Kávétárolás és vízminőség:
erre érdemes odafigyelni

A kávé a németek kedvenc itala - a tavalyi évben 162 liter kávé fogyott fejenként. Kifogástalan minőségével kapcsolatban a kávé tárolása és a vízminőség is döntő szerepet játszik, mindkettő elronthatja ugyanis a kávé ízét és negatívan befolyásolhatja azt. Az alábbiakban tippeket adunk a kávé helyest tárolásával kapcsolatban és hogy a kávéhoz felhasznált víz esetében mire érdemes odafigyelni.

Ilyen egyszerű: a kávé helyes tárolása

A kávéval kapcsolatban általánosságban elmondható: minél frissebb, annál jobb. Minél melegebb a tárolóhely, annál gyorsabban elillan az aroma. A kávé nagyon kényes, az olyan külső behatások, mint a fény, a meleg, az oxigén és a nedvesség méreg a kávéaroma számára. Ezért a kávét mindig hűvös, sötét és száraz helyen célszerű tárolni.

Ha a kávé tárolása során oxigénnel vagy meleggel érintkezik, gyorsabban veszíti el aromáit, hiszen ezek főként azokból a kávészemben található olajokból származnak, amelyek már szobahőmérsékleten gyorsabban oxidálódni kezdenek. Ezáltal az olajok megavasodnak, ez pedig kellemetlen mellékízt okoz az italban.

A kávé más élelmiszerekkel együtt történő tárolását sem javasoljuk, mivel a a kávé gyorsan átveszi a külső szagokat. Tárolás szempontjából egy nem fényáteresztő és légmentesen zárható edény az ideális. Egy szorosan záródó kávésdoboz tovább tartja frissen a szemes vagy az őrölt kávét, a kávéaromát pedig hosszabb ideig megőrzi, mint a felbontott csomagolásban lévő.

Hogyan tároljuk: szemes vagy őrölt kávéként?

A felbontott csomagolású őrölt kávé szobahőmérsékleten mintegy hét napig marad friss. A hűtőszekrényben kétszer, míg a mélyhűtőben akár háromszor-négyszer annyi ideig is megőrzi aromáját.

Az aroma még hosszabb ideig megmarad, ha szemes kávét tartunk otthon. A szem természetes aromatrezorként zárja körül és védi a kényes kávéaromákat.

Tipp a frissesség megőrzéséhez: ideáis esetben a kívánt mennyiségű szemes kávét csak röviddel az elkészítés előtt őröljük meg. Így biztosítható, hogy a kávészem sok-sok aromája megmaradjon és a kávézás tökéletes élményét nyújtsa.

Kávépárnák és kávékapszulák

A kávépárnára és a kávékapszulára is érvényes: a napfény és a túlzott meleg negatívan befolyásolja a kávéaromákat. A kávékapszula csomagolásának köszönhetően kiválóan védett a napfény, az oxigén és a nedvesség ellen. A kávépárnák nem rendelkeznek ilyen védelemmel, ezért légmentes kávépárna-adagolóban ajánlott tárolni őket.

A mindig friss kávé garanciája: a barista aromazár

A szemek az új Tchibo aromazár révén különösen frissek maradnak és kellő védelemben részesülnek a fénnyel és oxigénnel szemben. Ennek köszönhetően a kávérajongók kinyitáskor a kávészemek friss illatát érezhetik.

Ideális adagolás
Nincsenek többé kiömlött kávészemek - a kerek zárnyílás tökéletes és pontos adagolást tesz lehetővé.

Egyszerűen visszazárható
A gumipántok és ragasztócsíkok korszaka lejárt: a Tchibo aromazár egyszerűen és biztonságosan visszazárható, így még a tárolódobozt is helyettesíti.
Tudjon meg többet

Víz - döntő tényező a jó kávé szempontjából

A lefőzött kávé 98%-ban vízből áll, mely döntő fontosságú az íz szempontjából. A kávé aromaanyagai eloszlanak a a vízben, ezért a kávéhoz felhasznált víznek tisztának és illatmentesnek kell lennie. Mindemellett fontos tényező még a víz keménysége és pH-értéke.

A vízminőség

A vizet minőség szempontjából keménységi foka szerint osztályozzák. A nagyon lágy vízzel készült ital estén a kávésavak erőteljesebben érvényesülnek, míg a kemény víz semlegesíti a kávéban található gyümölcssavakat. A 100% Tchibo Arabica teljes aromája leginkább közepes keménységű, friss vízben bontakozik ki.. Németországban a vízkeménységet „Grad deutscher Härte“, magyarul "német keménységi fokban", tehát °dH-ban mérik.

A víz azonban a természetben nem legtisztább formájában fordul elő. Ezért az ívóvízben sok egyéb más összetevő is megtalálható, így például az olyan természetes anyagok, mint az ásványok. Az ásványi anyagok szintén fontosak az íz kialakulásának szempontjából.

A víz pH-értéke fontos tényező. Ez adja meg, hogy a víz inkább savas (7 alatti pH-érték) vagy lúgos (7 fölötti pH-érték). A savas víz kihangsúlyozza a kávéban lévő azon savakat, melyek fajtájuknál fogva (nagy savtartalmú Arabica kávék) vagy a túl világosra történő pörkölés miatt keletkeznek. Ezzel ellentétben a lúgos víz semlegesítheti az adott fajta finom (kívánt) savait. A kávé íztelenné és jellegtelenné válhat. Tehát lehetőség szerint a "semleges" víz az ideális (7-es pH-érték).

A kávé ideális értékei:

  • Összes keménység 5 – 9° dH
  • pH-érték 7,0 (semleges)
  • oxigént tartalmazó
  • alacsony karbonátkeménység