A mediterrán konyha és a paradicsom: receptek + ötletek

A napérlelte paradicsom a mediterrán konyha lelke. Sokoldalú, egészséges és finom - igazán univerzális! Ahhoz, hogy paradicsomból elkészíthesse a legropogósabb salátákat, a világ legjobb szószát vagy a kedvenc pizzáját, friss hozzávalók, sok szeretet ... és természetesen a remek ötletek, receptek és tippek szükségesek, melyeket Önnek állítottunk össze. Buon Appetito!

A tökéletes salátaöntet

A tökéletes dresszing paradicsomhoz egyszerűen és gyorsan elkészíthető házilag - ilyen egyszerű: ízesítsen balzsamecetet sóval, borssal és cukorral. Öntsön hozzá olajat, és habarja villával annyi ideig, míg egy könnyű, krémes szószt kap. Keverjen hozzá finomra aprított oregánóleveleket, majd forgasson bele félbevágott paradicsomszeleteket – és már kész is a csodásan ízes öntet!

Egészséges zöldség

A paradicsomban egyedülállóan kevés a kalória, sok a C vitamin, és magas víztartalmának köszönhetően nagyon egészséges. Tartalmaz továbbá likopint amely az antioxidánsok körébe tartozik, és természetes színanyagként a paradicsom piros színét adja. Elsősorban azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések és néhány rákfajta megelőzésében tartják hasznosnak. Ez a hatása leginkább főtt ételekben érvényesül.

A paradicsom a meleget szereti

Mivel délről származik, ahol meleg az éghajlat, a paradicsom szobahőmérsékleten bontakoztatja ki legjobban teljes ízvilágát. Az érett paradicsomot ezért ne a hűtőszekrényben tárolja, hanem egy meleg, száraz helyen a lakásban. Itt még beérnek és aromájuk tökéletesedik. A teljesen érett paradicsomot azonban inkább hűvös, sötét helyen tárolja.

Honnan ismerhetők fel a jó ízű paradicsomok?

Vásárláskor ne hagyja, hogy megtévessze a tökéletes külső. A piros és kemény paradicsom nem feltétlenül a legjobb ízű, ha például túl sok vizet tartalmaz vagy túl korán szedték le. Fontosabb az illat és a szárak friss, zöld megjelenése, valamint a paradicsom származási helye. Az importált paradicsom kiváló alternatívája a helyi termék, mivel hosszabb ideig érhet a növényen.

Kedvenc paradicsomos receptjeink

Világszerte csaknem 2500 különböző paradicsomfajta létezik - bizonyára legalább ennyi módja van, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Nem kell mindig spagetti napoletana-t készítenünk. Mit szólna például egy üde paradicsomsalátához újhagymával? Egy epres-paradicsomos smoothie-hoz? Vagy egy saját készítésű paradicsomszószhoz? Összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket:
Gratinírozott paradicsom
Gratinírozott paradicsom

Hozzávalók:

  • 1 kg kemény, teljesen érett paradicsom
  • feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 újhagyma
  • 1 ek. mag nélküli, fekete olajbogyó
  • 4 ágacska kakukkfű vagy borsikafű
  • 100 g kenyér
  • 100 g juhsajt (feta)
  • 5 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítés: kb. 20 perc | Sütés: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 270 kcal
1. Mossa meg, majd vágja félbe a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. A paradicsomokat egy tűzálló tálban a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé, és fűszerezze sóval, borssal. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. Tisztítsa meg az újhagymát és karikázza fel vékonyan. Vágja apróra az olajbogyót.
2. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet vagy borsikafüvet. A levélkéket húzza le a szárról és aprítsa finomra.
3. A kenyeret és a juhsajtot morzsolja kis darabokra, majd keverje össze a fokhagymával, a hagymakarikákkal, az olajbogyóval, a kakukkfűvel vagy borsikafűvel, és az olívaolajjal. Ízesítse a masszát sóval és borssal, majd terítse el egyenletesen a paradicsomokon. A forró sütőben (a középső rácson) kb. 25 percig süsse a paradicsomot, amíg a teteje szépen megpirul. Ha elkészült, vegye ki a sütőből, kicsit hagyja állni, majd tálalja.

Tippünk: A paradicsomból pillanatok alatt fenséges előételt varázsolhat. Ehhez hagyja kihűlni, majd tálalja rukkola-ágyon.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 91. o.)
Pizza rukkolával és pármai sonkával
Pizza rukkolával és pármai sonkával

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 1/2 kocka friss élesztő (kb. 20 g)
  • 1 csipet cukor
  • 2 ek. olívaolaj
  • 750 g teljesen érett húsparadicsom
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g bivalymozzarella
  • 50 g Pecorino (olasz juhsajt)
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 csokor rukkola
  • 10 cseresznyeparadicsom
  • 8 szelet pármai sonka
2 pizza | 1 óra 20 perc előkészítés | 10 perc sütés | pizzánként kb. 1550 kcal
1. Öntse a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsen mélyedést. Morzsolja bele az élesztőt, szórja meg cukorral, majd keverje simára 125 ml langyos vízzel és egy kis liszttel. A kovászt letakarva, langyos helyen legalább 15 percig kelessze.
2. Adjon a liszthez 1 tk. sót és 2 ek. olajat, majd 125 ml langyos vízzel gyúrja az egészet 10 percig, amíg a tészta fényes és sima lesz. Az élesztős tésztát letakarva, langyos helyen legalább 30 percig kelessze.
3. Közben a paradicsomszószhoz csumázza ki a paradicsomokat. Majd kis ideig merítse forrásban levő vízbe, húzza le a héjukat és aprítsa fel őket. Egy lábosban hevítsen fel 2 ek. olívaolajat, adja hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolja 15 percig, amíg a nedvesség kissé elpárolog belőle. Ízesítse bőven sóval, borssal és oregánóval. Hagyja kihűlni. Szeletelje fel a mozzarellát, és reszelje le a Pecorino-t.
4. A sütő rácsát helyezze a legalsó sínre. Lisztezze be kissé a pizzakövet és a lapátot. Helyezze a pizzakövet a rácsra. Melegítse elő a sütőt a legnagyobb fokozaton (250 – 300 °C, alsó/felső sütés) kb. 30 percig. A megkelt tésztát gyúrja át és ossza ketté. A tésztákat nyújtsa ki egy-egy kerek lappá (kb. 25 cm átmérő), a peremet hagyja kicsit vastagabbra. Helyezzen egy lapot a lapátra, és kenje meg paradicsomszósszal. Tegyen rá mozzarella karikákat, szórja meg a reszelt Pecorino sajttal és spriccelje meg egy kis olívaolajjal. A pizzát letakarva 10 percig kelessze. A feltéttel megrakott pizzalapot a falapát segítségével csúsztassa a forró kőre, és a forró sütőben süsse kb. 10 percig. Közben helyezze a második pizzalapot a lapátra, és tegyen rá feltétet az előbbiek szerint.
5. A rukkolát mossa meg és rázogassa szárazra. A vastagabb levélnyeleket vágja ki, és a leveleket tépkedje kis darabokra. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A készre sült pizzát a falapát segítségével vegye ki a sütőből, szórjon rá egy kis rukkolát és a cseresznyeparadicsomok felét, majd tetszés szerint helyezzen rá 4 szelet pármai sonkát. A másik pizzát is süsse meg a sütőben, majd tegyen rá rukkolát, cseresznyeparadicsomot és pármai sonkát.
Pesto alla Genovese (genovai pesto)
Pesto alla Genovese (genovai pesto)

Hozzávalók:

  • 4 csokor bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fenyőmag
  • 1 darab parmezánsajt (kb. 30 g)
  • 1 darab Pecorino sajt (kb. 30 g)
  • durva szemű tengeri só
  • 200 ml olívaolaj + még egy kicsi a feltöltéshez
2 csavaros tetejű üveghez (egyenként kb. 200 ml űrtartalmú) | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Üvegenként: kb. 1080 kcal
1. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, tépkedje le a leveleit és egy konyharuhán hagyja kicsit száradni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben pirítsa aranybarnára. A parmezánt és a Pecorino-t a 3 az 1-ben mozsár reszelőjével reszelje le.
2. A fokhagymát és a fenyőmagot törje addig a mozsárban, amíg krémessé nem válik. Dolgozzon bele 1/2 tk. tengeri sót. Adagolja hozzá a bazsalikomot és aprítsa finomra a mozsárban.
3. Ha minden hozzávalót finomra zúzott és egy világoszöld folyadékot kapott, adja hozzá a kétféle sajtot. Most cseppenként adja hozzá az olajat, és a mozsártörővel dolgozza krémes állagú pasztává. Ízesítse sóval.
4. Kanalazza a pesto-t üvegekbe, és tartósításként töltse fel olívaolajjal. Jól zárja le, és hűtőben tárolja. Eltarthatóság: lezárva 2-3 hónap, kinyitás után viszonylag hamar ajánlott felhasználni.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 68. oldal)
Spenótos fusilli paprikamártással
Spenótos fusilli paprikamártással

Hozzávalók:

  • 400 g fusilli
  • 3 újhagyma
  • 400 g zsenge spenótlevél
  • 250 g cseresznyeparadicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg sült paprika (töltőtömeg kb. 200 g)
  • 100 g aszalt paradicsom (olajban)
  • 100 g tejszín
  • 100 ml zöldségleves
  • feketebors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 g olajos mag (pl. szezámmag, napraforgómag, fenyőmag)
  • 50 g fekete olajbogyó
  • 2 ek. reszelt, olasz keménysajt
4 személyre | Elkészítési idő: 30 perc | 1 adag: kb. 740 kcal
1. Egy nagy fazékban forraljon bőségesen vizet, és sózza meg. Főzze benne a tésztát a csomagoláson megadottak szerint al dente-re, szűrje le és hagyja lecsöpögni.
2. Amíg a tészta fő, tisztítsa és mossa meg az újhagymát, a fehér és zöld szárakat vágja ferdén 2-3 cm széles darabokra. Tisztítsa és mossa meg a spenótot, majd salátacentrifugában szárítsa meg. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A fokhagymát tisztítsa meg és aprítsa fel.
3. Csepegtesse le a sült paprikát és az aszalt paradicsomot, vágja durva darabokra, majd turmixolja finomra. Egy lábosban keverje össze a tejszínnel és a levessel, melegítse fel és ízesítse sóval és borssal. Tartsa melegen a mártást.
4. Közben a tésztaserpenyőben hevítse fel az olajat. Erős lángon adja hozzá az olajos magvakat, az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsa kb. 1 percig. Dobja bele a spenótleveleket, és közepes lángon 2-3 perc alatt fonnyassza meg. Keverje hozzá a tésztát, az olajbogyót és a cseresznyeparadicsomot. Az egészet párolja közepes lángon még kb. 2 percig. A tésztát a paprikamártással leöntve, reszelt sajttal tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Expressz vegetáriánus konyha", 33. o.)
Sült paradicsom mézes sajttal
Sült paradicsom mézes sajttal

Hozzávalók:

  • 500 g koktélparadicsom
  • 8 ágacska kakukkfű
  • feketebors
  • 6 ek. olívaolaj
  • 4 friss kecskesajt érme
  • ½ ek. folyékony méz
  • 4 szál oregánó
  • 1 ek. kis, fekete olajbogyó
  • 1 ek. lágy ecet
4 személyre | Elkészítés: kb. 15 perc | Sütés: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 220 kcal
1. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. A paradicsomokat mossa meg, vágja félbe, és a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé egy tűzálló tálban. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet. A levélkéket húzza le a szárról, és a sóval, borssal szórja a paradicsomokra. Spriccelje meg a paradicsomokat 4 ek. olívaolajjal, és a forró sütőben (a középső rácson) kb. 20 percig süsse, amíg enyhén megpirulnak, majd vegye ki.
2. Tekerje fel a sütőt 250°C-ra vagy kapcsolja be a grillt. Egy tűzálló tálban helyezze egymás mellé a sajtérméket. A mézet alaposan keverje el 1 ek. olívaolajjal. (ha szükséges, kissé langyosítsa meg a mézet, hogy folyós legyen.) Az olajos mézet kenje a sajtérmékre, majd az egészet süsse a forró sütőben 3-4 percig, vagy grillezze addig, amíg kissé megpirulnak.
3. Közben mossa meg a bazsalikomot, rázogassa szárazra és a leveleket tépkedje kicsit kisebb darabokra. A bazsalikomot és az olajbogyót keverje össze a sült paradicsommal. Az ecetet 1 ek. olajjal keverje krémesre, majd szintén keverje a paradicsomhoz. A sült paradicsomot ízesítse sóval, borssal, és a sajtérmékkel együtt rendezze el négy tányéron. Azonnal tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 25. o.)
Bruschetta, ahogy mi készítjük
Bruschetta, ahogy mi készítjük

Hozzávalók:

  • 500 g napérlelte paradicsom
  • 2 újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis ágacska rozmaring
  • 1 csokor sima levelű petrezselyem
  • 1 kis piros pepperoni
  • 6 ek. olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 nagy szelet fehér kenyér
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 200 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki és vágja kis kockákra a paradicsomot. Az újhagymákról vágja le a gyökereket és a sötétebb levélrészt, mossa meg és karikázza fel vékonyan. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fűszernövényeket mossa meg és rázogassa szárazra, majd vágja finomra. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és szintén aprítsa finomra.
2. Egy nagy serpenyőben hevítsen fel 2 ek. olívaolajat. Dobja bele az újhagymát és a fokhagymát és kissé párolja meg. Adja hozzá a paradicsomot, a friss fűszereket és a pepperonit, sózza, borsozza. Hagyja az egészet kb. 10 percig közepes lángon főni, míg a folyadék nagy része el nem párolog.
3. Közben vágja négy darabba a kenyérszeleteket, és egy másik nagy serpenyőben, szárazon, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. A szeleteket rendezze el egy tányéron, és spriccelje meg bőségesen olíavolajjal. Ízesítse a paradicsomot sóval és borssal, majd ossza el a kenyérszeleteken.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
Paradicsomszósz oregánóval és a napsütés ízével
Paradicsomszósz oregánóval és a napsütés ízével

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom (helyettesíthető 800 g paradicsom konzervvel)
  • 1 hagyma
  • 1 fokhagyma
  • 5 szár oregánó (helyettesíthető 1 teáskanál szárított oregánóval)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 100 ml fehérbor (ízlés szerint)
  • Bors
  • 1 babérlevél
  • 1–2 csipet cukor
6 személyre | Elkészítési idő: 45 perc | Főzési idő: 30-40 perc | 1 adag: kb. 80 kcal
1. A paradicsomokat vágja be keresztben, majd tegye forrásban levő vízbe, 3-4 perc után szűrje le, és húzza le a héjukat. A paradicsomok húsát vágja kis darabokra, a szárakat távolítsa el. Tisztítsa meg és aprítsa fel a hagymát és a fokhagymát. Mossa meg és rázogassa szárazra az oregánót, szedegesse le a szárról a leveleket és aprítsa fel.
2. Egy lábosban hevítsen olajat, és párolja meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha szereti, öntsön hozzá bort, majd adja hozzá a paradicsomot. Keverje hozzá az oregánót és a babérlevelet, sózza, borsozza. A paradicsomot fedő nélkül, közepes lángon főzze 30-40 percig (a kívánt állagtól függően), közben néha keverje meg. A főzés vége felé ízesítse sóval, borssal és cukorral. A szósz kitűnő tésztákhoz, húsokhoz és még sok máshoz ...

A kamrába: Mivel ez a szósz olyan sok mindenféléhez illik, jó, ha mindig van belőle otthon készen. Ehhez a szószt még forrón töltse csavaros tetejű üvegekbe, jól zárja le, és tegye a hűtőben (eltarthatóság: 2–3 hét). Vagy hagyja kihűlni, adagolja fagyasztódobozokba és fagyassza le.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 181. o.)
Nyári saláta paradicsommal és sárgadinnyével
Nyári saláta paradicsommal és sárgadinnyével

Hozzávalók:

  • 100 g zöldsaláta (egy fajta vagy vegyesen több, pl. fejes saláta vagy római saláta és rukkola)
  • 2 paradicsom
  • ¼ sárgadinnye (kb. 250 g)
  • 1 maréknyi vegyes zöldfűszer (pl. vízitorma, csabaíre, bazsalikom, petrezselyem és citromfű)
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. méz
  • 1 tk. csípős mustár
  • feketebors
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 szelet parasztkenyér vagy fehér kenyér
  • 1/2 tk. chilipehely
  • 2 gerezd fokhagyma
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 235 kcal
1. A salátát szedje leveleire, mossa meg és rázogassa szárazra, majd tépje falatnyi darabokra. Mossa meg, majd kockázza fel a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat.
2. A negyed dinnyéből távolítsa el a magokat és vágja ki a szálas belső részt. Ezután hámozza meg és szintén vágja kokckákra. A zöldfűszereket mossa meg és rázza szárazra, a leveleket húzza le a szárakról és tépkedje darabokra.
3. Az öntethez alaposan keverje el a citromlevet a mézzel, mustárral, sóval és borssal. Lassan adagoljon hozzá 4 ek. olívaolajat, és egy villával keverje krémesre.
4. A kenyeret vágja kb. 1 cm-es kockákra. A maradék olajat hevítse fel egy serpenyőben, és közepes lángon, kevergetve pirítsa aranybarnára a kenyérkockákat. Ízesítse a chilipehellyel és sóval. Pucolja meg a fokhagymát és préselje a kenyérkockákra, majd alaposan keverje át. Vegye le a tűzről.
5. A salátaleveleket, a paradicsomot, a dinnyét és a zöldfűszereket keverje össze az öntettel, majd ossza el négy tányéron. Szórja rá a pirított kenyérkockákat, és frissen tálalja a salátát.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 26. o.)
Töltött paradicsom kuszkusszal és bárányhússal
Töltött paradicsom kuszkusszal és bárányhússal

Hozzávalók:

  • 100 g kuszkusz
  • 8 kisebb húsparadicsom (kb. 1,8 kg)
  • 300 g sovány báránycomb vagy -lapocka
  • ½-½ csokor korianderzöld és petrezselyem
  • 2 újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • feketebors
  • 1-1 tk. csípős és édesnemes pirospaprika
  • 1 csipet cukor
  • 4 ek. mandula pálcika
  • 2 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítés: kb. 40 perc | Sütés: kb. 30 perc | 1 adag: kb. 435 kcal
1. A kuszkuszt tegye egy tálba, öntsön rá annyi forró vizet, amennyi éppen ellepi, és hagyja kb. 15 percig duzzadni.
2. Közben mossa meg a paradicsomokat és mindegyikről vágja le a tetejét. Egy kanállal szedje ki a magokat és a paradicsom puha húsát. A paradicsom kiszedett belsejét a levágott tetőkkel együtt aprítsa finomra. A bárányhúsról távolítsa el a zsírt és az inakat, majd vágja apró kockákra.
3. A korianderzöldet és a petrezselymet mossa meg és rázogassa szárazra, szedegesse le a leveleket és aprítsa finomra. Tisztítsa meg az újhagymát, mossa meg, és karikázza fel vékonyan. A fokhagymát tisztítsa meg és szintén aprítsa finomra.
4. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Keverje össze a kuszkuszt a húskockákkal, a zöldfűszerekkel, az újhagymával, a fokhagymával és 3 ek. darabolt paradicsomhússal. Ízesítse a keveréket sóval, borssal és a két paprikafajtával.
5. A paradicsomokat töltse meg a kuszkuszos masszával, majd egy tűzálló tálban helyezze őket egymás mellé. A maradék paradicsomhúst ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd ossza el körülöttük. A töltött paradicsomokat szórja meg a mandula pálcikákkal, és spriccelje rá az olívaolajat.
6. A paradicsomokat süsse a forró sütőben (a középső rácson) kb. 30 percig, amíg enyhén megpirulnak. A mártással és kenyérrel tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 94. o.)
Epres-paradicsomos smoothie
Epres-paradicsomos smoothie

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 500 g paradicsom
  • 8 szál bazsalikom
  • 1 nagy csipet só
  • 2 ek. cukor vagy méz
  • kb. ½ tk. chilipehely
  • 20 jégkocka
  • Továbbá: bazsalikomlevelek a díszítéshez
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 15 perc | 1 adag: kb. 90 kcal
1. Mossa meg és csepegtesse le az epret, majd csumázza ki és darabolja kockákra. Mossa meg és szintén kockázza fel a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, szedegesse le a leveleket és aprítsa durvára.
2. Tegye az epret a paradicsommal, bazsalikommal, sóval, cukorral, chilipehellyel, 300 ml hideg vízzel és a jégkockákkal a turmixgép poharába. Turmixolja össze az egészet úgy, hogy a jégkockák teljesen aprók legyenek, de még ne olvadjanak fel.
3. Töltse négy magas pohárba, és díszítse egy-egy bazsalikomlevéllel. Azonnal kínálja.
Tippünk: nem muszáj feltétlenül epret használni. A smoothie sárgadinnyével, őszibarackkal vagy málnával is isteni.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 49. o.)
Bruschetta paradicsommal és fügével
Bruschetta paradicsommal és fügével

Hozzávalók:

  • 2 érett füge
  • 150 g kemény, teljesen érett paradicsom
  • 1 kis maréknyi rukkola
  • 2 tk. citromlé
  • 1 késhegynyi méz
  • feketebors
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 szelet nyers sonka
  • 8 szelet olasz parasztkenyér vagy 12 szelet bagett
  • 1 húsos, fiatal fokhagymagerezd
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 330 kcal
1. Mossa meg a fügéket és vágja le a szárukat. Ha a héjuk vastag, hámozza le krumplihámozóval. Ezután hosszában vágja félbe őket, és szeletelje fel vékonyan. A paradicsomokat is mossa meg, csumázza ki és vágja vékony cikkekre.
2. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra. A rukkoláról távolítsa el a fonnyadt leveleket és az erősebb szárakat, mossa meg, és jól szárítsa le. Tépkedje nagyobb darabokra.
3. A citromlevet keverje el a mézzel, sóval és borssal. Apránként adagolja hozzá az olívaolajat, míg egy krémes öntetet nem kap. Ezután óvatosan forgassa bele a fügét, a paradicsomot és a rukkolát.
4. A sonkát vágja csíkokra. A kenyereket fektesse a sütő rácsára és a forró sütőben (középen) pirítsa kb. 5 percig.
5. Közben tisztítsa meg a fokhagymát. Dörzsölje be vele a pirított kenyérszeleteket, és fektesse rá a sonkacsíkokat. Ossza el rajtuk a fügés-paradicsomos salátát, és azonnal tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 14. o.)
Paradicsomos kenyér
Paradicsomos kenyér

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál bazsalikom vagy petrezselyem
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 nagy szelet fehér kenyér
  • 400 g napérlelte paradicsom
  • durva só
  • frissen őrölt bors
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 15 perc | 1 adag: kb. 205 kcal
1. Tisztítsa meg a fokhagymát. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot vagy petrezselymet, és aprítsa fel a leveleit.
2. Egy nagy serpenyőben hevítse fel az olívaolajat. Vágja félbe a kenyérszeleteket, és az olajban, közepes lángon pirítsa mindkét oldalukat aranybarnára. Vegye ki a serpenyőből és dörzsölje be a fokhagymával.
3. Mossa meg, csumázza ki, majd szeletelje fel a paradicsomokat. A paradicsomokat ossza el a kenyérszeleteken és szórja meg bazsalikommal vagy petrezselyemmel. Sózza, borsozza. És már kész is!

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 43. oldal)
Ferde paradicsompuding
Ferde paradicsompuding

Hozzávalók:

  • 300 g napérlelte paradicsom
  • 5 db fehér zselatinlap
  • 4 ek. frissen facsart citromlé
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 csipet cukor
  • frissen őrölt bors
  • 200 g tejszín
  • 1 avokádó
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 kis pepperoni (ízlés szerint)
  • 8 hámozott, főzött garnélarák
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Hűtési idő: kb. 3 óra | 1 adag: kb. 390 kcal
1. Egy lábosban forraljon vizet. A paradicsomok sima oldalát kissé vágja be kereszt alakban, merítse kis időre a forrásban levő vízbe, majd vegye ki, öblítse le nagyon hideg vízzel és húzza le a héját. A paradicsomokat keresztben vágja félbe, és távolítsa el a magokat. A főzővizet ne öntse ki!
2. A zselatint áztassa hideg vízbe, és hagyja kb. 5 percig ázni. Közben készítse elő a hűtőszekrényt úgy, hogy a paradicsompürés poharakat ferdén be tudja majd helyezni, és úgy is maradjanak.
3. A paradicsomot 2 ek. citromlével és 3 ek. olajjal pürésítse a turmixgépben. A zselatint oldja fel 4-5 ek. forró főzővízben, és keverje el alaposan a paradicsompürével. Ízesítse cukorral, sóval, borssal. Verje kemény habbá a tejszínt, és keverje a masszához. A paradicsompürét ossza szét szép poharakba úgy, hogy a poharakat közben ferdén tartja. A poharakat ebben a ferde helyzetben tegye az előkészített hűtőbe. Hagyja a pudingot kb. 3 óra alatt megszilárdulni.
4. Tálalás előtt kis idővel hámozza meg az avokádót felezze meg és vegye ki a magját. A húsát darabolja apró kockákra. Tisztítsa meg és aprítsa finomra a hagymát. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. (Aki nem szereti a csípőset, hagyja ki a pepperonit.) Ha szükséges, a garnélák hátát vágja be hosszában, és húzza ki a tápcsatornát. A garnélákat darabolja apró kockákra. Keverje össze az egészet, és ízesítse a maradék citromlével, olajjal, sóval és borssal.
5. Vegye ki a poharakat a hűtőből, és az avokádós-garnélás keveréket egyenlően ossza el a poharakba. Azonnal tálalja.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 45. oldal)
Articsóka paradicsommal és fokhagymás-snidlinges majonézzel
Articsóka paradicsommal és fokhagymás-snidlinges majonézzel

Hozzávalók:

  • 1 citrom frissen préselt leve
  • 8 mini articsóka (»Spinoso sardo« fajta)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor snidling
  • 1 szobahőmérsékletű tojás (M méretű)
  • 100 ml olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi mustár
  • 8 napérlelte paradicsom
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc | 1 adag: kb. 295 kcal
1. Egy nagy tálba töltsön bőven hideg vizet, és öntse bele a citromlevet. Mossa meg az articsókákat és vágjon le a felső levélcsúcsokból kb. 2 cm-t. Húzza le a külső leveleket, vágja le a szárat. Tegye az articsókákat a citromos vízbe, hogy ne színeződjenek el.
2. Egy lábosban forraljon fel kb. 2 l sós vizet. Kis lángon főzze benne az articsókákat kb. 15 percig.
3. Közben a majonézhez tisztítsa meg a fokhagymát és nyomja át a fokhagymaprésen. Mossa le a snidlinget, rázogassa szárazra és aprítsa finomra. Válassza szét a tojás sárgáját és a fehérjét. A tojássárgáját a kézi robotgép habverőivel keverje habosra. Ezután, folyamatos keverés mellett, adja hozzá cseppenként az olajat. Keverje bele a fokhagymát és a mustárt, ízesítse sóval és borssal. A tojásfehérjét verje kemény habbá, és a snidlinggel együtt keverje a majonézhez.
4. A paradicsomokat is mossa meg, csumázza ki és vágja vékony cikkekre. Csepegtesse le az articsókát és öblítse le hideg vízzel. Hagyja kissé kihűlni, majd negyedelje fel. A paradicsomot és az articsókát rendezze el tányérokon, és öntse rá a fokhagymás-snidlinges majonézt.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 32. oldal)
Paradicsomos-ringlós ketchup
Paradicsomos-ringlós ketchup

Hozzávalók:

  • 1 1/2 kg paradicsom
  • 1 kg ringló
  • 2 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szárzeller zöldje
  • 2 szárított chilipaprika
  • 1/2 rúd fahéj
  • 8 szem szegfűbors
  • 1 tk. mustármag
  • 1 tk. egész feketebors
  • 1 tk. só
  • 80 g cukor
  • 180 ml vörösborecet
Egy üveghez | Elkészítési idő: 30 perc | Főzési idő: 3 óra 30 perc | Üvegenként: kb. 1115 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki, majd vágja kis darabokra a paradicsomokat. Mossa meg, magozza ki és vágja szintén apróra a ringlót. Mindkettőt öntse - a közben lecsorgott lével együtt - egy nagy lábosba, és fedő alatt, kis- vagy közepes lángon főzze 45-60 percig, amíg a paradicsom és a ringló megpuhul és szétfő.
2. Tisztítsa meg és aprítsa kis kockákra a hagymát és a fokhagymát, a zellerleveleket mossa meg és rázogassa szárazra. A paradicsomos-ringlós masszát egy nem túl finom szűrőn passzírozza át, vagy még jobb, ha passzírozógépen nyomja át, majd öntse vissza a lábosba. Adja hozzá a hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, a fűszereket, sót, cukrot, ecetet és a zellerleveleket. Főzze az egészet közepes lángon, fedő nélkül, 2-2,5 órát, míg egy sűrű massza lesz belőle, közben gyakran keverje meg.
3. A kész paradicsomos-ringlós ketchupot ízesítse sóval, passzírozza át gyorsan egy finom szűrőn, és még forrón töltse egy tiszta üvegbe, majd zárja le. A ketchup csaknem minden vörös grillezett húshoz illik, és a hűtőszekrényben 2-3 hétig tartható el.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 100. o.)
Focaccia burgonyával, cseresznyeparadicsommal és oregánóval.
Focaccia burgonyával, cseresznyeparadicsommal és oregánóval.

Hozzávalók:

  • 200 g nem szétfövő burgonya
  • jó ½ kockányi élesztő (kb. 25 g)
  • 1 tk. cukor
  • finom szemű tengeri só
  • 300 g liszt (+ egy kicsi a nyújtáshoz)
  • 11 ek. olívaolaj
  • 100 ml ásványvíz
  • frissen őrölt bors
  • 200 g bivalymozzarella
  • 200 g cseresznyeparadicsom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • durva szemű tengeri só
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 30 perc. | Kelesztés: kb. 2 óra 35 perc | Sütési idő: kb. 35 perc | 1 adag: kb. 670 kcal
1. Mossa meg a burgonyát, tegye a lábosba és öntsön rá annyi vizet, hogy éppen elfedje. Fedő alatt, kis lángon főzze kb. 30 perc alatt puhára. Néha szúrjon bele egy villát, hogy ellenőrizze, megfőtt-e. Csepegtesse le a burgonyát, hagyja kicsit hűlni, majd hámozza meg és burgonyanyomóval törje össze.
2. Közben az élesztőt morzsolja bele 100 ml langyos vízbe, szórjon bele 1 csipet cukrot és finom sót, majd keverje össze. Lefedve, langyos helyen hagyja felfutni (kb. 5 perc).
3. Tegye egy tálba a lisztet, a maradék cukrot és 1 tk. finom sót, 2 ek. olajat, az élesztőt, az ásványvizet és egy kis borsot, majd a kézi robotgép dagasztókarjával, kb. 5 perc alatt, dagassza tésztává. Takarja le, és langyos helyen legalább 1,5 óra hosszat kelessze.
4. Egy pizzasütő lapot (30 cm Ø, lyukacsos) vagy egy sütőtepsit kenjen ki 1 ek. olajjal. A viszonylag folyékony és lágy tésztát alaposan belisztezett felületen gyúrja át. Majd tegye a sütőlapra és nyomkodja egyenletesen ujjnyi vastagságúra. Kelessze további kb. 1 órán át.
5. Kenjen el a tésztán 6 ek. olajat. A maradék olajból, 1 csipet sóból és 1 ek. vízből készítsen emulziót. Spriccelje be vele a tésztát. Most az ujjhegyeivel sűrűn nyomkodjon lyukakat a tésztába.
6. Melegítse elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütés). A mozzarellát tépkedje darabokra, és ossza el egyenletesen a tésztán. Mossa meg a paradicsomokat és nyomkodja a tésztába. Szórja meg az oregánóval és durva szemű tengeri sóval, majd süsse a focacciát (a sütő középső rácsán) 30–35 percig. Ha elkészült, még egyszer kenje át az olajos-vizes keverékkel.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 90. oldal)
Rigatoni hideg paradicsomszósszal
Rigatoni hideg paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • 350 g rigatoni tészta
  • 1 kg napérlelte paradicsom
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis piros pepperoni
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 ek. olívaolaj (+ még egy kicsi a spricceléshez)
  • frissen őrölt bors
  • 50 g frissen reszelt parmezánsajt
4 személyre | Elkészítési idő: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 590 kcal
1. Egy nagy lábosban forraljon fel elegendő mennyiségű sós vizet a tésztához. Főzze a rigatonit a csomagoláson található utasításnak megfelelően al dentére.
2. Közben mossa meg, csumázza ki, majd vágja kis kockákra a paradicsomokat. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, szedegesse le a leveleket és aprítsa durvára. Mossa meg a pepperonit, vágja ki a szárát és aprítsa finomra. Tisztítsa meg a fokhagymát.
3. Egy tálban keverje össze a paradicsomot a bazsalikommal, a pepperonival és az olívaolajjal. Fűszerezze sóval, borssal, a fokhagymapréssel nyomja bele a fokhagymát és keverje el.
4. Szűrje le a tésztát egy szűrőben, kicsit hagyja lecsepegni, majd rendezze (lehetőleg előmelegített) tányérokra. Ossza el rajtuk a hideg paradicsomszószt, spriccelje meg egy kis olívaolajjal, és szórja meg az egészet a reszelt parmezánnal.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 115. oldal)
Paradicsomsaláta újhagymával
Paradicsomsaláta újhagymával

Hozzávalók:

  • 2 újhagyma
  • 5 húsparadicsom
  • 5 szál oregánó
  • 2 ek. balzsamecet
  • bors
  • 1 csipet cukor
  • 5 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítési idő: 20 perc | 1 adag: kb. 145 kcal
1. Mossa meg, csumázza ki, majd karikázza fel a paradicsomokat, a karikákat pedig vágja félbe. Mossa meg és rázogassa szárazra az oregánót, szedegesse le a szárról a leveleket és aprítsa finomra. Mossa és tisztítsa meg az újhagymát, és zöldjével együtt vágja ferdén vékony karikákra.
2. A balzsamecetet ízesítse sóval, borssal és cukorral, majd az olajat egy villával keverje hozzá. Addig habarja, amíg egy könnyű, krémes állagű öntetet kap. Keverje hozzá az oregánó felét.
3. A paradicsomot keverje össze az öntettel, majd rendezze el tányérokon. Szórja rá a maradék oregánót és az újhagymakarikákat, és ízlés szerint sót, borsot.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: "Sommerküche” /Nyári konyha/, 125. o.)

Konyhai segédeszközök a mediterrán konyhában

A megfelelő alapeszközökkel pillanatok alatt elkészíthető bármelyik mediterrán recept. Ezek a konyhai segédeszközök nem hiányozhatnak az Ön konyhájából sem.
Pastapfanne

Tésztaserpenyő

A tésztaserpenyőnek megfelelően nagynak és mélynek kell lennie ahhoz, hogy a hozzávalók optimálisan összekeverhetők és összerázhatók legyenek. Fontos: a jó minőségű tapadásgátló bevonat megkönnyíti a zsírszegény főzést anélkül, hogy az étel odaégne.
Parmesanreibe

Parmezánreszelő

Égbekiáltó különbség van a boltban reszelve árusított parmezán és a frissen reszelt között. Ehhez kiváló segítség a parmezánreszelő. Az eredmény: egy karakteres ízű kiegészítő számos mediterrán fogáshoz.
Auflaufform

Felfújt forma

A mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen eszköze: felfújt formában a legfinomabb nyári ételek készíthetők. Praktikus, ha még fedele is van, így egyben tárolásra is alkalmas.
Pizzastein aus Schamott

Samott pizzakő

A samottból készült pizzakő sajátossága, hogy hosszú ideig képes tárolni a hőt, melyet azután lassan ad le, így a sütés végén az eredmény egy rendkívül ropogós tészta.

Inspiráció a mediterrán konyhához

Minden, ami a főzéshez szükséges - Most a tchibo.hu oldalon.
-37 %
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
-21 %
2 az 1-ben öntöttvas sütőedény és serpenyő
37 995Ft
29 995Ft
-14 %
-48 %
Öntöttvas sütőedény, zománcozott, krém, 4,5L
Öntöttvas sütőedény, zománcozott, világoskék, 4,5L
34 995Ft
29 995Ft
34 995Ft
17 995Ft
Sajnos már elfogyott
-24 %
Nemesacél edénykészlet, 6 részes
72 995Ft
54 995Ft
néhány darab kapható
-22 %
Nemesacél tálaló- és tálalóserpenyő
34 995Ft
26 995Ft
néhány darab kapható
-50 %
Tapadásmentes tepsi, hűtőráccsal
7 995Ft
3 995Ft
néhány darab kapható
-12 %
-12 %
Öntöttvas lábas, piros
Öntöttvas lábas, fehér
32 995Ft
28 995Ft
32 995Ft
28 995Ft
néhány darab kapható
Összecsukható szilikon muffin sütőforma
6 995Ft
-13 %
2 üveg sütőforma szettben, fedéllel, 0,6/1l
14 995Ft
12 995Ft
Díszítőcső készlet
5 495Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
-50 %
Sodrófa, állítható vastagság
5 995Ft
2 995Ft
-22 %
-22 %
-24 %
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 20 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 24 cm
Nemesacél serpenyő, fa nyéllel, 28 cm
17 995Ft
13 995Ft
21 995Ft
16 995Ft
28 995Ft
21 995Ft
Sajnos már elfogyott
Süteménydíszítő készlet
6 995Ft
2 madeleine sütőformák
4 295Ft
Zománcozott sütőforma
5 995Ft
2 többször felhasználható profi sütőlap, 40x30
5 995Ft
12 mini kuglóf sütőforma szettben
3 995Ft
2 kerámia sütőforma
10 995Ft
Kifutás- és fröccsenésgátló
5 495Ft
Többször felhasználható sütőlap, fogantyúval
3 495Ft
-21 %
Keksznyomda készlet, betűkkel
3 795Ft
2 995Ft
Kenyérkelesztő kosár, kerek
6 995Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
-13 %
Többször felhasználható sütőlap
3 795Ft
3 295Ft
-11 %
4 többször felhasználható peremes sütőlap, szilikon
5 995Ft
5 295Ft
-16 %
Sütőecset-és kenőecset
5 995Ft
4 995Ft
4 nemesacél sütőkarika
4 795Ft
1