
A mediterrán konyha és a paradicsom: receptek + ötletek
A napérlelte paradicsom a mediterrán konyha lelke. Sokoldalú, egészséges és finom - igazán univerzális! Ahhoz, hogy paradicsomból elkészíthesse a legropogósabb salátákat, a világ legjobb szószát vagy a kedvenc pizzáját, friss hozzávalók, sok szeretet ... és természetesen a remek ötletek, receptek és tippek szükségesek, melyeket Önnek állítottunk össze. Buon Appetito!

A tökéletes salátaöntet
A tökéletes dresszing paradicsomhoz egyszerűen és gyorsan elkészíthető házilag - ilyen egyszerű: ízesítsen balzsamecetet sóval, borssal és cukorral. Öntsön hozzá olajat, és habarja villával annyi ideig, míg egy könnyű, krémes szószt kap. Keverjen hozzá finomra aprított oregánóleveleket, majd forgasson bele félbevágott paradicsomszeleteket – és már kész is a csodásan ízes öntet!

Egészséges zöldség
A paradicsomban egyedülállóan kevés a kalória, sok a C vitamin, és magas víztartalmának köszönhetően nagyon egészséges. Tartalmaz továbbá likopint amely az antioxidánsok körébe tartozik, és természetes színanyagként a paradicsom piros színét adja. Elsősorban azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések és néhány rákfajta megelőzésében tartják hasznosnak. Ez a hatása leginkább főtt ételekben érvényesül.

A paradicsom a meleget szereti
Mivel délről származik, ahol meleg az éghajlat, a paradicsom szobahőmérsékleten bontakoztatja ki legjobban teljes ízvilágát. Az érett paradicsomot ezért ne a hűtőszekrényben tárolja, hanem egy meleg, száraz helyen a lakásban. Itt még beérnek és aromájuk tökéletesedik. A teljesen érett paradicsomot azonban inkább hűvös, sötét helyen tárolja.
Honnan ismerhetők fel a jó ízű paradicsomok?
Vásárláskor ne hagyja, hogy megtévessze a tökéletes külső. A piros és kemény paradicsom nem feltétlenül a legjobb ízű, ha például túl sok vizet tartalmaz vagy túl korán szedték le. Fontosabb az illat és a szárak friss, zöld megjelenése, valamint a paradicsom származási helye. Az importált paradicsom kiváló alternatívája a helyi termék, mivel hosszabb ideig érhet a növényen.

Kedvenc paradicsomos receptjeink
Világszerte csaknem 2500 különböző paradicsomfajta létezik - bizonyára legalább ennyi módja van, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Nem kell mindig spagetti napoletana-t készítenünk. Mit szólna például egy üde paradicsomsalátához újhagymával? Egy epres-paradicsomos smoothie-hoz? Vagy egy saját készítésű paradicsomszószhoz?
Összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket:
Gratinírozott paradicsom

Hozzávalók:
- 1 kg kemény, teljesen érett paradicsom
- só
- feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 újhagyma
- 1 ek. mag nélküli, fekete olajbogyó
- 4 ágacska kakukkfű vagy borsikafű
- 100 g kenyér
- 100 g juhsajt (feta)
- 5 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítés: kb. 20 perc | Sütés: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 270 kcal
1. Mossa meg, majd vágja félbe a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. A paradicsomokat egy tűzálló tálban a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé, és fűszerezze sóval, borssal. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. Tisztítsa meg az újhagymát és karikázza fel vékonyan. Vágja apróra az olajbogyót.
2. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet vagy borsikafüvet. A levélkéket húzza le a szárról és aprítsa finomra.
3. A kenyeret és a juhsajtot morzsolja kis darabokra, majd keverje össze a fokhagymával, a hagymakarikákkal, az olajbogyóval, a kakukkfűvel vagy borsikafűvel, és az olívaolajjal. Ízesítse a masszát sóval és borssal, majd terítse el egyenletesen a paradicsomokon. A forró sütőben (a középső rácson) kb. 25 percig süsse a paradicsomot, amíg a teteje szépen megpirul. Ha elkészült, vegye ki a sütőből, kicsit hagyja állni, majd tálalja.
Tippünk: A paradicsomból pillanatok alatt fenséges előételt varázsolhat. Ehhez hagyja kihűlni, majd tálalja rukkola-ágyon.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 91. o.)
2. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet vagy borsikafüvet. A levélkéket húzza le a szárról és aprítsa finomra.
3. A kenyeret és a juhsajtot morzsolja kis darabokra, majd keverje össze a fokhagymával, a hagymakarikákkal, az olajbogyóval, a kakukkfűvel vagy borsikafűvel, és az olívaolajjal. Ízesítse a masszát sóval és borssal, majd terítse el egyenletesen a paradicsomokon. A forró sütőben (a középső rácson) kb. 25 percig süsse a paradicsomot, amíg a teteje szépen megpirul. Ha elkészült, vegye ki a sütőből, kicsit hagyja állni, majd tálalja.
Tippünk: A paradicsomból pillanatok alatt fenséges előételt varázsolhat. Ehhez hagyja kihűlni, majd tálalja rukkola-ágyon.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 91. o.)
Pizza rukkolával és pármai sonkával

Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 1/2 kocka friss élesztő (kb. 20 g)
- 1 csipet cukor
- só
- 2 ek. olívaolaj
- 750 g teljesen érett húsparadicsom
- frissen őrölt feketebors
- 1 tk. szárított oregánó
- 200 g bivalymozzarella
- 50 g Pecorino (olasz juhsajt)
- 4 ek. olívaolaj
- 1 csokor rukkola
- 10 cseresznyeparadicsom
- 8 szelet pármai sonka
2 pizza | 1 óra 20 perc előkészítés | 10 perc sütés | pizzánként kb. 1550 kcal
1. Öntse a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsen mélyedést. Morzsolja bele az élesztőt, szórja meg cukorral, majd keverje simára 125 ml langyos vízzel és egy kis liszttel. A kovászt letakarva, langyos helyen legalább 15 percig kelessze.
2. Adjon a liszthez 1 tk. sót és 2 ek. olajat, majd 125 ml langyos vízzel gyúrja az egészet 10 percig, amíg a tészta fényes és sima lesz. Az élesztős tésztát letakarva, langyos helyen legalább 30 percig kelessze.
3. Közben a paradicsomszószhoz csumázza ki a paradicsomokat. Majd kis ideig merítse forrásban levő vízbe, húzza le a héjukat és aprítsa fel őket. Egy lábosban hevítsen fel 2 ek. olívaolajat, adja hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolja 15 percig, amíg a nedvesség kissé elpárolog belőle. Ízesítse bőven sóval, borssal és oregánóval. Hagyja kihűlni. Szeletelje fel a mozzarellát, és reszelje le a Pecorino-t.
4. A sütő rácsát helyezze a legalsó sínre. Lisztezze be kissé a pizzakövet és a lapátot. Helyezze a pizzakövet a rácsra. Melegítse elő a sütőt a legnagyobb fokozaton (250 – 300 °C, alsó/felső sütés) kb. 30 percig. A megkelt tésztát gyúrja át és ossza ketté. A tésztákat nyújtsa ki egy-egy kerek lappá (kb. 25 cm átmérő), a peremet hagyja kicsit vastagabbra. Helyezzen egy lapot a lapátra, és kenje meg paradicsomszósszal. Tegyen rá mozzarella karikákat, szórja meg a reszelt Pecorino sajttal és spriccelje meg egy kis olívaolajjal. A pizzát letakarva 10 percig kelessze. A feltéttel megrakott pizzalapot a falapát segítségével csúsztassa a forró kőre, és a forró sütőben süsse kb. 10 percig. Közben helyezze a második pizzalapot a lapátra, és tegyen rá feltétet az előbbiek szerint.
5. A rukkolát mossa meg és rázogassa szárazra. A vastagabb levélnyeleket vágja ki, és a leveleket tépkedje kis darabokra. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A készre sült pizzát a falapát segítségével vegye ki a sütőből, szórjon rá egy kis rukkolát és a cseresznyeparadicsomok felét, majd tetszés szerint helyezzen rá 4 szelet pármai sonkát. A másik pizzát is süsse meg a sütőben, majd tegyen rá rukkolát, cseresznyeparadicsomot és pármai sonkát.
2. Adjon a liszthez 1 tk. sót és 2 ek. olajat, majd 125 ml langyos vízzel gyúrja az egészet 10 percig, amíg a tészta fényes és sima lesz. Az élesztős tésztát letakarva, langyos helyen legalább 30 percig kelessze.
3. Közben a paradicsomszószhoz csumázza ki a paradicsomokat. Majd kis ideig merítse forrásban levő vízbe, húzza le a héjukat és aprítsa fel őket. Egy lábosban hevítsen fel 2 ek. olívaolajat, adja hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolja 15 percig, amíg a nedvesség kissé elpárolog belőle. Ízesítse bőven sóval, borssal és oregánóval. Hagyja kihűlni. Szeletelje fel a mozzarellát, és reszelje le a Pecorino-t.
4. A sütő rácsát helyezze a legalsó sínre. Lisztezze be kissé a pizzakövet és a lapátot. Helyezze a pizzakövet a rácsra. Melegítse elő a sütőt a legnagyobb fokozaton (250 – 300 °C, alsó/felső sütés) kb. 30 percig. A megkelt tésztát gyúrja át és ossza ketté. A tésztákat nyújtsa ki egy-egy kerek lappá (kb. 25 cm átmérő), a peremet hagyja kicsit vastagabbra. Helyezzen egy lapot a lapátra, és kenje meg paradicsomszósszal. Tegyen rá mozzarella karikákat, szórja meg a reszelt Pecorino sajttal és spriccelje meg egy kis olívaolajjal. A pizzát letakarva 10 percig kelessze. A feltéttel megrakott pizzalapot a falapát segítségével csúsztassa a forró kőre, és a forró sütőben süsse kb. 10 percig. Közben helyezze a második pizzalapot a lapátra, és tegyen rá feltétet az előbbiek szerint.
5. A rukkolát mossa meg és rázogassa szárazra. A vastagabb levélnyeleket vágja ki, és a leveleket tépkedje kis darabokra. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A készre sült pizzát a falapát segítségével vegye ki a sütőből, szórjon rá egy kis rukkolát és a cseresznyeparadicsomok felét, majd tetszés szerint helyezzen rá 4 szelet pármai sonkát. A másik pizzát is süsse meg a sütőben, majd tegyen rá rukkolát, cseresznyeparadicsomot és pármai sonkát.
Pesto alla Genovese (genovai pesto)

Hozzávalók:
- 4 csokor bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fenyőmag
- 1 darab parmezánsajt (kb. 30 g)
- 1 darab Pecorino sajt (kb. 30 g)
- durva szemű tengeri só
- 200 ml olívaolaj + még egy kicsi a feltöltéshez
2 csavaros tetejű üveghez (egyenként kb. 200 ml űrtartalmú) | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Üvegenként: kb. 1080 kcal
1. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, tépkedje le a leveleit és egy konyharuhán hagyja kicsit száradni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben pirítsa aranybarnára. A parmezánt és a Pecorino-t a 3 az 1-ben mozsár reszelőjével reszelje le.
2. A fokhagymát és a fenyőmagot törje addig a mozsárban, amíg krémessé nem válik. Dolgozzon bele 1/2 tk. tengeri sót. Adagolja hozzá a bazsalikomot és aprítsa finomra a mozsárban.
3. Ha minden hozzávalót finomra zúzott és egy világoszöld folyadékot kapott, adja hozzá a kétféle sajtot. Most cseppenként adja hozzá az olajat, és a mozsártörővel dolgozza krémes állagú pasztává. Ízesítse sóval.
4. Kanalazza a pesto-t üvegekbe, és tartósításként töltse fel olívaolajjal. Jól zárja le, és hűtőben tárolja. Eltarthatóság: lezárva 2-3 hónap, kinyitás után viszonylag hamar ajánlott felhasználni.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 68. oldal)
2. A fokhagymát és a fenyőmagot törje addig a mozsárban, amíg krémessé nem válik. Dolgozzon bele 1/2 tk. tengeri sót. Adagolja hozzá a bazsalikomot és aprítsa finomra a mozsárban.
3. Ha minden hozzávalót finomra zúzott és egy világoszöld folyadékot kapott, adja hozzá a kétféle sajtot. Most cseppenként adja hozzá az olajat, és a mozsártörővel dolgozza krémes állagú pasztává. Ízesítse sóval.
4. Kanalazza a pesto-t üvegekbe, és tartósításként töltse fel olívaolajjal. Jól zárja le, és hűtőben tárolja. Eltarthatóság: lezárva 2-3 hónap, kinyitás után viszonylag hamar ajánlott felhasználni.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 68. oldal)
Spenótos fusilli paprikamártással

Hozzávalók:
- 400 g fusilli
- só
- 3 újhagyma
- 400 g zsenge spenótlevél
- 250 g cseresznyeparadicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 üveg sült paprika (töltőtömeg kb. 200 g)
- 100 g aszalt paradicsom (olajban)
- 100 g tejszín
- 100 ml zöldségleves
- feketebors
- 2 ek. olívaolaj
- 50 g olajos mag (pl. szezámmag, napraforgómag, fenyőmag)
- 50 g fekete olajbogyó
- 2 ek. reszelt, olasz keménysajt
4 személyre | Elkészítési idő: 30 perc | 1 adag: kb. 740 kcal
1. Egy nagy fazékban forraljon bőségesen vizet, és sózza meg. Főzze benne a tésztát a csomagoláson megadottak szerint al dente-re, szűrje le és hagyja lecsöpögni.
2. Amíg a tészta fő, tisztítsa és mossa meg az újhagymát, a fehér és zöld szárakat vágja ferdén 2-3 cm széles darabokra. Tisztítsa és mossa meg a spenótot, majd salátacentrifugában szárítsa meg. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A fokhagymát tisztítsa meg és aprítsa fel.
3. Csepegtesse le a sült paprikát és az aszalt paradicsomot, vágja durva darabokra, majd turmixolja finomra. Egy lábosban keverje össze a tejszínnel és a levessel, melegítse fel és ízesítse sóval és borssal. Tartsa melegen a mártást.
4. Közben a tésztaserpenyőben hevítse fel az olajat. Erős lángon adja hozzá az olajos magvakat, az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsa kb. 1 percig. Dobja bele a spenótleveleket, és közepes lángon 2-3 perc alatt fonnyassza meg. Keverje hozzá a tésztát, az olajbogyót és a cseresznyeparadicsomot. Az egészet párolja közepes lángon még kb. 2 percig. A tésztát a paprikamártással leöntve, reszelt sajttal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Expressz vegetáriánus konyha", 33. o.)
2. Amíg a tészta fő, tisztítsa és mossa meg az újhagymát, a fehér és zöld szárakat vágja ferdén 2-3 cm széles darabokra. Tisztítsa és mossa meg a spenótot, majd salátacentrifugában szárítsa meg. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A fokhagymát tisztítsa meg és aprítsa fel.
3. Csepegtesse le a sült paprikát és az aszalt paradicsomot, vágja durva darabokra, majd turmixolja finomra. Egy lábosban keverje össze a tejszínnel és a levessel, melegítse fel és ízesítse sóval és borssal. Tartsa melegen a mártást.
4. Közben a tésztaserpenyőben hevítse fel az olajat. Erős lángon adja hozzá az olajos magvakat, az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsa kb. 1 percig. Dobja bele a spenótleveleket, és közepes lángon 2-3 perc alatt fonnyassza meg. Keverje hozzá a tésztát, az olajbogyót és a cseresznyeparadicsomot. Az egészet párolja közepes lángon még kb. 2 percig. A tésztát a paprikamártással leöntve, reszelt sajttal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Expressz vegetáriánus konyha", 33. o.)
Sült paradicsom mézes sajttal

Hozzávalók:
- 500 g koktélparadicsom
- 8 ágacska kakukkfű
- só
- feketebors
- 6 ek. olívaolaj
- 4 friss kecskesajt érme
- ½ ek. folyékony méz
- 4 szál oregánó
- 1 ek. kis, fekete olajbogyó
- 1 ek. lágy ecet
4 személyre | Elkészítés: kb. 15 perc | Sütés: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 220 kcal
1. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. A paradicsomokat mossa meg, vágja félbe, és a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé egy tűzálló tálban. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet. A levélkéket húzza le a szárról, és a sóval, borssal szórja a paradicsomokra. Spriccelje meg a paradicsomokat 4 ek. olívaolajjal, és a forró sütőben (a középső rácson) kb. 20 percig süsse, amíg enyhén megpirulnak, majd vegye ki.
2. Tekerje fel a sütőt 250°C-ra vagy kapcsolja be a grillt. Egy tűzálló tálban helyezze egymás mellé a sajtérméket. A mézet alaposan keverje el 1 ek. olívaolajjal. (ha szükséges, kissé langyosítsa meg a mézet, hogy folyós legyen.) Az olajos mézet kenje a sajtérmékre, majd az egészet süsse a forró sütőben 3-4 percig, vagy grillezze addig, amíg kissé megpirulnak.
3. Közben mossa meg a bazsalikomot, rázogassa szárazra és a leveleket tépkedje kicsit kisebb darabokra. A bazsalikomot és az olajbogyót keverje össze a sült paradicsommal. Az ecetet 1 ek. olajjal keverje krémesre, majd szintén keverje a paradicsomhoz. A sült paradicsomot ízesítse sóval, borssal, és a sajtérmékkel együtt rendezze el négy tányéron. Azonnal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 25. o.)
2. Tekerje fel a sütőt 250°C-ra vagy kapcsolja be a grillt. Egy tűzálló tálban helyezze egymás mellé a sajtérméket. A mézet alaposan keverje el 1 ek. olívaolajjal. (ha szükséges, kissé langyosítsa meg a mézet, hogy folyós legyen.) Az olajos mézet kenje a sajtérmékre, majd az egészet süsse a forró sütőben 3-4 percig, vagy grillezze addig, amíg kissé megpirulnak.
3. Közben mossa meg a bazsalikomot, rázogassa szárazra és a leveleket tépkedje kicsit kisebb darabokra. A bazsalikomot és az olajbogyót keverje össze a sült paradicsommal. Az ecetet 1 ek. olajjal keverje krémesre, majd szintén keverje a paradicsomhoz. A sült paradicsomot ízesítse sóval, borssal, és a sajtérmékkel együtt rendezze el négy tányéron. Azonnal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 25. o.)
Bruschetta, ahogy mi készítjük

Hozzávalók:
- 500 g napérlelte paradicsom
- 2 újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis ágacska rozmaring
- 1 csokor sima levelű petrezselyem
- 1 kis piros pepperoni
- 6 ek. olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 2 nagy szelet fehér kenyér
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 200 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki és vágja kis kockákra a paradicsomot. Az újhagymákról vágja le a gyökereket és a sötétebb levélrészt, mossa meg és karikázza fel vékonyan. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fűszernövényeket mossa meg és rázogassa szárazra, majd vágja finomra. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és szintén aprítsa finomra.
2. Egy nagy serpenyőben hevítsen fel 2 ek. olívaolajat. Dobja bele az újhagymát és a fokhagymát és kissé párolja meg. Adja hozzá a paradicsomot, a friss fűszereket és a pepperonit, sózza, borsozza. Hagyja az egészet kb. 10 percig közepes lángon főni, míg a folyadék nagy része el nem párolog.
3. Közben vágja négy darabba a kenyérszeleteket, és egy másik nagy serpenyőben, szárazon, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. A szeleteket rendezze el egy tányéron, és spriccelje meg bőségesen olíavolajjal. Ízesítse a paradicsomot sóval és borssal, majd ossza el a kenyérszeleteken.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
2. Egy nagy serpenyőben hevítsen fel 2 ek. olívaolajat. Dobja bele az újhagymát és a fokhagymát és kissé párolja meg. Adja hozzá a paradicsomot, a friss fűszereket és a pepperonit, sózza, borsozza. Hagyja az egészet kb. 10 percig közepes lángon főni, míg a folyadék nagy része el nem párolog.
3. Közben vágja négy darabba a kenyérszeleteket, és egy másik nagy serpenyőben, szárazon, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. A szeleteket rendezze el egy tányéron, és spriccelje meg bőségesen olíavolajjal. Ízesítse a paradicsomot sóval és borssal, majd ossza el a kenyérszeleteken.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
Paradicsomszósz oregánóval és a napsütés ízével

Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom (helyettesíthető 800 g paradicsom konzervvel)
- 1 hagyma
- 1 fokhagyma
- 5 szár oregánó (helyettesíthető 1 teáskanál szárított oregánóval)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 100 ml fehérbor (ízlés szerint)
- Bors
- Só
- 1 babérlevél
- 1–2 csipet cukor
6 személyre | Elkészítési idő: 45 perc | Főzési idő: 30-40 perc | 1 adag: kb. 80 kcal
1. A paradicsomokat vágja be keresztben, majd tegye forrásban levő vízbe, 3-4 perc után szűrje le, és húzza le a héjukat. A paradicsomok húsát vágja kis darabokra, a szárakat távolítsa el. Tisztítsa meg és aprítsa fel a hagymát és a fokhagymát. Mossa meg és rázogassa szárazra az oregánót, szedegesse le a szárról a leveleket és aprítsa fel.
2. Egy lábosban hevítsen olajat, és párolja meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha szereti, öntsön hozzá bort, majd adja hozzá a paradicsomot. Keverje hozzá az oregánót és a babérlevelet, sózza, borsozza. A paradicsomot fedő nélkül, közepes lángon főzze 30-40 percig (a kívánt állagtól függően), közben néha keverje meg. A főzés vége felé ízesítse sóval, borssal és cukorral. A szósz kitűnő tésztákhoz, húsokhoz és még sok máshoz ...
A kamrába: Mivel ez a szósz olyan sok mindenféléhez illik, jó, ha mindig van belőle otthon készen. Ehhez a szószt még forrón töltse csavaros tetejű üvegekbe, jól zárja le, és tegye a hűtőben (eltarthatóság: 2–3 hét). Vagy hagyja kihűlni, adagolja fagyasztódobozokba és fagyassza le.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 181. o.)
2. Egy lábosban hevítsen olajat, és párolja meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha szereti, öntsön hozzá bort, majd adja hozzá a paradicsomot. Keverje hozzá az oregánót és a babérlevelet, sózza, borsozza. A paradicsomot fedő nélkül, közepes lángon főzze 30-40 percig (a kívánt állagtól függően), közben néha keverje meg. A főzés vége felé ízesítse sóval, borssal és cukorral. A szósz kitűnő tésztákhoz, húsokhoz és még sok máshoz ...
A kamrába: Mivel ez a szósz olyan sok mindenféléhez illik, jó, ha mindig van belőle otthon készen. Ehhez a szószt még forrón töltse csavaros tetejű üvegekbe, jól zárja le, és tegye a hűtőben (eltarthatóság: 2–3 hét). Vagy hagyja kihűlni, adagolja fagyasztódobozokba és fagyassza le.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 181. o.)
Nyári saláta paradicsommal és sárgadinnyével

Hozzávalók:
- 100 g zöldsaláta (egy fajta vagy vegyesen több, pl. fejes saláta vagy római saláta és rukkola)
- 2 paradicsom
- ¼ sárgadinnye (kb. 250 g)
- 1 maréknyi vegyes zöldfűszer (pl. vízitorma, csabaíre, bazsalikom, petrezselyem és citromfű)
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. méz
- 1 tk. csípős mustár
- só
- feketebors
- 6 ek. olívaolaj
- 2 szelet parasztkenyér vagy fehér kenyér
- 1/2 tk. chilipehely
- 2 gerezd fokhagyma
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 235 kcal
1. A salátát szedje leveleire, mossa meg és rázogassa szárazra, majd tépje falatnyi darabokra. Mossa meg, majd kockázza fel a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat.
2. A negyed dinnyéből távolítsa el a magokat és vágja ki a szálas belső részt. Ezután hámozza meg és szintén vágja kokckákra. A zöldfűszereket mossa meg és rázza szárazra, a leveleket húzza le a szárakról és tépkedje darabokra.
3. Az öntethez alaposan keverje el a citromlevet a mézzel, mustárral, sóval és borssal. Lassan adagoljon hozzá 4 ek. olívaolajat, és egy villával keverje krémesre.
4. A kenyeret vágja kb. 1 cm-es kockákra. A maradék olajat hevítse fel egy serpenyőben, és közepes lángon, kevergetve pirítsa aranybarnára a kenyérkockákat. Ízesítse a chilipehellyel és sóval. Pucolja meg a fokhagymát és préselje a kenyérkockákra, majd alaposan keverje át. Vegye le a tűzről.
5. A salátaleveleket, a paradicsomot, a dinnyét és a zöldfűszereket keverje össze az öntettel, majd ossza el négy tányéron. Szórja rá a pirított kenyérkockákat, és frissen tálalja a salátát.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 26. o.)
2. A negyed dinnyéből távolítsa el a magokat és vágja ki a szálas belső részt. Ezután hámozza meg és szintén vágja kokckákra. A zöldfűszereket mossa meg és rázza szárazra, a leveleket húzza le a szárakról és tépkedje darabokra.
3. Az öntethez alaposan keverje el a citromlevet a mézzel, mustárral, sóval és borssal. Lassan adagoljon hozzá 4 ek. olívaolajat, és egy villával keverje krémesre.
4. A kenyeret vágja kb. 1 cm-es kockákra. A maradék olajat hevítse fel egy serpenyőben, és közepes lángon, kevergetve pirítsa aranybarnára a kenyérkockákat. Ízesítse a chilipehellyel és sóval. Pucolja meg a fokhagymát és préselje a kenyérkockákra, majd alaposan keverje át. Vegye le a tűzről.
5. A salátaleveleket, a paradicsomot, a dinnyét és a zöldfűszereket keverje össze az öntettel, majd ossza el négy tányéron. Szórja rá a pirított kenyérkockákat, és frissen tálalja a salátát.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 26. o.)
Töltött paradicsom kuszkusszal és bárányhússal

Hozzávalók:
- 100 g kuszkusz
- 8 kisebb húsparadicsom (kb. 1,8 kg)
- 300 g sovány báránycomb vagy -lapocka
- ½-½ csokor korianderzöld és petrezselyem
- 2 újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- feketebors
- 1-1 tk. csípős és édesnemes pirospaprika
- 1 csipet cukor
- 4 ek. mandula pálcika
- 2 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítés: kb. 40 perc | Sütés: kb. 30 perc | 1 adag: kb. 435 kcal
1. A kuszkuszt tegye egy tálba, öntsön rá annyi forró vizet, amennyi éppen ellepi, és hagyja kb. 15 percig duzzadni.
2. Közben mossa meg a paradicsomokat és mindegyikről vágja le a tetejét. Egy kanállal szedje ki a magokat és a paradicsom puha húsát. A paradicsom kiszedett belsejét a levágott tetőkkel együtt aprítsa finomra. A bárányhúsról távolítsa el a zsírt és az inakat, majd vágja apró kockákra.
3. A korianderzöldet és a petrezselymet mossa meg és rázogassa szárazra, szedegesse le a leveleket és aprítsa finomra. Tisztítsa meg az újhagymát, mossa meg, és karikázza fel vékonyan. A fokhagymát tisztítsa meg és szintén aprítsa finomra.
4. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Keverje össze a kuszkuszt a húskockákkal, a zöldfűszerekkel, az újhagymával, a fokhagymával és 3 ek. darabolt paradicsomhússal. Ízesítse a keveréket sóval, borssal és a két paprikafajtával.
5. A paradicsomokat töltse meg a kuszkuszos masszával, majd egy tűzálló tálban helyezze őket egymás mellé. A maradék paradicsomhúst ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd ossza el körülöttük. A töltött paradicsomokat szórja meg a mandula pálcikákkal, és spriccelje rá az olívaolajat.
6. A paradicsomokat süsse a forró sütőben (a középső rácson) kb. 30 percig, amíg enyhén megpirulnak. A mártással és kenyérrel tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 94. o.)
2. Közben mossa meg a paradicsomokat és mindegyikről vágja le a tetejét. Egy kanállal szedje ki a magokat és a paradicsom puha húsát. A paradicsom kiszedett belsejét a levágott tetőkkel együtt aprítsa finomra. A bárányhúsról távolítsa el a zsírt és az inakat, majd vágja apró kockákra.
3. A korianderzöldet és a petrezselymet mossa meg és rázogassa szárazra, szedegesse le a leveleket és aprítsa finomra. Tisztítsa meg az újhagymát, mossa meg, és karikázza fel vékonyan. A fokhagymát tisztítsa meg és szintén aprítsa finomra.
4. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Keverje össze a kuszkuszt a húskockákkal, a zöldfűszerekkel, az újhagymával, a fokhagymával és 3 ek. darabolt paradicsomhússal. Ízesítse a keveréket sóval, borssal és a két paprikafajtával.
5. A paradicsomokat töltse meg a kuszkuszos masszával, majd egy tűzálló tálban helyezze őket egymás mellé. A maradék paradicsomhúst ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd ossza el körülöttük. A töltött paradicsomokat szórja meg a mandula pálcikákkal, és spriccelje rá az olívaolajat.
6. A paradicsomokat süsse a forró sütőben (a középső rácson) kb. 30 percig, amíg enyhén megpirulnak. A mártással és kenyérrel tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 94. o.)
Epres-paradicsomos smoothie

Hozzávalók:
- 500 g eper
- 500 g paradicsom
- 8 szál bazsalikom
- 1 nagy csipet só
- 2 ek. cukor vagy méz
- kb. ½ tk. chilipehely
- 20 jégkocka
- Továbbá: bazsalikomlevelek a díszítéshez
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 15 perc | 1 adag: kb. 90 kcal
1. Mossa meg és csepegtesse le az epret, majd csumázza ki és darabolja kockákra. Mossa meg és szintén kockázza fel a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, szedegesse le a leveleket és aprítsa durvára.
2. Tegye az epret a paradicsommal, bazsalikommal, sóval, cukorral, chilipehellyel, 300 ml hideg vízzel és a jégkockákkal a turmixgép poharába. Turmixolja össze az egészet úgy, hogy a jégkockák teljesen aprók legyenek, de még ne olvadjanak fel.
3. Töltse négy magas pohárba, és díszítse egy-egy bazsalikomlevéllel. Azonnal kínálja.
Tippünk: nem muszáj feltétlenül epret használni. A smoothie sárgadinnyével, őszibarackkal vagy málnával is isteni.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 49. o.)
2. Tegye az epret a paradicsommal, bazsalikommal, sóval, cukorral, chilipehellyel, 300 ml hideg vízzel és a jégkockákkal a turmixgép poharába. Turmixolja össze az egészet úgy, hogy a jégkockák teljesen aprók legyenek, de még ne olvadjanak fel.
3. Töltse négy magas pohárba, és díszítse egy-egy bazsalikomlevéllel. Azonnal kínálja.
Tippünk: nem muszáj feltétlenül epret használni. A smoothie sárgadinnyével, őszibarackkal vagy málnával is isteni.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 49. o.)
Bruschetta paradicsommal és fügével

Hozzávalók:
- 2 érett füge
- 150 g kemény, teljesen érett paradicsom
- 1 kis maréknyi rukkola
- 2 tk. citromlé
- 1 késhegynyi méz
- só
- feketebors
- 4 ek. olívaolaj
- 2 szelet nyers sonka
- 8 szelet olasz parasztkenyér vagy 12 szelet bagett
- 1 húsos, fiatal fokhagymagerezd
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 330 kcal
1. Mossa meg a fügéket és vágja le a szárukat. Ha a héjuk vastag, hámozza le krumplihámozóval. Ezután hosszában vágja félbe őket, és szeletelje fel vékonyan. A paradicsomokat is mossa meg, csumázza ki és vágja vékony cikkekre.
2. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra. A rukkoláról távolítsa el a fonnyadt leveleket és az erősebb szárakat, mossa meg, és jól szárítsa le. Tépkedje nagyobb darabokra.
3. A citromlevet keverje el a mézzel, sóval és borssal. Apránként adagolja hozzá az olívaolajat, míg egy krémes öntetet nem kap. Ezután óvatosan forgassa bele a fügét, a paradicsomot és a rukkolát.
4. A sonkát vágja csíkokra. A kenyereket fektesse a sütő rácsára és a forró sütőben (középen) pirítsa kb. 5 percig.
5. Közben tisztítsa meg a fokhagymát. Dörzsölje be vele a pirított kenyérszeleteket, és fektesse rá a sonkacsíkokat. Ossza el rajtuk a fügés-paradicsomos salátát, és azonnal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 14. o.)
2. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra. A rukkoláról távolítsa el a fonnyadt leveleket és az erősebb szárakat, mossa meg, és jól szárítsa le. Tépkedje nagyobb darabokra.
3. A citromlevet keverje el a mézzel, sóval és borssal. Apránként adagolja hozzá az olívaolajat, míg egy krémes öntetet nem kap. Ezután óvatosan forgassa bele a fügét, a paradicsomot és a rukkolát.
4. A sonkát vágja csíkokra. A kenyereket fektesse a sütő rácsára és a forró sütőben (középen) pirítsa kb. 5 percig.
5. Közben tisztítsa meg a fokhagymát. Dörzsölje be vele a pirított kenyérszeleteket, és fektesse rá a sonkacsíkokat. Ossza el rajtuk a fügés-paradicsomos salátát, és azonnal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 14. o.)
Paradicsomos kenyér

Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál bazsalikom vagy petrezselyem
- 6 ek. olívaolaj
- 2 nagy szelet fehér kenyér
- 400 g napérlelte paradicsom
- durva só
- frissen őrölt bors
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 15 perc | 1 adag: kb. 205 kcal
1. Tisztítsa meg a fokhagymát. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot vagy petrezselymet, és aprítsa fel a leveleit.
2. Egy nagy serpenyőben hevítse fel az olívaolajat. Vágja félbe a kenyérszeleteket, és az olajban, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. Vegye ki a serpenyőből és dörzsölje be a fokhagymával.
3. Mossa meg, csumázza ki, majd szeletelje fel a paradicsomokat. A paradicsomokat ossza el a kenyérszeleteken és szórja meg bazsalikommal vagy petrezselyemmel. Sózza, borsozza. És már kész is!
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
2. Egy nagy serpenyőben hevítse fel az olívaolajat. Vágja félbe a kenyérszeleteket, és az olajban, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. Vegye ki a serpenyőből és dörzsölje be a fokhagymával.
3. Mossa meg, csumázza ki, majd szeletelje fel a paradicsomokat. A paradicsomokat ossza el a kenyérszeleteken és szórja meg bazsalikommal vagy petrezselyemmel. Sózza, borsozza. És már kész is!
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
Ferde paradicsompuding

Hozzávalók:
- 300 g napérlelte paradicsom
- 5 db fehér zselatinlap
- 4 ek. frissen facsart citromlé
- 6 ek. olívaolaj
- 1 csipet cukor
- só
- frissen őrölt bors
- 200 g tejszín
- 1 avokádó
- 1 kis lilahagyma
- 1 kis pepperoni (ízlés szerint)
- 8 hámozott, főzött garnélarák
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Hűtési idő: kb. 3 óra | 1 adag: kb. 390 kcal
1. Egy lábosban forraljon vizet. A paradicsomok sima oldalát kissé vágja be kereszt alakban, merítse kis időre a forrásban levő vízbe, majd vegye ki, öblítse le nagyon hideg vízzel és húzza le a héját. A paradicsomokat keresztben vágja félbe, és távolítsa el a magokat. A főzővizet ne öntse ki!
2. A zselatint áztassa hideg vízbe, és hagyja kb. 5 percig ázni. Közben készítse elő a hűtőszekrényt úgy, hogy a paradicsompürés poharakat ferdén be tudja majd helyezni, és úgy is maradjanak.
3. A paradicsomot 2 ek. citromlével és 3 ek. olajjal pürésítse a turmixgépben. A zselatint oldja fel 4-5 ek. forró főzővízben, és keverje el alaposan a paradicsompürével. Ízesítse cukorral, sóval, borssal. Verje kemény habbá a tejszínt, és keverje a masszához. A paradicsompürét ossza szét szép poharakba úgy, hogy a poharakat közben ferdén tartja. A poharakat ebben a ferde helyzetben tegye az előkészített hűtőbe. Hagyja a pudingot kb. 3 óra alatt megszilárdulni.
4. Tálalás előtt kis idővel hámozza meg az avokádót felezze meg és vegye ki a magját. A húsát darabolja apró kockákra. Tisztítsa meg és aprítsa finomra a hagymát. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. (Aki nem szereti a csípőset, hagyja ki a pepperonit.) Ha szükséges, a garnélák hátát vágja be hosszában, és húzza ki a tápcsatornát. A garnélákat darabolja apró kockákra. Keverje össze az egészet, és ízesítse a maradék citromlével, olajjal, sóval és borssal.
5. Vegye ki a poharakat a hűtőből, és az avokádós-garnélás keveréket egyenlően ossza el a poharakba. Azonnal tálalja.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 45. oldal)
2. A zselatint áztassa hideg vízbe, és hagyja kb. 5 percig ázni. Közben készítse elő a hűtőszekrényt úgy, hogy a paradicsompürés poharakat ferdén be tudja majd helyezni, és úgy is maradjanak.
3. A paradicsomot 2 ek. citromlével és 3 ek. olajjal pürésítse a turmixgépben. A zselatint oldja fel 4-5 ek. forró főzővízben, és keverje el alaposan a paradicsompürével. Ízesítse cukorral, sóval, borssal. Verje kemény habbá a tejszínt, és keverje a masszához. A paradicsompürét ossza szét szép poharakba úgy, hogy a poharakat közben ferdén tartja. A poharakat ebben a ferde helyzetben tegye az előkészített hűtőbe. Hagyja a pudingot kb. 3 óra alatt megszilárdulni.
4. Tálalás előtt kis idővel hámozza meg az avokádót felezze meg és vegye ki a magját. A húsát darabolja apró kockákra. Tisztítsa meg és aprítsa finomra a hagymát. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. (Aki nem szereti a csípőset, hagyja ki a pepperonit.) Ha szükséges, a garnélák hátát vágja be hosszában, és húzza ki a tápcsatornát. A garnélákat darabolja apró kockákra. Keverje össze az egészet, és ízesítse a maradék citromlével, olajjal, sóval és borssal.
5. Vegye ki a poharakat a hűtőből, és az avokádós-garnélás keveréket egyenlően ossza el a poharakba. Azonnal tálalja.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 45. oldal)
Articsóka paradicsommal és fokhagymás-snidlinges majonézzel

Hozzávalók:
- 1 citrom frissen préselt leve
- 8 mini articsóka (»Spinoso sardo« fajta)
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling
- 1 szobahőmérsékletű tojás (M méretű)
- 100 ml olívaolaj
- frissen őrölt bors
- 1 késhegynyi mustár
- 8 napérlelte paradicsom
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc | 1 adag: kb. 295 kcal
1. Egy nagy tálba töltsön bőven hideg vizet, és öntse bele a citromlevet. Mossa meg az articsókákat és vágjon le a felső levélcsúcsokból kb. 2 cm-t. Húzza le a külső leveleket, vágja le a szárat. Tegye az articsókákat a citromos vízbe, hogy ne színeződjenek el.
2. Egy lábosban forraljon fel kb. 2 l sós vizet. Kis lángon főzze benne az articsókákat kb. 15 percig.
3. Közben a majonézhez tisztítsa meg a fokhagymát és nyomja át a fokhagymaprésen. Mossa le a snidlinget, rázogassa szárazra és aprítsa finomra. Válassza szét a tojás sárgáját és a fehérjét. A tojássárgáját a kézi robotgép habverőivel keverje habosra. Ezután, folyamatos keverés mellett, adja hozzá cseppenként az olajat. Keverje bele a fokhagymát és a mustárt, ízesítse sóval és borssal. A tojásfehérjét verje kemény habbá, és a snidlinggel együtt keverje a majonézhez.
4. A paradicsomokat is mossa meg, csumázza ki és vágja vékony cikkekre. Csepegtesse le az articsókát és öblítse le hideg vízzel. Hagyja kissé kihűlni, majd negyedelje fel. A paradicsomot és az articsókát rendezze el tányérokon, és öntse rá a fokhagymás-snidlinges majonézt.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 32. oldal)
2. Egy lábosban forraljon fel kb. 2 l sós vizet. Kis lángon főzze benne az articsókákat kb. 15 percig.
3. Közben a majonézhez tisztítsa meg a fokhagymát és nyomja át a fokhagymaprésen. Mossa le a snidlinget, rázogassa szárazra és aprítsa finomra. Válassza szét a tojás sárgáját és a fehérjét. A tojássárgáját a kézi robotgép habverőivel keverje habosra. Ezután, folyamatos keverés mellett, adja hozzá cseppenként az olajat. Keverje bele a fokhagymát és a mustárt, ízesítse sóval és borssal. A tojásfehérjét verje kemény habbá, és a snidlinggel együtt keverje a majonézhez.
4. A paradicsomokat is mossa meg, csumázza ki és vágja vékony cikkekre. Csepegtesse le az articsókát és öblítse le hideg vízzel. Hagyja kissé kihűlni, majd negyedelje fel. A paradicsomot és az articsókát rendezze el tányérokon, és öntse rá a fokhagymás-snidlinges majonézt.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 32. oldal)
Paradicsomos-ringlós ketchup

Hozzávalók:
- 1 1/2 kg paradicsom
- 1 kg ringló
- 2 lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szárzeller zöldje
- 2 szárított chilipaprika
- 1/2 rúd fahéj
- 8 szem szegfűbors
- 1 tk. mustármag
- 1 tk. egész feketebors
- 1 tk. só
- 80 g cukor
- 180 ml vörösborecet
Egy üveghez | Elkészítési idő: 30 perc | Főzési idő: 3 óra 30 perc | Üvegenként: kb. 1115 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki, majd vágja kis darabokra a paradicsomokat. Mossa meg, magozza ki és vágja szintén apróra a ringlót. Mindkettőt öntse - a közben lecsorgott lével együtt - egy nagy lábosba, és fedő alatt, kis- vagy közepes lángon főzze 45-60 percig, amíg a paradicsom és a ringló megpuhul és szétfő.
2. Tisztítsa meg és aprítsa kis kockákra a hagymát és a fokhagymát, a zellerleveleket mossa meg és rázogassa szárazra. A paradicsomos-ringlós masszát egy nem túl finom szűrőn passzírozza át, vagy még jobb, ha passzírozógépen nyomja át, majd öntse vissza a lábosba. Adja hozzá a hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, a fűszereket, sót, cukrot, ecetet és a zellerleveleket. Főzze az egészet közepes lángon, fedő nélkül, 2-2,5 órát, míg egy sűrű massza lesz belőle, közben gyakran keverje meg.
3. A kész paradicsomos-ringlós ketchupot ízesítse sóval, passzírozza át gyorsan egy finom szűrőn, és még forrón töltse egy tiszta üvegbe, majd zárja le. A ketchup csaknem minden vörös grillezett húshoz illik, és a hűtőszekrényben 2-3 hétig tartható el.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 100. o.)
2. Tisztítsa meg és aprítsa kis kockákra a hagymát és a fokhagymát, a zellerleveleket mossa meg és rázogassa szárazra. A paradicsomos-ringlós masszát egy nem túl finom szűrőn passzírozza át, vagy még jobb, ha passzírozógépen nyomja át, majd öntse vissza a lábosba. Adja hozzá a hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, a fűszereket, sót, cukrot, ecetet és a zellerleveleket. Főzze az egészet közepes lángon, fedő nélkül, 2-2,5 órát, míg egy sűrű massza lesz belőle, közben gyakran keverje meg.
3. A kész paradicsomos-ringlós ketchupot ízesítse sóval, passzírozza át gyorsan egy finom szűrőn, és még forrón töltse egy tiszta üvegbe, majd zárja le. A ketchup csaknem minden vörös grillezett húshoz illik, és a hűtőszekrényben 2-3 hétig tartható el.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 100. o.)
Focaccia burgonyával, cseresznyeparadicsommal és oregánóval.

Hozzávalók:
- 200 g nem szétfövő burgonya
- jó ½ kockányi élesztő (kb. 25 g)
- 1 tk. cukor
- finom szemű tengeri só
- 300 g liszt (+ egy kicsi a nyújtáshoz)
- 11 ek. olívaolaj
- 100 ml ásványvíz
- frissen őrölt bors
- 200 g bivalymozzarella
- 200 g cseresznyeparadicsom
- 1 tk. szárított oregánó
- durva szemű tengeri só
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc. | Kelesztés: kb. 2 óra 35 perc | Sütési idő: kb. 35 perc | 1 adag: kb. 670 kcal
1. Mossa meg a burgonyát, tegye a lábosba és öntsön rá annyi vizet, hogy éppen elfedje. Fedő alatt, kis lángon főzze kb. 30 perc alatt puhára. Néha szúrjon bele egy villát, hogy ellenőrizze, megfőtt-e. Csepegtesse le a burgonyát, hagyja kicsit hűlni, majd hámozza meg és burgonyanyomóval törje össze.
2. Közben az élesztőt morzsolja bele 100 ml langyos vízbe, szórjon bele 1 csipet cukrot és finom sót, majd keverje össze. Lefedve, langyos helyen hagyja felfutni (kb. 5 perc).
3. Tegye egy tálba a lisztet, a maradék cukrot és 1 tk. finom sót, 2 ek. olajat, az élesztőt, az ásványvizet és egy kis borsot, majd a kézi robotgép dagasztókarjával, kb. 5 perc alatt, dagassza tésztává. Takarja le, és langyos helyen legalább 1,5 óra hosszat kelessze.
4. Egy pizzasütő lapot (30 cm Ø, lyukacsos) vagy egy sütőtepsit kenjen ki 1 ek. olajjal. A viszonylag folyékony és lágy tésztát alaposan belisztezett felületen gyúrja át. Majd tegye a sütőlapra és nyomkodja egyenletesen ujjnyi vastagságúra. Kelessze további kb. 1 órán át.
5. Kenjen el a tésztán 6 ek. olajat. A maradék olajból, 1 csipet sóból és 1 ek. vízből készítsen emulziót. Spriccelje be vele a tésztát. Most az ujjhegyeivel sűrűn nyomkodjon lyukakat a tésztába.
6. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütés). A mozzarellát tépkedje darabokra, és ossza el egyenletesen a tésztán. Mossa meg a paradicsomokat és nyomkodja a tésztába. Szórja meg az oregánóval és durva szemű tengeri sóval, majd süsse a focacciát (a sütő középső rácsán) 30–35 percig. Ha elkészült, még egyszer kenje át az olajos-vizes keverékkel.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 90. oldal)
2. Közben az élesztőt morzsolja bele 100 ml langyos vízbe, szórjon bele 1 csipet cukrot és finom sót, majd keverje össze. Lefedve, langyos helyen hagyja felfutni (kb. 5 perc).
3. Tegye egy tálba a lisztet, a maradék cukrot és 1 tk. finom sót, 2 ek. olajat, az élesztőt, az ásványvizet és egy kis borsot, majd a kézi robotgép dagasztókarjával, kb. 5 perc alatt, dagassza tésztává. Takarja le, és langyos helyen legalább 1,5 óra hosszat kelessze.
4. Egy pizzasütő lapot (30 cm Ø, lyukacsos) vagy egy sütőtepsit kenjen ki 1 ek. olajjal. A viszonylag folyékony és lágy tésztát alaposan belisztezett felületen gyúrja át. Majd tegye a sütőlapra és nyomkodja egyenletesen ujjnyi vastagságúra. Kelessze további kb. 1 órán át.
5. Kenjen el a tésztán 6 ek. olajat. A maradék olajból, 1 csipet sóból és 1 ek. vízből készítsen emulziót. Spriccelje be vele a tésztát. Most az ujjhegyeivel sűrűn nyomkodjon lyukakat a tésztába.
6. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütés). A mozzarellát tépkedje darabokra, és ossza el egyenletesen a tésztán. Mossa meg a paradicsomokat és nyomkodja a tésztába. Szórja meg az oregánóval és durva szemű tengeri sóval, majd süsse a focacciát (a sütő középső rácsán) 30–35 percig. Ha elkészült, még egyszer kenje át az olajos-vizes keverékkel.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 90. oldal)
Rigatoni hideg paradicsomszósszal

Hozzávalók:
- 350 g rigatoni tészta
- só
- 1 kg napérlelte paradicsom
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis piros pepperoni
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 ek. olívaolaj (+ még egy kicsi a spricceléshez)
- frissen őrölt bors
- 50 g frissen reszelt parmezánsajt
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 590 kcal
1. Egy nagy lábosban forraljon fel elegendő mennyiségű sós vizet a tésztához. Főzze a rigatonit a csomagoláson található utasításnak megfelelően al dentére.
2. Közben mossa meg, csumázza ki, majd vágja kis kockákra a paradicsomokat. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, szedegesse le a leveleket és aprítsa durvára. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. Tisztítsa meg a fokhagymát.
3. Egy tálban keverje össze a paradicsomot a bazsalikommal, a pepperonival és az olívaolajjal. Fűszerezze sóval, borssal, a fokhagymapréssel nyomja bele a fokhagymát és keverje el.
4. Szűrje le a tésztát egy szűrőben, kicsit hagyja lecsepegni, majd rendezze (lehetőleg előmelegített) tányérokra. Ossza el rajtuk a hideg paradicsomszószt, spriccelje meg egy kis olívaolajjal, és szórja meg az egészet a reszelt parmezánnal.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 115. oldal)
2. Közben mossa meg, csumázza ki, majd vágja kis kockákra a paradicsomokat. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, szedegesse le a leveleket és aprítsa durvára. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. Tisztítsa meg a fokhagymát.
3. Egy tálban keverje össze a paradicsomot a bazsalikommal, a pepperonival és az olívaolajjal. Fűszerezze sóval, borssal, a fokhagymapréssel nyomja bele a fokhagymát és keverje el.
4. Szűrje le a tésztát egy szűrőben, kicsit hagyja lecsepegni, majd rendezze (lehetőleg előmelegített) tányérokra. Ossza el rajtuk a hideg paradicsomszószt, spriccelje meg egy kis olívaolajjal, és szórja meg az egészet a reszelt parmezánnal.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 115. oldal)
Paradicsomsaláta újhagymával

Hozzávalók:
- 2 újhagyma
- 5 húsparadicsom
- 5 szál oregánó
- 2 ek. balzsamecet
- só
- bors
- 1 csipet cukor
- 5 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítési idő: 20 perc | 1 adag: kb. 145 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki, majd karikázza fel a paradicsomokat, a karikákat pedig vágja félbe. Mossa meg és rázogassa szárazra az oregánót, szedegesse le a szárról a leveleket és aprítsa finomra. Mossa és tisztítsa meg az újhagymát, és zöldjével együtt vágja ferdén vékony karikákra.
2. A balzsamecetet ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd az olajat egy villával keverje hozzá. Addig habarja, amíg egy könnyű, krémes állagű öntetet kap. Keverje hozzá az oregánó felét.
3. A paradicsomot keverje össze az öntettel, majd rendezze el tányérokon. Szórja rá a maradék oregánót és az újhagymakarikákat, és ízlés szerint sót, borsot.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 125. o.)
2. A balzsamecetet ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd az olajat egy villával keverje hozzá. Addig habarja, amíg egy könnyű, krémes állagű öntetet kap. Keverje hozzá az oregánó felét.
3. A paradicsomot keverje össze az öntettel, majd rendezze el tányérokon. Szórja rá a maradék oregánót és az újhagymakarikákat, és ízlés szerint sót, borsot.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 125. o.)
Konyhai segédeszközök a mediterrán konyhában
A megfelelő alapeszközökkel pillanatok alatt elkészíthető bármelyik mediterrán recept. Ezek a konyhai segédeszközök nem hiányozhatnak az Ön konyhájából sem.

Tésztaserpenyő
A tésztaserpenyőnek megfelelően nagynak és mélynek kell lennie ahhoz, hogy a hozzávalók optimálisan összekeverhetők és összerázhatók legyenek. Fontos: a jó minőségű tapadásgátló bevonat megkönnyíti a zsírszegény főzést anélkül, hogy az étel odaégne.

Parmezánreszelő
Égbekiáltó különbség van a boltban reszelve árusított parmezán és a frissen reszelt között. Ehhez kiváló segítség a parmezánreszelő. Az eredmény: egy karakteres ízű kiegészítő számos mediterrán fogáshoz.

Felfújt forma
A mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen eszköze: felfújt formában a legfinomabb nyári ételek készíthetők. Praktikus, ha még fedele is van, így egyben tárolásra is alkalmas.

Samott pizzakő
A samottból készült pizzakő sajátossága, hogy hosszú ideig képes tárolni a hőt, melyet azután lassan ad le, így a sütés végén az eredmény egy rendkívül ropogós tészta.
Inspiráció a mediterrán konyhához
Minden, ami a főzéshez szükséges - Most a tchibo.hu oldalon.

1