
Valentin-nap: ajándékötletek, szokások és receptek
Egy párkapcsolatban nincs szükség külön alkalomra szerelmünk bizonyításához – de tegye a kezét a szívére: azért mégiscsak szép, ha két ember tudatosan megünnepli szerelmét. Február 14-én az emberek világszerte igen különböző módokon ünneplik a Valentin-napot: a következőkben összegyűjtöttük Önnek a legszebb ajándékötleteket, szokásokat és recepteket.

Valentin-napi ajándékötletek
Az apró ajándékok fenntartják a barátságot – hát még a szerelmet! Az anyagi értéknél azonban fontosabb, hogy az ajándék kifejezze, mennyire ismeri és becsüli párját. Erre kiváló lehet a kedvenc rózsája, egy, a hétköznapokból hiányzó ruhadarab vagy egy saját készítésű ajándék. A mai rohanó világban egy kettesben töltött rövid utazás is nagy öröm.

Valentin-napi ajándékok férfiaknak
Egy szép, új kiegészítők, egy pár meleg kesztyű, egy puha sál: az ilyen és hasonló ruhadarabokra mondjuk, hogy „SOS ajándék” (zokni, ing, nyakkendő) - de tulajdonképpen miért is? Ha kedvesünknek éppen valamilyen új ruhadarabra van szükséges, akkor miért ne? A barátunknak vagy férjünknek szánt ajándék nyugodtan lehet kicsit praktikusabb. Ha azonban a fiókban hegyekben állnak a zoknik, akkor más Valentin-napi ajándékot célszerű keresni. Párjának kedvenc időtöltése a sport? Akkor lepje meg egy új, funkcionális ruházattal. A legjobb, ha már a február 14-ét megelőző hetekben feljegyzi magának, ha párja mellékesen megemlíti, hogy új futósapkára lenne szüksége, vagy nem találja a fülhallgatóját.
Valentin-napi ajándékok hölgyeknek
Sok nő számára fontos, hogy a Valentin-napot különleges hangulat lengje körül. Gondoskodjon romantikus hangulatról, ami a rohanó hétköznapokban meglehetősen ritka. A meghitt hangulat fokozásának igen egyszerű eszközei a szív alakú lakberendezési kiegészítők és dekorációs cikkek, valamint a hangulatos világítás. És ha ehhez még a megfelelő ajándék is járul, akkor kedvesünknek minden bizonnyal megdobogtatjuk a szívét. Hölgyek részére klasszikus Valentin-napi ajándék az ékszer, hiszen nagyon személyes és intim üzenetet hordoz. Aki ugyanis ékszert ajándékoz, azt fejezi ki ezzel, hogy milyen komoly és értékes számára a kapcsolat. Ez különösen érvényes a gyűrűre, ami ékszerként a végtelenséget szimbolizálja, így ajándékként az örök együttlét iránti vágyat tükrözi.

Ajándékötletek a kellemes otthonért
Akár stílusos lakáskiegészítők, akár elektronikai eszközök - ezek a Valentin-napi ajándékok kellemes otthoni pillanatokról gondoskodnak
Ékszerek Valentin-napra
Ragyogó ajándékötletek az ékszerek szerelmeseinek

Valentin-napi üdvözlet és programok
Az ajándéknak nem kell mindig valamilyen tárgynak lennie. Néhány kedves, szívből jövő szó mindent elmond arról, hogy mennyire fontos Önnek a kedvese. Találjon ki saját Valentin-napi jókívánságot vagy írjon egy kis Valentin-napi verset saját készítésű üdvözlőlapra. Ez különösen jó megoldás akkor, ha üzleti út vagy bármilyen más elfoglaltság miatt nem tölthetik együtt a február 14-ét. Ha ez szerencsére nem így alakul, akkor lepje meg szíve hölgyét vagy álmai hercegét egy közös programmal! Mit szólna például egy meghitt, esti filmnézéshez kedvenc filmjükkel vagy egy finom vacsorához?
3 tény a Valentin-napról
A Valentin-naphoz kapcsolódó egyik legnépszerűbb monda a III. században élt Római Szent Bálint olasz püspökhöz fűződik. A manapság a szerelmesek védőszentjeként tisztelt Szent Bálint akkoriban állítólag a keresztény szokás szerint adott össze párokat, annak ellenére, hogy ezzel megszegte a római császár törvényeit. Kertjéből virágokat ajándékozott az ifjú házasoknak, hogy házasságuk boldog legyen. Krisztus után 269. február 14-én felakasztották, száz évvel később pedig mártírként szentté avatták.
A Valentin-nap egyrészt tökéletes alkalom egy titkos szerelem kinyilvánítására. Másrészt a már hosszabb ideje együtt levő párok esetében szép alkalom arra, hogy összetartozásukat méltó módon megünnepeljék. Hiszen a hétköznapokban gyakran megfeledkezünk a szerelmi vallomásokról és figyelmességekről. A közös rituáléval és a vonzalom apró jeleivel a Valentin-nap meghitt változatosságot és együttlétet hoz a mindennapokba.
A Valentin-napnak számos országban erős szimbolikus értéke van. Magyarországon a szerelmesek virágokkal és más figyelmességekkel ajándékozzák meg egymást. Finnországban ellenben hagyomány meglepni a jó barátokat is. Japánban csak a nők ajándékoznak csokoládét. A férfiaknak március 14-én, az úgynevezett „Fehér napon” (White Day) nyílik alkalmuk ezt viszonozni fehér csokoládéval vagy ékszerrel.

Hogyan készítsünk origami szívet?
Az origami a papírhajtogatás japán művészete, és a nehézségi foktól függően összpontosítást és gyakorlatot igényel. Aki kedvesének Valentin-napra egy kis saját készítésű figyelmességet szeretne ajándékozni, annak jó választás lehet az origami szív, melyet még kezdők is könnyedén elkészíthetnek.
Tipp: A belsejébe apró, szerelmes üzeneteket rejthet, de a szív akár könyvjelzőnek is használható.
Tipp: A belsejébe apró, szerelmes üzeneteket rejthet, de a szív akár könyvjelzőnek is használható.

Tökéletes Valentin-napi ajándék:
saját készítésű, gyertyafényes vacsora
Csokiszívek, piros szerelmeslevelek és rózsaszirmok a párnán – párjának ez túl giccses? Van más módja is, hogy igazi örömet okozzon neki Valentin-napon. Egy otthoni romantikus, gyertyafényes vacsorával teljesen a saját ízlésük szerint ünnepelhetik a Valentin-napot.
A természet számtalan hozzávalót kínál a főzéshez, melyek nemcsak ízesítőként szolgálnak, de szerelmi serkentő hatásuk is van. Többségük serkenti az anyagcserét és a vérellátást, növelve ezzel az érzékenységet, és ezzel az érintések hatását. Így van ez például a gyömbér, a bazsalikom és a szerecsendió esetében is, a bennük található alkaloidok miatt. Az ásványi anyagokban gazdag hozzávalók, mint a méz, a fahéj, a chili és a vanília is serkentő hatású. Vagy próbálja ki desszertként az érzéki klasszikust: a csokoládéba mártott epret!
Egy kis kreativitással és kedvesének kedvencei ismeretében a vacsora igazán egyedi Valentin-napi ajándék lehet: világjárók számára például ötletes meglepetés, ha a menüt a kizárólag a következő úti cél ételeiből állítják össze. Ha viszont párja egy bizonyos filmműfajt vagy egy könyvsorozatot kedvel, azokban is gyakran találni inspirációt a főzéshez és a dekorációhoz. De akár színek, például kedvenc sportcsapatának színei is lehetnek az est mottója, ami izgalmas, új hozzávalókhoz vezethet. Ismeri például a lila burgonyát?
A Valentin-napi vacsorában nem a menü a legfontosabb, hanem a kellemes hangulatban együtt töltött idő. Ez azonban elég nehéz, ha Ön előtte órákat mérgelődött a házi készítésű szarvasgombás tésztával. Ha több fogást szeretne tálalni, akkor lehetőleg minél több olyan ételt tervezzen be, amit már előző nap el tud készíteni – például a levest vagy egy hideg desszertet. De biztos lehet benne, hogy párja egy egészen egyszerű ételtől is, mint amilyen a friss bagettel tálalt sajttál, jól fog lakni és boldog lesz.
Édes receptötletek Valentin-napra
Finom pralinék, puha muffinok és édes gyümölcsdesszertek – maga a mennyország. Összegyűjtöttünk Önnek néhány szuper receptet Valentin-napra, melyeket a leírás alapján gyorsan és egyszerűen elkészíthet.

Hozzávalók a sütikhez és a ganache-hoz
- 60 g puha margarin
- 110 g cukor
- 110 g barna cukor
- 1 ek. almapép (vagy 1 tojás)
- 235 ml növényi alapú tej (vagy tehéntej)
- 1 tk. bourbon-vanília paszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- 200 g liszt
- 80 g kakaópor
- 110 g tejszín
- 110 g félkeserű csokoládé, felaprítva
Elkészítés (20 darab)
1. Melegítse elő a sütőt 190°C-ra (alsó-felső sütés).
2. Egy nagy tálban keverje habosra a margarint és a kétféle cukrot. Adja hozzá az almapépet és keverje jól össze. Ezután öntse bele a tejet, a vaníliát a lisztet és a kakaóport, majd dolgozza sima tésztává.
3. Teáskanállal tegyen kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és körkörös mozdulatokkal lapítsa keksz alakúvá őket. Süsse 10-12 percig, amíg a tészta meg nem szilárdul. Rácsra téve hagyja kihűlni.
4. A ganache-hoz először forralja fel a tejszínt, azután öntse rá a felaprított csokoládéra. Keverje az egészet krémes masszává, majd hagyja kihűlni.
5. Tegyen egy kis ganache-t egy kekszre, majd tegyen rá egy másikat és kissé nyomja rá. Végül hagyja a krémet kissé megszilárdulni.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
2. Egy nagy tálban keverje habosra a margarint és a kétféle cukrot. Adja hozzá az almapépet és keverje jól össze. Ezután öntse bele a tejet, a vaníliát a lisztet és a kakaóport, majd dolgozza sima tésztává.
3. Teáskanállal tegyen kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és körkörös mozdulatokkal lapítsa keksz alakúvá őket. Süsse 10-12 percig, amíg a tészta meg nem szilárdul. Rácsra téve hagyja kihűlni.
4. A ganache-hoz először forralja fel a tejszínt, azután öntse rá a felaprított csokoládéra. Keverje az egészet krémes masszává, majd hagyja kihűlni.
5. Tegyen egy kis ganache-t egy kekszre, majd tegyen rá egy másikat és kissé nyomja rá. Végül hagyja a krémet kissé megszilárdulni.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)

Hozzávalók
- 1 kg eper (télen fagyasztott eper is jó)
- 1 üveg vodka (700 ml)
- kb. 400 ml víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tk. bourbon-vanília paszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- 200-300 g cukor
Elkészítés
1. Mossa meg az epret, csumázza ki és aprítsa fel. Tegye egy nagy lábosba. Adjon hozzá kb. 400 ml vizet. Attól függően, hogy milyen édes az eper, adjon hozzá cukrot. Adja hozzá a vaníliapasztát és a vaníliás cukrot. Forralja fel, és hagyja jó 10 percig gyöngyözni. Ezután alaposan pürésítse az egészet.
2. Öntse bele a vodkát, keverje jól össze és hagyja egy éjszakán át állni. Utána töltse üvegekbe.
Az epres pálinka kb. két hétig tartható el a hűtőben.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
2. Öntse bele a vodkát, keverje jól össze és hagyja egy éjszakán át állni. Utána töltse üvegekbe.
Az epres pálinka kb. két hétig tartható el a hűtőben.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)

Hozzávalók 12 muffinhoz
- 100 g kis sós perec
- 280 g liszt
- 120 g cukor
- 250 ml tej vagy szójatej
- 6 ek. olaj
- 2 tk. szentjánoskenyérmag liszt, hozzá két tojás vagy 2 ek. szójatej
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 3 tk. sütőpor
- 1 tk. bourbon-vanília paszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- Nutella vagy más mogyorókrém
Elkészítés
1. Melegítse elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
2. A Nutella kivételével alaposan keverje össze a muffin hozzávalóit.
3. Egy 12-es muffinformát béleljen ki csinos kis papírkapszlikkal, és töltse meg félig a tésztával. Két kiskanál segítségével minden adag tetejére tegyen egy darab Nutellát. Majd még egy kis tészta következik, hogy a forma kb. a 3/4-éig legyen.
4. Tegye a sütőbe és süsse a kb. 20 percig. Hagyja kihűlni, csepegtessen rá egy kis mogyorókrémet és díszítse egy kis sós pereccel.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)
2. A Nutella kivételével alaposan keverje össze a muffin hozzávalóit.
3. Egy 12-es muffinformát béleljen ki csinos kis papírkapszlikkal, és töltse meg félig a tésztával. Két kiskanál segítségével minden adag tetejére tegyen egy darab Nutellát. Majd még egy kis tészta következik, hogy a forma kb. a 3/4-éig legyen.
4. Tegye a sütőbe és süsse a kb. 20 percig. Hagyja kihűlni, csepegtessen rá egy kis mogyorókrémet és díszítse egy kis sós pereccel.
© Jana Nörenberg, Hamburg (http://www.nom-noms.de)

Hozzávalók a habcsókhoz és a málnakrémhez. Kb. 15 darab lesz belőle
- 60 g mandula
- 90 g porcukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 tojásfehérje (nagy)
- 1 csipet só
- 20 g cukor
- 80 g puha vaj
- 40 g málna
- 40 ml málnaszirup
Elkészítés
1. Terítsen egy sütőlemezre szilikon sütőlapot. A habcsókhoz hámozza meg a mandulát (lásd a tippet) és őrölje finomra. A porcukorral őrölje meg ismét, majd keverje hozzá a sütőport.
2. A tojásfehérjét a sóval verje habossá. Szitálja bele a cukrot és verje keményre a tojásfehérjét. Fakanállal keverje hozzá a mandulás keveréket.
3. A masszát töltse sima csőrrel ellátott habzsákba. Nyomjon masszát a szilikon sütőlap mind a 30 mintájába. Meleg helyen hagyja 30 percig pihenni. Melegítse elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés: 130°C), majd süsse a macaronokat (a középső rácson) 12-15 percig. Hagyja a sütőlapon kihűlni.
4. A málnakrémhez keverje krémesre a vajat. A málnát a sziruppal együtt pürésítse, majd adja kanalanként a vajhoz. Ragasszon össze két-két macaront a krémmel, és tegye 2 órára hideg helyre. Díszítse a tetejüket tetszés szerint vékony csoki- vagy cukormázcsíkokkal.
TIPP: Hogyan hámozzuk meg a mandulát?
Tegye a mandulát kb. 2 percre forrásban levő vízbe, majd szűrje le. Ezután a mandulát már egyszerűen kézzel kinyomkodhatja a héjából. Darálás előtt hagyja megszáradni – ha lehet a sütőben vagy a fűtőtesten.
2. A tojásfehérjét a sóval verje habossá. Szitálja bele a cukrot és verje keményre a tojásfehérjét. Fakanállal keverje hozzá a mandulás keveréket.
3. A masszát töltse sima csőrrel ellátott habzsákba. Nyomjon masszát a szilikon sütőlap mind a 30 mintájába. Meleg helyen hagyja 30 percig pihenni. Melegítse elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés: 130°C), majd süsse a macaronokat (a középső rácson) 12-15 percig. Hagyja a sütőlapon kihűlni.
4. A málnakrémhez keverje krémesre a vajat. A málnát a sziruppal együtt pürésítse, majd adja kanalanként a vajhoz. Ragasszon össze két-két macaront a krémmel, és tegye 2 órára hideg helyre. Díszítse a tetejüket tetszés szerint vékony csoki- vagy cukormázcsíkokkal.
TIPP: Hogyan hámozzuk meg a mandulát?
Tegye a mandulát kb. 2 percre forrásban levő vízbe, majd szűrje le. Ezután a mandulát már egyszerűen kézzel kinyomkodhatja a héjából. Darálás előtt hagyja megszáradni – ha lehet a sütőben vagy a fűtőtesten.

Hozzávalók kb. 12 darabhoz
- 250 g piros ribizli
- 200 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 50 g őrölt mogyoró
- 3 tojás
- 100 g puha vaj
- 170 g cukor
- 2 ek. cukor a díszítéshez
- 1 cs. vaníliás cukor
- 150 g joghurt
- 1 ek. citromlé
Elkészítés
1. Melegítse elő a sütőt 180°C-ra (légkeverés: 160°C). Mossa meg a ribizlit. 12 kis fürtöt tegyen félre a díszítéshez. A többi ribizlit egy villával óvatosan szedje le a fürtökről, és konyhai papírtörlőn szárítsa le.
2. Keverje össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval. Válassza szét a tojásokat, és a fehérjét tegye félre. A vajat 100 g cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal keverje habosra. Keverje hozzá a joghurtot. Adja hozzá a lisztes keveréket és az egészet keverje össze alaposan. Lazán forgassa bele a ribizlit.
3. Adagolja a tésztát a formákba. Süsse 20 percig a sütő középső rácsán. Közben 2 tojásfehérjét verjen kemény habbá 70 g cukorral. A sütőt vegye vissza 150°C-ra (légkeverés: 130°C). A tojáshabot ossza el a muffinok tetején, és süsse további 10 percig, míg a tojáshab enyhén barna színt kap. Vegye ki a muffinokat a sütőből, és hagyja kihűlni. Óvatosan vegye ki a formából.
4. A díszítéshez félretett ribizlifürtöket mártsa citromlébe, majd forgassa bele 2 ek. cukorba, és díszítse velük a muffinokat.
TIPP: Mandularajongók a lisztet a mogyoró helyett 50 g őrölt mandulával keverjék össze, a vaníliás cukor helyett pedig használjanak 1 csepp keserűmandula olajat. Friss ribizli helyett használhat mélyfagyasztottat is.
VÁLTOZAT: Ribizlis-kókuszos muffin habcsók koronával
200 g piros ribizlit mosson meg és itasson szárazra. 200 g lisztet keverjen el 2 tk. sütőporral és 50 g kókuszreszelékkel. 3 tojást válasszon szét, 100 g puha vajat keverjen simára 100 g cukorral, 1 ek. zöldcitromlével, 1 ek. kókuszlikőrrel (tetszés szerint) és 150 g joghurttal. Keverje hozzá lazán a lisztes keveréket. Forgassa bele a ribizlit. Adagolja a tésztát a muffinformákba. Süsse a sütőben 175 °C-on (a középső rácson, légkeverésen 160 °C-on) 20 percig. 2 tojásfehérjét verjen kemény habbá 100 g cukorral. A tojáshabot ossza el lazán a muffinokon. Süsse a sütőben 150 °C-on (a középső rácson, légkeverésen 130 °C-on) még 10 percig, míg a tojáshab enyhe barna színt kap. Vegye ki a muffinokat a sütőből, hagyja kissé kihűlni és óvatosan vegye ki őket a mélyedésekből.
2. Keverje össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval. Válassza szét a tojásokat, és a fehérjét tegye félre. A vajat 100 g cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal keverje habosra. Keverje hozzá a joghurtot. Adja hozzá a lisztes keveréket és az egészet keverje össze alaposan. Lazán forgassa bele a ribizlit.
3. Adagolja a tésztát a formákba. Süsse 20 percig a sütő középső rácsán. Közben 2 tojásfehérjét verjen kemény habbá 70 g cukorral. A sütőt vegye vissza 150°C-ra (légkeverés: 130°C). A tojáshabot ossza el a muffinok tetején, és süsse további 10 percig, míg a tojáshab enyhén barna színt kap. Vegye ki a muffinokat a sütőből, és hagyja kihűlni. Óvatosan vegye ki a formából.
4. A díszítéshez félretett ribizlifürtöket mártsa citromlébe, majd forgassa bele 2 ek. cukorba, és díszítse velük a muffinokat.
TIPP: Mandularajongók a lisztet a mogyoró helyett 50 g őrölt mandulával keverjék össze, a vaníliás cukor helyett pedig használjanak 1 csepp keserűmandula olajat. Friss ribizli helyett használhat mélyfagyasztottat is.
VÁLTOZAT: Ribizlis-kókuszos muffin habcsók koronával
200 g piros ribizlit mosson meg és itasson szárazra. 200 g lisztet keverjen el 2 tk. sütőporral és 50 g kókuszreszelékkel. 3 tojást válasszon szét, 100 g puha vajat keverjen simára 100 g cukorral, 1 ek. zöldcitromlével, 1 ek. kókuszlikőrrel (tetszés szerint) és 150 g joghurttal. Keverje hozzá lazán a lisztes keveréket. Forgassa bele a ribizlit. Adagolja a tésztát a muffinformákba. Süsse a sütőben 175 °C-on (a középső rácson, légkeverésen 160 °C-on) 20 percig. 2 tojásfehérjét verjen kemény habbá 100 g cukorral. A tojáshabot ossza el lazán a muffinokon. Süsse a sütőben 150 °C-on (a középső rácson, légkeverésen 130 °C-on) még 10 percig, míg a tojáshab enyhe barna színt kap. Vegye ki a muffinokat a sütőből, hagyja kissé kihűlni és óvatosan vegye ki őket a mélyedésekből.

Hozzávalók
- friss bogyós gyümölcsök (pl. ribizli, málna)
- alkoholmentes: rebarbaralé és ásványvíz
- alkoholos: rozé pezsgő
- továbbá: jégkockatartó
Elkészítés
1. Töltsön a jégkockatartó aljára vizet.
2. Fagyassza meg a mélyhűtőben.
3. Tegye bele a bogyós gyümölcsöket, és töltse fel a jégkockatartót (majdnem) teljesen vízzel, majd tegye a fagyasztóba.
4. Végül töltsön rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket, és mehet vissza a fagyasztóba.
5. Minden pohárba tegyen 2-3 darab jégszívet, töltse fel behűtött pezsgővel vagy hideg rebarbarafröccsel, és tálalja gyorsan, mielőtt a jégszívecskék elolvadnak.
1. tipp: Áttetszőbbek lesznek a jégkockák, ha a vizet előzőleg felforralja, majd lehűti.
2. tipp: Mivel a jégszívecskék fagyasztása igénybe vesz néhány órát, célszerű legalább egy nappal korábban elkészíteni őket.
2. Fagyassza meg a mélyhűtőben.
3. Tegye bele a bogyós gyümölcsöket, és töltse fel a jégkockatartót (majdnem) teljesen vízzel, majd tegye a fagyasztóba.
4. Végül töltsön rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket, és mehet vissza a fagyasztóba.
5. Minden pohárba tegyen 2-3 darab jégszívet, töltse fel behűtött pezsgővel vagy hideg rebarbarafröccsel, és tálalja gyorsan, mielőtt a jégszívecskék elolvadnak.
1. tipp: Áttetszőbbek lesznek a jégkockák, ha a vizet előzőleg felforralja, majd lehűti.
2. tipp: Mivel a jégszívecskék fagyasztása igénybe vesz néhány órát, célszerű legalább egy nappal korábban elkészíteni őket.

Hozzávalók
- félkeserű csokoládé
- chilipehely
- továbbá: szilikonból készült, szív alakú jégkockatartó
Elkészítés
1. Törje darabokra a csokoládét, és vízfürdő felett olvassza meg. Szórjon bele egy kis csipet chilipelyhet (ha lehet, chilidarálóval) és keverje el – de vigyázat: nagyon ütős!
2. A folyékony csokit öntse a jégkockatartó mélyedéseibe.
3. A hűtőbe téve a szívek két óra alatt megszilárdulnak, utána óvatosan vegye ki őket a formából.
2. A folyékony csokit öntse a jégkockatartó mélyedéseibe.
3. A hűtőbe téve a szívek két óra alatt megszilárdulnak, utána óvatosan vegye ki őket a formából.
A legjobb Valentin-napi filmek
Egy jó, nem szirupos-giccses szerelmes film kiváló alapja lehet egy kellemes estének a kanapén. Az időtlen klasszikusok és az újabb, vicces romantikus komédiák között minden bizonnyal lesz valami, ami mindkettőjük ízlésének megfelel. Kis listánkban három javaslatot talál.
- Titanic: Tökéletes választás, ha egy kis akció is megengedett. A süllyedő hajóóriás sodrásában Leonardo di Caprio és Kate Winslet között szó szerint magukkal ragadó érzelmek bontakoznak ki.
- Casablanca: Igazi ínyencség a nagy hollywoodi klasszikusok kedvelőinek, mely egyet jelent a szerelmes film fogalmával. Amikor Humphrey Bogart azt suttogja, hogy „Nézz a szemembe, Kicsim” – nemcsak Ingrid Bergman olvadozik.
- Sztárom a párom: Modernebb, de nem kevésbé romantikus szerelmes film Hugh Grant és Julia Roberts főszereplésével. A vidám pillanatokról félreértések és kavarodások gondoskodnak, valamint egy egész sereg bohókás mellékszereplő.
Ötletek az igazán jó Valentin-napi meglepetéshez
Nagyon divatos manapság felejthetetlen órákat ígérő élményt ajándékozni, melynek emléke még jóval Valentin-nap után élénken fog élni. Ha partnerének már mindene megvan, kiváló ötlet egy vagy két személyre szóló utalványt ajándékozni valamilyen eseményre. A paletta igen széles: a léghajózástól a fotózáson át a lovas kocsikázásig rengeteg lehetőség áll rendelkezésre. Különféle szolgáltatók szervezett élményei helyett, természetesen Ön is összehozhat valamit. Mindig is szerettek volna télen egy csodás, jégbefagyott szurdokot felfedezni? Február közepe ideális időpont ehhez.
Valentin-napi szokások a világ minden pontjáról


USA
Az Egyesült Államokban szépen díszített Valentin-napi üdvözlőlapokkal fejezik ki a romantikus érzelmeket. Minden évben több százmilliót küldenek ezekből. A tinik között egyfajta verseny alakul ki: Ki a legnépszerűbb?

Anglia
Már a XV. században „Valentin-napi párokat” boronáltak össze, akiknek szerelmes verseket vagy kis ajándékokat kellett küldeniük egymásnak. Állítólag azért februárban ünnepelték ezt a napot, mert úgy hitték, hogy a madarak is ekkor párosodnak.

Spanyolország
A katalán védőszent emlékére a férfiak április 23-án egy szál rózsát ajándékoznak imádottjuknak. A legenda szerint Szent György megmentett egy hercegnőt a gonosz sárkánytól. Annak véréből nőtt a rózsa, melyet szerelme bizonyítékaként ajándékozott a szépséges leánynak.

Brazília
A brazilok a "Dia dos Namorados" napon saját Valentin-napjukat ünneplik június 12-én. Ezen a napon összegyűlik az egész család, hogy együtt egyenek és megajándékozzák egymást. A párok gyakorta ezt az alkalmat használják ki eljegyzésük bejelentésére.

Dél-Afrika
A csodás, nyári februárban a Valentin-nap számos dél-afrikai városban nem a meghitt kettesben töltött idő, hanem a vidám ünnepek ideje. Az utcákat és a házakat színes, afrikai stílusban virágokkal díszítik, az emberek pedig vidáman ünnepelnek együtt.

Kína
A szerelmesek napja Kínában a „Qixi-fesztivál”. Egy monda szerint egyszer a halhatatlan Szövőlány beleszeretett egy halandó Csordásfiúba. De csak a holdnaptár 7. hónapjának 7. éjszakáján lehetnek együtt. Akkor azonban fenn ragyognak az égen a két csillag, az Altair és a Vega képében.