Kis barkácsolás

Polcszerelés, festés, tapétázás és hasonlók - csak nem lehet olyan nagy ördöngösség, igaz? Igaz! A megfelelő szerszámokkal és néhány praktikus tippel hamarosan Ön is úgy fúr-farag, akár egy igazi ezermester. Ön is meglátja majd: ha az embernek sikerélménye van, a barkácsolás nagyon szórakoztató.

Ezekkel a tippekkel és fogásokkal Önből is lehet barkácsmester

A megfelelő eszközökkel felszerelve a legkülönbözőbb kihívásokkal nézhet szembe. Kalapálás, fúrás, tapétázás – néhány tippel és egy kis gyakorlással nem is olyan nehéz.

1. Furat készítése a falba

A barkácsoló egyik leggyakoribb feladata a fúrás. De semmi gond: a megfelelő fúrógéppel mi sem egyszerűbb. Gipszkarton vagy gázbeton fal esetében elegendő egy egyszerű akkus fúrógép. Keményebb anyagokhoz, mint a terméskő vagy a tégla, viszont már ütvefúrót kell használni. Egyébként: ha nem tudja pontosan, miből is épült a fal, végezzen kopogásos próbát. Minél tompább a hang, annál masszívabb a fal.

Válasszon ennek megfelelő fúróhegyet. Kétséges esetben először mindig a kisebbel próbálkozzon. A furat ugyanis könnyen tágítható, szűkítése viszont körülményes. A szükséges furatmélység meghatározásához a csavart, ill. dübelt vegye alapul: mérje meg a hosszát, majd jelölje rá a fúróhegyre pl. egy színes ragasztószalaggal.

2. Furatok eltüntetése a falban

Ahol fúrnak, ott szükség lehet a nem kívánatos vagy nem jól sikerült furatok eltüntetésére. Javítópasztával ez nagyon egyszerű: Nyomjon annyi pasztát a furatba, hogy az megteljen és egy kevés kibuggyanjon belőle. Ezután egy spaklival kenje el egyenletesen a javítópasztát a furat körül. Néhány perc múlva, amikor a massza kikeményedett, simítsa le az egyenetlenségeket finom csiszolópapírral - és már kész is!

Ha egy furatot azonban nem eltávolítani, hanem csupán szűkíteni szeretne, akkor van még egy lehetőség: a furatjavító vlies. Ez egy kis szövetdarab, ami egy speciális anyaggal van átitatva. Nedvesítse meg a párnát egy kis vízzel, és egyszerűen tekerje annyiszor a dübel köré, amíg a mérete megfelelő nem lesz a furathoz.

3. Szög beütése a falba

Ha szakszerűen szeretne szöget verni a falba, akkor egy 300-600 gramm súlyú kalapácsot ajánlott használnia. Így ugyanis az ütések hatékonyak anélkül, hogy Önnek túl sok erőt kellene kifejtenie. Egy erős acélszeg kalapálás közben nem hajlik el olyan könnyen.

A szeget először a feje alatt tartsa erősen, majd néhány könnyű ütéssel verje be annyira, hogy magától megálljon. Ezután már erősebben is ráüthet. Az ütőmozdulat mindig lazán, könyökből induljon. Tipp: a szöget az elején tarthatja egy ruhacsipesszel vagy egy kilyukasztott kartoncsíkkal is. Így biztosan nem fog az ujjára csapni.

4. Képek falra akasztása egyenesen

A szoba legszebb dekorációs elemei közé tartoznak a képek, ill. képgyűjtemények. A látványhoz fontos az elhelyezés és az elrendezés: ha több képet szeretne felakasztani, akkor a legjobb, ha először a padlón próbaképpen elrendezi őket. A tervezésből ne felejtse ki az olyan vonalakat, mint az ajtókeretek és az ablakok, hogy az eredmény szimmetrikus és harmonikus legyen.

Ha eldöntötte, hogy milyen elrendezést szeretne, akkor mérje le a képek közötti távolságokat, és jelölje fel a falra. Ehhez a művelethez nagy segítséget nyújt egy vonallézerrel ellátott vízmérték. A vonalak mentén üsse be a szögeket a falba és akassza fel a képeket. Fontos: nagy, nehéz képeket mindenképpen két ponton kell felfüggeszteni.

5. Polcok helyes felszerelése

Mielőtt egy polcot felszerelne a falra, először vizsgálja meg annak minőségét. Ugyanis a falban levő porózus vagy homokos részek később nem nyújtanak majd kellő stabilitást a megterhelt polcnak. Ha megtalálta az alkalmas helyet, akkor elsőként mérje meg a polcon található rögzítőelemek távolságát. Ezután határozza meg azt a magasságot, ahová a polcot szeretné feltenni, majd a lemért távolságokat jelölje be a falon.

Készítsen megfelelő furatokat, tisztítsa meg a portól, majd helyezze be a dübeleket. Ezután megfelelő csavarokkal rögzítse a polcot. Tipp: Ha a polcon nehéz tárgyakat, pl. könyveket szeretne tárolni, akkor helyezzen el megfelelő számú támasztékot. Még a rendkívül stabil, tömör fából készült polcok esetében sem javasolt a 70 centiméternél nagyobb köz.

6. Régi tapéta eltávolítása

A tapétacserével egy helyiség teljes hangulata markánsan megváltoztatható. A régi tapéta lekaparása azonban a kevésbé kedvelt része a feladatnak. A munka jelentős mértékben megkönnyíthető, ha a tapétát nem száraz állapotban próbálja leszedni, hanem először benedvesíti, feloldva ezzel a tapétaragasztót.

Ehhez használhat speciális tapétaleoldó folyadékot vagy egy kis mosogatószerrel kevert meleg vizet. A folyadékot egy széles festőecsettel vigye fel a falra, és hagyja hatni. Nagyon vastag vagy több réteg tapéta esetén lyukasztgassa ki a tapétát egy tüskés hengerrel. Ahhoz, hogy minél nagyobb darabokat tudjon egyben lehúzni, a következőképpen járjon el: először a tapétacsík egyik alsó sarkát lazítsa meg, majd próbálja meg lehetőleg az egész csíkot felfelé haladva lehúzni.

7. A helyes tapétázás

Ahhoz, hogy az új tapéta jól tapadjon a falra, a falat nemcsak meg kell szabadítani a régi tapétától, de le is kell tisztítani és glettelni: Amennyiben szennyeződéseket talál a falon, távolítsa el. A fal egyenetlenségeit és a lyukakat gletteléssel javítsa ki. A tiszta munkavégzés érdekében a felülethez csatlakozó mennyezetet és padlót ragassza le krepp ragasztószalaggal.

Ezután mérje le a fal magasságát, majd 5 cm hozzáadásával jelölje fel a tapétatekercsre. A tapétát a jelölés mentén behajtjuk, és a hajtás mentén elvágjuk. A munka az erős vlies tapétákkal a legegyszerűbb: itt csupán a falat kell bekenni speciális vlies ragasztóval, majd csíkonként felragasztani a tapétát. Más tapétatípusok esetében viszont a tapétát kell alaposan beragasztózni és hagyni puhulni.

Speciális téma: A festés sem gond

Egy kis színt szeretne vinni a megszokott falakra? Akkor ragadjon ecsetet, és hajrá! Mert festeni könnyű és még szórakoztató is! Ezekkel a tippekkel Önből is profi szobafestő lehet.

1. A megfelelő előkészítés

Ecset vagy festőhenger?
Rendszerint mindkettő szükséges. Nagy felületek esetében ugyanis festőhenger kell a festék szép, egyenletes felhordásához. Az ecsettel viszont jobban hozzáférhetők a sarkok és rések. De a kisebb felületek festésére és vékony vonalak húzására is alkalmasabb az ecset.

Alapozás
Ahhoz, hogy a festék jól és tartósan fedjen, a tényleges festés előtt ajánlott a falat lealapozni. Ellenkező esetben a gipszvakolat vagy farostlemez felületű fal sok festéket szív magába. Ennek megakadályozására alapozóval vagy nagymértékben hígított fedőfestékkel kenje át a falat. A csúnya, gombás vagy vízfoltokat viszont ajánlott speciális szigetelőfestékkel vagy foltfedővel eltüntetni.

A padló letakarása
A festék padlóra fröccsenésének megakadályozására terítsen takarófóliát a padlóra. Krepp ragasztószalaggal alaposan rögzítse, hogy ne csúszhasson el. Takarjon le minden dugaszolóaljzatot, villanykapcsolót, valamint ajtó- és ablakkeretet is.

2. A festés során erre figyeljen

A festést mindig a sarkokban kezdje, méghozzá az ablaktól indulva. Ezután a mennyezetet fesse le, és csak ezután a falakat. Először hosszanti irányban fessen, majd keresztben, végül ismét hosszanti irányban. Így ugyanis a festék megfelelően oszlik el.

A festés során ügyeljen arra, hogy mozdulatai egyenletesek legyenek, és mindig ugyanakkora nyomást fejtsen ki. A csúnya átfedések elkerülése érdekében alkalmazza a „nedveset a nedvesre” eljárást. Ehhez a friss festékkel a még nedves felületre fessen rá. Minden felületet egyhuzamban, szünet nélkül kell készre festeni.

3. Festés után mossa ki az ecsetet

Az ecsetek élettartama hosszú, amennyiben minden használat után gondosan megtisztítják őket. Ez igazán egyszerű: Először húzza le a felesleges festéket egy újságpapíron. Ezután a vízben oldódó festéket tiszta vízzel és - szükség esetén - normál szappannal moshatja ki.

Speciális téma: Faltetoválás

A faltetoválás egy érdekes módja otthona szépítésének. Vannak feliratok, egyedi motívumok, de akár egész fotótapéták is. A konyha például dekoratív fűszer-mintákkal mediterrán hangulatot kap, a nappaliban pedig kedvenc szólása vonzza magára a tekinteteket - kreativitásának szinte semmi nem szab határt.

A faltetoválás egyébként különösen a gyerekszobában praktikus megoldás. A kicsik érdeklődése ugyanis gyakran meglehetősen gyorsan változik. Egy faltetoválással pedig például a hőn áhított, aktuális akcióhős igen egyszerűen a falra varázsolható. És, ha a gyereknek már nem tetszik a minta, pillanatok alatt eltávolítható.

Faltetoválás: Szarvas motívum

Díszítse fel a szobát

Szerszámok és tartozékok, melyek egy háztartásból sem hiányozhatnak

 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Multifunkciós szerszám
Nemesacél funkcionális részek
4 995Ft
4 695Ft
Sajnos már elfogyott
  • Csavarhúzó racsni funkcióval
8 csavarhúzó bitheggyel - markolatban tárolható
2 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Biztonsági vágóeszköz
Automatikusan visszahúzza a pengét
2 295Ft
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Mágneses mandzsetta
Pl. csavarok könnyen hozzáférhető tárolásához
1 895Ft
1 795Ft
Sajnos már elfogyott
  • Többfunkciós, LED-es lámpa
Sokféleképpen használható: pl. zseblámpaként
2 695Ft
2 295Ft
Sajnos már elfogyott
  • Barkácsláda, 510 részes
510 részes készlet szögekkel, csavarokkal stb.
2 495Ft

Nagyon belejött a munkába? Már csak a dekoráció hiányzik!

A falak frissen tapétázva, a polcok szilárdan a falra rögzítve. Már csak az odaillő dekoráció hiányzik. Néhány mozdulattal ez sem fog Önnek gondot okozni. Inspirációra van szüksége? Akkor szemezgessen „csináld magad” tippjeinkből a barkácsolás, kötés és varrás témakörökben.
Bővebben

Most a tchibo.hu oldalon

A megfelelő eszközök és kiegészítők segítségével Önből is ezermester válik majd - most a Tchibo-nál!