Kerti bútorok az otthoni oázishoz

Ki ne szeretne egy kerti nyugágyon fekve olvasgatni, a finom vasárnapi reggelihez egy szép kerti asztalt megteríteni, vagy egy strandkosár puha párnái között üldögélve a naplementében gyönyörködni egy nyári estén? A saját kertünk olyan, mint egy pihentető oázis, a megfelelő kerti bútorok pedig kint a szabadban is biztosítják a kényelmet. A természet egy darabkájának saját ízlésének megfelelő kialakításához összegyűjtöttük a kerti bútorokkal kapcsolatos legújabb trendeket, ötletet és információkat, amelyekből Ön is ihletet kaphat!

Kerti bútor trendek

Manapság nemcsak a lakásban, hanem a kertben és az erkélyen is nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi és stílusos bútorok vásárlására. Az aktuális kerti bútor trendek egyértelműen azt mutatják, hogy az igényes kültéri berendezési tárgyak egyesítik az elegáns külsőt és a praktikus funkciókat.
Kerti ágyak és kültéri kanapék: nappali a kertben

Kerti ágyak és kültéri kanapék: nappali a kertben

A kerti pihenés még soha nem volt ilyen kényelmes, mint napjainkban: egy időjárásálló fonott műanyagból készült kültéri kanapén vagy kerti ágyon olyan kényelmesen napozhat vagy pihenhet a kerti munka vagy egy fáradságos munkanap után, akár a kedvenc kanapéján.
Strandkosarak: nyaralás a kertben

Strandkosarak: nyaralás a kertben

A strandkosár nemcsak a tengerparton nyújt praktikus és kényelmes védelmet a szél, az eső és a napsütés ellen: ez a kerti bútor otthon, a saját kertjében is a nyaralás érzését kelti. A puha párnák, a lehajtható háttámlák, a kihúzható lábtartók és a beépített tárolófelületek fokozzák a kényelmet. Tökéletes kikapcsolódás a mindennapok körforgásából.
Pavilonok: praktikus védelem a nap és az eső ellen

Pavilonok: praktikus védelem a nap és az eső ellen

A falevelek között beszűrődő lágy napsugarak és az enyhe szellő kellemessé teszik a kertben való tartózkodást. A perzselő déli nap vagy egy hirtelen zivatar ellen azonban védelemre van szükség, amelyre a különböző pavilonok ideális megoldást kínálnak. Különösen praktikusak a függönyös vagy mozgatható napellenzős modellek, amelyek az időjárástól függően rugalmasan alakíthatók.
Iglu-pavilonok: szoba a kertben

Iglu-pavilonok: szoba a kertben

Az iglu-pavilon nemcsak az eső és a szél ellen nyújt védelmet, hanem dekoratív eleme is lehet a kertnek. Arra is ideális, hogy a hűvösebb esti órákban kényelmesen üldögélhessen a kertben. Az iglu átlátszatlan napfénytetője a nap folyamán megvéd a kíváncsi tekintetek elől. Ha pedig hűvösebbre fordul az idő, egy átlátszó burkolattal télikertté alakítható.

Anyagválasztási útmutató: milyen kerti bútort célszerű választani: fából, műanyagból vagy fémből készültet?

Manapság a kerti bútorok anyagukat tekintve széles választékban állnak rendelkezésre. Hogy melyik a legmegfelelőbb anyag, nem könnyű általánosságban meghatározni, ugyanis minden egyes anyag speciális tulajdonságokkal rendelkezik, így más-más célokra alkalmas. Faanyagoknál azonban mindig ügyeljen az FSC védjegyre, amely azt jelzi, hogy a faanyag fenntartható gazdálkodásból származik.
Tíkfa

Tíkfa

A középbarnától az aranybarnáig terjedő színű tíkfa az egyik legértékesebb és legősibb fafajta. Természetes olajtartalmának köszönhetően víztaszító és ellenálló a gombatámadásokkal szemben. A tíkfából készült kerti bútorok további előnye, hogy nem deformálódnak olyan hamar, mint más bútorok. Nemcsak maga a fa, hanem a fával érintkező fém részek is védettek a korrózió ellen. A tíkfa ráadásul könnyebb, mint más fafajták.
Akácfa

Akácfa

Az akácfa egyik kiemelkedő tulajdonsága a nagyfokú robusztusság. Az akácfából készült kerti bútorok rendkívül ellenállók az időjárás viszontagságaival és a kártevőkkel szemben. Az akác egyike azon kevés fafajtának, amely impregnálás nélkül is alkalmas kültéri használatra. Sima felülete, világos színárnyalata és sajátos erezete előkelő megjelenést kölcsönöz a belőle készült kerti bútoroknak.
Eukaliptusz

Eukaliptusz

Az eukaliptuszfából készült kerti bútorok általában valamivel kedvezőbb árúak, mint az akác vagy a tíkfa anyagúak, mivel az eukaliptuszfák gyorsabban nőnek. Az eukaliptusz ennek ellenére hosszú életű és ellenálló a kártevőkkel szemben. A tartós esőtől és az állandó tűző napsütéstől azonban óvni kell, például egy tetőzettel.
Műanyag

Műanyag

A műanyagot elsősorban azért használjuk szívesen kerti bútorokhoz, mivel víztaszító, gyakorlatilag karbantartásmentes, és rendkívül könnyű. Ráadásul műanyag bútorok a legkülönbözőbb változatokban kaphatók, az egyszerű fehér, egymásba rakható székektől kezdve egészen az exkluzív kültéri nappali bútorokig. A műanyag bútorok ára azonban meglehetősen széles tartományban mozog. Ezért figyeljen a TÜV vagy a GS (ellenőrzött biztonság) védjegyre, amely a kiváló minőségű kivitelt jelzi. Környezeti okokból a polietilént és hasonló műanyagokat részesítse előnyben a hagyományos PVC-vel szemben.
Fém: alumínium és acél

Fém: alumínium és acél

A fém alapanyagok rendkívül stabilak és tartósak. Ráadásul ma már a különböző bevonatoknak köszönhetően a víz egyszerűen lepereg róluk, így már a rozsdásodás sem jelent problémát. Kültéri bútoroknál általában az acél és a könnyű alumínium közül választhatunk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fém gyorsan felmelegszik a napon. A gyártók gyakran különböző anyagokat kombinálnak, így például a fém vázat tíkfa asztallappal, vagy a fémvázas széket feszített textil vagy kárpitozott ülőfelülettel ötvözik.
Rattan hatású fonott műanyag

Rattan hatású fonott műanyag

A rattanból készült kerti bútoroknak természetes hatásuk van, és rendkívül kényelmesek. A természetes anyagok azonban érzékenyek a nedvességre és a napsütésre, ezért kültéri használatra alkalmatlanok. A polyrattan, vagyis a rattan hatású fonott műanyag bútorok kiváló alternatívát jelentenek a kertben és az erkélyen. Ez az anyag egyesíti a fonott anyagok természetes hatását és a műanyag előnyös tulajdonságait. Az ilyen anyagól készült kerti bútorok könnyen tisztíthatók és időjárásállók.

FSC® – az erdők védelméért

Az erdő mint ökoszisztéma pótolhatatlan az emberiség számára. Mint faanyagforrás pedig nagy veszélyben van.

A Forest Stewardship Council® (FSC - Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) az egyetlen világszerte elismert tanúsítási rendszer a felelős erdőgazdálkodás területén. A szervezet célja a felelősségteljes erdőgazdálkodás előmozdítása szigorú környezetvédelmi és társadalmi előírások mellett, annak érdekében, hogy megőrizzük az erdők valamennyi fontos funkcióját.

A Tchibo a kültéri bútorok gyártásához kizárólag FSC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot használ.

A kerti bútorok helyes ápolása és védelme

A jó minőségű kerti bútorokban sok éven át örömünket lelhetjük. A legtöbb anyag sajátos tulajdonságainak köszönhetően ellenáll a nedvességnek, az UV-sugárzásnak és a kártevőknek. Azonban hogy még tartósabbá váljanak, ajánlatos figyelmet fordítani a megfelelő ápolásra és védelemre.

Minden az alapanyagon múlik

A fa alapvetően rendkívül tartós anyag, azonban megfelelő ápolásra szorul. A fából készült kerti bútorokat - hogy szép, természetes színük ne fakuljon ki idővel, és ne keletkezzenek bennük repedések - olajjal kell kezelni. Ezt a munkát célszerű tavasszal, nyáron és ősszel elvégezni. A műanyagok és a bevont fémek ezzel szemben kevés ápolást igényelnek: a szennyeződések könnyen eltávolíthatók szappanos vízzel és egy ronggyal vagy egy puha kefével.

A kerti bútorok védelme

Ha hosszabb ideig nem használja kerti bútorait, vagy azok érzékenyek az esőre vagy a napsütésre, a legegyszerűbben egy védőborítóval vagy takaróponyvával védheti meg őket a káros hatásoktól. A káros környezeti hatások, mint például a napokig tartó esőzés vagy a folyamatos UV-sugárzás még a víztaszító fát és a minőségi műanyagokat is károsíthatja. A védőborító a port és a szennyeződéseket is távol tartja a bútoroktól, így a tisztítás szükségtelenné válik.

Hangulatvilágítás a kertben

A kerti világítás nemcsak azt a célt szolgálja, hogy az esti órákban is használhassa a külső területeket: a kerti lámpák szó szerint új fényt vetnek a kertre vagy a teraszra, és varázslatos légkört teremtenek. A klasszikus valódi láng, mint például a fáklyák és mécsesek mellett a kültéri LED- és napelemes lámpák is egyre népszerűbbek.

LED-ek: a pompás fényhatásokért

A LED-lámpákat egyre gyakrabban használjuk világítóeszközként, mivel hosszú élettartamúak és rendkívül energiatakarékosak. Ráadásul ma már meleg fényszínekben is kaphatók, így kiválóan alkalmasak hangulatvilágításhoz. A lámpák elhelyezésekor azonban ügyeljen arra, hogy ne használjon túl sok fényt. A szórványosan elhelyezett kerti lámpák és dekoratív világító tárgyak kiemelt fénypontjai lehetnek kertjének.

Napelemes lámpák: az áramforrás nélküli alternatíva

A napelemes lámpák különösen akkor jelentenek ideális megoldást, ha nincs csatlakozóaljzat a közelben. A korszerű napelemes lámpák áramforrás nélkül is meglepően sok fényt árasztanak. Nappal feltöltődnek, majd sötétedéskor automatikusan bekapcsolnak. A napelemet lehetőleg mindig pontosan déli irányba tájolja, és gondoskodjon róla, hogy a lámpa mindig tiszta legyen, ezért rendszeresen törölje le egy nedves ruhával. Így általában a felhős idő sem jelent problémát.

Kerti bútorok és ötletek az otthoni zöld oázishoz

 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • Polyrattan kerti napozóágy
119 995Ft
94 995Ft
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
  • Kerti asztal, bővíthető, fa
319 995Ft
269 995Ft
 
 
 
 
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott

Erkélybútorok a városi zöld oázishoz

Alakítsa át erkélyét ötletes bútoraink, valamint növénytelepítéssel kapcsolatos tippjeink és fortélyaink segítségével pihentető oázissá.

Ötletek és fortélyok egy szép erkély kialakításához

Elkezdődött a grillszezon

A grillszezon kezdetére összegyűjtöttünk egy csokorra való ötletet és fortélyt a grillezéssel, a húsokkal, és sok más témával kapcsolatban.

Grillezési ötletek és fortélyok