Így készíthet tökéletes eszpresszót a szűrőtartós kávéfőzőben

A szűrőtartós kávéfőző ideális kávékészítési módszert jelent a caffè crema és az eszpresszó kedvelői számára.

Hogy olyan finom italt fogyaszthasson, mintha az egy kávézóban készült volna, a mintegy 9 bar nyomás döntő fontosságú egy szűrőtartós kávéfőző estében. Az eszpresszóra és caffè crema-ra jellemző crema a nyomással történő kávéfőzés révén jön létre.
1. lépés: szűrőtartó - az előkészítés

A jó dolgokhoz időre van szükség

A szűrőtartós kávéfőző nem a sietőseknek való. Ez esetben a kávékészítés egy olyan relatív időigényes ceremónia, melyet a finom kávék kedvelői szerint mégis megéri végigcsinálni. A türelem jutalma pedig egy olyan eszpresszó vagy caffè crema, ami olyan, mintha a napfényes Itáliában készült volna.

A szűrőtartós kávéfőzőt pár perccel korábban kell bekapcsolni, hogy a víz felmelegedhessen a kávéhoz. Ezután helyezze be a töltetlen szűrőtartót, majd járassa át forró vízzel, hogy a szűrőtartó felmelegedhessen a kávéfőzési folyamathoz.

A csészéket is érdemes előmelegíteni. Ehhez kiválóan alkalmas a többféle szűrőtartós kávéfőzőkhöz használható beépített csészemelegítő. A csészéket azonban megtöltés elött forró vízzel is kiöblítheti.
2. lépés: szűrőtartó - a megfelelő őrlési fokozat

Finomra őrölve

Egy szűrőtartós kávéfőző esetében a víz nagy nyomással préselődik át a kávéőrleményen. A kávét a rövid érintkezési idő miatt nagyon finomra kell őrölni. Aki saját maga darálja meg a kávét, az állítsa a kávédarálóját a legkisebb őrlési fokozatra.

Tudta-e Ön?
Ha a kávét túl durvára őrlik, a víz gyorsan átfolyik rajta, az eszpresszó pedig gyenge lesz.
Ha túl finomra őrlik a kávét vagy túlságosan összetömörítik, a víz túl lassan folyik át rajta, az eszpresszó pedig keserűvé válik.
3. lépés - a kávémennyiség

Mennyi kávé kell a szűrőtartóba?

A klasszikus "single shot-hoz" , tehát egy egyenként lefőzött eszpresszóhoz kb. 8 g kávéőrleményre van szükség. Ha egy főzési folyamattal 2 eszpresszót szeretne készíteni, értelemszerűen 16 g-ot kell venni. Aki pedig igazán erősen szeretné fogyasztani eszpresszóját vagy caffè cremáját, az single shot-ját 16 g kávéőrleménnyel is elkészítheti.
Tippünk: variálja sűrűn a kávémennységet, hogy megtalálhassa az Önnek legmegfelelőbb adagolást.

Tudta-e Ön?
1 enyhén púpozott evőkanál kávéőrlemény 7-9 g-nak felel meg
1 enyhén púpozott teáskanál kávéőrlemény 3-4 g-nak felel meg
4. lépés - az elkészítés

A tömörítésről és a beszorításról

Töltse a kávéőrleményt a szűrőtartóba, majd oszlassa el egyenletesen úgy, hogy ujjával elsimítja vagy a szűrőtartót finoman a munkafelülethez ütögeti. Ha a por felszíne egyenletessé vált, használjon tömőeszközt a kávéőrleményt erőteljes nyomással (kb. 15-20 kg) történő összetömörítéséhez. .

Kb. 20-25 másodperc elteltével az eszpresszósugár világossá ("szőkévé") válik. A folyamatot ilyenkor érdemes befejezni, hiszen ekkorra már minden aroma kioldódott a kávéőrleményből. Minél tovább folyik át a víz, annál vizesebbé válik az eszpresszó.

Eszpresszóhoz és caffè crema-hoz való kávéink

 
 
 
 
250g őrölt pörkölt kávé, Arabica és Robusta kávé keveréke, olaszos pörkölés
Intenzitás:46
1 845Ft
Ft/kg 7 380
Gyorsnézet
100% Arabica, olaszos pörkölés
Intenzitás:46
tól/től1 845Ft
Ft/kg 7 380
Gyorsnézet
250g őrölt pörkölt kávé. Arabica és Robusta kávé keveréke, erős olaszos pörkölés
Intenzitás:66
1 845Ft
Ft/kg 7 380
Gyorsnézet
250g őrölt pörkölt kávé. Arabica és Robusta kávé keveréke, erős olaszos pörkölés
Intenzitás:66
tól/től1 845Ft
Ft/kg 7 380
Gyorsnézet