Játékok a szabadban

Amikor itt a nyár és süt a nap, a kert is játszótérré változik. Akár kinti jenga, óriás szappanbuborék-fújás, vikingsakk vagy zsonglőrködés - kertben használható játékötleteinknek köszönhetően tökéletes lesz a szabadban töltött idő. És bárki részt vehet benne!

A kertben használható legjobb játékötletek

Játékponyván űzhető játékok

A játékponyva mozgást visz a játékba. Rengeteg játékvariáns biztosít változatosságot a gyerekek és a felnőttek számára. Nagy előnye: senki sem marad ki és senkinek sem kell a ponyva szélén ácsorognia, mindenki részt vehet a játékban. Három játékötletet állítottunk össze: "tapsolás", "katapult" és "halászháló".

Klasszikus: a karikás dobójáték

Így játsszák: minden játékos egymás után ötször dob. Alulról kell dobni kb. 5 m távolságból. Célként meg lehet állapodni egy összegben, pl. 100 pont. Aki először eléri a 100 pontot, az nyer.

Ha nehezíteni akarjuk a játékot, akkor meg lehet egyezni abban, hogy pontosan 100 pontot kell elérni. Ha tehát egy játékos, akinek 90 pontja van 20 pontot dob, akkor a 20 pontot nem hozzáadják (= 110), hanem levonják (=70) a pontszámából.

Egy másik játéklehetőség, hogy a pontokat növekvő sorrendben kell dobni (tehát először 10, majd 20, majd 50, majd ismét 10 pontot stb.). Azok a dobások, amelyek más pontszámot érnek, mint amelyik következik, nem számítanak.

Vikingsakk: a kültéri játékok királya

Hogy játsszák a vikingsakkot?

Hogy játsszák a vikingsakkot?

A vikingsakk, melyet "kubbnak" is hívnak, az idők során az egyik legkedveltebb kültéri játékká vált. Letölthető játékleírásunkból megtudhatja, hogy miként játsszák.

1. A csapatok a saját alapvonaluk mögött állnak fel.

A kezdő csapat meghatározásához minden csapatból egy játékos olyan közel dob egy dobófát a királyhoz, amennyire csak lehet, anélkül hogy feldöntené.

2. Videónkban az „A” csapat nyert és kezdi a játékot. A játékosok megkapják mind a 6 dobófát (lehetőleg minden játékos ugyanannyit) és a saját alapvonaluk mögött állnak fel. Egymás után eldobják a dobófákat az ellenséges kubbok felé és megpróbálják feldönteni őket.

3. a) variáció: Ha az „A” csapat az ellenfél összes (5) kubbját feldöntötte, a játékosok a 6. dobófával megcélozhatják a királyt. Amennyiben a királyt is eldöntik, az „A” csapat nyert. A játéknak vége..
b) variáció: Ha az „A” csapat egy kubbot sem döntött fel, a „B” csapat a 6 dobás után összeszedi a dobófákat és ő következik. Ez így folytatódik cserélődő dobási joggal, amíg az első kubb fel nem dől.
c) variáció: Ha az „A” csapat az ellenfél egy vagy több kubbját feldönti, ezek úgynevezett mezőnykubbok lesznek. A „B” csapat összegyűjti a mezőnykubbokat és átdobja őket az „A” csapat térfelére.

A c) variáció esetében tartsuk szem előtt:
• A „B” csapatnak először a mezőnykubbokat kell feldöntenie, mielőtt az „A”csapat tényleges kubbjait megcélozhatja. Tehát a mezőnykubbokat lehetőleg a középvonal közelébe dobja.

• Ha azonban a „B” csapat nem találja el ezeket, az „A” csapat annak a mezőnykubbnak a magasságából dobhat, amelyik a legközelebb áll a királyhoz. Minél közelebb áll a mezőnykubb a középvonalhoz, annál nagyobb az esély a „B” csapat kubbjainak eltalálására.

• Ha feldöntik a királyt, mielőtt az ellenfél összes kubbját feldöntötték volna,vagy amíg még áll néhány mezőnykubb az ellenséges térfélen, elvesztik a játékot. A mezőnykubbokat lehetőleg ne helyezzék túl közel a királyhoz.

• Ha több mezőnykubbot kell feldöntenünk, megpróbálhatjuk őket egymáshoz közel helyezni, hogy egy kis szerencsével egy dobással kettő, vagy akár többmezőnykubb is feldőljön.

• Mezőnykubbonként a „B” csapat kétszer dobhat. Ha a kubb a 2. dobásnál sem az ellenfél térfelén landol, az „A” csapat dobhatja át a kubbot a „B” csapat alapvonaláról a saját térfelére. A kubbokat legalább egy dobófányi távolságban kell felállítani a királytól vagy a pályajelölő karóktól.

4. A „B“ csapat által átdobott mezőnykubbokat az „A” csapat ott állítja fel, ahol landoltak, azonban az „A” csapat döntheti el, hogy melyik irányban. Azonban azokat a kubbokat, amelyek a határvonalon landoltak, mindig úgy kell felállítani, hogy nagyobb részük a játékmezőn álljon.

5. A „B” csapat először a mezőnykubbokat próbálja meg feldönteni. Amint ezek feldőltek, a játék további részére eltávolítjuk őket. Ha közben véletlenül az „A” csapat alapvonalán álló kubb feldől, újra fel kell állítani. A „B” csapat csak azután dobhat az „A” csapat alapvonalán álló kubbokra, ha az összes mezőnykubbot feldöntötte.

6. Először az „A” csapat is átdobálja a „B” csapat által feldöntött kubbjait a „B” csapat térfelére. Ha a „B” csapat nem tudta feldönteni az „A” csapat egyik kubbját sem és a „B” csapat mezőnykubbjai még az „A” csapat térfelén állnak, az „A” csapat előrejöhet annak a mezőnykubbnak a magasságáig, amelyik a legközelebb áll a királyhoz.

7. Amint az egyik csapat az ellenséges csapat összes kubbját feldöntötte, dobhat – újra az alapvonalról – a királyra. Ha ez feldől, nyert a csapat.

Még több kültéri játékötlet

Jenga: az nyer, aki a legügyesebb

A jenga a legkedveltebb beltéri és kültéri használatra alkalmas ügyességi játékok közé tartozik. Első lépésként tornyot építünk a sok-sok fahasábból, aztán kezdődhet a játék: a játékosok egymás után kihúznak egy-egy hasábot az építményből, majd fölülre helyezik. Az veszít, akinél a torony összedől.

Kinek sikerül a legnagyobb szappanbuborékot fújnia?

A szappanbuborék-fújás már generációk óta egyike a legszórakoztatóbb kinti játékötleteknek. A nagy mókához nem is kell sok minden: csak speciális műanyaggyűrűkre, valamint saját készítésű buborékfújó folyadékra van szükség, és máris kezdődhet a játék. A legnagyobb szappanbuborékok egy olyan szappanbuborék-zsinór segítségével készíthetünk, melyet 2 rúd tart és amit áthúzunk a szappanos vízen. Bármely kerti ünnepség fénypontja lehet!
Recept: saját készítésű buborékfújó folyadék

Elkészítés:

Kipróbáltunk különböző recepteket, hogy különösen stabil és jó nagy szappanbuborékokat tudjunk fújni. Ez a kedvencünk!

Az alábbiakra lesz szüksége:
100 g cukor
1,4 l víz
12 ml glicerin
2-3 evőkanál só
150 ml mosogatószer koncentrátum

1. Cukoroldat készítése: 200 ml vizet melegítsünk meg egy edényben. Keverjük el benne a cukrot és a sót, amíg teljesen fel nem oldódnak benne a kristályok.

2. Egy másik edényben keverjük el a mosogatószert 200 ml vízben (nem a korábban felmelegítettben).

3. A mosogatószeres oldathoz öntse hozzá a cukros vízhez. Öntse hozzá a maradék 1 liter vizet és a glicerint, és óvatosan keverje el (anélkül, hogy túl sok hab keletkezne).

4. A keveréket hagyja kb. 2 órán át oldódni - kész!

Tippek:
A túlságosan nagy mésztartalmú csapvíz megköti a mosogatószer szappantartalmát. Jobb a desztillált víz (pl. gyógyszertárban kapható). A legjobb hozzá a magas tenzidtaralmú mosogatószer. Ezt gyakran találni amerikai mosogatószerekben.

Golflabdás játék: jó célzással félig már meg is nyerte a játékot

Ennek a kinti "golflabdás játékként" is ismert játéknak az esetében zsinórral összekötött "bolákat" kell a rudakra dobni. A legalsó rúd 3, a középső 2, a legfelső 1 pontot ér. Mindkét csapat három bolát kap és felváltva dobnak. Ha egy csapat mindegyik dobása a rúdon marad, akkor extra pont jár érte. Körönként a maximális pontszám 10 pont.

Csak az a dobás számít, amelynél a kör végén a bolák még lógnak és közben nem estek le vagy ellenfél nem "lökte ki" őket. A játék akkor ér véget, ha az egyik csapat 21 pontot ér el.

Kertben használható játékok: rendelje meg most a tchibo.hu oldalon!

7 az 1-ben kempingeszköz
3 295Ft
Üveggolyó, éjszaka világít
3 995Ft
-28 %
Zsebmikroszkóp
6 995Ft
4 995Ft
2 poi zsonglőrlabda
3 995Ft
Malac plüssállat
4 495Ft
-27 %
Bogár alvókendő
5 495Ft
3 995Ft
-39 %
Mini toronyépítő ügyességi játék, fa
3 295Ft
1 995Ft
»Sötétben világító« diabolo
4 995Ft
-51 %
Puha frizbi, zöld
3 495Ft
1 695Ft
Gumikötél játék
2 995Ft
2 húsvéti tojás gyűjtőtáska
4 495Ft
Papír díszfenyőfa, összehajtható, nagy
5 495Ft
Éneklő plüssállat
3 495Ft
Papír húsvéti nyúl
3 495Ft
néhány darab kapható
Gesztenyefúró és diótörő, fa
3 995Ft
néhány darab kapható
Manóajtó kiegészítők
3 495Ft
néhány darab kapható
XL-es sakkjáték
26 995Ft
néhány darab kapható
6 húsvéti papírfüggő
4 495Ft
-20 %
Húsvéti ablakfestő készlet
4 995Ft
3 995Ft
Plüss szerencsemalac, hanggal
2 795Ft
-41 %
Tojás toronyépítő játék, nyuszis
5 995Ft
3 495Ft
-46 %
Fényvisszaverő matricakészlet, állatos
2 995Ft
1 595Ft
néhány darab kapható
-25 %
Papír díszfenyőfa, összehajtható, zöld, közepes
3 995Ft
2 995Ft
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-30 %
Papír díszfenyőfa, összehajtható zöld, nagy
4 995Ft
3 495Ft
néhány darab kapható
-24 %
Papír díszfenyőfa, összehajtható, zöld, kicsi
3 295Ft
2 495Ft
-11 %
2 húsvéti kosár, nyuszis
4 495Ft
3 995Ft
-20 %
Fürdőkacsa játék
3 495Ft
2 795Ft
-38 %
Fa virágágyás játék
6 495Ft
3 995Ft
1