Jóga vagy pilates - egy egészségesebb, boldogabb életért

Kiegyensúlyozottság célzott mozgás és tudatos légzés segítségével - akkor is ha a hétköznapok stresszesek? Önnek is sikerülhet jógával vagy pilatesszel. Bármelyik sportágat választja is, az egyben a teljes test, tudat és lélek támogatása melletti döntés is. Mégis miben is különbözik egymástól a kettő? Itt nemcsak a mindenkori előnyökről tájékozódhat, hanem a kiegészítőkről és egyebekről is. A következő állomás? A belső nyugalom!

Jóga: Találja meg belső egyensúlyát!

Mi is tulajdonképpen a jóga?
A jóga sokkal több, mint egy divatos sportág! Tulajdonképpen egy filozófiai tanításról van szó, amely Indiában már több, mint kétezer évvel ezelőtt alakult ki. Testi és tudati gyakorlatokkal segít megtalálni az önismeret útját. Németországban a 70-es évek óta főleg a testi gyakorlatok, az ún. ászanák ismertek és kedveltek.

Íme a legismertebb jógafajták:

Kialakulása óta folyamatosan fejlődik a jóga. A tradicionális fajták mellett ezért találhatunk ma sok modern variációt is. Mindnek egy közös célja van: a test, tudat és lélek összhangba hozása, és így több vitalitás, nagyobb belső nyugalom elérése. Összeállítottunk Önnek egy összefoglalót néhány jógafajta különbségeiről.

Kezdőknek is ajánlott: Hatha jóga
Aki nálunk jógáról beszél, az gyakran a Hatha jógára gondol, a gyakorlatok mozgásos részére. Gyengéd testi gyakorlatok, légzőgyakorlatok és a meditáció segítenek egyensúlyba hozni a testet és a tudatot. Ez a széles körben elterjedt jógaforma kezdőknek és bármilyen életkorban ajánlott. Kezdőknek ugyanakkor fontos tudni: először jobb, ha egy jógaoktató segítségével vág bele. Csak így lehet biztos benne, hogy jól végzi a gyakorlatokat.

Jártasabbaknak: Kundalini, Ashtanga és hasonlók
Ha Ön már valamivel tapasztaltabb, vagy egy másfajta megközelítési módra vágyik, akkor még sok más jógafajtát is felfedezhet. A dinamikus power jógától kezdve a páros akro jógáig rengeteg izgalmas lehetőség adott minden igény kielégítésére. Ön is biztosan megtalálja a megfelelőt!

Kundalini jóga

A Kundalini jóga a jóga egy spirituális formája. A folyamatos mozgássorok következtében, mialatt erősen fókuszálunk a légzésre is, különösen sok boldogságérzet szabadulhat fel. A Kundalini jóga közben a nyújtógyakorlatokat harmonikusan egymásra épített sorrendben végzik. Az erőteljes mozdulatokat ezen kívül intenzív légzőgyakorlatokkal, meditációval és énekkel kombinálják.

Ashtanga, ill. power jóga

Az ashtanga jógát nem véletlenül nevezik power jógának is. Hiszen ez a dinamikus jógastílus az egyik, mely leginkább igénybe veszi a testet. Itt klasszikus ászanákat végeznek - ugyanakkor gyorsabban, kötött sorrendben, és minden ászanát nagyjából öt légzésig ki kell tartani. Ehhez jó kondíció szükséges, és főleg a testközepet erősíti. Kezdők számára ez a stílus nem ajánlott.

Akro jóga

Ez a különös, még nagyon fiatal jógafajta meditatív és akrobatikus elemeket ötvöz. Hiszen a páros gyakorlatok közben Ön szó szerint felemelkedik: az egyik felet az ún. repülő embert megtámasztja az ún. bázis, és úgy végzi a gyakorlatokat, mintha súlytalanul lebegne a levegőben. Ezáltal nem csak a testet edzzük. Erősíti a a két fél egymás közti bizalmát, és az elengedés képességét is.

A jóga pozitív hatásai

A jógával megtanuljuk jobban megérteni testünket és tudatunkat. Így célzottan befolyásolhatjuk egész közérzetünket. Nem véletlenül mondják, hogy a jóga a teljes bensőnket erősíti. De a jóga még ennél is többet tud.

Test és tudat erősítése

Miközben sok sportág csak a test bizonyos részeit edzi, addig a jóga az egész testet és a tudatot is erősíti: a mozgásfolyamatokkal erősíti és nyújtja az izmokat. Rugalmassá teszi az ízületeket és stimulálja a belső szerveket. Mindezeken túl a hormonháztartást is egyensúlyba hozza. Hiszen bizonyos ászanák, mint például az embrió póz, nyugtató hatással van a mellékvesékre, melyek a cortisol nevű stresszhormon termeléséért felelősek.

Jobb egyensúly és koordináció

A jógatartások erősítik az inakat, izmokat és ízületeket. Ezen kívül sok jógapóz különösen a törzs- és hasizmokat erősíti. Tehát pontosan azokat a testrészeket eddzük, melyek a jó egyensúlyhoz szükségesek. A rendszeres gyakorlással pedig koordinációs képességünket is fejleszthetjük. A pozitív hatásokat nem csak az edzés során fogja észrevenni. Testtartása a hétköznapokban is javulni fog.

Meditatív hatás

A jógastílustól függően különböző szerep jut a gyakorlatokban a meditációnak. De még a leginkább gyakorlatorientált jógastílusok is meditatív hatásúak. Hiszen a speciális légzőgyakorlatoknak és az általában mély, szabályos légzésnek nemcsak az agyra és az egész idegrendszerre van pozitív kihatása, hanem meditatív hatással is bír. Így megtanuljuk, hogy csak a légzésre koncentráljunk és minden mást kikapcsoljunk.

Méregtelenítő hatás

A jóga általánosságban stimulálja az anyagcserét, és ezáltal salaktalanító hatású. Ha rendszeresen alkalmaz néhány további gyakorlatot, célzottan is beindíthatja szervezete méregtelenítését. Különösen a felsőtestet csavaró vagy hajlító tartások tartoznak ide - mint például a krokodil póz.

A megfelelő jógatartozékok

Ahhoz, hogy teljes egészében a gyakorlatokra koncentrálhasson, szüksége lesz egy helyre, ahol jól érzi magát – és a megfelelő kiegészítőkre. Csupán néhány segédeszközzel zavartalanul és még intenzívebben élheti át a jógatartásokat és a meditációt.

Jól illeszkedő öltözet

A megfelelő jógaöltözet kényelmes, és nem zavarja Önt a mozgásban. Ilyen például az elasztánt is tartalmazó pamut anyagból készült jóganadrág. Olyan pózokban is jól simul a testre, melyek a legnagyobb hajlékonyságot kívánják meg Öntől.

Az egyes jógaegységek végén többnyire pihenés következik, miközben a test hosszabb időn át nyugalmi pozícióban van. Ehhez legjobb viselet a nadrág mellé egy hosszú ujjú póló. Így biztosan nem fog lehűlni.

Egy csúszásbiztos matrac

Egy jó jógamatrac nem csúszhat el edzés közben, és jó tartást kell biztosítania az egyensúlygyakorlatok közben is. Az ízületek védelme céljából előnyös, ha a matrac csillapító hatással is rendelkezik.

Annak érdekében, hogy különösen a relaxáció során ne fázzon és kényelmesen érezze magát, a jógamatracnak jól kell szigetelnie, és puha a felületűnek kell lennie. Ha a jógaórára is szeretné magával vinni a matracot, a szállításkor segítségére lehet a hordozópánt és egy tárolótáska.

Meditációs párna

A meditatív gyakorlatok különböző pozíciókban végezhetők - például térdelő pózban, török- vagy lótuszülésben.

A meditációs párna az egyenes tartásban segít az ülő meditáció közben. A hát megnyújtózik és tehermentesül, így Ön szabadabban lélegezhet.

- Tippek -
Hannah Frey jógamester tanácsai kezdő jógázóknak

Több, mint 3 millióan jógáznak Németországban - és a tendencia egyre nő. Az, hogy egyre többen jógáznak, nem utolsó sorban azon múlik, hogy bárki jógázhat: gyerekek, idősebbek, várandósok és fiatal édesanyák, nők, férfiak - mindenki megtalálja a megfelelő jógatanfolyamot.

De figyelembe véve a számos jógaformát, a kezdők könnyen összezavarodhatnak. Melyik kezdő tudhatná, hogy mi is rejlik pontosan az Anusara, Jivamukti, Ashtanga, Bikram, Forrest, Iyengar, Kundalini, Power vagy Yin jóga mögött?

A megfelelő jógatanfolyam megtalálása

Alapjában véve bárhol és bármikor lehet jógagyakorlatokat végezni. De akinek még nincs jógagyakorlata, jobban teszi, ha először felkeres egy jógastúdiót. A jógatanár segít a pózoknál. A kezdőtanfolyamon ugyanakkor nem csak a testi gyakorlatokban, az ászanákban kaphatunk segítséget, hanem megtanulhatjuk a különböző légzési és meditációs technikákat, valamint a további alapokat is.

A hatha jóga különösen ajánlott kezdőknek. Pontosabban szólva a hatha jóga nem egy külön jógafajta, hanem egy gyűjtőfogalom a testgyakorlatokra, az ászanákra. A hatha jóga tanfolyamok órái ugyanakkor többnyire kellemesek, nem túl megerőltetőek, ezért is ajánlottak kezdőknek.

Feltétlenül próbáljon ki különböző jógafajtákat, hogy megtalálhassa az Önnek legmegfelelőbbet. Segíthet, ha az ismeretségi körében is érdeklődik - talán tud valaki egy jó oktatót vagy stúdiót ajánlani az Ön közelében.

Amennyiben nem kezdőtanfolyamot választ, hanem például egy nyitott csoportot, ahová kezdők és haladók egyaránt járhatnak, feltétlen közölje az oktatóval, hogy kezdő. Így nagyobb figyelmet tud Önnek szentelni, vagy adott esetben felhívhatja a figyelmét arra, hogy egy másik tanfolyam jobban megfelelne Önnek. Végül is az a lényeg, hogy jól érezze magát, nem pedig, hogy már az első óra után frusztráltan bedobja a törölközőt.

Szükséges felszerelések

Az elején egyáltalán nincs szükség sok felszerelésre. Rendszerint elég egy jógamatrac, hogy a gyakorlatok közben ne csússzon. A ruházat legyen kényelmes, a legjobb, ha testre simuló, így szintén nem csúszkál. Cipőre nincs szükség, mert jógázni mezítláb kell.

Gyakran alkalmazott egyéb kellékek még a jógaheveder és a jógatégla. A heveder megkönnyítheti egyes gyakorlatok végzését, azáltal hogy "meghosszabbítja" a kezünket vagy a lábunkat, ha még nem vagyunk elég rugalmasak. Másrészről pedig intenzívebbé teheti az ászanákat. A téglák olyan gyakorlatoknál használhatók, ahol meg kell tartani az egyensúlyt.

Pozitív hatások

A jógának rengeteg pozitív hatása van testre és lélekre egyaránt - ez egy további ok, amiért egyre több ember talál rá a jógára. Ahhoz, hogy a testre, tudatra és lélekre gyakorolt minden pozitív hatását megtapasztalja, rendszeresen kell jógáznia.

A nyugati világban gyakran alkalmazzák a jógát stresszkezelésre. A jógának nyugtató hatása van, növeli a koncentrációt és új energiával tölt fel. Növeli az önbizalmat és az öntudatot, oldja a feszültségeket, enyhíti a nyaki fájdalmakat, valamint a felfájást, és erősíti az immunrendszert. A rendszeres gyakorlás javitja a testérzetet, mert a testünk rugalmasabbá válik a gyakorlatok által.

A művészet, melyet nem szabad összehasonlítani

Ne várjon el magától túl sokat már az elején, adjon magának annyi időt, amennyire szüksége van. Jóga közben koncentráljon teljesen csak saját magára, és ne azt nézze, mit csinál a szomszédja a másik matracon. Ne hasonlítsa magát össze másokkal.

Lehet, hogy a sokkal idősebb szomszéd hölgy versenyszerűen sportolt, és már évek óta jógázik. Ez különösen akkor eshet meg, ha egy nyitott csoportot választ. Ha kezdőként fitt szomszédjával hasonlítja össze magát, csak veszíthet. Gondolkodjon inkább pozitívan, hogy már Ön is rátalált a jógára, és időt szán magára.

Ászanák kezdő jógázóknak

Macska

Menjen le négykézláb állásba. Térdek a csípő alatt, kezek a vállak alatt, vállszélességben. Kilégzéskor billentse a medencéjét hátra és púposítsa fel a hátát. Az állát közelítse finoman a mellkasához.

Tehén

Belégzéskor engedje le a medencéjét, lágyan homorítva a kereszttájékkal, és nyissa ki a mellkasát. Nézzen kissé felfelé.

Ismételje a macska-tehén gyakorlatot tízszer (öt macska és öt tehén). A gyakorlatok átmozgatják a gerincoszlopot, és lazítják a nyaki izmokat.

Tigris

Maradjon négykézláb, nyújtsa hátra a bal lábát és előre a jobb kezét. Maradjon ebben a pózban öt légzés erejéig. Ha szeretne még eggyel tovább lépni, érintse össze a bal térdét és a jobb könyökét a mellkasa alatt. Majd nyújtsa ki ismét a karját és a lábát. Álljon vissza négykézlábra, és végezze el a gyakorlatot ellentétesen is.

Lefele néző kutya

Menjen le újra négykézláb állásba. Kilégzéskor feszítse meg a karját, és tolja felfelé a csípőjét. A lapockáit húzza el a fültől. Kezdetben még nem kell kinyújtania a lábait, és a sarkával sem kell a talajt érintenie. Hajlítsa be a térdét amennyire szükséges. A nyújtott lábnál fontosabb, hogy a hát egyenes legyen.

Hősi póz 1

Majd emelje fel a tekintetét, és jobb lábával lépjen egy nagyot előre a két keze közé. Nyújtsa a két karját a feje fölé, vagy tegye össze mellkasa előtt a két kezét imádkozó tartásba (Namasté). A hátsó sarok maradhat felemelkedve. A vádli és a comb 90 fokos szöget zárnak be a térdhajlatban. A vállakat húzza hátra és lefelé, nézzen előre vagy felfelé.

Hősi póz 2

90 fokkal elfordítva helyezze a sarkát a talajra, nyissa ki a csípőjét, és nyújtsa ki a karjait a talajjal párhuzamosan. Az elülső térd kifelé törekszik. A vállak lent vannak, a tekintet előre néz. Végezze el a másik oldalra is.

Hannah Frey-ről:

Hannah Frey vagyok, a www.projekt-gesund-leben.de (egészséges élet projekt) honlap szerkesztője. Egészségügyi szakértőként, szerzőként és bloggerként két legnagyobb szenvedélyemet - egészség és írás - egyesítem. Ezen kívül képzett jógaoktató vagyok (200 órás AYA), és éppen egy továbbképző tanfolyamon (+300 órás AYA) veszek részt.

A Vinyasa Power jóga iránti szenvedélyem néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor olyan tevékenységet kerestem, amivel ellensúlyozhatom a stresszes hétköznapokat és az íróasztali munkát.

Pilates: több erő, több energia!

Mi is tulajdonképp a pilates?
A pilates egy alapos, az egész testet megmozgató edzés, mely a jóga, a tánc és az ázsiai küzdősport elemeit ötvözi. Feltalálója Joseph Hubert Pilates volt a 19. század végén, aki az edzésmódot először "contrology"-nak nevezte – mivel a pilates során a tudatnak célzottan kell irányítania az izmokat. A legnagyobb figyelem a gyakorlatok során az "erőközponton" (powerhouse) van. Így nevezik a derékból és a medencéből álló testközéprészt.

A pilates pozitív hatásai
A gyengédnek látszó, de kifejezetten hatékony testedzés pilates közben főleg a testközép izomzatát erősíti. Éppen ezért ez az edzést főképp alakformáló hatásáról ismert. Többek között jobb tartás, erős hát és feszes has az eredmény - és egy jó adag önbizalom.

Tömeg helyett erő

A pilates nagyon intenzív módon erősíti az izomzatot. Különlegessége a klasszikus testépítéshez képest abban rejlik, hogy speciálisan a mélyen fekvő, kis izomcsoportokat veszi igénybe. Ily módon belülről erősíti az izmokat, anélkül hogy láthatóan növekedne az izomtömeg. Ezenkívül terhelés nélkül hozza mozgásba az ízületeket.

Energiát ad

A rendszeres edzéssel Ön nem csak izmokat épít, hanem általános teljesítőképességét és kitartását is növelheti. Továbbá javíthatja az izmok, az idegek, a csigolyatestek és a porckorongok tápanyagellátását. Ezáltal energikusabbnak érzi magát, és egészséges, büszke testtartást vehet fel a hétköznapokban.

Gyors edzéseredmények

A pilates nem csak testileg kíván nagy erőfeszítést, de többféle sportág, ill. mozgásforma különböző elemeiből is merít. Ebből adódik, hogy az edzés egyrészt nagyon változatos, másrészt pedig rendkívül hatékony. Mindezeken túl az anyagcserét is serkenti, így hamar észre fogja venni magán alakformáló és feszesítő hatását.

A testközép feszesebbé tétele

Az világos, hogy a rendszeres sportolással súlyt is csökkenthetünk. Ugyanakkor a pilatesszel, az "erőközpontunkra" való koncentrálással kifejezetten a derék-, a has- és a medencetájékon számíthatunk súlycsökkenésre, a kilók helyett pedig izomra.

Jóga és pilates: találja meg az optimális ruházatot a Tchibo-nál!

A lélegző sporttopoktól a kényelmes pulóverekig: találja meg a tchibo.hu-n a tökéletes jógafelszerelést!
Női szabadidőnadrág, fekete
Női szabadidőnadrág, szürke
7 995Ft
7 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Jóganadrág
6 995Ft
 
Elérhető:
 
-10 %
Sportnadrág Light Warm
9 995Ft
8 995Ft
 
Elérhető:
 
Seamless sportmelltartó, sötétkék
Seamless sportmelltartó, rózsaszín
5 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
1 pár női fitnesz titokzokni
2 995Ft
 
Elérhető:
 
Pilatesgyűrű, fekete
6 995Ft
-23 %
Női seamless sportnadrág, alakformáló, smaragd
8 495Ft
6 495Ft
 
Elérhető:
 
-6 %
Női 2 az 1-ben sportfelső, kék/világoskék
7 995Ft
7 495Ft
 
Elérhető:
 
-14 %
-14 %
Női sportmelltartó, barna-fekete
Női sportmelltartó, zöld
6 995Ft
5 995Ft
6 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-12 %
Női sportnadrág, mintás, sötétkék
7 995Ft
6 995Ft
 
Elérhető:
 
-50 %
Női sportnadrág, barack/fehér
7 995Ft
3 995Ft
 
Elérhető:
 
Női sportfelső, terrakotta
Női sportfelső, fekete
Női sportfelső, kék
5 495Ft
5 495Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-10 %
Sporttop belevarrt melltartóval
9 995Ft
8 995Ft
 
Elérhető:
 
-35 %
-25 %
Női kifordítható sportnadrág, mintás/rózsaszín
Női kifordítható sportnadrág, mintás/kék
9 995Ft
6 495Ft
9 995Ft
7 495Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-28 %
Női sportfelső, világoskék
5 995Ft
4 295Ft
 
Elérhető:
 
Női seamless sportmelltartó, sötétkék
Női seamless sportmelltartó, fekete
5 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-44 %
Női alakformáló sportnadrág, smaragd
9 995Ft
5 500Ft
 
Elérhető:
 
-11 %
-8 %
2 női sporttop, rózsaszín/fekete
2 női sporttop szettben, menta/fehér
5 995Ft
5 295Ft
5 995Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-38 %
3/4-es lezser sportnadrág, menta
8 995Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
-36 %
Fitnesz hulahoppkarika, helytakarékos
10 995Ft
6 995Ft
Funkcionális seamless felső, félhosszú ujj
6 995Ft
 
Elérhető:
 
Női 3/4-es alakformáló sportnadrág, sötétbarna
6 995Ft
 
Elérhető:
 
-14 %
2 pár női jógazokni, rózsaszín/smaragd
3 495Ft
2 995Ft
 
Elérhető:
 
-33 %
Női kötött kardigán, gyapjúval, rózsaszínű
14 995Ft
9 995Ft
 
Elérhető:
 
Funkcionális felső
5 995Ft
 
Elérhető:
 
Hosszú ujjú sportfelső, zöld
Hosszú ujjú sportfelső, törtfehér
5 995Ft
5 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Lábtörlő és vízhatlan táska átöltözéshez
5 495Ft
Egyensúlyozópárna
7 995Ft
-11 %
-11 %
Női alakformáló sportnadrág, sötétbarna
Női alakformáló sportnadrág, mályva
8 495Ft
7 495Ft
8 495Ft
7 495Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-23 %
Női seamless sport rövidnadrág, bordázott, antracit
6 495Ft
4 995Ft
 
Elérhető:
 
1 ...