Klasszikus sütemények

Tippek és receptek saját készítésű süteményekhez

Milyen tészta legyen?

Számtalan süteménytészta recept és változat létezik. Először is meg kell találni a megfelelő alapreceptet. A kezdők klasszikus süteménye többnyire kevert tésztából készül. Ehhez a fő hozzávalókat, mint a vaj, cukor, tojás, liszt, sütőpor és tej, egyszerűen csak össze kell keverni, majd tetszés szerint csokoládéval, mandulával vagy gyümölccsel dúsítani. További klasszikus tészták:

Omlós tészta

Ropogós tortalaphoz: ez a klasszikus főként lisztből, cukorból és zsiradékból készül, sütőpor nélkül. A kevert tésztával ellentétben az omlós tésztát eredetileg nem keverni kell, hanem kézzel gyúrni. Magas zsírtartalma miatt ez a tészta csak kevéssé jön fel, így alakul ki jellegzetes, kissé morzsás, porhanyós állaga.

Élesztős tészta

Az univerzális: Amint az a nevéből is kiderül, ebbe a tésztába élesztő kerül. Az elkészítési mód fontos jellemzője, hogy a tésztát egy ideig „pihenni” hagyják. Ehhez gombóc formájúra gyúrják a tésztát, egy nedves konyharuhával letakarják, és langyos helyen kb. egy óra hosszat kelesztik. Az élesztő egy erjedési folyamatot indít be, aminek következtében buborékok képződnek a tésztában. Így egy laza süteményalap készül, ami a legkülönfélébb módokon variálható.

Piskótatészta

A klasszikus tortalap, a piskótalap, zsiradék nélkül készül, és nagyrészt tojásból áll, amit habosra kell felverni. A felverés közben keletkező légbuborékoknak köszönhető a piskóta jellegzetesen könnyű állaga. A piskótalap ezért kiváló alap például gyümölcsös nyári tortákhoz. A gyakorlottabb tortakészítők íncsiklandó piskótatekerccsel is próbálkozhatnak.

A legjobb receptek saját készítésű süteményekhez

Az igazán finom sütemény friss hozzávalókból, és az otthoni konyhában, szeretettel készül. Már csak egy szuper recept hiányzik. A klasszikus márványos kuglóftól a lédús citromtortáig - összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket. Mit szólna például egy házi készítésű Butterkuchenhez, mintha csak a nagymama készítette volna?

Hozzávalók:

  • 350 g vaj
  • 230 g porcukor
  • 7 tojás
  • 1 csipet só
  • 230 g liszt
  • 2 ek. rum (tetszés szerint)
  • 1-2 tk. reszelt narancshéj kezeletlen narancsból
  • zsiradék és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
  • 2 púpos tk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 ek. tej
  • 120 g étkezési keményítő
  1. Kenjük ki zsiradékkal a formát és szórjuk be a zsemlemorzsával. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (felső/alsó), ill. 180°C-ra (légkeverés).
  2. A vajat, porcukrot és a narancshéjat keverjük fehér-habosra. Válasszuk szét a tojásokat. A vajas keverékhez egymás után adjuk hozzá a tojássárgákat, és tetszés szerint rumot.
  3. A tojásfehérjéket a sóval verjük kemény habbá, és adjuk a tojássárgás krémhez. Keverjük össze a lisztet, a keményítőt és a sütőport, majd szitáljuk a tojáshabra. Lazán vegyítsük össze az egészet.
  4. Vegyük ki a tészta egyharmadát. A kakaót keverjük simára a tejjel, és adjuk a kivett tésztához. Öntsük a formába először a világos tészta felét, majd a sötétet, végül pedig a maradék világos tésztát. A jellegzetes márványos minta kialakításához egy villával lazán átkeverjük a három réteget.
  5. A süteményt 50-55 percig süssük a középső rácson. 20 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 1 tk. reszelt citromhéj kezeletlen citromból
  • 50 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • 250 g hideg vaj
  • 200 g szeletelt mandula
  • 150 g
  • 1 tk. őrölt fahéj
  1. A tésztához öntsük a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el egy kis tejjel, 1 tk. cukorral és egy kis liszttel a kupac pereméről. A kovászt letakarva, langyos helyen 15 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet, cukrot, a darabokra vágott vajat, a citromhéjat és a sót adjuk a megkelt kovászhoz. Először a kézi robotgép dagasztókarjával, majd kézzel gyúrjuk sima tésztává. Gyúrjuk erősen, míg a tészta hólyagosodni kezd és elválik a tál falától. A tésztát langyos helyen, kb. 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  3. A megkelt tésztát alaposan gyúrjuk át. Vajazzuk ki a tepsit. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretére és helyezzük rá. Tipp: A tésztát a kinyújtás előtt hagyjuk 5 percig pihenni, akkor nem fog a tepsin összeugrani.
  4. A tepsi szélén húzzunk fel egy kis peremet a tésztából. További 10 percig kelesszük. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (felső/alsó), ill. 180°C-ra (légkeverés).
  5. A bevonathoz vágjuk a vajat kis darabokra. Két ujjal nyomkodjunk kis mélyedéseket a tésztába és minden mélyedésbe tegyünk egy kis vajdarabkát. A mandulaszeleteket szórjuk egyenletesen a tészta tetejére. Keverjük össze a cukrot és a fahéjat, és szórjuk rá. Süssük a süteményt a sütő középső rácsán 20-25 percig.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Hozzávalók:

  • 250 g puha vaj
  • 5 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 2 ek. sütőpor
  • 1 tk. reszelt citromhéj kezeletlen citromból
  • 100 g porcukor
  • 100 ml frissen facsart citromlé
  • vaj a forma kikenéséhez
  1. Vajazzunk ki egy hosszúkás sütőformát. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (felső/alsó), ill. 160°C-ra (légkeverés).
  2. Keverjük habosra a vajat és a cukrot. Egymás után keverjük hozzá a tojásokat, és tegyük bele a citromhéjat.
  3. Keverjük össze a lisztet és a sütőport, és adjuk a tojásos krémhez.
  4. Öntsük a tésztát a formába, és simítsuk el. Süssük a süteményt kb. 60 percig a sütő középső rácsán, majd hagyjuk kis ideig hűlni.
  5. Borítsuk ki a formából. Keverjük el a citromlevet és a porcukrot. A süteményt egy hurkapálcikával több helyen szurkáljuk meg, és csepegtessük rá a cukros citromlevet.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Így mindig biztosan jól sikerül

Bármelyik tésztát is választja - a süteménysütés néhány tipp és trükk segítségével egészen egyszerű. Hogy a következő sütéskor semmi ne ragadjon oda, ne égjen el vagy ne essen szét, íme néhány sütési alapszabály:

1. Alaposan vajazza ki a formát

Minden háziasszony rémálma: Elkészült a sütemény, már csak a tálalásra vár – de beleragad a formába és széttörik. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, a rozsdamentes acélból készült formákat és tepsiket minden használat előtt kenje ki vajjal vagy margarinnal. Nagyon ragadós tészták esetében előnyös, ha a kikent formát egy kis liszttel vagy zsemlemorzsával is beszórja. Piskótatésztához ajánlott még a sütőpapír használata, és ne kenje ki a forma szélét. Ellenkező esetben a tészta nem egyenletesen jön fel, hanem felpúposodik.

2. Előmelegített sütőben süssön

Ahhoz, hogy a sütemény sütés közben ne essen össze, mindig melegítse elő a sütőt a receptben megadott hőmérsékletre, és állítsa be az ott javasolt sütési módot. A sütés első húsz percében a sütő ajtaja végig legyen csukva, hogy ebben a szakaszban ne menjen hő veszendőbe. A tésztát az előkészítés során ne keverje túl, és ne tegye túl hamar a sütőbe.

3. Honnan tudom, hogy elkészült a sütemény?

A gyakorlott sütikészítők a kész süteménytészta állapotát már a színéből képesek megállapítani. A kezdők más módszerhez is folyamodhatnak: Hogy a sütemény elkészült-e és kivehető-e a sütőből, a legjobban úgy ellenőrizhető, ha egy vékony fapálcikát szúr a sütemény legvastagabb részébe. Ha a kihúzáskor tészta látható a pálcikán, akkor még sülnie kell. A piskótalapot az ujjával tesztelje: ha a tészta az érintett helyen visszaáll az eredeti állapotába, akkor elkészült.

4. Hagyja hűlni, mielőtt kiborítja a formából.

Mielőtt a süteményt kiborítaná a formából, hagyja legalább tíz percig hűlni. A folyamat meggyorsítása érdekében a formát tegye pl. nyitott ablakba. Csak ezután vegye ki a formából a süteményt. Ha ekkor nem jön ki azonnal a formából, akkor hagyja tovább hűlni. Segíthet az is, ha egy kést végighúz a sütemény és a forma pereme között, fellazítva ezzel a formához tapadt tésztát. Ezután már könnyebb lesz kiborítani a formából.

A kreatív konyha kellékei

-14 %
Öntöttvas sütőedény, zománcozott, krém, 4,5L
34 995Ft
29 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
-37 %
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
Többször felhasználható sütőlap, fogantyúval
3 495Ft
-22 %
-22 %
-24 %
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 20 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 24 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 28 cm
17 995Ft
13 995Ft
21 995Ft
16 995Ft
28 995Ft
21 995Ft
Nemsokára újra elérhetőSajnos már elfogyott
Kifutás- és fröccsenésgátló
5 495Ft
-8 %
Öntöttvas serpenyő, fa markolattal, 26cm
22 995Ft
20 995Ft
Zománcozott sütőforma
5 995Ft
2 madeleine sütőformák
4 295Ft
-50 %
Tapadásmentes tepsi, hűtőráccsal
7 995Ft
3 995Ft
Burgonyapároló tasak, mikrohullámú sütőhöz
2 995Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
néhány darab kapható
Nemesacél sütőkeret
5 995Ft
néhány darab kapható
-10 %
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 495Ft
-16 %
Szilikon sütőlap zsírszegény sütéshez
4 795Ft
3 995Ft
Tésztakaparó lapát
3 995Ft
Összecsukható szilikon muffin sütőforma
6 995Ft
Rugós, nyitható sütőforma szállítófedéllel
6 995Ft
Fedeles sütőforma
5 995Ft
-40 %
Növényi vaj készítő készlet
4 995Ft
2 995Ft
-21 %
Keksznyomda készlet, betűkkel
3 795Ft
2 995Ft
Díszítőcső készlet
5 495Ft
2 szilikon vaníliás kifli sütőforma
4 495Ft
-25 %
Összehajtható szilikon sütőlap, 41,5x31 cm
5 995Ft
4 495Ft
Szögletes torta sütőforma, 35x2,5x10,5 cm
4 495Ft
-10 %
Szilikon sütőlap, peremmel
4 995Ft
4 495Ft
Vízfürdős melegítő edény
3 995Ft
1