Hogyan használjuk a kézi kávéfőzőt?
Az optimális eredmény elérése érdekében a kézi kávéfőzők használatával kapcsolatban csupán néhány, de annál fontosabb dologra kell ügyelni. Ezek egyike, hogy az őrlési finomság feleljen meg az adott kávéfőzőnek, csakúgy, mint az őrlemény mennyisége. A kézi kávéfőzővel való kávéfőzéshez a következőket ajánljuk. A mennyiségek mindig 150 ml vízmennyiséghez, ill. egy csésze kávéhoz vannak megadva, és ahhoz igazodnak, hogy Ön milyen erősen szereti a kávét:
● Infúziós módszer kézi filterrel: finom - közepes, 6-8 g őrlemény
● Kézi forrázás pour overrel: finom - közepes, 8-12 g őrlemény
● Dugattyús kávéfőző: durva, 8-12 g őrlemény
Miért érdemes kávédarálót használni?
A kávézás fogalma teljesen új értelmet nyer, ha kávédarálóval frissen őrlünk kávét. Segítségével lehetőségünk van szabályozni a kávé erősségét és ízét. A kávé darálás után nem sokkal sokat veszít eredeti ízéből és aromájából és ezt otthoni kávédarálással könnyen megelőzhetjük. Különféle fajtájú és pörkölésű szemeskávék más-más őrlési finomságot igényelnek és ehhez csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha otthon őröljük a kávét. Mivel a kézi kávédarálók precíz őrleményt készítenek, a kávé minősége is sokkal jobb lesz. Az őrléshez kiválóan alkalmasak kézi vagy elektromos kávédarálóink. Profi kávéőrlőink segítségével otthon sem jelenthet problémát a kávédarálás.
A pontos kimérést olyan tartozékok segítik, mint a mérőkanál vagy a kávémérleg. A kávé ízére egyébként a víz is hatással van. A lágy víz kihangsúlyozza a gyümölcssavakat, a kemény lágyítja azokat. A kiegyensúlyozott aroma érdekében a legjobb a közepes keménységű víz (8,4-14 °dH).
Papír vagy tartós filter használata előtt nedvesítse be, illetve öblítse ki azt. Így elkerülheti, hogy a kávé élvezetét idegen ízek csökkentsék. A vizet lassú, körkörös mozdulatokkal öntse középről kifelé haladva, a végén vékony sugárban. Így az őrlemény egyenletesen érintkezik a vízzel és szépen megduzzad. Ehhez célszerű beépített hőmérővel ellátott Tchibo vízforralót vagy elektromos hattyúnyakú vízforralót használni, melyen a hőmérséklet pontosan beállítható és akár 60 percig tartható. Ez megkönnyíti az Ön számára, hogy kávéjához az ideális, 92-96 °C-os forrázási hőmérsékletű vizet használhassa.
A dugattyús kávéfőzőnél is fontos a jó érzék: az áztatás után nagyon lassan nyomja le a dugattyút. Ahhoz, hogy a kávé ne hűljön ki túl gyorsan, a kávé elkészítése előtt ajánlott a kannát előmelegíteni.