A mediterrán konyha és a paradicsom: receptek + ötletek

A napérlelte paradicsom a mediterrán konyha lelke. Sokoldalú, egészséges és finom - igazán univerzális! Ahhoz, hogy paradicsomból elkészíthesse a legropogósabb salátákat, a világ legjobb szószát vagy a kedvenc pizzáját, friss hozzávalók, sok szeretet ... és természetesen a remek ötletek, receptek és tippek szükségesek, melyeket Önnek állítottunk össze. Buon Appetito!

A tökéletes salátaöntet

A tökéletes dresszing paradicsomhoz egyszerűen és gyorsan elkészíthető házilag - ilyen egyszerű: ízesítsen balzsamecetet sóval, borssal és cukorral. Öntsön hozzá olajat, és habarja villával annyi ideig, míg egy könnyű, krémes szószt kap. Keverjen hozzá finomra aprított oregánóleveleket, majd forgasson bele félbevágott paradicsomszeleteket – és már kész is a csodásan ízes öntet!

Egészséges zöldség

A paradicsomban egyedülállóan kevés a kalória, sok a C vitamin, és magas víztartalmának köszönhetően nagyon egészséges. Tartalmaz továbbá likopint amely az antioxidánsok körébe tartozik, és természetes színanyagként a paradicsom piros színét adja. Elsősorban azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések és néhány rákfajta megelőzésében tartják hasznosnak. Ez a hatása leginkább főtt ételekben érvényesül.

A paradicsom a meleget szereti

Mivel délről származik, ahol meleg az éghajlat, a paradicsom szobahőmérsékleten bontakoztatja ki legjobban teljes ízvilágát. Az érett paradicsomot ezért ne a hűtőszekrényben tárolja, hanem egy meleg, száraz helyen a lakásban. Itt még beérnek és aromájuk tökéletesedik. A teljesen érett paradicsomot azonban inkább hűvös, sötét helyen tárolja.

Honnan ismerhetők fel a jó ízű paradicsomok?

Vásárláskor ne hagyja, hogy megtévessze a tökéletes külső. A piros és kemény paradicsom nem feltétlenül a legjobb ízű, ha például túl sok vizet tartalmaz vagy túl korán szedték le. Fontosabb az illat és a szárak friss, zöld megjelenése, valamint a paradicsom származási helye. Az importált paradicsom kiváló alternatívája a helyi termék, mivel hosszabb ideig érhet a növényen.

Kedvenc paradicsomos receptjeink

Világszerte csaknem 2500 különböző paradicsomfajta létezik - bizonyára legalább ennyi módja van, hogy valami finomságot készítsünk belőle. Nem kell mindig spagetti napoletana-t készítenünk. Mit szólna például egy üde paradicsomsalátához újhagymával? Egy epres-paradicsomos smoothie-hoz? Vagy egy saját készítésű paradicsomszószhoz? Összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket:

Gratinírozott paradicsom

Hozzávalók:

  • 1 kg kemény, teljesen érett paradicom

  • feketebors

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 újhagyma

  • 1 ek. mag nélküli, fekete olajbogyó

  • 4 ágacska kakukkfű vagy borsikafű

  • 100 g kenyér

  • 100 g juhsajt (feta)

  • 5 ek. olívaolaj

4 személyre | Elkészítés: kb. 20 perc | Sütés: kb. 25 perc | 1 adag: kb. 270 kcal

1. Mossa meg, majd vágja félbe a paradicsomokat, és távolítsa el a csumákat. A paradicsomokat egy tűzálló tálban a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé, és fűszerezze sóval, borssal. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. Tisztítsa meg az újhagymát és karikázza fel vékonyan. Vágja apróra az olajbogyót.

2. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet vagy borsikafüvet. A levélkéket húzza le a szárról és aprítsa finomra.

3. A kenyeret és a juhsajtot morzsolja kis darabokra, majd keverje össze a fokhagymával, a hagymakarikákkal, az olajbogyóval, a kakukkfűvel vagy borsikafűvel, és az olívaolajjal. Ízesítse a masszát sóval és borssal, majd terítse el egyenletesen a paradicsomokon. A forró sütőben (a középső rácson) kb. 25 percig süsse a paradicsomot, amíg a teteje szépen megpirul. Ha elkészült, vegye ki a sütőből, kicsit hagyja állni, majd tálalja.

Tippünk: A paradicsomból pillanatok alatt fenséges előételt varázsolhat. Ehhez hagyja kihűlni, majd tálalja rukkola-ágyon.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 91. o.)

Pizza rukkolával és pármai sonkával

Hozzávalók:

  • 400 g liszt

  • 1/2 kocka friss élesztő (kb. 20 g)

  • 1 csipet cukor

  • 2 ek. olívaolaj

  • 750 g teljesen érett húsparadicsom

  • frissen őrölt feketebors

  • 1 tk. szárított oregánó

  • 200 g bivalymozzarella

  • 50 g Pecorino (olasz juhsajt)

  • 4 ek. olívaolaj1 csokor rukkola

  • 10 cseresznyeparadicsom

  • 8 szelet pármai sonka

2 pizza | 1 óra 20 perc előkészítés | 10 perc sütés | pizzánként kb. 1550 kcal

1. Öntse a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsen mélyedést. Morzsolja bele az élesztőt, szórja meg cukorral, majd keverje simára 125 ml langyos vízzel és egy kis liszttel. A kovászt letakarva, langyos helyen legalább 15 percig kelessze.

2. Adjon a liszthez 1 tk. sót és 2 ek. olajat, majd 125 ml langyos vízzel gyúrja az egészet 10 percig, amíg a tészta fényes és sima lesz. Az élesztős tésztát letakarva, langyos helyen legalább 30 percig kelessze.

3. Közben a paradicsomszószhoz csumázza ki a paradicsomokat. Majd kis ideig merítse forrásban levő vízbe, húzza le a héjukat és aprítsa fel őket. Egy lábosban hevítsen fel 2 ek. olívaolajat, adja hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolja 15 percig, amíg a nedvesség kissé elpárolog belőle. Ízesítse bőven sóval, borssal és oregánóval. Hagyja kihűlni. Szeletelje fel a mozzarellát, és reszelje le a Pecorino-t.

4. A sütő rácsát helyezze a legalsó sínre. Lisztezze be kissé a pizzakövet és a lapátot. Helyezze a pizzakövet a rácsra. Melegítse elő a sütőt a legnagyobb fokozaton (250 – 300 °C, alsó/felső sütés) kb. 30 percig. A megkelt tésztát gyúrja át és ossza ketté. A tésztákat nyújtsa ki egy-egy kerek lappá (kb. 25 cm átmérő), a peremet hagyja kicsit vastagabbra. Helyezzen egy lapot a lapátra, és kenje meg paradicsomszósszal. Tegyen rá mozzarella karikákat, szórja meg a reszelt Pecorino sajttal és spriccelje meg egy kis olívaolajjal. A pizzát letakarva 10 percig kelessze. A feltéttel megrakott pizzalapot a falapát segítségével csúsztassa a forró kőre, és a forró sütőben süsse kb. 10 percig. Közben helyezze a második pizzalapot a lapátra, és tegyen rá feltétet az előbbiek szerint.

5. A rukkolát mossa meg és rázogassa szárazra. A vastagabb levélnyeleket vágja ki, és a leveleket tépkedje kis darabokra. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A készre sült pizzát a falapát segítségével vegye ki a sütőből, szórjon rá egy kis rukkolát és a cseresznyeparadicsomok felét, majd tetszés szerint helyezzen rá 4 szelet pármai sonkát. A másik pizzát is süsse meg a sütőben, majd tegyen rá rukkolát, cseresznyeparadicsomot és pármai sonkát.

Pesto alla Genovese (genovai pesto)

Hozzávalók:

  • 4 csokor bazsalikom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 ek. fenyőmag1 darab parmezánsajt (kb. 30 g)

  • 1 darab Pecorino sajt (kb. 30 g)

  • durva szemű tengeri só

  • 200 ml olívaolaj + még egy kicsi a feltöltéshez

2 csavaros tetejű üveghez (egyenként kb. 200 ml űrtartalmú) | Elkészítési idő: kb. 30 perc | Üvegenként: kb. 1080 kcal

1. Mossa meg és rázogassa szárazra a bazsalikomot, tépkedje le a leveleit és egy konyharuhán hagyja kicsit száradni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a fokhagymát. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben pirítsa aranybarnára. A parmezánt és a Pecorino-t a 3 az 1-ben mozsár reszelőjével reszelje le.

2. A fokhagymát és a fenyőmagot törje addig a mozsárban, amíg krémessé nem válik. Dolgozzon bele 1/2 tk. tengeri sót. Adagolja hozzá a bazsalikomot és aprítsa finomra a mozsárban.

3. Ha minden hozzávalót finomra zúzott és egy világoszöld folyadékot kapott, adja hozzá a kétféle sajtot. Most cseppenként adja hozzá az olajat, és a mozsártörővel dolgozza krémes állagú pasztává. Ízesítse sóval.

4. Kanalazza a pesto-t üvegekbe, és tartósításként töltse fel olívaolajjal. Jól zárja le, és hűtőben tárolja. Eltarthatóság: lezárva 2-3 hónap, kinyitás után viszonylag hamar ajánlott felhasználni.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(G.Kunkel: "Ein Italienischer Sommer” /Egy olasz nyár/, 68. oldal)

Spenótos fusilli paprikamártással

Hozzávalók:

  • 400 g fusilli

  • 3 újhagyma

  • 400 g zsenge spenótlevél

  • 250 g cseresznyeparadicsom

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 üveg sült paprika (töltőtömeg kb. 200 g)

  • 100 g aszalt paradicsom (olajban)

  • 100 g tejszín

  • 100 ml zöldségleves

  • feketebors

  • 2 ek. olívaolaj

  • 50 g olajos mag (pl. szezámmag, napraforgómag, fenyőmag)

  • 50 g fekete olajbogyó

  • 2 ek. reszelt, olasz keménysajt

4 személyre | Elkészítési idő: 30 perc | 1 adag: kb. 740 kcal

1. Egy nagy fazékban forraljon bőségesen vizet, és sózza meg. Főzze benne a tésztát a csomagoláson megadottak szerint al dente-re, szűrje le és hagyja lecsöpögni.

2. Amíg a tészta fő, tisztítsa és mossa meg az újhagymát, a fehér és zöld szárakat vágja ferdén 2-3 cm széles darabokra. Tisztítsa és mossa meg a spenótot, majd salátacentrifugában szárítsa meg. A cseresznyeparadicsomokat mossa meg és vágja félbe. A fokhagymát tisztítsa meg és aprítsa fel.

3. Csepegtesse le a sült paprikát és az aszalt paradicsomot, vágja durva darabokra, majd turmixolja finomra. Egy lábosban keverje össze a tejszínnel és a levessel, melegítse fel és ízesítse sóval és borssal. Tartsa melegen a mártást.

4. Közben a tésztaserpenyőben hevítse fel az olajat. Erős lángon adja hozzá az olajos magvakat, az újhagymát és a fokhagymát, és pirítsa kb. 1 percig. Dobja bele a spenótleveleket, és közepes lángon 2-3 perc alatt fonnyassza meg. Keverje hozzá a tésztát, az olajbogyót és a cseresznyeparadicsomot. Az egészet párolja közepes lángon még kb. 2 percig. A tésztát a paprikamártással leöntve, reszelt sajttal tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(M. Kittler: „Expressz vegetáriánus konyha", 33. o.)

Sült paradicsom mézes sajttal

Hozzávalók:

  • 500 g koktélparadicsom

  • 8 ágacska kakukkfű

  • feketebors

  • 6 ek. olívaolaj

  • 4 friss kecskesajt érme

  • ½ ek. folyékony méz

  • 4 szál oregánó

  • 1 ek. kis, fekete olajbogyó

  • 1 ek. lágy ecet

4 személyre | Elkészítés: kb. 15 perc | Sütés: kb. 20 perc | 1 adag: kb. 220 kcal

1. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra. A paradicsomokat mossa meg, vágja félbe, és a vágott felükkel felfelé helyezze egymás mellé egy tűzálló tálban. Mossa meg és rázogassa szárazra a kakukkfüvet. A levélkéket húzza le a szárról, és a sóval, borssal szórja a paradicsomokra. Spriccelje meg a paradicsomokat 4 ek. olívaolajjal, és a forró sütőben (a középső rácson) kb. 20 percig süsse, amíg enyhén megpirulnak, majd vegye ki.

2. Tekerje fel a sütőt 250°C-ra vagy kapcsolja be a grillt. Egy tűzálló tálban helyezze egymás mellé a sajtérméket. A mézet alaposan keverje el 1 ek. olívaolajjal. (ha szükséges, kissé langyosítsa meg a mézet, hogy folyós legyen.) Az olajos mézet kenje a sajtérmékre, majd az egészet süsse a forró sütőben 3-4 percig, vagy grillezze addig, amíg kissé megpirulnak.

3. Közben mossa meg a bazsalikomot, rázogassa szárazra és a leveleket tépkedje kicsit kisebb darabokra. A bazsalikomot és az olajbogyót keverje össze a sült paradicsommal. Az ecetet 1 ek. olajjal keverje krémesre, majd szintén keverje a paradicsomhoz. A sült paradicsomot ízesítse sóval, borssal, és a sajtérmékkel együtt rendezze el négy tányéron. Azonnal tálalja.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München(C. Schinharl: "Frühling, Sommer, Gemüse” /Tavasz, nyár, zöldségek/, 25. o.)

Konyhai segédeszközök a mediterrán konyhában

A megfelelő alapeszközökkel pillanatok alatt elkészíthető bármelyik mediterrán recept. Ezek a konyhai segédeszközök nem hiányozhatnak az Ön konyhájából sem.

Tésztaserpenyő

A tésztaserpenyőnek megfelelően nagynak és mélynek kell lennie ahhoz, hogy a hozzávalók optimálisan összekeverhetők és összerázhatók legyenek. Fontos: a jó minőségű tapadásgátló bevonat megkönnyíti a zsírszegény főzést anélkül, hogy az étel odaégne.

Parmezánreszelő

Égbekiáltó különbség van a boltban reszelve árusított parmezán és a frissen reszelt között. Ehhez kiváló segítség a parmezánreszelő. Az eredmény: egy karakteres ízű kiegészítő számos mediterrán fogáshoz.

Felfújt forma

A mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen eszköze: felfújt formában a legfinomabb nyári ételek készíthetők. Praktikus, ha még fedele is van, így egyben tárolásra is alkalmas.

Samott pizzakő

A samottból készült pizzakő sajátossága, hogy hosszú ideig képes tárolni a hőt, melyet azután lassan ad le, így a sütés végén az eredmény egy rendkívül ropogós tészta.

Inspiráció a mediterrán konyhához

Minden, ami a főzéshez szükséges - Most a tchibo.hu oldalon.