Fehér ruházat: helyes kombinálás, helyes ápolás

Fehér ruházat: helyes kombinálás, helyes ápolás

A fehér színt nem alap nélkül hozzák a ruhatervezők újra meg újra divatba. A „színtelen” szín ugyanis időtlen szépségű, és hihetetlenül sokoldalúan szerepeltethető a legkülönfélébb összeállításokban. Tetőtől talpig fehérben Ön is a figyelem középpontjába fog kerülni. De társíthatja a fehéret - a klasszikus „társ”, a fekete üdítő alternatívájaként - más színekkel is. Megmutatjuk Önnek hogyan, és azt is, mire kell még figyelnie a fehér ruhák esetében.

Mire ügyeljen a fehér ruháknál

Styling tippeket és a helyes ápolásra vonatkozó tudnivalókat gyűjtöttünk Önnek csokorba, hogy megjelenése fehérben mindig tökéletes legyen.

Így kombinálja a fehér ruhákat

Alapszabály: nem minden fehér egyforma. Különböző árnyalatok vannak, és különösen a tiszta fehér képez erős kontrasztot a természetes bőr- és hajszínekkel, valamint a más színű ruhadarabokkal. Ezért könnyebben kombinálhatók az úgynevezett „off white” színárnyalatok, vagyis az alig észrevehető kékes, szürkés vagy bézses árnyalatot tartalmazó törtfehérek. A lehetőségek szinte korlátlanok: rendkívül modern hatást kelt például a fekete-fehér vagy a szürke-fehér öltözék.

Ennek hallatán Önnek azonnal a klasszikus, fehér felsőrészes kombináció ugrik be? Nyugodtan cserélje fel a sorrendet, és viselje a fehéret alul! Púderes pasztellszínekkel párosítva ellenben finom, romantikus megjelenést varázsolhat. A fehér kékkel vagy pirossal kombinálva tengeri jelleget kölcsönöz. A teljes egészében fehér öltözet már valamivel nehezebb falat, mert könnyen kövéríthet. A legjobb, ha különféle, változatosságot sugalló anyagokat használ – pl. farmer sifonnal. Vagy viseljen hozzá kontrasztos fekete vagy élénk színű cipőt és kiegészítőket.
Így kombinálja a fehér ruhákat
A megfelelő alsónemű kiválasztása

A megfelelő alsónemű kiválasztása

A világos és lágy anyagok alatt könnyen kirajzolódik az alsó vagy a melltartó. Fehér öltözék esetén ezért tabunak számít a sötét alsónemű, pl. a fekete, szürke vagy kék. A nyomott vagy anyagában mintás - bármilyen visszafogott is legyen - alsónemű szintén tiltólistás. Kivéve, ha ezzel a kombinációval tudatosan egyedi ízlését szeretné kifejezni ... De aki azt hiszi, hogy a fehér ruha alá jó választás a fehér alsónemű - téved.

Az alsónemű ugyanis nem akkor láthatatlan a ruha alatt, ha a színe a ruha színével azonos, hanem ha a bőrszínünkhöz hasonló. Ezek rendszerint a nude színek – de a piros lágy árnyalatai, mint a rózsaszín vagy barack szintén szóba jöhetnek. Fontos továbbá, hogy különösen a szorosan a testre simuló fehér ruhák esetében el kell felejteni a csipkés vagy hímzett fehérneműt. Alapszabály: minél egyszerűbb, annál jobb. Erre a célra tökéletesen alkalmas és ráadásul még rendkívül kényelmes is: a varrás nélküli fehérnemű.

Hogyan mossuk a fehér ruhákat?

Így mossa fehér ruháit

A fehér ruha csodálatosan tiszta és friss hatást kelt – viszont nagyon hajlamos a csúnya elszíneződésekre. Ezért fontos, hogy a fehér ruhákat a színesektől, de még az erősen szennyezett ruhadaraboktól is elkülönítve mossa. Sajnos, többszöri mosás után még a mindig külön mosott fehér ruhák is megszürkülhetnek. Ennek oka többnyire a kevésbé jó minőségű vagy túl kevés mosószer, mely ugyan kioldja a ruhából a szennyeződést, de nem tartja a mosóvízben.

Az eredmény: apró szennyeződés-részecskék, melyek ismét lerakódnak a textilszálakon, és egy idő után annyira odatapadnak, hogy már csak igen nehezen távolíthatók el. Ennek megelőzése érdekében a fehér ruhákat lehetőleg jó minőségű mosóporral mossa, a csomagoláson található adagolási utasítások szerint. Az elszíneződések ellen a leghatékonyabbak az összetevői között található tenzidek és enzimek. Ezeken kívül többnyire fehérítőszereket és fluoreszkáló adalékokat is tartalmaz, melyek optikai világosítóként hatnak.
Így mossa fehér ruháit
Ha napozókrém kerül a fehér ruhára

Ha napozókrém kerül a fehér ruhára

Fehér ruhát akkor hordunk a legszívesebben, amikor süt a nap és igazán meleg van. Sajnos olyankor igen nagy az UVA- és UVB-sugárzás, így bőrünknek extra védelemre van szüksége, pl. árnyékban tartózkodás, fejfedő és magas faktorszámú napozókrém. Napozókrém használata esetén azonban sárga szegélyek és undok foltok keletkezhetnek, melyek még 60 fokos mosással is csak nehezen távolíthatók el. Ennek oka az olajban oldódó UVA-szűrő, mely gyakran elszínezi a textileket.

Tippjeink: Először kenje be magát napozókrémmel, hagyja alaposan beszívódni, és csak utána öltözzön fel (fehérbe). Ha mégis egy kis naptejfolt kerülne a ruhára, gyorsan távolítsa el egy textildarabbal, majd mossa ki mosogatószerrel, mint klasszikus zsíroldóval, vagy epeszappannal. Foltok esetén szintén ajánlott a folttisztító só és a sütőpor: nedvesítse be a foltot, szórja rá a sót vagy a sütőport, és hagyja kb. 30 percig hatni. Ezután mossa ki mosógépben, lehetőleg magas hőfokon.

Fehér öltözet „White Dinner”-hez

„White Dinner” alatt többnyire egy spontán, szabadban, nyilvános helyen töltött vacsorát értenek, melyen a résztvevők fehér ruhában jelennek meg. Az asztalokat, székeket és fehér asztalterítőket a vendégek maguk hozzák, az ételt szintén. A helyszínen aztán felállítanak egy hosszú, ünnepi asztalt, és a festői környezetben együtt vacsoráznak.

Az ötlet eredetileg Párizsból származik, ahol a ""Diner en blanc” szokása a 80-as évek végétől dívik. Akkoriban Francois Pasquier rendezett egy kerti partit, melyet helyszűke miatt a ""Bois de Boulogne” parkban tartottak meg. Ezt követően a fehér vacsora minden évben a legkedveltebb szabadtéri étkezéssé vált, mely azóta egyes európai városokban sok követőre talált és nagy népszerűségnek örvend.
Fehér öltözet „White Dinner”-hez

Több a tchibo.hu oldalon

Minőségi női ruházat és kiegészítők itt!

Minőségi női ruházat és kiegészítők itt!

A Női ruházat kategóriához
Gyönyörű alsóneműk és fürdőruhák hölgyeknek

Gyönyörű alsóneműk és fürdőruhák hölgyeknek

Az alsóneműk, fürdőruhák kategóriához