Eine zweistöckige Torte aus Fondant

Fondantos torták

Süssünk tortát fondanttal: receptünk és a részletes útmutató segítségével a nyújtás, a torta bevonása és díszítése is garantáltan sikerülni fog!
Süsse meg szeretettel, díszítse fantáziával: útmutatóink és receptjeink megmutatják Önnek, hogyan készíthet saját kezűleg művészien kidolgozott tortát fondanttal. Tippjeinkkel az álomtorták és kreatív cupcake-ek megtöltése és dekorálása tökéletesen fog sikerülni.

A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre

A fondantos torta készítése a cukrászművészet csúcsának számít. De ne ijedjen meg – elkészítése könnyebb, mint gondolná. Alapreceptünkkel olyan fondantot készíthet, mely egyaránt alkalmas torták bevonására és díszítésére is. Részletes leírásunknak köszönhetően elkerülheti a cukormasszával való munka közben elkövetett gyakori hibákat. Engedje szabadjára kreativitását, akár húsvétra süt, akár a következő születésnapra! És ne feledje: a legfontosabb hozzávaló az idő – a fondantos torta ugyanis akkor sikerül a legjobban, ha éjszakai pihentetést is betervez, és a remekművet két vagy három napig készíti.
Nem minden süteményalapból készíthető jól sikerült fondantos torta. Ugyanis, mivel a fondant főként cukorból áll, a massza folyadékkal való érintkezés során feloldódik. Tehát nem érintkezhet olyan hozzávalókkal, mint a tejszín vagy a friss gyümölcsök. Főleg az emeletes torták esetében döntő fontosságú a sütemény állaga is, hogy az alsó tortaszintet ne nyomják össze a felső rétegek. Erre a célra kiválóan megfelel a kevert tészta minden változata. Innen meríthet ötleteket: Tippek és receptek a saját készítésű süteményekhez.
A fondantbevonat önmagában nem tapad jól a süteményre. Ezért fontos, hogy nemcsak a torta tésztarétegeire kerüljön krém, de a tészta és a cukros massza közé is. Ez sem tartalmazhat túl nagy arányban vizet, különben a fondant feloldódik. Nem alkalmas például a joghurt, a tejszín vagy a puding. Szóba jöhet viszont a vajkrém vagy krémsajtos máz – ez utóbbinak azonban nagyon magas zsírtartalmúnak kell lennie. Megfelelő alap lehet esetleg még a cseppfolyósított zselé, lekvár vagy a párizsi krém, ami egy tejszínből és tortabevonóból készült krém.
A fondant és a marcipán egyaránt alkalmas a torták dekoratív bevonására. A fondant sokkal finomabb szerkezetű és rugalmasabb, könnyebben alakítható. Ráadásul a cukros massza fehér és nem bézs, így ételfestékkel való színezéssel leheletfinom árnyalatú vagy élénk színű torták készíthetők. Mindkét massza nagyon édes. A marcipán esetében a jellegzetes mandulaaroma érvényesül, a fondantot aromák hozzáadásával lehet ízesíteni. A csokirajongók fondant helyett csokigyurmát is használhatnak. Hasonlóan lehet vele dolgozni, de a massza nem olyan lágy, ezért jobban használható díszítésre, mint a fondant.

Fondantos torta recept kezdőknek

Ha egy pillanatra mindenki tekintete megakad a pompás születésnapi vagy esküvői tortán, attól még nem biztos, hogy azt egy profi cukrász készítette. Ezzel az alaprecepttel különösebb előismeretek nélkül is sikerülni fog a műremek.
Zwei Hände kneten einen Tag

Hozzávalók

Kb. 1,2 kg mennyiséghez, ami egy 28 cm átmérőjű torta bevonására és díszítésére elegendő.
  • 6 zselatinlap
  • 675 g glükózszirup
  • 63 tk. glicerin (gyógyszertárból)
  • 1,1 kg átszitált porcukor

Előkészítés

  1. A zselatint áztassa 10 percre hideg vízbe, majd nyomkodja ki, és kevergetve oldja fel 60 ml meleg vízben. Keverje hozzá a glükózszirupot és a glicerint.
  2. A porcukornak kb. a felét tegye egy konyhai robotgép keverőtáljába. Adja hozzá a zselatinmasszát.
  3. Közepes fokozaton dolgozza össze, amíg a konyhai robotgép túlterhelés nélkül bírja. Ezután gyúrja hozzá kézzel a maradék porcukrot. A kész fondantnak puhának és már csak enyhén ragadósnak kell lennie.
  4. Felhasználás előtt: formáljon golyót a masszából, és egy éjszakán keresztül hűvös helyen (nem a hűtőben) pihentesse. A pihenőidő után a fondant annyira finom szerkezetű és rugalmas lesz, amennyire a feldolgozáshoz lennie kell.
  5. Tipp: Ha szép színárnyalatokban pompázó fondanttal szeretne dolgozni, egyszerűen csak gyúrjon bele ételfestéket. Hogy még ízesebb legyen, néhány csepp sütőaromát is keverhet hozzá.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Tippek és trükkök a fondanthoz

A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre – a kezdők az első torta elkészítésekor gyakran igen nagy kihívással találják szembe magukat. Pontosan hogyan is kell megkenni? Mivel? Mire kell ügyelni a bevonás során? Ezekkel az alaptechnikákkal ez igazán egyszerű lesz.

Fondantos torták megkenése

A fondantos torta alapja a torta vajkrémmel való megkenése. A legjobb, ha a süteményt egy nappal korábban süti meg, a töltésre és a megkenésre pedig másnap kerül sor. Megmutatjuk Önnek, hogyan!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Tegye a tortalapot tortatartó korongra, majd helyezze ezeket egy forgatható tányérra. A vajkrém egyharmadát kenje a tortára.
A vajkrémet oszlassa szét körben egy simítólap segítségével. Ezt az első réteget crumb coat-nak hívják, ez fogja közre a torta belsejét.
Hagyja a tortát 1 órán át hűlni, majd a tésztakártya segítségével kenje rá a többi krémet is. Közben tartsa a kártyát a torta szélén úgy, hogy a tortatartó tálon is egyenesen álljon.
Csak egy kézzel tartsa egyenesen a tésztakártyát, másik kezével forgassa tovább a tányért. Mindezt addig ismételje, míg a torta széle sima nem lesz.
Végül a torta felületét is simítsa el a simítólapáttal. Ezután helyezze a tésztakártyát 45 fokos szögben a torta közepére, és a tányért lassan forgassa.
Ezt a műveletet ismételje meg még egyszer, közben húzza le a felesleges vajkrémet a tortáról. A vajkrémmel bevont tortát hűtse le.

Torta bevonása fondanttal

A feladat: a fondantos torta beburkolása – vagyis: a formázható cukormasszával való bevonása úgy, hogy minél simább felületet kapjon. A kezdők ettől gyakran tartanak, de útmutatónkkal nagyon egyszerűen, lépésről lépésre sikerülni fog.

©2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
"Gyúrja puha állagúra a fondantot. Ez akkor sikerül a legkönnyebben, ha a massza szobahőmérsékletű. Hogy ne ragadjon a kezéhez, használjon kevés kókuszzsírt és egy kis porcukrot vagy étkezési keményítőt.

A lágy fondantot nyújtsa ki, lehetőleg sodrófával, szilikonlapon – így semmi nem ragad oda. A lap vastagsága 3-5 mm legyen. Ügyeljen rá, hogy a kinyújtott fondant nagyobb legyen, mint maga a torta. Nyugodtan lehet kb. 10 centiméterrel hosszabb, ezt később levághatja."
Ha a gyúrás során a fondantlapban légbuborékok keletkeztek, szúrja ki azokat egy tűvel.
Helyezze a tortát lehetőség szerint egy forgatható tányérra, ez megkönnyíti a beburkolását. Nedvesítsen meg egy konyhai papírtörlőt, és nyomkodja vele óvatosan körbe a tortát. Helyezze rá a fondantlapot a tortára, és a tetejét igazítsa simára egy spatulával.
A torta oldalán is simítsa el apránként a fondantot. Felülről lefelé dolgozzon. Lassan haladjon előre, amíg az egész tortát be nem vonta a cukormasszával.
Körben vágja le nagyjából a fondantot. A kiálló fondantszéleket emelje fel, nyomja vissza, simítsa el, majd a torta oldala mentén vágja le a vágóeszközzel.

Fondantos torta dekorálása rózsákkal vagy virágokkal

A különféle figurák, virágok és motívumok formázása fondantból nagyon élvezetes dolog. Megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen elkészíthetők ezek a tortadíszek. Ha a tortára valamilyen ráírt minta vagy felirat is kerül, akkor semmi esetre se használjon nedves összetevőket, nehogy feloldja a fondantot.

Rózsák vagy virágok fondantból

Megmutatjuk Önnek, hogy elkészítésük milyen egyszerű: 10 virághoz vagy 3 rózsához | 15 perc elkészítés | 1 ½ óra száradás | egyenként 100 g fehér vagy rózsaszín fondant| étkezési keményítő | szilikonlap | sodrófa | fondant kiszúró | modellező eszköz | kis ecset | fogpiszkáló

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
A fehér fondantot puhára gyúrjuk, majd a szilikonlapon egy sodrófával 2 mm vastagságúra nyújtuk. Kiszúrjuk a virágokat. A rózsaszín fondant felét golyókká (2 cm ∅) formázzuk.
A modellező eszközzel végig haladunk a virágok szélén. A virágokat az átlátszó fóliába csomagolt fondantgolyókra helyezzük és 1 órán át száradni hagyjuk.
A maradék rózsaszín fondantot golyócskákká formázzuk (virágonként 3). A virágokat középen bekenjük vízzel, ráhelyezzük a golyócskákat, 30 percig száradni hagyjuk.
Ausstecher für Fondant
1 rózsához a rózsaszín fondantból 1 cseppet (1 cm ∅) formázunk, fogpiszkálóra tűzzük és 1 órán át száradni hagyjuk. Ezután a fondantot kinyújtjuk, 3 virágot szúrunk ki.
A fondantszirmokat kenje be egymás után egy kis vízzel, majd alulról húzza fel a fogpiszkálóra, és nyomja rá a cseppre. Nyomkodja rá a szirmokat.
Az ujjvégeket egy kis keményítőbe mártjuk, majd a virágleveleket rózsa alakúra formázzuk. A maradék fondantból további rózsákat készítünk.

Hogyan tároljuk a fondantot?

A fondantot lehetőleg száraz és mérsékelten hűvös helyen tárolja. Maga a massza, de a masszával bevont torta szempontjából is fontos a helyes tárolás. Tálalásig tegye a tortát akár a pincébe. A hűtőszekrény csak abban az esetben alkalmas, ha a belseje nem túl párás, ellenkező esetben a fondant megolvad. Ha szükséges, tegyen egy tálka rizst vagy sót a hűtőbe nedvességszívónak. Ha egy tortát már előkészített fondanttal szeretne bevonni, akkor még idejében győződjön meg arról, hogy a massza még használható-e. Amennyiben a maradékokat nem légmentesen és sötétben tárolja, a fondant megkeményedhet és kiszáradhat.

A fondantos torta kiolvasztható?

Igen, minden további nélkül. Arra azonban ügyeljen, hogy ehhez elegendő idő álljon rendelkezésre. Túl nagy és túl gyors hőmérsékletváltozás esetén ugyanis a cukorbevonat „izzad”. Ha mélyfagyasztott fondantos tortát szeretne kiolvasztani, akkor tortatartóban legalább egy éjszakán át – de inkább tovább – hagyja kiolvadni. Ha felolvasztás után a massza ragadós lenne, akkor egyszerűen tegye fél órára egy jól szellőző helyiségbe és hagyja lassan megszáradni. A fondantból készült, dekorálásra szánt apró virágokat, melyek esetében nem gond, ha idővel megkeményednek, fagyasztás nélkül, egyszerűen száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolja – erre egy kartondoboz a legmegfelelőbb.

A kreatív konyha kellékei

-21 %
2 az 1-ben öntöttvas sütőedény és serpenyő
37 995Ft
29 995Ft
-14 %
Öntöttvas sütőedény, zománcozott, krém, 4,5L
34 995Ft
29 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
-37 %
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
-50 %
Tapadásmentes tepsi, hűtőráccsal
7 995Ft
3 995Ft
-22 %
-22 %
-24 %
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 20 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 24 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 28 cm
17 995Ft
13 995Ft
21 995Ft
16 995Ft
28 995Ft
21 995Ft
néhány darab kaphatóSajnos már elfogyott
Kifutás- és fröccsenésgátló
5 495Ft
Többször felhasználható sütőlap, fogantyúval
3 495Ft
Zománcozott sütőforma
5 995Ft
2 madeleine sütőformák
4 295Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
Burgonyapároló tasak, mikrohullámú sütőhöz
2 995Ft
Díszítőcső készlet
5 495Ft
-40 %
Növényi vaj készítő készlet
4 995Ft
2 995Ft
-15 %
Fedeles zománcozott felfújt forma, nagy
Fedeles zománcozott felfújt forma, kicsi
9 995Ft
8 495Ft
7 995Ft
-16 %
Szilikon sütőlap zsírszegény sütéshez
4 795Ft
3 995Ft
Tésztakaparó lapát
3 995Ft
Összecsukható szilikon muffin sütőforma
6 995Ft
Rugós, nyitható sütőforma szállítófedéllel
6 995Ft
Kenyérkelesztő kosár, kerek
6 995Ft
-13 %
Többször felhasználható sütőlap
3 795Ft
3 295Ft
2 többször felhasználható profi sütőlap, 40x30
5 995Ft
Fedeles sütőforma
5 995Ft
2 szilikon vaníliás kifli sütőforma
4 495Ft
-10 %
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 495Ft
12 mini kuglóf sütőforma szettben
3 995Ft
1