Forralt bor receptek: fűszeres forró italok a karácsonyi időszakra
Végre itt az advent, végre van néhány nyugodt óránk. Egy tányér keksz, gyertyafény és és egy bögre forralt bor teszi tökéletessé a békés hangulatot. Receptjeink és tippjeink segítségével Ön is könnyedén elkészítheti ezt a forró italt. Megtudhatja, hogy melyik borfajtával, milyen fűszerekkel és további hozzávalókkal érheti el a legfinomabb eredményt, hogyan teheti tökéletessé a forralt bort és hogyan készül az alkoholmentes alternatíva.
Saját készítésű forralt bor: a megfelelő bor kiválasztása
A jó forralt bor alapja a jó bor. Vörös, fehér, a kettő keveréke vagy rozé legyen? Ez ízlés dolga. Fontos, hogy jó minőségű és száraz vagy félszáraz bor legyen. Ideálisak a gyümölcsös jegyekkel bíró borok, melyek aromája nem vész el a forralt bor jellegzetes fűszerei mellett. A bor sav- és csersavtartalma legyen alacsony, hogy ne rontsa el a forró ital ízét. A barrique borok nem alkalmasak forralt bor készítésére, mert a tölgyfa hordóban való érés során tanninok halmozódnak fel a borban. A csersavak erős íze a hevítés során fokozódik és kellemetlenül előtérbe kerül.
Milyeneket fűszerek illenek a forralt borhoz?
A forralt bor fűszerek nélkül olyan, mint a leves só nélkül. Szerencsére ez a forró ital nagyon egyszerűen felturbózható. Csak néhány mozdulat az egész. Az egyszerű forralt borhoz tegyen néhány egész szegfűszeget, egy-két rúd fahéjat, valamint citrom, ill. narancshéjat a lábosba. Ez az alapkeverék aztán még tetszés szerint kiegészíthető. Attól függően, hogy milyen ízvilágot kedvel, a következő fűszereket adhatja a borhoz csak úgy, önmagában, vagy teatojásba téve:
Az ánizs, ill. a csillagánizs – két különböző növényről van szó – jellemzője a medvecukorhoz hasonló íz, amit nem mindenki kedvel. Ugyanez érvényes a korianderre is. Genetikai okok miatt íze egyeseket a szappanra emlékeztet. De legyünk bátrak és próbáljuk ki őket!
Ezekkel a hozzávalókkal teheti tökéletessé a forralt bort
Minél több fűszert használ, annál édesebbre kell készíteni a forralt bort, különben könnyen fanyarrá válhat. A cukor mellett szóba jöhet a méz és az agavé szirup, de a lekvár és a gyümölcslé is jó lehet. Az édesítőszerek esetében ügyeljen a semleges ízre: a sztívia kevésbé alkalmas, mivel enyhén kesernyés ízű. Friss jegyeket kölcsönöz az italnak néhány narancs- vagy citromkarika. A vörös áfonya, a mazsola, bodzabogyó, az áfonya, a gránátalmamag, a csipkebogyó, az alma- vagy körtedarabok gyümölcsös ízt kölcsönöznek, míg az illatról virágok gondoskodnak: dobjon a forralt borba néhány hibiszkuszvirágot vagy rózsaszirmot! Dekoratív és egyben ropogós különlegesség lehet az italban pár darab szeletelt mandula. Ezekkel a hozzávalókkal akár a már kész, fűszerezett forralt bort is kiegészítheti.
Ami a forró ital finom karácsonyi jellege mögött van: fűszerismeretek kezdőknek
Szegfűbors: A mirtuszfélék nemzetségébe tartozó, Közép-Amerika trópusi régióiban honos Pimenta fafajok gömbölyű termése. Megjelenésében és ízében a borsra és a szegfűszegre hasonlít. Őrölve használják.
Csillagánizs: A Kínában és Délkelet-Ázsiában honos csillagánizs szárott termése. Őrölve használják.
Szegfűszeg: Egy, elsősorban a trópusi partvidékeken honos, a mirtuszfélékhez tartozó fa szárított virága. A benne található illóolajoknak köszönhetően jellegzetes, enyhén csípős ízű.
Fahéj: A fahéjfa belső kérge. A ceyloni fahéj gyakran Szumátráról érkezik, más fajták Dél-Kínából vagy Indonéziából. Rúd formában vagy őrölve kapható.
Kardamom: Egy, többek között Indiában és Ceylon szigetén termesztett, a gyömbérfélék családjába tartozó növény szárított termése. Őrölve, de egész magként is kapható. Édeskés-csípős aromájú.
Négy forralt bor recept: klasszikus, gyümölcslével, alkoholmentes és bogyós gyümölcsökkel
A felkért gasztro-szakértőnk a Tchibo számára egy klasszikus vörösboros és egy almás-fahéjas forralt bort, egy gyerekpuncsot, valamint egy fekete áfonyás forralt bort álmodott meg. Dekoratív tálcákon, csinos lakberendezési kiegészítőkkel tálalva a forró italok borús napokon még látványnak is szépek.
A forralt bor helyes felmelegítése: ez a lényeg
A jól sikerült forralt borhoz, a hozzávalók mellett, elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet. Ne hevítse az italt 80 fok fölé, különben az alkohol elkezd párologni, a finom gyümölcsös ízek eltűnnek, és kesernyés anyagok képződnek. A forralt bornak nem szabad forrnia, még rövid ideig sem. Legfeljebb közepes hőmérsékletet válasszon, és lassan melegítse. Az alkohol akkor is elillan, ha az italt nyitott edényben, hosszabb ideig melegen tartja. Ezért használjon mindig fedőt, vagy – ha hosszabb ideig szeretné tárolni – töltse a forralt bort egy termoszba. A kihűlt forralt bor gond nélkül felmelegíthető. A saját készítésű forralt bor vagy puncs a hűtőben körülbelül egy hétig áll el.
Tipp: A maradék forralt bort felhasználhatja sütéshez vagy főzéshez. Alapvetően minden olyan recepthez, amihez egy kis vörösbort írnak, forralt bor is használható. A süteményeket, kekszeket, lekvárokat és zseléket pedig különleges aromákkal gazdagítja. A hőmérséklet miatt nem kell aggódnia: a 80 fok fölé hevítés ebben az esetben nem befolyásolja hátrányosan az ízeket.
Tippek és receptek a karácsonyi készülődéshez!
Így lesznek az ünnepek igazán kellemesek az egész család számára! Tippeket adunk a hangulatos karácsonyi dekorációhoz, eláruljuk legfinomabb karácsonyi receptjeinket és kinyomtatható karácsonyi lapokkal lepjük meg Önt.