Mi különbözteti meg az eszpresszót a "normál" kávétól?
A klasszikus eszpresszó nem csak a sokkal kisebb csésze miatt különbözik a "normál" kávétól. Már az eszpresszó elkészítése is eltér az átlagostól.
Graziano Chessa, a Tchibo baristája elmagyarázza, hogy ez pontosan mit jelent.
Graziano Chessa, a Tchibo baristája elmagyarázza, hogy ez pontosan mit jelent.
Az eszpresszó elkészítésekor nem elég egyszerűen csak leforrázni a kávét. Mindegy, hogy fél- vagy teljesen automata kávéfőzőt használunk - ugyanazon elv szerint kell elkészíteni.
Az eszpresszó elkészítéséhez rendkívül nagy nyomással kell a forró vizet átpréselni a különösen finomra darált kávéőrleményen. Filter helyett olyan szűrőt használunk, amely még az aromás kávéolajokat is átereszti. Ennek köszönhetően egy olyan nagyon erős és intenzív ízű kávét kapunk, amelyen vastag, mogyoróbarna habréteg - az úgynevezett crema - jön létre.
Egy csésze eszpresszó tökéletes átfolyási ideje 30 másodpercet tesz ki. Ez ne legyen se rövidebb (különben az eszpresszó kellemetlen ízűvé válik), se hosszabb (különben túl sok keserűanyag oldódik ki).
Az csupán szóbeszéd, hogy az eszpresszó több koffeint tartalmaz, mint egy normál kávé. A kávészemek erős pörkölése, a finomra őrölés és a kávéőrlemény forró vízzel történő rövidebb érintkezési ideje alacsonyabb koffeintartalmat eredményez. Az eszpresszóhoz felhasznált nyerskávét hosszabb ideig és sötétebbre pörkölik a kávészemek természetes savtartalmának csökkentése érdekében.
Graziano Chessa, Tchibo barista
Az eszpresszó elkészítéséhez rendkívül nagy nyomással kell a forró vizet átpréselni a különösen finomra darált kávéőrleményen. Filter helyett olyan szűrőt használunk, amely még az aromás kávéolajokat is átereszti. Ennek köszönhetően egy olyan nagyon erős és intenzív ízű kávét kapunk, amelyen vastag, mogyoróbarna habréteg - az úgynevezett crema - jön létre.
Egy csésze eszpresszó tökéletes átfolyási ideje 30 másodpercet tesz ki. Ez ne legyen se rövidebb (különben az eszpresszó kellemetlen ízűvé válik), se hosszabb (különben túl sok keserűanyag oldódik ki).
Az csupán szóbeszéd, hogy az eszpresszó több koffeint tartalmaz, mint egy normál kávé. A kávészemek erős pörkölése, a finomra őrölés és a kávéőrlemény forró vízzel történő rövidebb érintkezési ideje alacsonyabb koffeintartalmat eredményez. Az eszpresszóhoz felhasznált nyerskávét hosszabb ideig és sötétebbre pörkölik a kávészemek természetes savtartalmának csökkentése érdekében.
Graziano Chessa, Tchibo barista