A megfelelő lámpa otthonába

Lámpa kisokos:
A megfelelő lámpa otthonába

A világítóeszközök és lámpák ma már sokkal többet jelentenek egyszerű fényforrásoknál: Stíluselemekként kiemelhetik a térhatást, vagy kontrasztot képezhetnek. A fényerőtől és a fényintenzitástól függően különböző hangulatokat teremthetnek. De hogyan választhatja ki a megfelelő lámpát és világítóeszközöket? Egy egyéni világítási terv segít Önnek minden lakótérbe megtalálni a megfelelő lámpákat. Így lakótereit teljes egészében igényeinek és kívánalmainak megfelelően alakíthatja ki. Lámpa kisokosunkból megtudhatja, mire kell ügyelni.

A különféle lámpatípusok

Lámpák számtalan különböző kivitelben kaphatók. Míg a mennyezeti és a függesztett lámpák feladata egy helyiséget teljes egészében a lehető legjobban bevilágítani, addig az asztali és fali lámpák csupán egy-egy részt emelnek ki optikailag. Az állólámpák ezzel szemben kiegészítő fényforrásként szolgálnak az alapvilágításhoz.

A lakrészhez illően felhasználhatók a lámpák úgy, hogy optimálisan hozzájáruljanak a helyiség funkciójához. A nappaliban található étkezőt például egy állítható magasságú függesztett lámpa emelheti ki. A kanapé sarkánál elhelyezett állólámpa közvetett fénye az otthonosság érzését nyújtja egy kellemes esti tévézéshez.

Különleges a fényigénye azoknak a helyiségeknek vagy részeknek, ahol odafigyelést igénylő munka folyik. Az íróasztali lámpák fényének iránya célzott, ezért kiválóan alkalmasak erre a célra. A hálószobában elhelyezett asztali lámpa első sorban a kényelmet szolgálja. Az éjjeli szekrényen elhelyezve megspórolja Önnek az utat a villanykapcsolóig, és célzott fényforrásként használható az ágynál. A színes és vidám mintákkal dekorált függesztett lámpáknak a legkisebbek örülnek, melyek ugyanakkor kiválóan bevilágítják a gyerekszobát.

LED-es, energiatakarékos lámpa vagy halogén lámpa?

Ha világítóeszközökről van szó, akkor LED-es, energiatakarékos és halogén lámpák közül választhatunk. De mi is jellemző az egyes világítóeszközökre? Mindhárom változat lényegesen kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos izzók, ennek ellenére vannak különbségek: A korszerű LED-es lámpák a legenergiahatékonyabbak. Akár 85% energiát is megtakaríthat velük, továbbá hosszú, 25.000 órát is elérő élettartamuk is az előnyeik közé tartozik. Az energiatakarékos lámpák ezzel szemben kb. 10.000 órát bírnak. 2.000 órás élettartamukkal a halogén lámpák környezeti hatása a legrosszabb.


A fenntarthatóság mellett az is döntő jelentőségű, hogy mennyi fényt adnak a lámpák. Ezt az értéket lumenben adják meg. Alapvető szabály: minél magasabb a lumenben megadott érték, annál világosabban világít a lámpa. Míg a halogén lámpák Wattonként 14-25 lument képesek produkálni, az energiatakarékos lámpák pedig 35-75 lument, addig a LED-es lámpák 80-150 lumenre is képesek. A LED egy további előnye: bekapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít. Az energiatakarékos lámpák esetében más a helyzet. A teljes fényerőt mindig kis késéssel érik el.

A helyiségek hangulatának meghatározása lámpákkal

Egy adott helyiség fényviszonyai közvetlen hatással vannak hangulatunkra. Ebben döntő szerepet játszik a világítóeszköz színhőmérséklete. A színhőmérséklet a sárgás melegtől a kékes hűvösig kelvinben adja meg a lámpák színintenzitását. Ha inkább meleg, vöröses fényt szeretne, akkor alacsony kelvin értéket válasszon. Jó munkahelyi légkör megteremtéséhez ellenben a sok kéket tartalmazó, magas kelvin értékű hideg fény alkalmas. Éles kontrasztokkal jó érzékelést és jobb koncentrációt biztosít. A megfelelő színű fény kiválasztásával tehát célzottan hozhat létre egy adott helyiségben inspiráló vagy ellazító hatású hangulatot.

A stílusirányzatok: a csillogótól az egyszerűig

  • Modern és időtálló
    Ha a tiszta és minden cikornyától mentes berendezést kedveli, akkor egy különleges dizájnelemektől mentes, modern lámpa a megfelelő stíluselem otthonához. Aki viszont a kicsit különlegesebb dolgokat szereti: a klasszikus stílus innovatív változatai gyakran különlegesebbek.
  • Ragyogó megjelenés
    Csillogás vagy fény? Ennél a stílusnál a legfontosabb, hogy minél feltűnőbb legyen. Ilyenek például a hatalmas csillárok vagy a tollas lámpák, melyek a tekintetet vonzó elemként inkább egyszerűbben berendezett helyiségekben teremtenek izgalmas kontrasztokat.
  • Skandináv egyszerűség
    Ha Önnek a természetes anyagok és a letisztult design a fontos, akkor ez a rendkívül eredeti hatást keltő stílus éppen Önnek való. A világos színekkel és letisztult dizájnnal kombinált világos fának köszönhetően a lámpák barátságos és megnyugtató hatást keltenek.
  • Ipari stílus
    Aki az egyszerűséget és a funkcionalitást kedveli, annak a legjobb választás a modern, ipari stílusban készült lámpa. Ennek a lakberendezési stílusnak a különleges báját a durva, gyakran kezeletlen felületek és a legkorszerűbb technika kontrasztja adja.

Válogasson különböző stílusú lámpáink között:

 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Asztali lámpa textilernyővel
Északi stílusú, tölgyfa hatású lámpa
12 995Ft
10 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Függőlámpa, fa
Bambuszhatású fából, üvegből készült belső ernyővel
24 995Ft
21 995Ft
Nemsokára újra elérhető
  • Állólámpa, fa
Északi stílusú, tölgyfa hatású állólámpa
29 995Ft
18 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • LED díszlámpa, fa talppal
Mutatós faváz fagyos hatású gömblámpával
11 995Ft
9 495Ft
 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • Asztali lámpa, fa talppal
Finom struktúrájú textilből készült lámpaernyő
17 995Ft
14 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Dekor lámpa, parafa
Extravagáns parafafoglalattal és filament izzóval
14 995Ft
12 995Ft
Nemsokára újra elérhető
  • LED-es függőlámpa, fekete, fém
Matt fekete dizájn sárgaréz színű elemekkel
29 995Ft
26 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • LED-es asztali lámpa, vékony fekete
Karcsú dizájn sárgarézszínű elemekkel
24 995Ft
17 995Ft
 
 
 
 
Nemsokára újra elérhető
  • LED-es mennyezeti lámpa, 3 karú fekete
Karcsú, matt fekete dizájn sárgarézszínű elemekkel
29 995Ft
26 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • LED-es asztali lámpa, gömb
Háromlábú lámpa fagyos hatású üvegből készült lámpagömbbel
14 995Ft
6 995Ft
Nemsokára újra elérhető
  • LED-es állólámpa, 3 spot
3 mozgatható spotlámpával
49 995Ft
39 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • LED-es függőlámpa, 4 spot, króm
3 matt fekete spotlámpával
31 995Ft
15 995Ft
 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
  • LED-es dísz asztali lámpa, üveg
Elegáns üveglámpa extravagáns tartórésszel
27 995Ft
24 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Asztali lámpa, üveg talppal
Elegáns szürke üvegtalppal
19 995Ft
17 995Ft
Sajnos már elfogyott
  • Függőlámpa, üveg gömb
Krómszínű elemekkel kiegészített fekete fémből
11 995Ft
9 495Ft
Nemsokára újra elérhető
  • LED-es állólámpa, 3 lábú
Fényszóró hatású, ezüstszínű spotlámpa
41 995Ft
34 995Ft

Még több a tchibo.hu oldalon