Így készíthet tökéletes mokkát
A török mokka a legrégebbi elkészítési mód. A mokkára jellemző, hogy a kávézaccot is tartalmazza. A mokkát gyakran ízesítik kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy rózsavízzel.
Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy mi minden kell egy jó mokkához.
Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy mi minden kell egy jó mokkához.
1. lépés - az elkészítés
A Kelet aromája
Az eredeti török mokkás kannácskát iIbriknek vagy "cezvének" hívják. Általában rézből, különböző méretekben és kézzel készítették. Először egy ilyen ibriket kell megtöltetni vízzel - kb. 50 ml csészénként.
Őshazájában a mokkát cukorral isszák, amit egyből bele is tesznek. Egy csészéhez körülbelül egy teáskanálnyi cukrot lehet számítani.
Őshazájában a mokkát cukorral isszák, amit egyből bele is tesznek. Egy csészéhez körülbelül egy teáskanálnyi cukrot lehet számítani.
2. lépés - a megfelelő őrlési fokozat
Finom, mint a porcukor
Mivel a mokka esetében a kávéőrleményt is a vízzel együtt melegítik és töltik ki, a mokkához felhasznált kávét leheletfinomságúra kell őrölni, olyan állagúnak kell lennie, mint a liszt vagy a porcukor.
3. lépés: mokka - a kávémennyiség
Finom, mint a porcukor
Egy csésze mokkához tegyen 1 púpozott teáskanál porfinomságúra őrölt kávét a kis mokkáskannába.
Tudta-e Ön?
A mokkát számos országban kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítik. Ha szeretné megkóstolni, tegye a finomra őrölt fűszert a kávéőrleménnyel együtt az ibrikbe.
Tudta-e Ön?
A mokkát számos országban kardamommal, fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítik. Ha szeretné megkóstolni, tegye a finomra őrölt fűszert a kávéőrleménnyel együtt az ibrikbe.
4. lépés - az elkészítés
Habbal és kávézaccal
Forralja fel a vizet az ibrikben, majd vegye le az ibriket a főzőlapról. Csak ekkor tegye bele a kávét és kis lángon forralja fel újra.
Amint a kávé habossá válik, vegye le az ibriket a tűzhelyről és párszor keverje meg. Ezután ismét tegye a mokkát a tűzhelyre és hagyja felhabosodni. Akkor igazán jó a török mokka, ha minden egyes csészét vastag habréteg fed. Ehhez a habot az első felforralás után le lehet szedni és a csészékben szétosztani.
Tudta-e Ön?
Minél gyakrabban habosítja fel a mokkát, annál sűrűbbé és annál intenzívebb ízűvé válik a kávé.
Amint a kávé habossá válik, vegye le az ibriket a tűzhelyről és párszor keverje meg. Ezután ismét tegye a mokkát a tűzhelyre és hagyja felhabosodni. Akkor igazán jó a török mokka, ha minden egyes csészét vastag habréteg fed. Ehhez a habot az első felforralás után le lehet szedni és a csészékben szétosztani.
Tudta-e Ön?
Minél gyakrabban habosítja fel a mokkát, annál sűrűbbé és annál intenzívebb ízűvé válik a kávé.