Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába. Tudjon meg még többet.
Schließen

A kávé mint élénkítőszer

Tulajdonképpen miért tartják a kávét élénkítőszernek? Erről kérdezzük dr. Gerhard Bytof biológust és kávékutatót, aki több mint 20 éve foglalkozik a kávébabbal és az abban található anyagokkal.

3 kérdés Dr. Gerhard Bytofhoz, a Tchibo kávékutatójához

Dr. Gerhard Bytof 2007 óta dolgozik a Tchibo-nál, ahol főként a kávéval kapcsolatos kutatás és fejlesztés területén tevékenykedik.

A kávé közismerten élénkítőszernek számít – de valójában milyen hatások rejlenek emögött?

Dr. Gerhard Bytof: Első helyen mindenképpen a koffein hatását kell megemlítenünk. Ha egészen pontosak akarnánk lenni, akkor azt kellene mondanunk, hogy a koffein nem élénkít, hanem átmenetileg megakadályozza, hogy fáradtak legyünk.

Az eredmény azonban ugyanaz – egy-másfél csésze kávé (kb. 50-100 mg/150 ml) természetes koffeintartalma hozzájárulhat ahhoz, hogy figyelmesebbek legyünk és jobban tudjunk koncentrálni.
Hogyan ítélhető meg a kávéban található koffein tartalma egészségügyi szempontból?

Dr. Gerhard Bytof: A kávéital élvezete legalább ezeréves múltra tekint vissza. A kávéfogyasztók többnyire maguk is megtalálják azt a mennyiséget, ami jót tesz nekik, a hatás azonban egyénenként változó. Ehhez kapcsolódóan is vannak hivatalos álláspontok. Például az illetékes Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben kiadott nyilatkozata 400 mg koffein bevitelét az egészséges felnőtt (de nem állapotos vagy szoptató) szervezet számára nem minősítette aggályosnak. Magyarul ez nagyjából 4-5 csésze kávét jelent, csészénként 150 ml-el számolva. Egyébként a jelentésben ugyanakkor utaltak arra, hogy egyes országokban sok ember (számuk eléri a 33%-ot) rendszeresen jóval több koffeint iszik (főként kávé formájában) – ami nem jelenti automatikusan azt, hogy ez az egészségre veszélyes lenne. Németország is a sokat kávézó nemzetek közé tartozik. A Statista által végzett reprezentatív felmérés során a megkérdezettek több mint negyede mondta, hogy naponta öt vagy több kávét iszik.
A koffeinen kívül melyik más összetevőt találja érdekesnek?

Dr. Gerhard Bytof: Ha már az élénkítőszereknél tartunk: tudta, hogy különösen az eszpresszó pörkölése során egy vitamin keletkezik? A niacin néven is ismert B3-vitamin húsban, halban, gabonafélékben, zöldségekben és a pörkölt kávéban fordul elő. Segíti a normál anyagcserét és szintén képes a fáradtság jeleit enyhíteni.

Két-három eszpresszó (az elkészítés módjától függően legfeljebb 100 ml) a napi niacin-szükséglet 7,5%-át fedezi – és mindezt anélkül, hogy az EFSA által veszélytelennek minősített koffeinmennyiséget túllépné. Ráadásul a koffeinmentes eszpresszó is B3-vitamin forrás. Ezek az adatok természetesen ugyancsak egészséges, nem várandós és nem szoptató felnőttekre érvényesek.

Ne feledjük: az egészséges és változatos táplálkozás szintén gondoskodik a megfelelő mennyiségű B3-vitamin beviteléről, és alapvetően ajánlott. Amint ebből is látható, a kávé minden további nélkül beépíthető az egészséges táplálkozásba.

Csúcsminőségű kávék bármilyen elkészítési módhoz

    
TCHIBO FOR BLACK´N WHITE
250g őrölt pörkölt kávé
Intenzitás:46
699 Ft Quickshop Ft/kg:  2 796
Tchibo Exclusive
Sajnos már elfogyott
Tchibo Exclusive
250g őrölt pörkölt kávé
649 Ft Ft/kg:  2 596
TCHIBO FOR BLACK´N WHITE
100g instant kávé
849 Ft Quickshop Ft/100g:  849
Tchibo Espresso Sicilia Style 500g
Arabica és Robusta kávé keveréke, erős olaszos pörkölés
Intenzitás:66
1 699 Ft Quickshop Ft/kg:  3 398
   
Tchibo Espresso Sicilia Style
250g őrölt pörkölt kávé. Arabica és Robusta kávé keveréke, erős olaszos pörkölés
Intenzitás:66
899 Ft Quickshop Ft/kg:  3 596
Tchibo Espresso Milano Style 500g
100% Arabica, olaszos pörkölés
Intenzitás:46
1 699 Ft Quickshop Ft/kg:  3 398
Tchibo Espresso Milano Style
250g őrölt pörkölt kávé. 100% Arabica, olaszos pörkölés
Intenzitás:46
899 Ft Quickshop Ft/kg:  3 596