Futás nyáron

Amikor közeledik a nyár, a termo futóruhát pedig felváltja a rövidnadrág és póló, akkor a szabadban végzett edzés élvezetesebbé válik. A napon és melegben történő futás során azonban néhány dologra ügyelni kell annak érdekében, hogy a futóedzés hatékony maradjon, ne hevüljön fel túlságosan a test, illetve ne terhelje meg túlságosan a szív- és érrendszert.

A legfontosabb tippek a napon & melegben történő futáshoz

1. Lélegző & nedvességelvezető futóruha

A futóruházatnak fontos szerepe van nyáron: melegben hűtenie kell, a verejtékezés során keletkező nedvességet pedig kifelé kell vezetnie. Az olyan műszálakból készült funkcionális fehérneműk, mint a poliészter és poliamid, a ruházat külső oldalára vezeti el a nedvességet és szabályozza a hőmérsékletet, ennek köszönhetően a test nem hevül túl.

A legjobb, ha nyáron olyan könnyű funkcionális ruházatot választunk, amely szabadon hagyja a kart és a lábat, ezáltal jó szellőzést biztosít. A világos színek a sötétekhez képest kevésbé tárolják el a hőt és hűvösebb testklímáról gondoskodnak. A pamutanyagok tabunak számítanak, hiszen ezek felszívják a nedvességet, nem lélegeznek, ezáltal megakadályozzák a kívánt szellőzést.

2. Fogyasszon sok folyadékot edzés előtt és alatt

Magas hőmérséklet esetén a test jóval több folyadékot veszít, mint egyébként. Ezért már az edzés előtt ügyeljen arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon és nehogy kiszáradjon a futás során. 60 percet meghaladó futás esetén a folyadékveszteségnek egyenletesnek kell lennie edzés közben - ezért vigyen magával kulacsot. 50 percet meg nem haladó futáskor folyadék bevitelére általában nincs szükség.

Az enyhén szénsavas vagy szénsavmentes víz, valamint a gyümölcsfröccs mellett a cukrozatlan tea vagy izotóniás italok is megfelelő szomjoltónak számítanak.
Tipp: a futás előtti zuhanyozás csökkenti a testhőmérsékletet és arról gondoskodik, hogy a sportoló ne izzadjon meg túl gyorsan.

3. Nap elleni védelem & futás intenzitása

A futók forró napokon lehetőség szerint ne viseljenek fejfedőt, hiszen a testmeleg nagy része a fejen keresztül távozik. Ehelyett inkább árnyékos utakon vagy erdőben fussanak, ahol néhány fokkal hűvösebb van. Ha nem tudja elkerülni a napon történő futást, ügyeljen rá, hogy lehetőség szerint légáteresztő fejfedőt viseljen és biztosítson megfelelő fényvédelmet bőrének.

Forró napokon inkább a hűvösebb reggeli és esti órákban fusson, edzésének időtartamát és intenzitását pedig igazítsa a klímához. Az időjárás függvényében csökkentse a tervezett edzést 30-50%-kal - tehát fusson kevesebbet és rövidebb ideig.

Miért fontos a jó sportruházat?

Aki rendszeresen fut, az tudja, hogy a kényelmes ruha és a kellemes viselet mennyire fontos a jó teljesítmény szempontjából. Ezért azok a kiváló minőségű, lélegző és funkcionális összeállítások a felelősek, amelyek kényelmesen illeszkednek és nem dörzsölnek. De hogyan is működik tulajdonképpen a jó funkcionális ruházat?

A kellemes viselet érdekében

A kiváló minőségű sportruházatnak biztosítania kell, hogy a test az edzés során ne hevüljön túl és ne hűljön le. A nyáron tapasztalható magas hőmérséklet és közvetlen napsugárzás esetén egészséges testmozgás akkor végezhető, ha a testhőmérséklet is szabályozott.

A DryActive Plus technológiával (3) készült Tchibo sportruházat a nélkülözhetetlen testnedvesség-szabályozást garantálja a futás során. Mindegyik anyagszál (2) felszívja a testnedvességet, ám nem tárolja el, hanem a textília külső felére vezeti, ahonnan aztán gyorsan elpárolog (4). Ezzel egy időben levegő kerül az anyagba (1), így a test még nagy fizikai igénybevétel esetén is száraz marad, és nem hevül túl.

Futás nyáron: találja meg az optimális futóruházatot a tchibo.hu oldalon