Kézi forrázás

» A legínycsiklandóbb kávéra vágyik?
Akkor a szemes kávét ajánljuk, frissen őrölve és kézi forrázással elkészítve. «
Indre B. A Tchibo kávé-sommelière-je
 
 

Ideje ünnepelni

Ünnepeljen minden nap egy korty kiváló kávéval. Ehhez tökéletes kiegészítő az új, pezsgő színű kávékiegészítő sorozatunk.
 
 
 

Frissen őrölve
a legfinomabb!

Van-e kellemesebb, mint a frissen őrölt kávé illata?
Praktikus kávédarálóinkkal kávéját közvetlenül az elkészítés előtt őrölheti meg – csodálatos frissesség és aroma lesz az eredmény!
 
 
 
 
 
 
 
 

A tiszta íz élménye

A dugattyús kávéfőzőtől a porcelán kézi kávéfőzőn át a pour overig: minden, ami a tökéletes kézi forrázáshoz kell.

Készítsen kávét úgy,
mint a profik

Kézi forrázás, pour over és hasonlók: hogyan készíthet mindig tökéletes kávét.

Megnézem
 
 
 

Profi kiegészítők
a kézi forrázáshoz

Kimérés, őrlés és melegítés – a megfelelő kiegészítők a forrázáshoz kézi filterrel, dugattyús kávéfőzővel, pour overrel és társaikkal.

Mekkora a víz és a kávé optimális mennyisége?

A tökéletes ízélményhez döntő fontosságú a kávé és víz helyes aránya. Egy csésze filterkávéhoz 250 ml víz és 16 g őrölt kávé az ideális – ez körülbelül 2 csapott mérőkanálnak felel meg. Szeretné, hogy kedvenc kávéja mindig ugyanolyan finom legyen? Digitális kávémérleggel a kávé mennyisége 0,1 grammos pontossággal kimérhető. A beépített időzítőnek köszönhetően pedig a kávéfőzés időtartama is mindig látható.

 
 
 
 
 
 

Kávé készítése
kézi filterrel

A klasszikus filteres elkészítési mód kihangsúlyozza a gyümölcsös aromákat és tiszta kávét eredményez. Tökéletes választás mindazoknak, akik gyorsan és egyszerűen szeretnének frissen forrázott kávéhoz jutni.
 
 
 
Ideális kávék
kézi forrázáshoz
Őrölt, pörkölt kávéinkat finom őrölés és kiváló ízvilág jellemzi Megnézem

Videók

Kézi elkészítés

Kézi filter

Egy klasszikus visszatérése

Helyezze a filterpapírt a kerámia filterbe és nedvesítse meg vízzel. Ezután helyezze a kerámia filtert a kannára vagy csészéjére, és töltse meg közepes finomságúra őrölt kávéval. Minél több kávéőrleményt tesz csészénként a filterbe, annál erősebb lesz a kávé. 150 ml vízhez 6-8 g kávét javaslunk. Körkörös mozdulatokkal nedvesítse meg a kávét forró (már nem forrásban levő) vízzel, és hagyja ázni. Ezután öntse a vizet a szűrőbe és hagyja átfolyni rajta.

Kézi filtereinkhez

Pour Over

Kézi forrázás tartós filterrel

Helyezze a tartós szűrőt az üvegedénybe. A könnyebb tisztítás érdekében vízzel megnedvesített filterpapírt is tehet bele. Töltse meg közepes finomságúra őrölt kávéval. 150 ml vízhez 8-12 g kávét javaslunk – attól függően, hogy mennyire szereti erősen a kávéját. A kávéőrleményt körkörös mozdulatokkal nedvesítse meg forró (nem forrásban levő) vízzel, és hagyja kicsit állni. Ezután öntsön rá még forró vizet, amíg el nem éri a maximális mennyiséget. Várja meg, amíg az összes víz átfolyik a szűrőn.

A Pour Overhez

Dugattyús kávéfőző

Kellemesen erős íz

Helyezze a kávétartót a kannába, majd töltse meg durvára őrölt kávéval. Tippünk: 150 ml vízhez 8-12 g kávét javaslunk. Ha 1 liter kávét szeretne készíteni dugattyús kávéfőzőjében, akkor 53-80 g kávé ajánlott – attól függően, hogy mennyire szereti erősen a kávéját. Öntse fel forró (nem forrásban levő) vízzel. Keverje meg a kávét, és helyezze a dugattyúval ellátott fedelet a kannára. A kávét ne nyomja le, hanem hagyja 4-5 percig állni. Ezután lassan nyomja le a dugattyút, amíg be nem akad.

A dugattyús kávéfőzőkhöz

Kézi kávéfőzők

Kerámia kanna tartós filterrel

Helyezze a tartós szűrőt a porcelán kannába. Kb. 800 ml kávéhoz tegyen 5-6 csapott vagy púpozott mérőkanálnyi kávéőrleményt (7-9 g / csésze) a filterbe. Csak közepes vagy durva őrlési finomságú kávét használjon. 1 (finom) és 10 (durva) közötti skálán 6-8-as őrlési finomságot ajánlunk. Öntsön a tartós filterbe forró vizet (kb. 94 °C-os). Hagyja a kávét kb. 3-4 percig ázni. Az extrakció befejeztével vegye ki a filtert. A kész kávét a csészékbe öntés előtt kicsit keverje meg, így optimális lesz az aroma eloszlása.

Kézi kávéfőzőinkhez

Hogyan készíthetünk kávét kézi kávéfőzővel?

Egy kézi kávéfőzővel a kávékészítés igazi szertartás. Ahelyett, hogy az egyes lépéseket egy automata kávéfőzőre, például filteres kávéfőzőre hagyná, itt Ön veszi kezébe a dolgokat. A frissen őrölt kávé illata, az aromák lassú kibontakozása az őrölt kávé forrázása során, és természetesen az első korty a kész kávéból – ez mind ízélmény a legmagasabb fokon. Ahogy az étkezések esetében egyre kedveltebb a slow food, úgy a kávé lassú, saját kezűleg való elkészítése is egyre népszerűbb. A kézi elkészítésnek több módja is van. A kávé készülhet dugattyús kávéfőzőben, kézi vagy tartós filterrel vagy pour over kannában. Kézi elkészítéshez használhatunk kézi kávédarálót is a legjobb eredmény érdekében. Elektromos kávédarálóink kényelmes kiegészítői a kézi kávéfőzésnek, míg retro, kúptestes kávédarálóink igazán autentikus élményt nyújtanak. A Tchibo-nál a megfelelő kézi kávéfőzők minden tartozékkal együtt megtalálhatók – és természetesen szemes és őrölt kávé is, tetszés szerint!

Milyen kézi kávéfőző való hozzám?

A szokásainkhoz alkalmazkodó termék kiválasztásában az idő, az egyéni ízlés és a kezelés játszik szerepet. Dugattyús kávéfőző esetében, mint amilyen a mi BODUM Caffettiera French Press kávéfőzőnk, a kávéőrlemény egy filter nélküli szűrőbetétben közvetlenül keveredik a forró vízzel, így a kávéolajok az italban maradnak, és intenzív, testes aromáról gondoskodnak. Kezelése egyszerű, és a kávé néhány perc alatt elkészül.

Ugyanilyen könnyen és gyorsan elkészül a kávé porcelánfilterrel és filterpapírral. Itt a vizet lassan kell beleönteni, amire körülbelül három-négy percet kell számolni. A rövid forrázási időnek köszönhetően a kávéban kevés a keserűanyag és íze különösen finom. A kézi forrázás végezhető porcelánból készült kézi kávéfőzővel és tartós filterrel is. Ez a legfinomabb szemcséket engedi át, melyek telt ízt kölcsönöznek a kávénak.

És végül létezik a pour over módszer, melyhez szintén tartós filtert használnak. A filter egy boroszilikát üvegből készült kannán helyezkedik el, melyet BODUM Pour Over termékünk esetében egy mutatós parafa gallér vesz körül. A víz lassú felöntésével ebben a kávéfőzőben is optimálisan bontakoznak ki az aromák – az intenzív ízélményért.

Hogyan használjuk a kézi kávéfőzőt?

Az optimális eredmény elérése érdekében a kézi kávéfőzők használatával kapcsolatban csupán néhány, de annál fontosabb dologra kell ügyelni. Ezek egyike, hogy az őrlési finomság feleljen meg az adott kávéfőzőnek, csakúgy, mint az őrlemény mennyisége. A kézi kávéfőzővel való kávéfőzéshez a következőket ajánljuk. A mennyiségek mindig 150 ml vízmennyiséghez, ill. egy csésze kávéhoz vannak megadva, és ahhoz igazodnak, hogy Ön milyen erősen szereti a kávét:

● Infúziós módszer kézi filterrel: finom - közepes, 6-8 g őrlemény
● Kézi forrázás pour overrel: finom - közepes, 8-12 g őrlemény
● Dugattyús kávéfőző: durva, 8-12 g őrlemény

Miért érdemes kávédarálót használni?

A kávézás fogalma teljesen új értelmet nyer, ha kávédarálóval frissen őrlünk kávét. Segítségével lehetőségünk van szabályozni a kávé erősségét és ízét. A kávé darálás után nem sokkal sokat veszít eredeti ízéből és aromájából és ezt otthoni kávédarálással könnyen megelőzhetjük. Különféle fajtájú és pörkölésű szemeskávék más-más őrlési finomságot igényelnek és ehhez csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha otthon őröljük a kávét. Mivel a kézi kávédarálók precíz őrleményt készítenek, a kávé minősége is sokkal jobb lesz. Az őrléshez kiválóan alkalmasak kézi vagy elektromos kávédarálóink. Profi kávéőrlőink segítségével otthon sem jelenthet problémát a kávédarálás.

A pontos kimérést olyan tartozékok segítik, mint a mérőkanál vagy a kávémérleg. A kávé ízére egyébként a víz is hatással van. A lágy víz kihangsúlyozza a gyümölcssavakat, a kemény lágyítja azokat. A kiegyensúlyozott aroma érdekében a legjobb a közepes keménységű víz (8,4-14 °dH).

Papír vagy tartós filter használata előtt nedvesítse be, illetve öblítse ki azt. Így elkerülheti, hogy a kávé élvezetét idegen ízek csökkentsék. A vizet lassú, körkörös mozdulatokkal öntse középről kifelé haladva, a végén vékony sugárban. Így az őrlemény egyenletesen érintkezik a vízzel és szépen megduzzad. Ehhez célszerű beépített hőmérővel ellátott Tchibo vízforralót vagy elektromos hattyúnyakú vízforralót használni, melyen a hőmérséklet pontosan beállítható és akár 60 percig tartható. Ez megkönnyíti az Ön számára, hogy kávéjához az ideális, 92-96 °C-os forrázási hőmérsékletű vizet használhassa.

A dugattyús kávéfőzőnél is fontos a jó érzék: az áztatás után nagyon lassan nyomja le a dugattyút. Ahhoz, hogy a kávé ne hűljön ki túl gyorsan, a kávé elkészítése előtt ajánlott a kannát előmelegíteni.

Hogyan készítsünk kávét dugattyús kávéfőzőben?

A dugattyús kávéfőzők használata rendkívül egyszerű. A dugattyús kávéfőzőt az erős kávét kedvelők tartják sokra, de azok is, akik szeretik, ha a kézi kávéfőzés nem túl körülményes. Nem szükséges hozzá cserélhető filter – forrázáskor a vizet tempósan adagoljuk, kicsit megkeverjük, majd néhány perc múlva lenyomjuk a dugattyút – és már kész is. A dugattyús kávéfőző használat után gyorsan tisztává varázsolható: csupán el kell öblíteni a kannát és a szűrőbetétet. A dugattyús kávéfőző akkor is megállja a helyét, ha egyszerre több csésze kávét szeretne lefőzni: akár egy literes űrtartalommal is kapható.

Hogyan kell tisztítani a kézi kávéfőzőt?

A kávé elkészítése után jön a kevésbé kedvelt rész: a mosogatás. A kézi kávéfőző esetében ez azonban nem nagy dolog. A kézi kávéfőzők nemesacélból és üvegből készült részei mosogatógépben is elmoshatók. A kerámia szűrő egy az egyben betehető a mosogatógépbe. Erre azonban rendszerint nincs is szükség, elegendő a kannát és a szűrőbetétet folyó víz alatt elmosni. A dugattyús kávéfőző tisztításakor a legjobb, ha az aljáról a kávézaccot vízzel feloldja, egy szűrőbe önti és a konyhai hulladékkal ártalmatlanítja – vagy a növényeit trágyázza vele. A makacsabb szennyeződések is könnyedén eltávolíthatók, ha egy csepp enyhe mosogatószert és meleg vizet önt a kannába, majd a dugattyút néhányszor fel-le mozgatja. Az ezáltal képződő hab minden szennyeződést eltávolít. Öntse ki, öblítse át, törölje szárazra – és dugattyús kávéfőzője ismét használatra kész.