Veszélyes anyagok

Felhasználói információk

Hogyan ártalmatlanítsa az energiatakarékos és a LED-lámpákat?

A kompakt fluorescent lámpák (CFL), másként energiatakarékos lámpák, ill. a hosszú fénycsövek higanyt tartalmaznak. Ezért ezek a lámpák csak veszélyes hulladékként kezelhetők mikor élettartamuk lejár, nem helyezhetők a háztartási hulladék közé, de még az üveggyűjtő konténerbe sem. Ezek a lámpák díjmentesen leadhatók az alább felsorolt gyűjtőpontokon. A higany csak így különíthető el,a lámpaüveg pedig így hasznosítható újra.

A vevő számára sok LED-lámpa szinte megkülönböztethetetlen az energiatakarékos lámpáktól. Mind formájukban, mind funkciójukat tekintve hasonlóak az energiatakarékos lámpákhoz, ezért mindegyikre a régi elektromos készülékekről szóló törvények vonatkoznak ezért ugyanazokon a gyűjtőponkon kell leadni őket. Önnek, mint magánszemélynek a szállításuk és ártalmatlanításuk ingyenes.

Energiatakarékos és LED-lámpák díjmentesen becserélhetőek a gyűjtőpontokon, amennyiben az ezek a gyűjtőpontok részt vesznek a Tchibo take-e-back rendszerében. A legközelebbi gyűjtőpontok listája itt található: www.take-e-back.de/. Ezek a lámpák a legközelebbi újrahasznosító központban is díjmentesen leadhatók.

Mi a teendő, ha egy CFL összetörik?

Ha egy kompakt fluorescent lámpa (CFL) összetörik, a higany kijuthat a levegőbe. Mivel a higany-szennyezés közvetlenül a lámpa összetörése után a legmagasabb, ezért egyből ki kell nyitni az ablakot. Mindenki hagyja el a helységet 15 percre. A fűtést és légkondicionálást kapcsolja le. Ez jelentő mértékben csökkenti a légszennyezést. Minden további takarításnak nyitott ablaknál kell történnie, hogy a levegő higanytartalma tovább csökkenhessen. Hogyan kell megfelelően eltávolítani az összetört lámpát? Szellőztessen 15 percig, és addig hagyja el a szobát. A fűtést és légkondicionálást kapcsolja le. Nyitott ablaknál takarítson. Az első takarításhoz ne használjon seprűt vagy porszívót! A porszívó felkavarja a levegőt és a higanyt visszajuttatja levegőbe. Elkerülheti ezt, ha az összetört lámpa darabjait egy kartonpapírral gyűjti össze. Használjon gumikesztyűt, hogy megvédje a kezét az üvegszilánkoktól és a higannyal való közvetlen érintkezéstől. Gondosan gyűjtse össze a darabkákat egy légmentesen lezárható tartályba, pl. befőttes üvegbe. A kisebb darabokat egy papírdarabbal. Sima padlón, mint a laminált padló vagy parketta, söpörje fel a port és a megmaradt üvegszilánkokat egy nedves papírtörlővel szedje fel és tegye a befőttes üvegbe. A szőnyegen vagy kárpiton maradt üvegszilánkokat gyűjtse össze egy ragasztószalaggal és szintén tegye a tároló üvegbe. Ezt a befőttes üveget ugyancsak veszélyes hulladékként kell kezelni, ne tegye a háztartási szemétbe! Az ártalmatlanításig tárolja biztonságosan. Minden tisztítóeszközt és gumikesztyűt normál háztartási hulladékként kezelhet. A takarítás után még egy darabig szellőztessen, utána alaposan mosson kezet.

Mi a teendő, ha az energia-takarékos lámpa a szőnyegen törik össze?

Ne törölje fel nedves ruhával, hanem a nagyobb darabok összegyűjtése után használjon ragasztószalagot, hogy a kisebb darabokat és törmeléket összegyűjtse.

Csak ezután porszívózzon. A porszívózsák normál háztartási hulladékként a kinti kukába kidobható. Ne használjon kézi vagy asztali morzsaporszívót.

A legközelebbi porszívózás után alaposan szellőztessen ki.

Hogyan kell tisztítani a higannyal szennyezett ruhákat?

Ruhák, lepedők és egyéb szövetek, amelyek higanyport tartalmazó üvegszilánkokkal szennyezettek, a szennyeződés-mértékétől függően vagy teljesen eldobandóak (veszélyes hulladékként), vagy ragasztószalaggal tisztítandóak és utána mosógépben kimoshatóak.

A fenti módon szennyezett cipőket nedves ruhával tisztítsa meg.

Minden tisztításra használt papírtörlőt és ragasztószalagot tegyen a befőttes üvegbe és vigye a gyűjtőhelyre.

Forrás: Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség
A legtöbb terméknek elkerülhetetlen része a csomagolás. A nyersanyag-felhasználás és a szemétmennyiség minimalizálása érdekében a Tchibo kiemelt figyelmet fordít a csomagolóanyagok felelősségteljes kezelésére. Számunkra az a fő követendő elv, hogy a minimálisan szükséges csomagolást használjuk, ezért folyamatosan optimalizáljuk csomagolásainkat.

Leggyakrabban papírhulladékból készült csomagolóanyagokat használunk. Használat után tehát a papírhulladék-gyűjtőbe dobhatóak a kartondobozok. A címkék, kötözőanyagok nem befolyásolják az újrahasznosítási folyamatot.

Minden műanyag csomagoláson feltüntettük az arra vonatkozó műanyagjelölés rövidítését. Ezeket a műanyag csomagolóanyagokat a sárga hulladékgyűjtőbe, sárga zsákba gyűjtheti, vagy a helyi központi szelektív hulladékgyűjtőbe szállíthatja.
A Tchibo GmbH regisztrációs számai következők:

Egyesült Királyság:
- WEEE regisztrációs szám: WEE/ED/4235XX

Olaszország:
- WEEE regisztrációs szám: IT14120000008682

Fogyasztói információ takarítószerekről

Weboldalunkon részletes információkat talál takarító- és mosószereinkről. Minden egyes termékhez kapcsolódik egy PDF formátumú dokumentum, ahol a termék összetevői csökkenő sorrendben szerepelnek a legnagyobb koncentrációjútól a legkisebbig.