3 verschiedene Zubereitungsarten stehen auf einem Tisch

Kézi forrázás

A legínycsiklandóbb kávéra vágyik? Akkor a szemes kávét ajánljuk, frissen őrölve és kézi forrázással elkészítve.

Dugattyús kávéfőző

Pour Over

Kézi filter

Profi kiegészítők

Kimérés, őrlés és melegítés – a megfelelő kiegészítők a forrázáshoz kézi filterrel, dugattyús kávéfőzővel, pour overrel és társaikkal.

Az alábbi kiegészítőket Önnek ajánljuk

Eine Frau liest den Text einer Qbo Kapsel-Verpackung durch

Mekkora a víz és a kávé optimális mennyisége?

A tökéletes ízélményhez döntő fontosságú a kávé és víz helyes aránya. Egy csésze filterkávéhoz 250 ml víz és 16 g őrölt kávé az ideális – ez körülbelül 2 csapott mérőkanálnak felel meg. Szeretné, hogy kedvenc kávéja mindig ugyanolyan finom legyen? Digitális kávémérleggel a kávé mennyisége 0,1 grammos pontossággal kimérhető. A beépített időzítőnek köszönhetően pedig a kávéfőzés időtartama is mindig látható.

Készítsen kávét úgy, mint a profik

Kézi forrázás, pour over és hasonlók: hogyan készíthet mindig tökéletes kávét.

Ismerkedjen meg a kézi elkészítéssel!

Pour Over arrow_down
Pour Over steht auf einem Tisch
Kézi forrázás tartós filterrel
Helyezze a tartós szűrőt az üvegedénybe. A könnyebb tisztítás érdekében vízzel megnedvesített filterpapírt is tehet bele. Töltse meg közepes finomságúra őrölt kávéval. 150 ml vízhez 8-12 g kávét javaslunk – attól függően, hogy mennyire szereti erősen a kávéját. A kávéőrleményt körkörös mozdulatokkal nedvesítse meg forró (nem forrásban levő) vízzel, és hagyja kicsit állni. Ezután öntsön rá még forró vizet, amíg el nem éri a maximális mennyiséget. Várja meg, amíg az összes víz átfolyik a szűrőn.
Kézi filter arrow_down
Handfilter steht auf einem Tisch
Egy klasszikus visszatérése
Helyezze a filterpapírt a kerámia filterbe és nedvesítse meg vízzel. Ezután helyezze a kerámia filtert a kannára vagy csészéjére, és töltse meg közepes finomságúra őrölt kávéval. Minél több kávéőrleményt tesz csészénként a filterbe, annál erősebb lesz a kávé. 150 ml vízhez 6-8 g kávét javaslunk. Körkörös mozdulatokkal nedvesítse meg a kávét forró (már nem forrásban levő) vízzel, és hagyja ázni. Ezután öntse a vizet a szűrőbe és hagyja átfolyni rajta.
Dugattyús kávéfőző arrow_down
Siebstempelkarte steht auf einem Tisch
Kellemesen erős íz
Helyezze a kávétartót a kannába, majd töltse meg durvára őrölt kávéval. Tippünk: 150 ml vízhez 8-12 g kávét javaslunk. Ha 1 liter kávét szeretne készíteni dugattyús kávéfőzőjében, akkor 53-80 g kávé ajánlott – attól függően, hogy mennyire szereti erősen a kávéját. Öntse fel forró (nem forrásban levő) vízzel. Keverje meg a kávét, és helyezze a dugattyúval ellátott fedelet a kannára. A kávét ne nyomja le, hanem hagyja 4-5 percig állni. Ezután lassan nyomja le a dugattyút, amíg be nem akad.
Kézi kávéfőzők arrow_down
Keramik Kaffeebereiter steht auf einem Tisch
Kerámia kanna tartós filterrel
Helyezze a tartós szűrőt a porcelán kannába. Kb. 800 ml kávéhoz tegyen 5-6 csapott vagy púpozott mérőkanálnyi kávéőrleményt (7-9 g / csésze) a filterbe. Csak közepes vagy durva őrlési finomságú kávét használjon. 1 (finom) és 10 (durva) közötti skálán 6-8-as őrlési finomságot ajánlunk. Öntsön a tartós filterbe forró vizet (kb. 94 °C-os). Hagyja a kávét kb. 3-4 percig ázni. Az extrakció befejeztével vegye ki a filtert. A kész kávét a csészékbe öntés előtt kicsit keverje meg, így optimális lesz az aroma eloszlása.

Hogyan készíthetünk kávét kézi kávéfőzővel?

Egy kézi kávéfőzővel a kávékészítés igazi szertartás. Ahelyett, hogy az egyes lépéseket egy automata kávéfőzőre, például filteres kávéfőzőre hagyná, itt Ön veszi kezébe a dolgokat. A frissen őrölt kávé illata, az aromák lassú kibontakozása az őrölt kávé forrázása során, és természetesen az első korty a kész kávéból – ez mind ízélmény a legmagasabb fokon. Ahogy az étkezések esetében egyre kedveltebb a slow food, úgy a kávé lassú, saját kezűleg való elkészítése is egyre népszerűbb. A kézi elkészítésnek több módja is van. A kávé készülhet dugattyús kávéfőzőben, kézi vagy tartós filterrel vagy pour over kannában. Kézi elkészítéshez használhatunk kézi kávédarálót is a legjobb eredmény érdekében. Elektromos kávédarálóink kényelmes kiegészítői a kézi kávéfőzésnek, míg retro, kúptestes kávédarálóink igazán autentikus élményt nyújtanak. A Tchibo-nál a megfelelő kézi kávéfőzők minden tartozékkal együtt megtalálhatók – és természetesen szemes és őrölt kávé is, tetszés szerint!
Kaffeedose

Milyen kézi kávéfőző való hozzám?

A szokásainkhoz alkalmazkodó termék kiválasztásában az idő, az egyéni ízlés és a kezelés játszik szerepet. Dugattyús kávéfőző esetében a kávéőrlemény egy filter nélküli szűrőbetétben közvetlenül keveredik a forró vízzel, így a kávéolajok az italban maradnak, és intenzív, testes aromáról gondoskodnak. Kezelése egyszerű, és a kávé néhány perc alatt elkészül.

Ugyanilyen könnyen és gyorsan elkészül a kávé porcelánfilterrel és filterpapírral. Itt a vizet lassan kell beleönteni, amire körülbelül három-négy percet kell számolni. A rövid forrázási időnek köszönhetően a kávéban kevés a keserűanyag és íze különösen finom. A kézi forrázás végezhető porcelánból készült kézi kávéfőzővel és tartós filterrel is. Ez a legfinomabb szemcséket engedi át, melyek telt ízt kölcsönöznek a kávénak.

És végül létezik a pour over módszer, melyhez szintén tartós filtert használnak. A filter egy boroszilikát üvegből készült kannán helyezkedik el, melyet Pour Over termékünk esetében egy mutatós szilikongallér vesz körül. A víz lassú felöntésével ebben a kávéfőzőben is optimálisan bontakoznak ki az aromák – az intenzív ízélményért.

Hogyan használjuk a kézi kávéfőzőt?

Az optimális eredmény elérése érdekében a kézi kávéfőzők használatával kapcsolatban csupán néhány, de annál fontosabb dologra kell ügyelni. Ezek egyike, hogy az őrlési finomság feleljen meg az adott kávéfőzőnek, csakúgy, mint az őrlemény mennyisége. A kézi kávéfőzővel való kávéfőzéshez a következőket ajánljuk. A mennyiségek mindig 150 ml vízmennyiséghez, ill. egy csésze kávéhoz vannak megadva, és ahhoz igazodnak, hogy Ön milyen erősen szereti a kávét:
  • Infúziós módszer kézi filterrel: finom - közepes, 6-8 g őrlemény
  • Kézi forrázás pour overrel: finom - közepes, 8-12 g őrlemény
  • Dugattyús kávéfőző: durva, 8-12 g őrlemény

Miért érdemes kávédarálót használni?

A kávézás fogalma teljesen új értelmet nyer, ha kávédarálóval frissen őrlünk kávét. Segítségével lehetőségünk van szabályozni a kávé erősségét és ízét. A kávé darálás után nem sokkal sokat veszít eredeti ízéből és aromájából és ezt otthoni kávédarálással könnyen megelőzhetjük. Különféle fajtájú és pörkölésű szemeskávék más-más őrlési finomságot igényelnek és ehhez csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha otthon őröljük a kávét. Mivel a kézi kávédarálók precíz őrleményt készítenek, a kávé minősége is sokkal jobb lesz. Az őrléshez kiválóan alkalmasak kézi vagy elektromos kávédarálóink. Profi kávéőrlőink segítségével otthon sem jelenthet problémát a kávédarálás.

A pontos kimérést olyan tartozékok segítik, mint a mérőkanál vagy a kávémérleg. A kávé ízére egyébként a víz is hatással van. A lágy víz kihangsúlyozza a gyümölcssavakat, a kemény lágyítja azokat. A kiegyensúlyozott aroma érdekében a legjobb a közepes keménységű víz (8,4-14 °dH).

Papír vagy tartós filter használata előtt nedvesítse be, illetve öblítse ki azt. Így elkerülheti, hogy a kávé élvezetét idegen ízek csökkentsék. A vizet lassú, körkörös mozdulatokkal öntse középről kifelé haladva, a végén vékony sugárban. Így az őrlemény egyenletesen érintkezik a vízzel és szépen megduzzad. Ehhez célszerű beépített hőmérővel ellátott Tchibo vízforralót vagy elektromos hattyúnyakú vízforralót használni, melyen a hőmérséklet pontosan beállítható és akár 60 percig tartható. Ez megkönnyíti az Ön számára, hogy kávéjához az ideális, 92-96 °C-os forrázási hőmérsékletű vizet használhassa.

A dugattyús kávéfőzőnél is fontos a jó érzék: az áztatás után nagyon lassan nyomja le a dugattyút. Ahhoz, hogy a kávé ne hűljön ki túl gyorsan, a kávé elkészítése előtt ajánlott a kannát előmelegíteni.
2 French Press auf einem Tisch

Hogyan kell tisztítani a kézi kávéfőzőt?

A kávé elkészítése után jön a kevésbé kedvelt rész: a mosogatás. A kézi kávéfőző esetében ez azonban nem nagy dolog. A kézi kávéfőzők nemesacélból és üvegből készült részei mosogatógépben is elmoshatók. A kerámia szűrő egy az egyben betehető a mosogatógépbe. Erre azonban rendszerint nincs is szükség, elegendő a kannát és a szűrőbetétet folyó víz alatt elmosni. A dugattyús kávéfőző tisztításakor a legjobb, ha az aljáról a kávézaccot vízzel feloldja, egy szűrőbe önti és a konyhai hulladékkal ártalmatlanítja – vagy a növényeit trágyázza vele. A makacsabb szennyeződések is könnyedén eltávolíthatók, ha egy csepp enyhe mosogatószert és meleg vizet önt a kannába, majd a dugattyút néhányszor fel-le mozgatja. Az ezáltal képződő hab minden szennyeződést eltávolít. Öntse ki, öblítse át, törölje szárazra – és dugattyús kávéfőzője ismét használatra kész.