Eine Frau steht auf dem Wasser auf einem SUP-Board

Stand-Up-Paddling, a divatos sport:

Olvassa el legfontosabb tippjeinket a divatos SUP (Stand-Up-Paddling = állva evezés) sportról.
Nyáron számos lehetőség van a szabadban való mozgáshoz az izmok erősítésére és az egyensúly javítására. Ennek egyik legjobb eszköze a teljes testet megmozgató, ugyanakkor szórakoztató sportág: a SUP.

SUP – a könnyed szörfözés

Stand-Up-Paddling – röviden: SUP – közben az ember, a szörfözéshez hasonlóan, egyenesen áll egy deszkán, és egy evező segítségével halad előre, miközben a lábak párhuzamosan állnak egymás mellett. Ezért a SUP, a szörfözéssel ellentétben - nyugodt vízen is lehetséges. Evezés közben nyugodtan élvezhető a természet közelsége.

Az egész testet megmozgató tréning SUP-pal

A Stand-Up-Paddling során a legfontosabb az egyensúly. Minden egyes izmot igénybe vesz. A függőleges testhelyzetnek, valamint a folyamatos evező mozgásnak köszönhetően a SUP egy kitűnő teljes test edzés, hiszen az evezést végző egyidejűleg edzi a karját, a lábát és a törzsét.

A profi tippjei: Katarina Lima SUP sportoló

Katarina Lima szenvedélyes SUP-os és SUP edző Hamburgból. 2011-ben, Hawaii-n állt először deszkán, 3 évvel később pedig összesítettben megnyerte a Fehmarnban megrendezett SUP VB amatőr szakágát. Szabadidejében szinte minden percet a vízen tölt és blogot ír. Amennyire időbeosztása engedi, részt vesz az észak-német SUP-versenyeken, de szereti a nyugodt evezéseket is az Alsteren, és elképzelni sem tud szebb sportágat. Összeállított nekünk néhány tippet kifejezetten kezdő SUP-osok számára:
  • Az első vízreszállás előtt mindig ismerkedjen meg az adott vízzel. Van megfelelő vízreszállóhely? Milyen a talaj? Vannak éles kövek, melyek megsérthetik a deszkát? Milyenek a sodrási viszonyok? Milyen szél van?
  • Kezdők feltétlenül csoportosan induljanak útnak, és kerüljék az erős sodrású folyóvizeket. Sodrásirányban nagyon egyszerűnek tűnik a SUP használata. A visszaút azonban kezdők számára meglehetősen nehéz is lehet. Egy szép, zöld környezetben fekvő fürdőtó, vagy a tenger egy kellemes nyári napon enyhe széllel és mérsékelt hullámzással optimális körülményeket kínál az első próbálkozásokhoz.
  • Aki stégről száll a deszkára, először térden állva induljon el, és csak legalább egy deszkányi távolság megtétele után álljon fel.
  • Ami fontos: érezze jól magát! Tehát ne tartson a vízbe eséstől! Valamikor úgyis bekövetkezik. Az optimális egyensúlyérzet akkor alakul ki, ha előrenéz és nem koncentrál túlzottan a deszka orrára. Az egésznek a lényege a test tónusossága. Az evezőmozdulathoz az erő ne csak a karokból, hanem a test középpontjából induljon.
Katarina Lima SUP sportoló Hamburgból
Katarina Lima SUP sportoló Hamburgból

SUP hotspotok Németországban és Európában

Németország

Warnemünde (Balti-tenger)
Hannes Winter, a Rostock-Warnemündeben található HW-SHAPES szörfbolt tulajdonosa, imádja a Balti-tengert: „Rostock egy rendkívül sokoldalú tengerrészt kínál. Szélcsendes napokon csodás kilátás nyílik a tengerről a strandra és Warnemünde gyönyörű kulisszájára, vagy az Alte Strom régi folyóágon a víz felől csodálhatjuk meg a jellegzetes halászbárkákat és elkerülhetjük a turisták tömegét. Ha egy kicsit szelesebbre fordul az idő, akkor a SUP-pal meglovagolhatunk néhány hullámot, vagy bemenekülhetünk a belváros szélvédett városi kikötőjébe. Igazán hosszú evezőtúrákra a Warnow folyón felfelé van lehetőség. Természetesen idilli természeti környezetben!”

Hamburg
Hamburg a vízi sportok azon szerelmeseinek paradicsoma, akik a városi hangulatról sem szeretnének lemondani. Tiszta természet a város közepén. Az Alsterhez szinte már hozzátartoznak a SUP-osok. Különösen a Stadtparksee és a számtalan, érezhető sodrástól és hullámzástól mentes kis csatorna biztosítanak kitűnő feltételeket a kezdők számára. A part soha nincs pár méternél távolabb, és a legközelebbi, hasznos tippekkel szolgáló SUP-os is minden bizonnyal látótávolságban van.

Spreewald
Hamburgban a legszebb csatornák gyakorlatilag a ház előtt folynak. Nicolas Eckenberger, a SUP HAMBURG közösség tagja azonban csapatával rendszeresen Brandenburg felé veszi az irányt, a Spreewaldba. Mitől olyan különleges ott evezni? „A Spreewald a SUP-osok paradicsoma. Közel 1000 km víziúton hihetetlenül sokféle, csodás túrára van lehetőség. Ha betartjuk a néha kicsit különleges szabályokat, akkor a kezdők is nagy örömüket lelhetik itt az evezésben. És ami a legjobb: A szél és az időjárás szinte semmit sem befolyásol – mindig vízre lehet szállni.”

Bajorország
Guido Meier saját SUP iskolát és kölcsönzőt üzemeltet Bavarian Waters néven a bajor Pilsensee mellett. SUP-ozáshoz nagyon gyakran veszi az irányt az Alpokba. Miért? A SUP deszkával lehetőség van letérni a megszokott utakról, és egy kicsit a vízen túrázni. Az Alpok ehhez kiváló hátteret nyújt. Mindenhol végtelen tavak: ki a vízre, evezni, kikötni, kempingezni, tovább evezni... igazi outdoor-élmény! Az Alpokra és a Zugspitze-re néző Fünfseenland kiváló hely kezdők számára. Itt meleg a víz, és közel vannak a hegyek. Rengeteg a látnivaló: régi kikötők, romantikus csónakházak, és pihenésre csábító sörkertek. Ebben a régióban a biztonsági szempontokat figyelembe vevő vezetett túrák is vannak kezdők számára – egyszerűen mesés! Télen, megfelelő ruházatban egyazon napon akár síelhetük és SUP-ozhatunk is – ez csak itt lehetséges.”
Európa

Norvégia
Lena Albrecht, a SUP CLUB HAMBURG tagja, tavaly télen Norvégiában túrázott a SUP-pal: „A táj valóban gigantikus. Januárban szálltunk vízre, amikor hó volt és igencsak hideg. Felejthetetlen élmény volt. De ez természetesen csak gyakorlott SUP-osoknak ajánlott.” Nyáron azonban, gyönyörű fjordjaival, kezdőknek is lélegzetelállító kulissza ez az ország, optimális feltételeket kínálva egyedülálló túrákhoz. A nyári napforduló idején, júniusban csaknem egész éjszaka világos van. Tökéletes egy hosszabb naplemente-túrához.

Portugália
Periche hallatán a legtöbb ember csak a zord tengerre és a hullámlovaglásra gondol. Azonban ez a Lisszabontól északra, az Atlanti-óceán partján elterülő terület az Óbidos lagúnával és a környékbeli kis folyókkal csodás lehetőséget kínál nyugodt vizeken tett túrákhoz. Kicsit délebbre található a híres Algarve tartomány, az Albufeira körüli jellegzetes sziklaformácóival. Ez a festői part egyedülálló evezésre invitál, garantált napsütéssel.

Dánia (Klitmøller)
Aki már sokat gyakorolt a SUP-on, és új kihívásokra vágyik, kipróbálhatja magát a hullámokon. A ráevezés könnyebb, mint a hagyományos hullámlovaglás során, és a jobb rálátás miatt a megfelelő hullámok már messziről felismerhetők, így ennek megfelelően lehet irányítani a deszkát. Szuper hely SUP-osoknak Klitmøller, vagy más néven: Cold Hawaii. A Dánia északi tengerpartján található, legendás szörfparadicsom közismert kedvező feltételeiről, és a vízi sportokat kedvelők körében rendkívül népszerű.

A legjobb formában

Fürdőruhák a strandra

néhány darab kapható
Női sport fürdőruha, sötétkék/kék
9 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Sport fürdőruha
8 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-38 %
Női fürdőruha, mintás, világoskék
8 995Ft
5 495Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-51 %
Női lábujjas papucs, sötétkék/narancspiros
3 495Ft
1 695Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Fürdőnadrág, petrolkék
Fürdőnadrág, sötétkék
7 995Ft
7 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
Fürdőnadrág, petrolkék
Fürdőnadrág, sötétkék
7 995Ft
7 995Ft
 
Elérhető:
 
 
Elérhető:
 
-8 %
Férfi fürdőnadrág, sötétkék
7 995Ft
7 295Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
Férfi fürdőnadrág, sötétkék
9 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-48 %
Női bikinialsó, zebramintás, fekete
4 495Ft
2 295Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
-46 %
Férfi fürdőnadrág, mintás, sötétkék
4 995Ft
2 695Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-20 %
Női sport bikinialsó, kék
3 495Ft
2 795Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
-35 %
Férfi fürdőnadrág, sötétkék
6 995Ft
4 495Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
Női fürdőruha, alakformáló, sötétkék
8 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
néhány darab kapható
Női fürdőruha, alakformáló, fekete
11 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható