Így készíthet tökéletes kávét kotyogós kávéfőzőben
Klasszikus segítőtárs a kávékészítésben: a tipikus kotyogós kávéfőző kultikus státusszal bír és egy olasz háztartásból sem hiányozhat.
A kotyogós kávéfőző esetében a forró víz alulról préselődik át az eszpresszó szűrőn - az eszpresszó a felső tartályban gyűlik össze. Mivel a nyomás kisebb, mint egy szűrőtartós kávéfőző esetében, ezért kotyogós kávéfőző használatakor alig képződik crema.
A kotyogós kávéfőző esetében a forró víz alulról préselődik át az eszpresszó szűrőn - az eszpresszó a felső tartályban gyűlik össze. Mivel a nyomás kisebb, mint egy szűrőtartós kávéfőző esetében, ezért kotyogós kávéfőző használatakor alig képződik crema.
1. lépés: kotyogós kávéfőző - az előkészítés
Töltsünk a kotyogós kávéfőzőbe forró vizet
Mielőtt az eszpresszós kannát a tűzhelyre tennék, alsó részét a nyomáscsökkentő szelep alsó pereméig töltsük meg vízzel.
Tipp: Töltsön bele forró, ill. meleg vizet a kotyogós kávéfőző előmelegítse és a kanna főzőlapon történő túl erős felmelegedésének megakadályozása érdekében - máskülönben a kávé gyorsan keserűvé és fémes ízűvé válna.
Tipp: Töltsön bele forró, ill. meleg vizet a kotyogós kávéfőző előmelegítse és a kanna főzőlapon történő túl erős felmelegedésének megakadályozása érdekében - máskülönben a kávé gyorsan keserűvé és fémes ízűvé válna.
2. lépés: kotyogós kávéfőző - a megfelelő őrlési fokozat
A közepes őrlési fokozat tökéletes
A kotyogós kávéfőzőben történő italkészítéshez a kávét kicsit durvábbra őrüljük, mint a szűrőtartós kávéfőző esetében. Az optimális őrlési fokozat a szűrőtartós kávéfőző nagyon finom eszpresszó őrleménye és a dugattyús kávéfőző durva őrleménye között helyezkedik el.
3. lépés: kotyogós kávéfőző - a kávémennyiség
Mennyi kávé kell a kotyogós kávéfőzőbe?
Kotyogós kávéfőző esetében a megfelelő kávémennyiség meghatározása nagyon egyszerű: annyi őrölt kávét töltsön a fémszűrőbe, hogy azt teljesen megtöltse.
A legjobb, ha az őrleményt ujjaival kissé lenyomkodja a szűrőben. A művelet közben azonban csak csekély nyomást fejtsen ki és ne használjon hozzá tömőeszközt.
A legjobb, ha az őrleményt ujjaival kissé lenyomkodja a szűrőben. A művelet közben azonban csak csekély nyomást fejtsen ki és ne használjon hozzá tömőeszközt.
4. lépés: kotyogós kávéfőző - az elkészítés
Minden jó alulról jön
A kávéfőző alsó és felső részét szorosan csavarozza össze, majd a kávéfőzőt helyezze a főzőlapra. A tűzhelyet állítsa közepes lángra, a magas hőmérséklet ugyanis megégeti a kávét és keserű mellékízt eredményez.
Amint a víz felforr, átnyomódik a kávéőrleményen - a kész eszpresszó pedig a kanna felső részében gyűlik össze. Vegye le a kannát a tűzhelyről, amint a kávé "hörgő hang" kíséretében megjelenik.
Tudta-e Ön?
Ne szalassza le a megfelelő pillanatot, amikor a kannát le kell venni a tűzhelyről. A kávéraromák akkor szabadulnak ki, amikor a víz megindul felfelé. Az áthaladás végén keletkező keserű alkotórészek visszafolyhatnak, így elronthatják a kávé ízét.
Amint a víz felforr, átnyomódik a kávéőrleményen - a kész eszpresszó pedig a kanna felső részében gyűlik össze. Vegye le a kannát a tűzhelyről, amint a kávé "hörgő hang" kíséretében megjelenik.
Tudta-e Ön?
Ne szalassza le a megfelelő pillanatot, amikor a kannát le kell venni a tűzhelyről. A kávéraromák akkor szabadulnak ki, amikor a víz megindul felfelé. Az áthaladás végén keletkező keserű alkotórészek visszafolyhatnak, így elronthatják a kávé ízét.