Brazília, a kávé országa

Brazília! A szó hallatán végtelen strandok, esőerdő, a Copacabana, a riói karnevál és a Caipirinha jut eszünkbe. De tudta, hogy Dél-Amerika legnagyobb országa egyben a világ legnagyobb kávétermesztője is? 
Elmeséljük, mitől az a brazil kávé, ami.

A kísértés virágai,
avagy hogyan került a kávé Brazíliába

1727. Mivel Brazília is ki szeretné venni a részét az egyre népszerűbb kereskedelmi áru, a kávé forgalmából, viszont nincsenek kávécserjéi, Francisco de Mello Palheta ezredest Francia Guyana-ra küldik, hogy onnan a hőn áhított kávémagot az országba csempéssze. Az ezredes tisztában van a kockázattal: aki a szomszédos országból kávét visz ki, az a halállal packázik.

Don Francisco azonban ravasz: elcsábítja a guayanai kormányzó nejét, és kér tőle néhányat az értékes gyümölcsből. Szerelmi szolgálataiért cserébe az asszony a búcsúzáskor egy hatalmas virágcsokrot nyújt át neki. Ebben bújtak meg az oly nagyon vágyott kávémagok.

Így már semmi akadálya, hogy Brazília is bekapcsolódjon a kávékereskedelembe ...

Cafes Do Brasil - Brazíliából a világ minden szegletébe

Brazília felemelkedése vezető kávétermelővé a portugál gyarmatosítás korában kezdődik. A XIX. század elején a kávé egyre népszerűbb Európában, és számos társadalmi réteg divatos itala. A kávébab iránti kereslet nő, a kereskedelem gyorsan növekszik.

Brazília délkeleti részének ideális éghajlata kedvez a nagyszabású kávétermesztésnek, és Brazília hamarosan több kávét exportál, mint bármely más ország. 1830 körül a legnagyobb ültetvények a Paraíba-völgyben találhatók, São Paulo és Rio de Janeiro között.

A kis tengerparti város, Paraty, a legközelebbi kikötőként, az értékes kávébab virágzó átrakóhelye lesz - a nyugalmas gyarmati városkából a kávé hajókon jut el Európába és szerte a világba. Csak a vasúti közlekedés São Paulo és Rio de Janeiro közötti kiépítésével, a XIX. század második felétől szállítják a kávét a két nagy kikötővárosból.

És mi a helyzet ma? Ugyan időközben Vietnam több kávét exportál, mint Brazília, a dél-amerikai ország továbbra is a legnagyobb kávétermesztő a világon.

Világbajnok kávétermesztő

2,7 millió tonna nyerskávéval Dél-Amerika legnagyobb országa vitathatatlanul a kávétermesztő ország éllovasa: a világ nyerskávé szükségletének csaknem egyharmada innen származik. A második helyen Vietnam áll, 1,6 millió tonnával.

Brazília napjainkban több mint 2,4 millió hektáron termeszt kávét, főként a kiváló minőségű arabica fajtát. Brazília kávéültetvényei összesen körülbelül Szicília méretét teszik ki, és túlnyomórészt az ország mérsékelt éghajlatú, délkeleti részében terülnek el, mindenek előtt Minas Gerais és São Paulo államban.

Egyébként: Brazília nemcsak kávétermesztőként áll az élen. Kevés olyan nemzet van, mely több kávét fogyaszt, mint a brazilok, így a megtermelt kávé nagy része az országban marad. Brazília részesedése a világ kávéfogyasztásából 13% - ennél több kávét csak az USA-ban isznak. A fejenkénti fogyasztás terén azonban egy másik ország vezeti a listát: Finnország. A finnek évente több, mint 11 kg kávét isznak meg fejenként, ami csaknem a duplája a brazilok fogyasztásának.

Cafezinho: a kis fekete

A brazilok szeretik a kávét, különösen a „Cafezinho”-t. A kis adag erős kávét a kávébárokban többnyire gyorsan, állva és azon forrón hörpintik fel - természetesen tej nélkül. A Cafezinho ugyanúgy Brazíliához tartozik, mint a Cachaça vagy a Caipirinha, és csaknem minden sarkon találkozhatunk vele.

A brazil Cafezinho-hagyományról az író, Stefan Zweig, már 1941-ben írt „Brazília. A jövő országa” című könyvében:

„Ha az ember ellátogat valakihez, akkor a nap minden órájában kávéval kínálják - az isteni, fekete kávé kis csészékben itt magától értetődő dolog. Nem úgy isszák, ahogy nálunk - helyesebben nem is isszák, hanem egyetlen határozott mozdulattal felhajtják, mint egy likőrt. Olyan forrón, amire itthon azt mondanánk, hogy a kutya is vonyítva menekülne tőle, ha pár csepp rá cseppenne.”
Cafezinho

Fenntartható és fair kávétermesztés Brazíliában

Brazíliában úgy 685.000 hektáron termesztenek tanúsítottan fair kávét - ez Brazília kávétermesztő területeinek több, mint egyharmadát teszi ki. 83.700 tonna fairtrade kávéval Brazília a 2. helyen áll Kolumbia mögött a fairtrade kávét termesztő országok között.

A Tchibo-nál tanúsítvánnyal rendelkező fenntartható termelésből származó brazil kávék közül válogathat. Ilyenek a Rainforest Alliance által tanúsított "Brazil Mild" Privat Kaffee és a Cafissimo "Espresso Brasil Beleza".