Kekszsütés a karácsonyi sütödében

Amikor a lisztes sütőlemezekről a saját készítésű vaníliás kifli, fahéjas csillag és vajas keksz ellenállhatatlan illata száll a levegőben, akkor végre ismét itt a karácsonyi készülődés ideje. Szerintünk: a karácsonyi kekszreceptekből soha nem elég. Ezért most megosztjuk Önnel néhány kedvenc receptünket. Jó sütést kívánunk!

A legjobb kekszreceptek

Fahéjas csillagok

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje

  • 1 csipet só

  • 150 g finomított cukor

  • ½ tk. frissen facsart citromlé

  • 200 g őrölt mandula

  • 1 csapott tk. őrölt fahéj

  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

Kb. 24 darabhoz | Elkészítés: 1 óra | 15 perc sütés | 1 darab: 80 kcal

  1. A tojásfehérjéket és a sót a kézi robotgép habverő karjával verje kemény habbá. Keverés közben folyamatosan szórja bele a cukrot. Adja hozzá a citromlevet és addig verje, amíg a tojáshab szép fényes nem lesz. Vegyen ki a tojáshabból 3-4 evőkanálnyit, és tegye félre a mázhoz.

  2. A mandulát keverje össze az őrölt fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel. A mandulás keveréket adja a tojáshabhoz, óvatosan keverje el, és a masszát egy jól formálható tésztává dolgozza össze.

  3. Melegítse elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés: 130°C). Egy megnedvesített teáskanállal ossza el a masszát a szilikonforma 24 mélyedésébe úgy, hogy ne töltse teljesen tele a mélyedéseket.

  4. Az alsó részre helyezze rá a szilikonforma felső részét. A félretett tojáshabot egy késsel simítsa el egyenletesen a szilikonformán, ügyelve arra, hogy minden csillagra elegendő mennyiség jusson. Ezután óvatosan vegye le a szilikonforma felső részét. A sütőben (alsó rácson) kb. 15 percig süsse. A csillagoknak egészen világos színűeknek kell maradniuk. Vegye ki a formát a sütőből, és a csillagokat hagyja benne kihűlni. Amikor kihűltek, óvatosan vegye ki őket a mélyedésekből.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“ (Karácsonyi kekszek))

Csokis kekszek

Hozzávalók:

  • 125 g puha vaj

  • 50 g porcukor

  • 1 vaníliarúd

  • 100 g liszt

  • 87,5 g étkezési keményítő

  • 300 g félkeserű tortabevonó

Kb. 12 darabhoz | Elkészítés: 25 perc | 30 perc + 1 óra hűlés | 15 perc sütés | 1 darab: 125 kcal

  1. A vajat és a porcukrot a kézi robotgép habverőjével keverje krémesre. Vágja fel hosszában a vaníliarudat, kaparja ki a belsejét egy kis késsel és keverje hozzá. A lisztet keverje össze az étkezési keményítővel, és a vajas keverékhez adva gyúrja sima tésztává. Csomagolja be a tésztát frissentartó fóliába és tegye 30 percre a hűtőbe.

  2. Melegítse elő a sütőt 175°C-ra (légkeverés: 160°C). A sütőlemezre terítsen sütőpapírt. A tésztát lisztezett felületen nyújtsa ki kb. 3 mm vékonyra. A kiszúró formával szúrjon ki 12 darab kekszet és tegye a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 15 perc alatt süsse aranybarnára. Vegye ki a sütőből, a sütőpapírral húzza le a sütőlemezről és hagyja kihűlni.

  3. Közben forró vízfürdőben olvassza fel a tortabevonót. A szilikonforma mélyedéseibe töltsön 2-2 evőkanál folyékony tortabevonót, simítsa el, és hagyja legalább egy órán át szilárdulni (a hűtőben gyorsabb). Ezután óvatosan nyomkodja ki a forma mélyedéseiből a kis csokilapokat, az esetleges kiálló részeket pedig távolítsa el.

  4. Minden keksz négy sarkára cseppentsen egy kis folyékony csokit, és erősítse rá a csokilapot. Az elkészült csokis kekszeket hűvös helyen tárolja.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“ (Karácsonyi kekszek))

Kesudiós-karamelles szívek

Hozzávalók:

  • 60 g cukor

  • 40 g kesudió

  • 180 g liszt

  • 2 ek. barna nádcukor

  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor

  • 60 g tejszín

  • 120 g hideg vaj

  • kevés sóvirág

  • 2 ek. tej

Kb. 60 darabhoz | Elkészítés: 25 perc | 30 perc hűlés | 12 perc sütés | 1 darab: 40 kcal

  1. A cukrot egy kis serpenyőben, közepes lángon olvassza meg és karamellizálja aranysárgára. Forgassa meg benne a kesudiót, és az egészet öntse egy duplán leterített sütőpapírra. Hagyja a karamellmasszát teljesen kihűlni.

  2. A lisztet szitálja bele egy tálba, keverjen hozzá 1 csipet sót, a nádcukrot és vaníliás cukrot, adja hozzá a tejszínt és a kis darabokra vágott vajat, és gyúrja az egészet kézzel vagy a kézi robotgép dagasztókarjával sima tésztává (vagy konyhai robotgéppel dolgozza el). 30 percig hideg helyen pihentesse. A sütőlemezre terítsen sütőpapírt.

  3. A kihűlt, diós karamellt a konyhai robotgéppel vagy egy éles késsel aprítsa kis darabokra. Keverjen hozzá úgy 4 nagyobb csipet sóvirágot. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. A tésztát lisztezett felületen, adagonként nyújtsa ki kb. 3 mm vékonyra és szúrjon ki belőle szíveket. Helyezze a szíveket a sütőlemezre, kenje meg tejjel, és szórja rá a karamell-morzsát.

  4. A karamelles szíveket sütő középső rácsán kb. 10-12 percig süsse. Vegye ki a sütőből, és a sütőlemezen hagyja kihűlni.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“ (Karácsonyi kekszek))

Karácsonyi sütési trendek

Nem muszáj mindig a klasszikus aprósüteményeket készíteni: az új kreációk változatosságot hoznak a süteményes tányérra karácsony idején. Bemutatjuk Önnek az új, karácsonyi sütési trendeket és aprósütemény-kreációkat.

Adventi naptár sütinyalókákkal

Egy kicsit más karácsonyi süti: az egész világot meghódító süti-újdonság a sütinyalóka (angolul: Cake-Pops). A színes, pálcára szúrt mini sütik nemcsak bulira vagy gyerekzsúrra ötletes falatkák. Kiválóan alkalmasak adventi naptár készítésére is. A 24 darab elkészítése során a kreativitás ugyanolyan fontos, mint az aprósüti készítésnél. A cukorfelirattól a csillogó konfettin keresztül a csokibevonatig és a cukormázfigurákig bármi megengedett. Egyesével celofánba csomagolva, számokkal ellátva és csomagolópapírral bevont hungarocell-kockákba szúrva a sütik egy egységes műremekké állnak össze, amit már szinte sajnálunk megenni.

3D sütés: A karácsonyi kekszek új dimenziója

A kekszsütés már a múlt zenéje - ma a 3D sütés a trendi. A 3D sütéssel olyan látványos süti-szobrok hozhatók létre, melyek minden oldalról megcsodálhatók. Az újfajta sütőformák számtalan különböző formában kaphatók, és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően a kevésbé gyakorlott konyhatündérek is különleges karácsonyi műremekeket készíthetnek. Mit szólna például egy karácsonyi faluhoz az uzsonna megkoronázására? Süssön annyi házat és fenyőfát, amennyit csak akar, rendezze el elképzelései szerint egy cukorból készült tájon, melyre akár utcákat és utakat is rajzolhat.

Karácsonyfa kekszekből

Ó zöldfenyő, ó zöldfenyő, oly finom minden ágad! Igazán különleges látvány a kekszekből feltornyozott fenyőfa, mely kiválóan alkalmas asztali dekorációnak is. Ez a műremek egészen könnyedén elkészíthető. Csupán többféle méretű, csillag formájú süti kiszúróra van szükség kicsitől a nagyig. Így egyszerűen elkészítheti a különböző nagyságú kekszeket. Majd a kész csillagokat helyezze egymásra. Ha stabilabbá szeretné tenni a fenyőfát, akkor a kekszeket egy csepp lekvárral ragassza egymáshoz. Végül havazza be egy kis porcukorral, és már kész is a finom remekmű. Ez a több részből összeállított fa egyébként remek ötlet a gyerekekkel közös kekszsütéshez. A kicsik büszkék lesznek magukra, hogy milyen látványos dolog került ki a kezük alól.

Süssön és ajándékozzon karácsonyi kekszeket!

Ha az ember egyszer nekiállt kekszet sütni, nehezére esik abbahagyni. Különösen vidám a hangulat, ha a gyerekekkel sütünk - annyira, hogy szinte még a nassolásról is megfeledkezünk. Ezek a finomságok apró karácsonyi ajándéknak is tökéletesek a család és a barátok számára. Csinos csomagolásban a saját készítésű karácsonyi kekszek kitűnő ajándékok vendégségbe. Klasszikus csomagolási mód a celofántasak és az elegáns szalag. De a fóliába csomagolt, készen vásárolt ajándékkosárkák vagy kis színes kartondobozkák is rejthetnek néhány kekszet. Rendkívül kreatív és tetszetős, ha egy karácsonyfagömbök tárolására szolgáló dobozt alakítunk át erre a célra. A szalvétákkal bélelt rekeszeket töltsük meg kekszekkel. Itt a legjobban a különböző színű kekszek érvényesülnek.

Kekszek személyes mintával

Nagyon trendi: keksznyomda kekszekhez és más karácsonyi sütikhez. Díszítse karácsonyi kekszeit személyes mintával. A keksznyomdákkal ezt szó szerint meg is teheti. A nyomdát vagy nyomja rá a kiszúrt kekszre, vagy lapítson ki vele egy kis tésztagolyót. Nem baj, ha a széle kicsit szakadozott lesz, így legalább még inkább saját készítésűnek látszik. A nyomdát minden nyomatkészítés előtt mártsa lisztbe, hogy semmi ne ragadjon rá. És még egy tipp: Ezek a jópofa kis keksz-üzenetek ehető ajándékkísérőként is használhatók. Készítsen lyukat a kekszbe, sütés után pedig fűzzön át rajta egy szalagot.

Tippek és receptek a karácsonyi készülődéshez!

Így lesznek az ünnepek igazán kellemesek az egész család számára! Tippeket adunk a hangulatos karácsonyi dekorációhoz, eláruljuk legfinomabb karácsonyi receptjeinket és kinyomtatható karácsonyi lapokkal lepjük meg Önt.

Karácsony a Tchibo-nál

Fedezze fel a Tchibo karácsonyi világát!

Készítsen adventi naptárt

Útmutató szuper, saját készítésű adventi naptárunk elkészítéséhez itt

Készítsen forralt bort otthon!

Fedezze fel szuper forralt bor receptjeinket, és készítse el otthon!

Ünnepi dekoráció

Dekorációs trendek és tippek a karácsonyi hangulatú otthonhoz.

A karácsonyfa díszítése

Hangulatos ötletek a karácsonyfa díszítéséhez.

Terített asztal

Így válik a terített asztal az ünnep fénypontjává.

Ünnepi receptötletek

Legjobb receptjeink és ötleteink a karácsonyi asztalra.

Ajándékötletek

Itt megtalálhatja a szeretteihez leginkább illő ajándékokat.

Sütési kellékek

Ezekkel a tippekkel a kekszsütés is élmény lesz.

Karácsonyi lapok

Ingyenes: üdvözlőkártyák és ajándékkísérők nyomtatása!