Kis konyhaeszközök: a vízforralótól a merőkanálig

A konyha az otthon legmeghittebb helyiségei közé tartozik, de persze csak akkor, ha Ön a szeletelés, főzés és mosogatás közben nincs folyamatos stresszes állapotban. Annak érdekében, hogy Ön a konyhában nyugodt körülmények között hozhassa ki magából a maximumot és közben még időt is megtakaríthasson, hasznos információkat gyűjtöttünk össze a legpraktikusabb konyhaeszközökre vonatkozóan, valamint remek tippekkel és trükkökkel is szolgálunk.

A fontosabb konyhaeszközökre vonatkozó tippjeink

A főzés nagyobb örömöt jelent, ha nem nehezítjük meg magunknak feleslegesen. Hogy könnyebb dolgunk legyen a konyhában, számos olyan konyhaeszköz között válogathatunk, melyek rengeteg munkát vesznek le a vállunkról. Most néhányat be is mutatunk Önnek.

Vízforraló

A vízforraló a konyha hősei közé tartozik. Hiszen használatával nem csak a teavizet melegítheti fel. Vízforralója akkor is rengeteg időt takarít meg, ha forró vízre van szükség a tészta vagy hasonlók kifőzéséhez. Mivel az ilyen készülékeket általában automatikus kikapcsolással látták el, melynek köszönhetően a forráspont elérése után automatikusan kikapcsolnak, közben nyugodtan foglalkozhat más dolgokkal is.

Kézi mixer és konyhagép

Ez a két készülék átveszi a fáradságos keverési és dagasztási munkát, illetve villámgyorsan tejszínhabot, süteménytésztát és még sok minden mást is elkészít. Míg a kézi mixer inkább egy normál igényekre szabott egyszerű változat, addig a multifunkcionális konyhagépeket elsősorban olyan igazi hobbicukrászoknak és -szakácsoknak tervezték, akiknek elegendő helyük van a konyhában. Használatukkal pl. zöldséget lehet szeletelni, reszelni vagy felkockázni.

Konyhai mérleg

Bizonyos mennyiségeket mérőpohár használatával is meg lehet határozni, egy konyhai mérleg azonban a hozzávalók pontos lemérésében és adagolásában lehet segítségünkre. A digitális konyhai mérlegek manapság már a hozzámérési funkciónak köszönhetően (Tara-funkció) az edény méretét is figyelembe veszik és levonják a teljes súlyból. Az edényt üresen a mérlegre tesszük, majd a modelltől függően megnyomunk például egy speciális gombot. Ezek után a megszokott módon tölthetjük bele a hozzávalókat.

Konyhai készülékek tisztítása

Annak érdekében, hogy a konyhai készülékek csíramentesen és hosszú időn keresztül kifogástalanul működjenek, tanácsos őket rendszeresen tisztítani. Az agresszív takarító- és tisztítószerek azonban megsérthetik a gépek kényes felületét, így tompává és kevésbé csillogóvá válhatnak. Szintén nem ajánlott durva szivacsot vagy kefét használni a konyhagépek tisztításához. Ehelyett inkább meleg vízzel és kímélő mosogatószerrel mossa le a levehető részeket. Zsíros szennyeződések esetén egy kis sütőport is használhat. A vízkőlerakódások vegyi anyagok nélkül, ecettel vagy citromsavval eltávolíthatók.

Ezekre a konyhai segédeszközökre biztosan szüksége van

Tanácstalan, hogy a sok konyhai segédeszköz közül melyiket válassza? Bemutatjuk Önnek azokat a konyhai segédeszközöket, melyek jelentősen megkönnyítik az ínycsiklandozó finomságok elkészítését.

Konyhakés

Egy éles éllel ellátott jó kés gyorsan felaprítja a szükséges hozzávalókat - legyen az hús, zöldség vagy kenyér. A különböző élelmiszerekhez azonban speciális késfajták dukálnak: így például a kenyérvágó kés olyan hosszú pengével rendelkezik, amely a hullámos csiszolásnak köszönhetően még a puhább kenyérbelsőt is tisztán és anélkül szeli fel, hogy az szétesne. A különböző funkcióknak megfelelően megtervezett késkészlet megkönnyíti a konyhai munkát. Az oldal alján egy kis ismertetőt is talál a különböző késfajtákra vonatkozóan.

Vágódeszkák

A vágódeszkák sem nélkülözhetők a konyhából, hiszen a hozzávalók szeletelésekor és aprításakor alátétként szolgálnak. Így a munkafelületnek is védelmet biztosít a megkarcolódás ellen. De melyiket érdemes választani: fából vagy műanyagból készült vágódeszkát? Mindkét anyag ugyanolyan higiénikus, ha megfelelően - legalább 60 °C-os forró vízzel - vannak megtisztítva. A műanyagból készült modellek esetében az alján lévő szilikonbevonat praktikus, hiszen így vágás közben nem mozdul el a a deszka.

Serpenyőlapát

Serpenyőlapáttal gyerekjáték az étel megkeverése és megfordítása. Ezt az eszközt főként - ahogy a neve is mutatja - serpenyőben használjuk. Fontos, hogy hőálló legyen. A tapadásmentes bevonatú serpenyők esetén arra is ügyelni kell, hogy ne sértse fel őket a serpenyőlapát. Ezért például a nemesacélból vagy bambuszból készült stabil markolattal és puha műanyagfejjel ellátott serpenyő lapátok a legmegfelelőbbek.

Főzőkanál

A főzőkanál egy olyan titkos konyhai hős, amely megkeveri a fazékban vagy a serpenyőben a levest, a szószokat, a főzeléket és hasonlókat. Az ergonomikus markolatú és hosszabb nyelű változat (általában körülbelül harminc centiméter) keverés közben sokkal kényelmesebben tartható a kézben, mint egy hagyományos evőkanál. Ezen kívül véletlenül sem csúszik bele az ételbe.

Merőkanál

A merőkanalat a többi konyhai segédeszközzel szemben a legtöbbször főzés után használjuk. Akkor, amikor mártást vagy levest szeretnénk adagolni, ki- vagy áttölteni. A merőkanálnak néhány étel elkészítésekor is jó hasznát vehetjük, például a folyós palacsintatészta serpenyőbe töltésekor.

Szűrő

A szűrőknek többféle funkciója van. Tésztaszűrőre akkor van szükség, ha a főzés után megmaradt forró vizet szeretnénk kiönteni. De a saláta, gyümölcs és zöldség is leöblíthető egy ilyen durva szűrő segítségével. A nagyon finom szemű szűrőkben pl. a levest is átpasszírozhatjuk.

Praktikus fortélyok a konyhában

Ki ne szeretne a konyhában néhány egyszerű fortély segítségével időt spórolni és trükközni? Néhány csellel Ön is megkönnyítheti a főzést, próbálja ki "fortélyainkat" Ön is!

1. Úgy akadályozhatja meg, hogy kifusson az étel, hogy egy fakanalat tesz keresztben a fazékra.

2. Kreatív tükörtojást készíthet, ha egy (fémből készült!) kekszkiszúrót a serpenyőbe helyez és abban készíti el a tojást.

3. Hogy szebb tortaszeleteket vághasson, szeletelés előtt tartsa a tortavágó kést rövid ideig forró víz alá.

4. A makacs befőttesüvegeket üvegnyitóval is kinyithatja. Emelje meg a fedelet, míg egy "pukkanó" hangot nem hall.

5. A rántottát 45 másodperc alatt elkészítheti mikrohullámú sütőben. Sütés előtt a tojást habarja el egy csészében.

Kiváló minőségű kések

Aki sokat főz, az tudja, hogy a kiváló minőségű kések nem nélkülözhetők a finom fogások sikeres elkészítésekor. Mert aki rossz pengével bajlódik, az nem csak kevésbé precízen és gyorsan dolgozik, hanem gyakran mellé is vág. Hozzávalótól és előnyben részesített munkamódszertől függően különböző késtípusok és pengefajták léteznek. De mi jellemzi a minőségi késeket? Elmagyarázzuk Önnek, hogy mire érdemes odafigyelnie.

1. Csúcsminőségű pengeacél

 • 1.4116 „X50CrMoV15“ speciális pengeacélból készült penge, mely egyenlő arányban tartalmaz krómot és szenet.
 • Exkluzív minőségi termék kb. 56 HRC keménységű pengével - tartós élességet, korrózióállóságot és hosszú élettartamot garantál.

2. Kúposra köszörült penge

 • Egy több lépcsőből álló köszörülési folyamat révén kapja meg a késpenge optimális profilját és ez garantálja hosszan tartó élességét.
 • Élesség és vágásteljesítmény szempontjából a kés révén jelentősen túlteljesíti a vonatkozó DIN-szabvány követelményeit.

3. Ujjvédő a kés nyelén

 • A kés nyele és a penge közötti átmenetet úgy alakították ki, hogy védje a kezet.
 • Az ujjvédő biztonságról gondoskodik vágás közben.
 • A vágás közbeni egyensúly szintén garantált.

4. Ergonomikus, üreges nyelű markolat

 • A markolat és a penge külön-külön történő gyártásának köszönhetően a kiváló minőségű és fugamentes kialakítás nem engedi rátapadni a szennyeződést.
 • A nehezebb üreges nyél kellemesen és biztosan illeszkedik a kézbe.

Tanácsadó: a kések rövid bemutatása

Univerzális kés

Ez a kés a nélkülözhetetlen konyhai segédeszközök közé tartozik. Használatával felszeletelhetők és meghámozhatók például a zöldségek és a gyümölcsök. Kisebb húsdarabok felvágáshoz is kiválóan alkalmasak. Az univerzális késeknek általában egy körülbelül 9-15 cm hosszúságú keskeny pengéjük van: minél hosszabb a penge, annál több mindenhez használható a kés. A rövidebb kések viszont kézreállóbbak és könnyebben mozgathatók.

Kenyérvágó kés

A kenyérvágó késeket hullámosra csiszolt hosszú és erős pengéje révén fűrészfogú késnek is hívják. A pengében található durvább barázdák egyrészt arról gondoskodnak, hogy még a kemény kenyérhéjat is el lehessen vágni. Másrészt így a nagyon puha kenyérbelső is felszelhető vékony szeletekre anélkül, hogy összenyomódna vagy szétesne. Mindemellett még a paradicsom és a szaftos vasárnapi sült is könnyen felvágható a kenyérvágó késsel.

Séfkés

A séfkés - amelyet szakácskésnek is hívnak - szintén univerzálisan használható a konyhában. Az ilyen kés egy csúcsosan összefutó, mindkét oldalon simára köszörült pengével rendelkezik. Ez a penge szélesebb, mint az univerzális késé és általában 12-26 cm hosszú. A séfkés hús, hal és zöldség felszeléséhez és feldarabolásához, valamint fűszernövények és vöröshagyma aprításához ideális. Ennek köszönhetően egy (hobbi)szakács sem nélkülözheti.

Anyagismertető: a fa, a nemesacél és társai a konyhában

Hogy egy fogás sikerül-e, az többek között a konyhaeszközök megválasztásától is függ. Ebben fontos szerepet játszik az anyag, amely a különböző felhasználási célokat figyelembe véve lehet jobban vagy kevésbé alkalmas. Itt olyan anyagokra vonatkozó információkat talál, amelyekre bátran hagyatkozhat a konyhában.

Fa

A fa ellenálló, erős és a konyhában számos területen használható. A fából készült konyhaeszközök kiválasztásakor fontos szempont, hogy a fa káros anyagoktól mentes és élelmiszeripari minőségű legyen. A kezeletlen fát célszerű karbantartás céljából rendszeresen beolajozni. Ehhez olyan semleges étolajat is használhat, mint a napraforgóolaj. Ezen kívül arra is ügyeljen, hogy a fa tisztítás után alaposan megszáradhasson. A fa mosogatógépben általában nem tisztítható.

Nemesacél

Valószínűleg a legtöbb hazai konyhában található legalább egy nemesacélból készült konyhai eszköz vagy kiegészítő. Hiszen ez az anyag hosszú élettartamú, hőálló, könnyen tisztítható, ezüstös felületével pedig egyszerűen jól mutat. Gyakran kombinálják más anyagokkal: főzőkanalak, serpenyőlapátok és hasonlók esetében például előszeretettel használnak fel hozzájuk szilikont is. Így az eszközök egyszerre stabilak is, a fazekakat és serpenyőket pedig kímélik.

Szilikon

Ez az egyszerű és könnyen kezelhető anyag, a szilikon, egyre népszerűbbé válik a konyhában. Mivel hőálló és a hőmérsékleti ingadozásoknak is gond nélkül ellenáll, sokoldalúan használható főzéshez és sütéshez. Puha felülete nem csak kíméli a tapadásmentes bevonatokat, hanem arról is gondoskodik, hogy alig maradjon benne tészta- vagy egyéb hozzávaló-maradvány. Ezért manapság szinte már csak szilikonból készülnek a sütőformák.

Üveg

Noha az üveg a mechanikus behatásokra érzékenyen reagál, számos egyéb más előnyös tulajdonsággal rendelkezik: egyrészt ez az anyag rendkívül hőálló és kiváló hővezető. Ezért például felfújtformák előállításához kiválóan alkalmas. Másrészt remekül mutat, ezért ezek a formák akár tálaláshoz is használhatók. Higiénia szempontjából is előnyös: sima felületén nem telepednek meg a baktériumok és nagyon könnyen tisztítható.

Lakberendezési ötletek a konyhába és az étkezőbe

Konyhai inspirációk

Konyhai eszközök a tchibo.hu oldalon

 • Nicer Dicer Quick
7 995Ft
6 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 6 995 Ft
-12 %
Nicer Dicer Quick
7 995Ft
6 995Ft
Gofrisütő, virág alakú gofrik készítéséhez
11 995Ft
 • Vezeték nélküli multifunkcionális aprító
12 995Ft
10 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 10 995 Ft
-15 %
Vezeték nélküli multifunkcionális aprító
12 995Ft
10 995Ft
Tejeskávé csésze
5 495Ft
 • Elektromos tejhabosító, fekete
Elektromos tejhabosító meleg és hideg tejhab készítéséhez - egyszerűen, gombnyomásra
14 995Ft
Gyorsnézet
Elektromos tejhabosító, fekete
Elektromos tejhabosító meleg és hideg tejhab készítéséhez - egyszerűen, gombnyomásra
14 995Ft
Vágódeszka
19 995Ft
 • Fűszerszűrő
5 995Ft
4 795Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 795 Ft
-20 %
Fűszerszűrő
5 995Ft
4 795Ft
 • 2 zománcozott piknikbögre fedéllel szettben
7 495Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-46 %
2 zománcozott piknikbögre fedéllel szettben
7 495Ft
3 995Ft
Sajnos már elfogyott
To-go joghurtos pohár
3 795Ft
Sajnos már elfogyott
 • 2 nemesacél szűrő szettben, fa markolattal
7 995Ft
6 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 6 995 Ft
-12 %
2 nemesacél szűrő szettben, fa markolattal
7 995Ft
6 995Ft
Felvágottároló edény
6 995Ft
Bambusz fűszertartó
4 995Ft
 • Porcelán bögre, virágos, 400ml
4 995Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-20 %
Porcelán bögre, virágos, 400ml
4 995Ft
3 995Ft
Gyerekpohár készlet
3 995Ft
 • Mini fóliahegesztő készülék, akkus
8 995Ft
5 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 5 995 Ft
-33 %
Mini fóliahegesztő készülék, akkus
8 995Ft
5 995Ft
 • 2 kerámia tál, világoskék/fehér, 15cm
7 995Ft
3 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 495 Ft
-56 %
2 kerámia tál, világoskék/fehér, 15cm
7 995Ft
3 495Ft
 • 2 az 1-ben porcelán mozsár és citrusprés
11 995Ft
7 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 7 995 Ft
-33 %
2 az 1-ben porcelán mozsár és citrusprés
11 995Ft
7 995Ft
 • 2 mérőpohár, 150/600 ml
4 995Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 495 Ft
-20 %
2 mérőpohár, 150/600 ml
4 995Ft
3 995Ft
 • Elektromos tejhabosító, barackszín
Elektromos tejhabosító meleg és hideg tejhab készítéséhez - egyszerűen, gombnyomásra
14 995Ft
Gyorsnézet
Elektromos tejhabosító, barackszín
Elektromos tejhabosító meleg és hideg tejhab készítéséhez - egyszerűen, gombnyomásra
14 995Ft
 • Frissentartó doboz fűszernövényekhez
5 495Ft
4 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 995 Ft
-9 %
Frissentartó doboz fűszernövényekhez
5 495Ft
4 995Ft
 • Emeletes szervírozó állvány, ezüst
7 495Ft
4 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 995 Ft
-33 %
Emeletes szervírozó állvány, ezüst
7 495Ft
4 995Ft
 • 2 kerámia tál szettben, sárga/világoszöld, 600 ml
6 495Ft
4 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-23 %
2 kerámia tál szettben, sárga/világoszöld, 600 ml
6 495Ft
4 995Ft
Összehajtható salátástál
5 995Ft
 • Cold Brew készítő »BrewJar«
Pohár szűrőbetéttel és csavaros kupakkal a cold brew kávé készítéséhez
13 995Ft
Gyorsnézet
Cold Brew készítő »BrewJar«
Pohár szűrőbetéttel és csavaros kupakkal a cold brew kávé készítéséhez
13 995Ft
 • Porcelán filteres kávéfőző
 • Porcelán filteres kávéskanna, sárga
 • Porcelán filteres kávéfőző, rózsaszín
Porcelán kanna rozsdamentes acélból készült tartós filterrel
9 995Ft
6 996Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 6 996 Ft
-30 %
Porcelán filteres kávéskanna, sárga
Porcelán filteres kávéfőző, rózsaszín
Porcelán filteres kávéfőző
Kiváló minőségű kerámia kanna rozsdamentes acélból készült tartós filterrelPorcelán kanna rozsdamentes acélból készült tartós filterrelPorcelán kanna rozsdamentes acélból készült tartós filterrel
12 995Ft
9 995Ft
9 995Ft
6 996Ft
Sajnos már elfogyottSajnos már elfogyott
Univerzális hámozó
3 295Ft
4 hőálló üveg tálka
6 495Ft
1 ...