Veszélyes anyagok leadása

Veszélyes anyagok leadása

Mik a veszélyes anyagok?

A veszélyes anyagok olyan termékek, amelyek gyúlékony, nyomás alatt álló, maró, a környezetet veszélyeztető vagy más okból veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezen termékek szállítása csak a törvényalkotó által előírt, bizonyos feltételek mellett engedélyezett, és kötelező pontos címkével ellátni, mivel ezen anyagok esetében magasabb a szállítási kockázat.

Miről ismerhetők fel a veszélyes anyagok?

A Tchibo termékekben található veszélyes anyagokat a tértivevényen ismerheti fel. A veszélyes anyagot tartalmazó termék pontos azonosításához a cikk megnevezése alatt a következő betű- és számkombinációk találhatók:
[LQ] - korlátozott mennyiségű veszélyes anyag (Limited Quantity)
[LI-UN3090], [LI-UN3091], [LI-UN3480], [LI-UN3481] - lítiumot tartalmazó termékek (pl. elemek vagy akkumulátorok)

Hogyan csomagolja be a veszélyes anyagokat?

Ha lehetséges, a termék visszaküldéséhez az eredeti Tchibo csomagolást használja. Ez megfelelő minőségű, és megtalálható rajta az összes törvényben előírt jelölés. Ha az eredeti csomagolás megrongálódott, vagy nem őrizte meg, akkor egy új csomagolást használjon.
Vegye figyelembe, hogy lítium elemet vagy lítium akkumulátort tartalmazó termékeket biztonsági okokból nem csomagolhatja egy csomagba folyadékkal vagy más veszélyes anyagokkal (LQ), hanem külön csomagban kell visszaküldeni.

Mire kell ügyelni a csomagra nyomtatott jelöléseknél?

Ha az eredeti Tchibo csomagolást használja, ellenőrizze, hogy a rányomtatott jelölések megfelelően olvashatók-e. Ha nem, akkor használja az általunk mellékelt jelöléseket. Ha ezeket nem őrizte meg, akkor innen töltse le a szükséges jelöléseket. Színesen nyomtassa ki a jelöléseket 1:1 méretarányban (a nemzetközi előírásnak megfelelő méretben: 120x110 mm), és ragassza rá az eredeti vagy az új csomagolásra, attól függően, hogy melyiket használja. Azt, hogy pontosan melyik jelölést kell felragasztania, a tértivevényen, a cikk megnevezése oszlopban jelöltük. Ha több terméket küld vissza, amelyeket különbözőképpen kell jelölni, akkor az összes szükséges jelölést ragassza rá a csomagra.

A visszaküldendő veszélyes anyag fajtájától függően a jelölések a következőképpen néznek ki:

[LQ] jelölés:
Minden olyan csomagot, amelyben a „korlátozott mennyiségű veszélyes anyag“ kategóriába eső termék található, el kell látni az egyik oldalán az LQ-rombusszal, valamint a két egymással átellenes oldalán az irányt jelző nyilakkal.
[LI-UNxxxx] jelölés:
Minden olyan csomagot, amelyben egy lítium elemet vagy lítium akkumulátort tartalmazó termék található, jelölni kell. A jelöléseknél 4 különböző verzió között kell különbséget tenni. A visszaküldéshez szükséges verziót a tértivevényen, a cikk megnevezése oszlopban jelöltük. Amint beazonosította a visszaküldéshez szükséges jelölést/jelöléseket, ragassza fel a csomag hosszanti oldalára.
Ha az előírásoknak megfelelően becsomagolta a terméket/termékeket, adja le a csomagot egy csomagpontban vagy egy postahivatalban, és ott fizesse ki a szállítási költséget. Kérjük, hogy a mellékelt Retoure (visszáru) matricát használja.