A mediterrán konyha és a paradicsom: receptek + ötletek
A napérlelte paradicsom a mediterrán konyha lelke. Sokoldalú, egészséges és finom - igazán univerzális! Ahhoz, hogy paradicsomból elkészíthesse a legropogósabb salátákat, a világ legjobb szószát vagy a kedvenc pizzáját, friss hozzávalók, sok szeretet ... és természetesen a remek ötletek, receptek és tippek szükségesek, melyeket Önnek állítottunk össze. Buon Appetito!
Honnan ismerhetők fel a jó ízű paradicsomok?
Vásárláskor ne hagyja, hogy megtévessze a tökéletes külső. A piros és kemény paradicsom nem feltétlenül a legjobb ízű, ha például túl sok vizet tartalmaz vagy túl korán szedték le. Fontosabb az illat és a szárak friss, zöld megjelenése, valamint a paradicsom származási helye. Az importált paradicsom kiváló alternatívája a helyi termék, mivel hosszabb ideig érhet a növényen.
Kedvenc paradicsomos receptjeink
Világszerte csaknem 2500 különböző paradicsomfajta létezik - bizonyára legalább ennyi módja van, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Nem kell mindig spagetti napoletana-t készítenünk. Mit szólna például egy üde paradicsomsalátához újhagymával? Egy epres-paradicsomos smoothie-hoz? Vagy egy saját készítésű paradicsomszószhoz? Összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket:
Gratinírozott paradicsom
Hozzávalók:
1 kg kemény, teljesen érett paradicom
só
feketebors
2 gerezd fokhagyma
2 újhagyma
1 ek. mag nélküli, fekete olajbogyó
4 ágacska kakukkfű vagy borsikafű
100 g kenyér
100 g juhsajt (feta)
5 ek. olívaolaj
4 személyre | Elkészítés: kb. 20 perc | Sütés: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 270 kcal
1. Mossa meg, majd vágja félbe a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. A paradicsomokat egy tűzálló tálban a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé, és fűszerezze sóval, borssal. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. Tisztítsa meg az újhagymát és karikázza fel vékonyan. Vágja apróra az olajbogyót.
2. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet vagy borsikafüvet. A levélkéket húzza le a szárról és aprítsa finomra.
3. A kenyeret és a juhsajtot morzsolja kis darabokra, majd keverje össze a fokhagymával, a hagymakarikákkal, az olajbogyóval, a kakukkfűvel vagy borsikafűvel, és az olívaolajjal. Ízesítse a masszát sóval és borssal, majd terítse el egyenletesen a paradicsomokon. A forró sütőben (a középső rácson) kb. 25 percig süsse a paradicsomot, amíg a teteje szépen megpirul. Ha elkészült, vegye ki a sütőből, kicsit hagyja állni, majd tálalja.
Tippünk: A paradicsomból pillanatok alatt fenséges előételt varázsolhat. Ehhez hagyja kihűlni, majd tálalja rukkola-ágyon.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 91. o.)
Pizza rukkolával és pármai sonkával
Hozzávalók:
400 g liszt
1/2 kocka friss élesztő (kb. 20 g)
1 csipet cukor
só
2 ek. olívaolaj
750 g teljesen érett húsparadicsom
frissen őrölt feketebors
1 tk. szárított oregánó
200 g bivalymozzarella
50 g Pecorino (olasz juhsajt)
4 ek. olívaolaj1 csokor rukkola
10 cseresznyeparadicsom
8 szelet pármai sonka
2 pizza | 1 óra 20 perc előkészítés | 10 perc sütés | pizzánként kb. 1550 kcal
1. Öntse a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsen mélyedést. Morzsolja bele az élesztőt, szórja meg cukorral, majd keverje simára 125 ml langyos vízzel és egy kis liszttel. A kovászt letakarva, langyos helyen legalább 15 percig kelessze.
2. Adjon a liszthez 1 tk. sót és 2 ek. olajat, majd 125 ml langyos vízzel gyúrja az egészet 10 percig, amíg a tészta fényes és sima lesz. Az élesztős tésztát letakarva, langyos helyen legalább 30 percig kelessze.
3. Közben a paradicsomszószhoz csumázza ki a paradicsomokat. Majd kis ideig merítse forrásban levő vízbe, húzza le a héjukat és aprítsa fel őket. Egy lábosban hevítsen fel 2 ek. olívaolajat, adja hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolja 15 percig, amíg a nedvesség kissé elpárolog belőle. Ízesítse bőven sóval, borssal és oregánóval. Hagyja kihűlni. Szeletelje fel a mozzarellát, és reszelje le a Pecorino-t.
4. A sütő rácsát helyezze a legalsó sínre. Lisztezze be kissé a pizzakövet és a lapátot. Helyezze a pizzakövet a rácsra. Melegítse elő a sütőt a legnagyobb fokozaton (250 – 300 °C, alsó/felső sütés) kb. 30 percig. A megkelt tésztát gyúrja át és ossza ketté. A tésztákat nyújtsa ki egy-egy kerek lappá (kb. 25 cm átmérő), a peremet hagyja kicsit vastagabbra. Helyezzen egy lapot a lapátra, és kenje meg paradicsomszósszal. Tegyen rá mozzarella karikákat, szórja meg a reszelt Pecorino sajttal és spriccelje meg egy kis olívaolajjal. A pizzát letakarva 10 percig kelessze. A feltéttel megrakott pizzalapot a falapát segítségével csúsztassa a forró kőre, és a forró sütőben süsse kb. 10 percig. Közben helyezze a második pizzalapot a lapátra, és tegyen rá feltétet az előbbiek szerint.
5. A rukkolát mossa meg és rázogassa szárazra. A vastagabb levélnyeleket vágja ki, és a leveleket tépkedje kis darabokra. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A készre sült pizzát a falapát segítségével vegye ki a sütőből, szórjon rá egy kis rukkolát és a cseresznyeparadicsomok felét, majd tetszés szerint helyezzen rá 4 szelet pármai sonkát. A másik pizzát is süsse meg a sütőben, majd tegyen rá rukkolát, cseresznyeparadicsomot és pármai sonkát.
Pesto alla Genovese (genovai pesto)
Hozzávalók:
4 csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. fenyőmag1 darab parmezánsajt (kb. 30 g)
1 darab Pecorino sajt (kb. 30 g)
durva szemű tengeri só
200 ml olívaolaj + még egy kicsi a feltöltéshez
2 csavaros tetejű üveghez (egyenként kb. 200 ml űrtartalmú) | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Üvegenként: kb. 1080 kcal
1. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, tépkedje le a leveleit és egy konyharuhán hagyja kicsit száradni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben pirítsa aranybarnára. A parmezánt és a Pecorino-t a 3 az 1-ben mozsár reszelőjével reszelje le.
2. A fokhagymát és a fenyőmagot törje addig a mozsárban, amíg krémessé nem válik. Dolgozzon bele 1/2 tk. tengeri sót. Adagolja hozzá a bazsalikomot és aprítsa finomra a mozsárban.
3. Ha minden hozzávalót finomra zúzott és egy világoszöld folyadékot kapott, adja hozzá a kétféle sajtot. Most cseppenként adja hozzá az olajat, és a mozsártörővel dolgozza krémes állagú pasztává. Ízesítse sóval.
4. Kanalazza a pesto-t üvegekbe, és tartósításként töltse fel olívaolajjal. Jól zárja le, és hűtőben tárolja. Eltarthatóság: lezárva 2-3 hónap, kinyitás után viszonylag hamar ajánlott felhasználni.
© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 68. oldal)
Spenótos fusilli paprikamártással
Hozzávalók:
400 g fusilli
só
3 újhagyma
400 g zsenge spenótlevél
250 g cseresznyeparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 üveg sült paprika (töltőtömeg kb. 200 g)
100 g aszalt paradicsom (olajban)
100 g tejszín
100 ml zöldségleves
feketebors
2 ek. olívaolaj
50 g olajos mag (pl. szezámmag, napraforgómag, fenyőmag)
50 g fekete olajbogyó
2 ek. reszelt, olasz keménysajt
4 személyre | Elkészítési idő: 30 perc | 1 adag: kb. 740 kcal
1. Egy nagy fazékban forraljon bőségesen vizet, és sózza meg. Főzze benne a tésztát a csomagoláson megadottak szerint al dente-re, szűrje le és hagyja lecsöpögni.
2. Amíg a tészta fő, tisztítsa és mossa meg az újhagymát, a fehér és zöld szárakat vágja ferdén 2-3 cm széles darabokra. Tisztítsa és mossa meg a spenótot, majd salátacentrifugában szárítsa meg. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A fokhagymát tisztítsa meg és aprítsa fel.
3. Csepegtesse le a sült paprikát és az aszalt paradicsomot, vágja durva darabokra, majd turmixolja finomra. Egy lábosban keverje össze a tejszínnel és a levessel, melegítse fel és ízesítse sóval és borssal. Tartsa melegen a mártást.
4. Közben a tésztaserpenyőben hevítse fel az olajat. Erős lángon adja hozzá az olajos magvakat, az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsa kb. 1 percig. Dobja bele a spenótleveleket, és közepes lángon 2-3 perc alatt fonnyassza meg. Keverje hozzá a tésztát, az olajbogyót és a cseresznyeparadicsomot. Az egészet párolja közepes lángon még kb. 2 percig. A tésztát a paprikamártással leöntve, reszelt sajttal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(M. Kittler: „Expressz vegetáriánus konyha", 33. o.)
Sült paradicsom mézes sajttal
Hozzávalók:
500 g koktélparadicsom
8 ágacska kakukkfű
só
feketebors
6 ek. olívaolaj
4 friss kecskesajt érme
½ ek. folyékony méz
4 szál oregánó
1 ek. kis, fekete olajbogyó
1 ek. lágy ecet
4 személyre | Elkészítés: kb. 15 perc | Sütés: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 220 kcal
1. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. A paradicsomokat mossa meg, vágja félbe, és a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé egy tűzálló tálban. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet. A levélkéket húzza le a szárról, és a sóval, borssal szórja a paradicsomokra. Spriccelje meg a paradicsomokat 4 ek. olívaolajjal, és a forró sütőben (a középső rácson) kb. 20 percig süsse, amíg enyhén megpirulnak, majd vegye ki.
2. Tekerje fel a sütőt 250°C-ra vagy kapcsolja be a grillt. Egy tűzálló tálban helyezze egymás mellé a sajtérméket. A mézet alaposan keverje el 1 ek. olívaolajjal. (ha szükséges, kissé langyosítsa meg a mézet, hogy folyós legyen.) Az olajos mézet kenje a sajtérmékre, majd az egészet süsse a forró sütőben 3-4 percig, vagy grillezze addig, amíg kissé megpirulnak.
3. Közben mossa meg a bazsalikomot, rázogassa szárazra és a leveleket tépkedje kicsit kisebb darabokra. A bazsalikomot és az olajbogyót keverje össze a sült paradicsommal. Az ecetet 1 ek. olajjal keverje krémesre, majd szintén keverje a paradicsomhoz. A sült paradicsomot ízesítse sóval, borssal, és a sajtérmékkel együtt rendezze el négy tányéron. Azonnal tálalja.
© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 25. o.)
Bruschetta, ahogy mi készítjük
Paradicsomszósz oregánóval és a napsütés ízével
Nyári saláta paradicsommal és sárgadinnyével
Töltött paradicsom kuszkusszal és bárányhússal
Epres-paradicsomos smoothie
Bruschetta paradicsommal és fügével
Paradicsomos kenyér
Ferde paradicsompuding
Articsóka paradicsommal és fokhagymás-snidlinges majonézzel
Paradicsomos-ringlós ketchup
Focaccia burgonyával, cseresznyeparadicsommal és oregánóval.
Rigatoni hideg paradicsomszósszal
Paradicsomsaláta újhagymával
Konyhai segédeszközök a mediterrán konyhában
A megfelelő alapeszközökkel pillanatok alatt elkészíthető bármelyik mediterrán recept. Ezek a konyhai segédeszközök nem hiányozhatnak az Ön konyhájából sem.
Inspiráció a mediterrán konyhához
Minden, ami a főzéshez szükséges - Most a tchibo.hu oldalon.