Kézi forrázás
A legínycsiklandóbb kávéra vágyik? Akkor a szemes kávét ajánljuk, frissen őrölve és kézi forrázással elkészítve.
Kotyogós & dugattyús kávéfőző
8 termék
Az alábbi kiegészítőket Önnek ajánljuk
Mekkora a víz és a kávé optimális mennyisége?
A tökéletes ízélményhez döntő fontosságú a kávé és víz helyes aránya. Egy csésze filterkávéhoz 250 ml víz és 16 g őrölt kávé az ideális – ez körülbelül 2 csapott mérőkanálnak felel meg. Szeretné, hogy kedvenc kávéja mindig ugyanolyan finom legyen? Digitális kávémérleggel a kávé mennyisége 0,1 grammos pontossággal kimérhető. A beépített időzítőnek köszönhetően pedig a kávéfőzés időtartama is mindig látható.
Ismerkedjen meg a kézi elkészítéssel!
Pour Over
Kézi filter
Dugattyús kávéfőző
Kézi kávéfőzők
Ez is tetszhet Önnek
Hogyan készíthetünk kávét kézi kávéfőzővel?
Egy kézi kávéfőzővel a kávékészítés igazi szertartás. Ahelyett, hogy az egyes lépéseket egy automata kávéfőzőre, például filteres kávéfőzőre hagyná, itt Ön veszi kezébe a dolgokat. A frissen őrölt kávé illata, az aromák lassú kibontakozása az őrölt kávé forrázása során, és természetesen az első korty a kész kávéból – ez mind ízélmény a legmagasabb fokon. Ahogy az étkezések esetében egyre kedveltebb a slow food, úgy a kávé lassú, saját kezűleg való elkészítése is egyre népszerűbb. A kézi elkészítésnek több módja is van. A kávé készülhet dugattyús kávéfőzőben, kézi vagy tartós filterrel vagy pour over kannában. Kézi elkészítéshez használhatunk kézi kávédarálót is a legjobb eredmény érdekében. Elektromos kávédarálóink kényelmes kiegészítői a kézi kávéfőzésnek, míg retro, kúptestes kávédarálóink igazán autentikus élményt nyújtanak. A Tchibo-nál a megfelelő kézi kávéfőzők minden tartozékkal együtt megtalálhatók – és természetesen szemes és őrölt kávé is, tetszés szerint!
Milyen kézi kávéfőző való hozzám?
A szokásainkhoz alkalmazkodó termék kiválasztásában az idő, az egyéni ízlés és a kezelés játszik szerepet. Dugattyús kávéfőző esetében a kávéőrlemény egy filter nélküli szűrőbetétben közvetlenül keveredik a forró vízzel, így a kávéolajok az italban maradnak, és intenzív, testes aromáról gondoskodnak. Kezelése egyszerű, és a kávé néhány perc alatt elkészül.
Ugyanilyen könnyen és gyorsan elkészül a kávé porcelánfilterrel és filterpapírral. Itt a vizet lassan kell beleönteni, amire körülbelül három-négy percet kell számolni. A rövid forrázási időnek köszönhetően a kávéban kevés a keserűanyag és íze különösen finom. A kézi forrázás végezhető porcelánból készült kézi kávéfőzővel és tartós filterrel is. Ez a legfinomabb szemcséket engedi át, melyek telt ízt kölcsönöznek a kávénak.
És végül létezik a pour over módszer, melyhez szintén tartós filtert használnak. A filter egy boroszilikát üvegből készült kannán helyezkedik el, melyet Pour Over termékünk esetében egy mutatós szilikongallér vesz körül. A víz lassú felöntésével ebben a kávéfőzőben is optimálisan bontakoznak ki az aromák – az intenzív ízélményért.
Hogyan használjuk a kézi kávéfőzőt?
Az optimális eredmény elérése érdekében a kézi kávéfőzők használatával kapcsolatban csupán néhány, de annál fontosabb dologra kell ügyelni. Ezek egyike, hogy az őrlési finomság feleljen meg az adott kávéfőzőnek, csakúgy, mint az őrlemény mennyisége. A kézi kávéfőzővel való kávéfőzéshez a következőket ajánljuk. A mennyiségek mindig 150 ml vízmennyiséghez, ill. egy csésze kávéhoz vannak megadva, és ahhoz igazodnak, hogy Ön milyen erősen szereti a kávét:
Infúziós módszer kézi filterrel: finom - közepes, 6-8 g őrlemény
Kézi forrázás pour overrel: finom - közepes, 8-12 g őrlemény
Dugattyús kávéfőző: durva, 8-12 g őrlemény
Miért érdemes kávédarálót használni?
A kávézás fogalma teljesen új értelmet nyer, ha kávédarálóval frissen őrlünk kávét. Segítségével lehetőségünk van szabályozni a kávé erősségét és ízét. A kávé darálás után nem sokkal sokat veszít eredeti ízéből és aromájából és ezt otthoni kávédarálással könnyen megelőzhetjük. Különféle fajtájú és pörkölésű szemeskávék más-más őrlési finomságot igényelnek és ehhez csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha otthon őröljük a kávét. Mivel a kézi kávédarálók precíz őrleményt készítenek, a kávé minősége is sokkal jobb lesz. Az őrléshez kiválóan alkalmasak kézi vagy elektromos kávédarálóink. Profi kávéőrlőink segítségével otthon sem jelenthet problémát a kávédarálás.
A pontos kimérést olyan tartozékok segítik, mint a mérőkanál vagy a kávémérleg. A kávé ízére egyébként a víz is hatással van. A lágy víz kihangsúlyozza a gyümölcssavakat, a kemény lágyítja azokat. A kiegyensúlyozott aroma érdekében a legjobb a közepes keménységű víz (8,4-14 °dH).
Papír vagy tartós filter használata előtt nedvesítse be, illetve öblítse ki azt. Így elkerülheti, hogy a kávé élvezetét idegen ízek csökkentsék. A vizet lassú, körkörös mozdulatokkal öntse középről kifelé haladva, a végén vékony sugárban. Így az őrlemény egyenletesen érintkezik a vízzel és szépen megduzzad. Ehhez célszerű beépített hőmérővel ellátott Tchibo vízforralót vagy elektromos hattyúnyakú vízforralót használni, melyen a hőmérséklet pontosan beállítható és akár 60 percig tartható. Ez megkönnyíti az Ön számára, hogy kávéjához az ideális, 92-96 °C-os forrázási hőmérsékletű vizet használhassa.
A dugattyús kávéfőzőnél is fontos a jó érzék: az áztatás után nagyon lassan nyomja le a dugattyút. Ahhoz, hogy a kávé ne hűljön ki túl gyorsan, a kávé elkészítése előtt ajánlott a kannát előmelegíteni.
Hogyan kell tisztítani a kézi kávéfőzőt?
A kávé elkészítése után jön a kevésbé kedvelt rész: a mosogatás. A kézi kávéfőző esetében ez azonban nem nagy dolog. A kézi kávéfőzők nemesacélból és üvegből készült részei mosogatógépben is elmoshatók. A kerámia szűrő egy az egyben betehető a mosogatógépbe. Erre azonban rendszerint nincs is szükség, elegendő a kannát és a szűrőbetétet folyó víz alatt elmosni. A dugattyús kávéfőző tisztításakor a legjobb, ha az aljáról a kávézaccot vízzel feloldja, egy szűrőbe önti és a konyhai hulladékkal ártalmatlanítja – vagy a növényeit trágyázza vele. A makacsabb szennyeződések is könnyedén eltávolíthatók, ha egy csepp enyhe mosogatószert és meleg vizet önt a kannába, majd a dugattyút néhányszor fel-le mozgatja. Az ezáltal képződő hab minden szennyeződést eltávolít. Öntse ki, öblítse át, törölje szárazra – és dugattyús kávéfőzője ismét használatra kész.