékat tartalmaz.
  • A Cafissimo aromakapszulákhoz is csak tanúsított gazdálkodásból származó kávékat és teákat használunk.
  • 2015-ben nyerskávé-igényünk kb. 40%-át fenntarthatósági koncepciónk keretében szereztük be. Ezt minden évben növeljük.
A kávé a trópusi égövön terem, főként Közép- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrika egy részén. A kávéfarmok meglátogatásakor nem hagyjuk figyelmen kívül a kávéfarmerek és családjuk életkörülményeit. Célzott projektek keretében támogatjuk őket a „Hilfe zur Selbsthilfe” (Segíts, hogy segíthessenek magukon) például Guatemalában, Kenyában és Tanzániában.