Hogyan válassza ki a megfelelő matracot

Hogyan válassza ki a megfelelő matracot

Kisokosunk segítségével Ön is könnyedén megtalálhatja az Önnek megfelelő matracot – a pihentető alvásért.
Aki jól alszik, fittebb, nagyobb a teljesítőképessége és egyszerűen jobban érzi magát. Ebben nagy szerepe van a matrac kiválasztásának is. Itt megtudhatja, hogyan találhatja meg az igényeinek megfelelő matracot.

Megfelelő ápolás a matracok hosszabb élettartamáért

Egy kiváló minőségű matracnak igencsak magas lehet az ára – ez azonban a sok pihentető éjszakának köszönhetően megtérül. Néhány egyszerű trükk segítségével gondoskodhat róla, hogy matraca sokáig jó szolgálatot tegyen Önnek. A matrac élettartama ugyanis a megfelelő ápolással jelentős mértékben nő.
  • Fordítsa meg a matracot: ezzel biztosíthatja, hogy matraca ne csak az egyik oldalon használódjon el. Évente kétszer fordítsa meg – méghozzá ne csak az alsó és felső oldalát cserélje meg, hanem a fej- és a lábrészt is. Zónázott matracok esetében figyelem: a legtöbb modell szimmetrikus, és tetszés szerint forgatható, de a biztonság kedvéért ellenőrizze ezt a termékinformációban.
  • Szellőztesse ki a matracot: alvás közben az ember akár 1,5 liter folyadékot is veszíthet, főként izzadás által, ami összegyűlik a matracban. Ezért időnként állítsa fel és alaposan szellőztesse ki a matracot. Így megelőzheti a kellemetlen szagok keletkezését és a penészesedést. De ne állítsa a tűző napra vagy fűtőtest mellé, mert károsodhat a matrac anyaga.
  • Mossa ki a védőhuzatot: az éjszakai izzadás következtében sós lerakódások keletkeznek – és a matracok egyébként is hajlamosak a foltosodásra. Ezért már a vásárláskor ügyeljen arra, hogy a matracon legyen levehető huzat, vagy vásároljon hozzá külön védőhuzatot, amit aztán körülbelül háromhavonta mosson ki.
Tippünk: a különálló matracvédőket, mint ezt is, körülbelül háromhavonta mossa ki.
Tippünk: a különálló matracvédőket, mint ezt is, körülbelül háromhavonta mossa ki.

Megfelelő ágyrács a nagyobb kényelemért

A hosszú távon is kényelmes alvásért – a megfelelő matrachoz hasonlóan – fontos a jó minőségű ágyrács is, amely megfelel az Ön igényeinek és a kiválasztott matracfajtának. Az ágyrács kiegészítő rugózásról gondoskodik, és elősegíti a levegő áramlását.

Így ismerheti fel a minőségi ágyrácsot

A jó ágyrács nem merev, hanem rugalmas, és kissé enged, amikor az alvó a matracon mozog. Erre a célra rendszerint íves léceket használnak. Alapszabály, hogy a több léc jobb minőséget takar. Így ugyanis jobban eloszlik a testsúly, és nagyobb lesz a kényelemérzet, valamint nő a matrac élettartama. Különösen habmatracok esetében fontos, hogy a lécek közötti távolság ne legyen nagyobb körülbelül 4 centiméternél, különben a nyomásnak kitett helyeken hamar károsodik. A lécek száma az ágyrács hosszától függően 25 és 30 között van.

Melyik modellt válassza?

Különösen kedvező áron kaphatók az egyszerű ágybordák, melyek pl. a futonágyakban használatosak. Ezzel szemben bevált és sokoldalú klasszikus a népszerű farugós ágyrács, amely egyszerű kivitelben, de állítható fej- és lábrésszel is kapható. Az utóbbi esetben az ágyrács nagyon könnyen a kívánt helyzethez igazítható, és Ön kényelmesen olvashat vagy felpolcolhatja a lábát az ágyban. Csupán arra ügyeljen, hogy a rugós matracokat nem szabad nagyon meghajlítani, ezért nem ajánlott állítható ágyráccsal kombinálni. A speciális, tányérrugós ágyrácsok is elsősorban habmatracokhoz valók, rugós matracokhoz kevésbé alkalmasak.