Karácsonyi asztal

Tippek és receptek az ünnepi asztalhoz

A felejthetetlen karácsonyi ünnephez a kellemes ünnepi vacsora éppúgy hozzátartozik, mint a forralt bor vagy a bólé. Bemutatjuk Önnek kedvenc receptjeinket, és hasznos tippeket adunk a karácsonyi sülttel és a helyes borválasztással kapcsolatban.
Forralt bor a karácsonyi vásárból
Forralt bor a karácsonyi vásárból

Hozzávalók:

  • 3/4 l száraz vörösbor
  • ½ bio-citrom vékonyan lehámozott héja
  • 80 g cukor
  • 2 fahéjrúd
  • 10 szegfűszeg
  • 2 narancs frissen préselt leve
  • 1/4 l narancslikőr
4 bögréhez (egyenként kb. 2,5 decis) | Előkészítés: kb. 10 perc | Főzési idő: 25 perc | 1 adag: 285 kcal
1. A likőr kivételével tegyen minden hozzávalót egy lábosba és keverje addig, amíg a cukor felolvad. Fedő alatt, kis lángon lassan hevítse fel, amíg a bor tetején kis habszigetecskék képződnek. Ezután 15 percig lefedve főzze.
2. Vegye le a tűzről, öntse hozzá a likőrt, és lefedve hagyja 3-5 percig állni. A forralt bort még forrón töltse egy szűrőn keresztül a bögrékbe, és azonnal kínálja.

Recept: © 2011 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Winterküche“ (Téli konyha), 95. o.)
Krampampuli
Krampampuli

Hozzávalók:

  • 2 bio-narancs
  • 1 bio-citrom
  • 1 fahéjrúd
  • 4 szegfűszeg
  • 1 1/2 l erős, száraz vörösbor
  • 1 süvegcukor
  • 400 ml barna rum (legalább 54%-os)
8 pohárhoz (egyenként kb. 2,5 decis) | Előkészítés: kb. 25 perc | Főzési idő: 25 perc
1. A narancsokat és a citromot mossa meg forró víz alatt és törölje szárazra. Az egyik narancs héját vékonyan hámozza le, majd préselje ki mindkét narancs levét. A citromot vágja vékony szeletekre. Tegyen mindent a fahéjjal, a szegfűszeggel és a vörösborral egy lábosba, és kis lángon, lassan hevítse fel (ne forralja!).
2. Állítsa a lábost spirituszégő fölé, helyezze rá a cukorfogót vagy a rácsot, majd tegye rá a süvegcukrot. A cukorra öntse rá a rum jó egyharmadát. Ezután egy gyufával óvatosan gyújtsa meg a cukrot – ehhez ajánlott lekapcsolni a villanyt, így különösen jól fog érvényesülni a kék láng!
3. Most a maradék rumot egy merőkanállal lassan és óvatosan locsolja a süvegcukorra, hogy tovább égjen, és a láng ne aludjon ki. Ha a láng kialszik, öntsön egy kis rumot a merőkanálba és gyújtsa meg gyufával. Majd az égő rumot óvatosan öntse a süvegcukorra. Így a megolvadt cukor szép lassan a bóléba csöpög. Amikor a rum elfogyott és lehetőleg sok leolvadt a cukorról, még egyszer alaposan keverje meg a bólét és minél forróbban kínálja.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Sommerdinks und Winterdrinks“ (Nyári és téli italok), 77. o.)
Libasült vörös káposztával
Libasült vörös káposztával

Hozzávalók:

  • 1 nagy liba (kb. 4,5 kg)
  • bors
  • 3 vöröshagyma
  • 2 savanykás alma
  • 4 szál szárított fekete üröm
  • 1 fej vörös káposzta
  • 2 körte
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • 1 ek. vaj
  • 2 tk. cukor
  • kb. 1/4 l száraz vörösbor vagy zöldségleves
  • 1 szegfűszeg
  • 1 tk. borókabogyó
  • 1 tk. körteszirup
4-6 személyre | Előkészítés: kb. 60 perc | Főzési idő: 270 perc | 1 adag: 2000 kcal
1. Melegítse elő a sütőt 200 fokra (szintén már most kapcsolja be: légkeverés 180 fok). Mossa meg a libát kívül-belül, és szedje le a zsírt a hasáról. Egy tálkában keverjen össze sót és borsot, és alaposan dörzsölje be vele a libát, belül, a hasüregben is. Tisztítson meg két vöröshagymát és vágja nyolc-nyolc cikkre. Hámozza meg és negyedelje fel az almákat, majd emelje ki a magházukat. A hagymát és az almát a fekete ürömmel együtt tegye a liba hasüregébe.
2. Helyezze a libát mellével lefelé sütőtepsibe, és töltsön mellé 1 l forró vizet. Tegye a sütőbe (alsó rácsra) és süsse kb. 30 percig. Majd vegye vissza a hőmérsékletet 150 fokra (légkeverés: 130 fok), és süsse a libát kb. 2 órát, közben néha locsolja meg a pecsenyelével. Ha szükséges, öntsön még vizet a tepsibe. Fordítsa meg a libát és süsse további 2 óra hosszat.
3. Közben a vörös káposztáról szedje le a külső, fonnyadt leveleket. Negyedelje fel, vágja ki a torzsáját és csíkozza fel vékonyan a negyedeket. Tisztítson meg és aprítson finomra egy hagymát. A körtéket hámozza meg, negyedelje fel és távolítsa el a magházukat. Vágja hasábokra és keverje össze a citromlével.
4. A vajat egy nagy lábosban olvassza fel a cukorral. Dobja rá a hagymát és a körtét és párolja meg. Adja hozzá a vörös káposztát és kis ideig párolja a többivel együtt. Öntse hozzá a bort vagy a levest, fűszerezze, majd kis lángon kb. 1 óra hosszat főzze a káposztát. Közben néha keverje meg és, ha szükséges, adjon még hozzá bort vagy levest.
5. Vegye ki a libát a sütőből, és kapcsolja be a sütő grill funkcióját (legmagasabb fokozat). Vágja fel a libát 8-12 darabba, és a darabokat bőrükkel felfelé helyezze a grillrácsra, alá pedig tegyen egy sütőlemezt. Keverjen el 1 tk. sót 3-4 ek. forró vízzel, és kenje be vele a liba bőrét. A húsdarabokat tegye be ismét a sütőbe (kb. 20 cm távolságra a fűtőszáltól) és süsse kb. 10 percig, míg a bőrük szép ropogós nem lesz.
6. Közben a szószt szűrje le egy lábosba, esetleg kevés forró vízzel oldja fel az odasült pecsenyelevet. Zsírtalanítsa a szószt (egy nagy kanállal szedje le a tetejéről a zsírt), és ízesítse. A vörös káposztát ízesítse sóval, borssal és a körtesziruppal. A libát a szósszal és a vörös káposztával tálalja.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Sebastian Dickhaut: „Country Basics“)
Kakukkfüves sült kacsa
Kakukkfüves sült kacsa

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész kacsa (kb. 1,6 kg)
  • feketebors
  • 1 csokor kakukkfű
  • 2 savanykás alma (pl. Boskoop)
  • 1 csomag leveszöldség
  • 2 vöröshagyma
  • 400 ml tyúkhúsleves alaplé vagy tyúkhúsleves
  • 2 ek. alma- vagy birsalmazselé
  • 1-2 ek. sötét ételsűrítő
  • 6 ek. tejszín (tetszés szerint)
4 személyre | Előkészítés: 30 perc | Főzési idő: 120 perc | 1 adag: 750 kcal
1. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra. A kacsát kívül-belül mossa meg hideg folyóvíz alatt. Papírtörlővel szárítsa le, és dörzsölje be mindenhol sóval és borssal. A kakukkfüvet mossa meg és rázogassa szárazra. Alaposan mossa meg az almákat, és hámozatlanul negyedelje fel, távolítsa el a magházukat és a kakukkfűvel együtt tegye a kacsa hasába. A nyílást fapálcikákkal ferdén tűzze össze, majd sütőzsinórral kösse meg – mint egy fűzős cipőt.
2. A leveszöldséget mossa és tisztítsa meg, majd vágja nagyobb darabokra. Tisztítsa meg a hagymát és aprítsa kockákra. A zöldséget és a hagymát keverje össze a tepsiben, amiben a szaft van. Helyezze a kacsát a sütő rácsára (középre), tolja alá a szaftos tepsit, és az előmelegített sütőben, 220°C-on (légkeverés nem ajánlott) süsse 15 percig.
3. A levesalapot vagy levest forralja fel, öntse a szaftos tepsibe, és süsse a kacsát tovább 200°C-on (légkeverés nem ajánlott) 75 percig. A sütési idő vége előtt 20 perccel egy kis lábosban hevítse fel a zselét és 1/4 tk. sót, majd az utolsó 15 percben kenje be vele a kacsát. A sütési idő lejártával a lekapcsolt sütőben pihentesse.
4. A szaftos tepsit vegye ki a sütőből, öntsön hozzá 1/4 l forró vizet, és a szaftot egy ecsettel oldja fel. Szűrőn keresztül öntse egy lábosba és zsírtalanítsa – ehhez egy kanállal szedje le a zsírt, vagy használjon zsírelválasztó kannát. Forralja fel a szószt, keverje bele az ételsűrítőt és sűrítse be. Ízesítse sóval és borssal, majd keverjen bele tetszés szerint tejszínt.
5. A kacsa feldarabolása: először a combokat, majd a szárnyakat vágja le. A melle húsát vágja le a csontról, és ferdén szeletelje fel. A törzset a mellrésznél vágja be és emelje le, hogy hozzáférjen a töltelékhez.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Martina Kittler: „Crashkurs Kochen“ (Főzés gyorstalpaló), 147. o.)
Portói mártás
Portói mártás

Hozzávalók:

  • ½ vöröshagyma (50 g)
  • 1 mogyoróhagyma (40 g)
  • 2 ek. vaj
  • 300 ml vörös portói bor
  • 200 ml erős vörösbor
  • 500 ml borjú barna mártás
Kb. 4 adaghoz (400 ml) | Elkészítés: 20 perc
1. Tisztítsa meg és aprítsa finomra a hagymát és a mogyoróhagymát.
2. Olvassza fel a vajat egy lábosban (24 cm Ø) amíg habzani kezd, majd a hagymát és a mogyoróhagymát 2 perc alatt párolja üvegesre benne.
3. Öntse fel a portóival és a vörösborral és főzze kb. 15 percig.
4. Adja hozzá az alapmártást és főzze további 10 percen át.
5. Passzírozza át a mártást egy finom szűrőn, öntse vissza az edénybe és ismét forralja fel. Kicsit sózza meg és tálalja
TIPP: A mártás kitűnően illik sült marha- és borjúhúshoz, kacsához, szárnyasokhoz, nyúlhoz és vadételekhez.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Tiroli pórés raclette
Tiroli pórés raclette

Hozzávalók:

  • 2 szál póréhagyma
  • 2 nagy , savanykás alma (pl. Cox Orange)
  • 1100 g tiroli húsos szalonna (szeletelve)
  • 450 g fiatal Fontina sajt
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 565 kcal
1. Egy lábosban forraljon sós vizet. Tisztítsa meg a póréhagymát és vágja fel kb. 3 mm vékony karikákra. A pórékarikákat a forrásban levő vízben 1-2 perc alatt főzze ropogósra. Szűrje le, öblítse le hideg vízzel és hagyja lecsöpögni.
2. Mossa meg az almákat, negyedelje fel, távolítsa el a magházukat, majd vágja vékony cikkekre. 2-3 almacikket tekerjen körbe 1 szelet szalonnával (a túl hosszú szeleteket előtte keresztben vágja félbe).
3. Vágja kis kockákra a sajtot, közben távolítsa el a héját. A sajtkockákat keverje össze a pórékarikákkal és alaposan fűszerezze meg a szerecsendióval és borssal. A sajtos-pórés keveréket tegye a kis serpenyőkbe, és helyezzen mindegyik közepére 1-2 szalonnás-almás tekercset. A forró készülékben kb. 5 percig süsse, amíg a sajt megolvad és enyhén barnásra pirul.
TIPP: Ha nem tud tiroli húsos szalonnát beszerezni, akkor használhat vékonyra szeletelt fekete erdei sonkát vagy pármai sonkát is.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Burgonyagombóc
Burgonyagombóc

Hozzávalók:

  • 800 g lisztes burgonya
  • 1 szikkadt zsemle
  • 2 ek. vaj
  • 60-80 g liszt és ugyanennyi étkezési keményítő
  • 1 tojás
  • frissen reszelt szerecsendió
8 gombóchoz | Elkészítési idő: 1 óra | 1 adag: 170 kcal
1. A krumplit sós vízben 20-25 perc alatt főzze puhára. Öntse le róla a vizet, hámozza meg és nyomja át krumplinyomón.
2. A zsemlét vágja apró kockákra. Egy serpenyőben olvasszon vajat, és pirítsa benne ropogósra a zsemlekockákat. Közben néha rázogassa meg a serpenyőt.
3. Keverje össze a lisztet és az étkezési keményítőt. A keverék kétharmadát és 1 ½ tk. sót lazán morzsolja el a burgonyával.
4. A felvert tojást keverje hozzá a burgonyás tésztához. A tésztát annyi lisztes keverékkel gyúrja össze, hogy sima legyen. Ízesítse sóval és szerecsendióval.
5. A tésztából formázzon rudat, és vágja 8 darabra. Nyomja laposra a darabokat, tegyen mindegyikre néhány zsemlekockát, takarja be és formázzon sima gombócokat belőlük.
6. A burgonyagombócokat tegye forrásban levő vízbe és hagyja felforrni, majd félig lefedve, kb. 20 perc alatt forralja készre (ne főzze).

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“ (Gombócok és társaik), 6. o.)
Zsemlegombóc
Zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 400 g szikkadt zsemle vagy fehér kenyér
  • 350 ml tej
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek. vaj
  • ½ csokor aprított petrezselyem
  • 3 tojás
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
8 gombóchoz | Elkészítési idő: 1 óra | 1 adag: 215 kcal
1. A zsemlét vágja vékony szeletekre vagy kockázza apróra. Öntsön rá forró tejet és hagyja 20 percig állni.
2. Tisztítsa meg a hagymákat, aprítsa finomra és a felolvasztott vajban kb. 5 perc alatt párolja puhára. Adja hozzá a petrezselymet és kis ideig párolja együtt. Hagyja kihűlni.
3. Keverje össze a zsemlés és a hagymás keveréket, adja hozzá a tojást és 1 tk. sót. Ízesítse borssal és szerecsendióval. 5-10 percig pihentesse.
4. A zsemlés tésztából nedves kézzel vegyen ki 8 egyforma adagot, formázzon belőlük kézzel gombócokat, és egy tegye őket egy hideg vízzel leöblített lapra.
5. A zsemlegombócokat tegye forrásban levő vízbe és hagyja felforrni, majd félig lefedve, kb. 20 perc alatt forralja készre (ne főzze).
TIPP: Ha szeretne biztosra menni, hogy a gombócok főzés közben is megtartsák formájukat, akkor először főzzön egy próba gombócot. Ha ez szétesik, akkor tegyen a zsemlés tésztába egy kicsit több lisztet, a burgonyás tésztába pedig egy kicsit több étkezési keményítőt vagy darát.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“ (Gombócok és társaik), 7. o.)
Galuska
Galuska

Hozzávalók:

  • 400 g liszt (vagy galuskaliszt)
  • 4 tojás (M-es méret)
  • 2 ek. vaj (tetszés szerint)
  • 200 ml ásványvíz (vagy csapvíz)
4 személyre | Elkészítés: 30 perc | Pihentetés: 30 perc | 1 adag: kb. 450 kcal
1. Egy tálban keverje el e lisztet 1 tk. sóval. Adja hozzá a tojásokat és az ásványvizet, majd a kézi robotgép dagasztókarjával keverje viszonylag sűrűn folyós tésztává. Egy konyharuhával vagy tányérral takarja le a tálat, és hagyja szobahőmérsékleten kb. 30 percig pihenni.
2. Egy nagy lábosban forraljon fel elegendő mennyiségű vizet, és sózza meg. Tegyen egy kis tésztát a galuskaszaggatóba vagy a galuskanyomóba. A szaggatót helyezze rá a lábosra, a nyomót tartsa a lábos fölé, és a galuskát szaggassa, ill. nyomja bele a forrásban levő vízbe.
3. Forralja a galuskákat addig, amíg feljönnek a víz felszínére. Vegye ki őket egy szűrőkanállal, és egy szűrőben öblítse le hideg vízzel, majd egy tálban tegye a 70°C-ra melegített sütőbe és tartsa melegen. A következő adag tésztával ugyanígy járjon el.
4. A galuskát tálalhatja magában, de tetszés szerint olvaszthat vajat, és átforgathatja, enyhén át is piríthatja benne.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: „Nudeln selbst gemacht“ (Saját készítésű tészták), 9. o.)

Darabolás – így sikerülni fog!

A liba és a kacsa klasszikus karácsonyi fogások. Bár a szárnyasok feldarabolása egyáltalán nem bonyolult művelet, némelyek mégis ódzkodnak tőle. Útmutatónkban lépésről lépésre mutatjuk be a darabolás menetét, így azt bárki maga is könnyedén elvégezheti. Tipp: szárnyasollóval az ízületek különösebb erőkifejtés nélkül átvághatók. A szárnyasolló további előnye, hogy nem csúszik le olyan könnyen, mint egy kés.
Darabolás – így sikerülni fog!

1. lépés

Első lépésként a combokat vágja le.
Darabolás – így sikerülni fog!

2. lépés

Az ízületet szárnyasollóval vágja el.
Darabolás – így sikerülni fog!

3. lépés

Most a szárnyak következnek. Az ízületet itt is a szárnyasollóval vágja el.
Darabolás – így sikerülni fog!

4. lépés

Most a mellcsontnál vágja ketté a sültet. Szedje le a melle húsát. Ehhez a mellcsont mentén vezesse a kést, és a mellcsonttal párhuzamosan vágja le. Tálaláshoz a melle húsát vágja vékony szeletekre.

Melyik fogáshoz milyen bor illik?

  • A kifinomult fogásokhoz elegáns, a rusztikusabb ételekhez robusztusabb bort válasszon.
  • A nehezebb ételek (hús és zsíros ételek) enyhítik a bor csersavak adta fanyarságát.
  • Az nagyobb alkoholtartalmú borok a nehezebb ételeket könnyebben emészthetővé teszik.
  • Savanyú ételek fogyasztása esetén a savanyú ízre való ízérzékenységünk megnő, így a savasabb borokat lágyabbnak, kerekebbnek, kevésbé savasnak találjuk.
  • Ha édes ízű ételeket fogyasztunk, akkor az édes ízre való ízérzékenységünk emelkedik, ezért a desszertbornak legalább olyan édesnek kell lennie, mint a desszertnek.
  • Sós ételekkel erősebben érvényesül a bor savassága.
  • A gyöngyözőborok kiegyenlítik a sós és keserű ízt.
  • Az érlelt borok különösen jól alkalmazkodnak az ételhez.
  • A barrique borok tökéletesen passzolnak a párolt, grillezett és erősen átsütött ételekhez.

  • Az erőlevesekbe mindig főzzön bele egy kicsit abból a borból, amit később kínálni fog hozzá.
  • A tojással, tejszínnel vagy vajjal sűrített levesekhez és mártásokhoz a kis maradék cukor tartalommal rendelkező borok illenek.
  • Játsszon az ízekkel: töltött paprika cabernet sauvignonnal (ami a paprikára emlékeztet).
  • Az erősen fűszeres ételek mellé jellegzetes zamatú, könnyű bort, valamint maradék cukrot tartalmazó bort, illetve fűszeres vörösbort ajánlott választani.
  • Az ellentétek nagyon izgalmasak lehetnek: például egy almás palacsinta fahéjas porcukorral, hozzá pedig egy érett burgundi. Vagy főtt marhahús/leveshús fehérborral, vadragu tejszínes-gombás mártással és érett aszúborral...
  • A helyi borok többnyire kitűnően kombinálhatók a megfelelő helyi specialitásokkal.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Kellékek és praktikus segédeszközök

 
Sajnos már elfogyott
  • 2 üveg gyertyatartó szettben
Hengergyertyákhoz és teamécsesekhez
3 995Ft
3 295Ft

Tippek és receptek a karácsonyi készülődéshez!

Így lesznek az ünnepek igazán kellemesek az egész család számára! Tippeket adunk a hangulatos karácsonyi dekorációhoz, eláruljuk legfinomabb karácsonyi receptjeinket és kinyomtatható karácsonyi lapokkal lepjük meg Önt.

Karácsony a Tchibo-nál

Fedezze fel a Tchibo karácsonyi világát!

Készítsen adventi naptárt

Készítsen adventi naptárt

Útmutató szuper, saját készítésű adventi naptárunk elkészítéséhez itt

Bővebben
Készítsen forralt bort otthon!

Készítsen forralt bort otthon!

Fedezze fel szuper forralt bor receptjeinket, és készítse el otthon!

Bővebben
Ünnepi dekoráció

Ünnepi dekoráció

Dekorációs trendek és tippek a karácsonyi hangulatú otthonhoz.

Bővebben
A karácsonyfa díszítése

A karácsonyfa díszítése

Hangulatos ötletek a karácsonyfa díszítéséhez.

Bővebben
Terített asztal

Terített asztal

Így válik a terített asztal az ünnep fénypontjává.

Bővebben
Ajándékötletek

Ajándékötletek

Itt megtalálhatja a szeretteihez leginkább illő ajándékokat.

Bővebben
Karácsonyi sütemények

Karácsonyi sütemények

Csábító kekszreceptek és népszerű ünnepi sütemények.

Bővebben
Sütési kellékek

Sütési kellékek

Ezekkel a tippekkel a kekszsütés is élmény lesz.

Bővebben
Karácsonyi lapok

Karácsonyi lapok

Ingyenes: üdvözlőkártyák és ajándékkísérők nyomtatása!

Bővebben